Fenol  Dołączył: 31.08.2010
Cytuj
DxO OpticsPro 11 po raz kolejny za darmo:

https://www.dxo.com/us/digitalcamerauk

Przy okazji po skorzystaniu z darmowej licencji dostajemy zniżkę na obecne produkty:

DxOPhotoLab ESSENTIAL EDITION za 99$ i ELITE EDITION za 149$ ;-)
 

Apas  Dołączył: 26.01.2007
Cytuj
plwk napisał/a:
Apas napisał/a:
na Ryzenie 1800X śmiga, aż iskry idą

Na jakiej płycie głównej go masz i z jakim chłodzeniem?

Płyta to Gigabyte GA-AB320-Gaming 3, chłodzenie zaś to nic nadzwyczajnego, bo zwykły Cooler Master TX3 EVO. Całość śmiga bez problemu, choć z płytą i procesorem musiałem nieco na początku powalczyć - trafił mi się procek podatny na 'soft lock-up' gdy komputer przez kilka minut pracował na jałowym biegu. Pomogło wyłączenie funkcji 'cicho i chłodno' w biosie, natomiast ustawienie wyższego zasilania układu podczas przejścia w tryb jałowy całkowicie wyeliminowało problem. To drugie pojawiło się dopiero z którąś kolejną aktualizacją BIOSu dla płyty, ale od tego czasu zero problemów, choć zapewne kosztem minimalnie wyższego zużycia prądu w iddle. Nawet podczas renderowania złożonej sceny z Blendera procesor nie nagrzewa się ponad 82 - 83 stopnie, choć wiatraki stają się już słyszalne. Renderowanie video FHD z plików 4K podgrzewa CPU do jakichś 70 stopni. Do wyświetlania pulpitu dodałem Polarisa RX-550, który na każdym Kernelu powyżej 4.15 działa świetnie OOTB - w efekcie mam bardzo wydajną i stabilną platformę pod Antergosa.
 

plwk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
Apas napisał/a:
trafił mi się procek podatny na 'soft lock-up' gdy komputer przez kilka minut pracował na jałowym biegu

Dla Ryzenów początkowo zalecane było wyłączenie oszczędzania energii w systemie operacyjnym. Potem AMD zrobiło profil do zainstalowania w systemie.
Jestem na etapie kompletowania części dla Ryzena 2600X. Dzisiaj dotarła płyta główna ASRock Fatal1ty X370 Gaming X. Jako chłodzenie użyję SilentiumPC Fortis 3 HE1425 v2.
 

Apas  Dołączył: 26.01.2007
Cytuj
plwk napisał/a:
Apas napisał/a:
trafił mi się procek podatny na 'soft lock-up' gdy komputer przez kilka minut pracował na jałowym biegu

Dla Ryzenów początkowo zalecane było wyłączenie oszczędzania energii w systemie operacyjnym. Potem AMD zrobiło profil do zainstalowania w systemie.
Jestem na etapie kompletowania części dla Ryzena 2600X. Dzisiaj dotarła płyta główna ASRock Fatal1ty X370 Gaming X. Jako chłodzenie użyję SilentiumPC Fortis 3 HE1425 v2.

Sądzę, że będziesz zadowolony. Mój Ryzen cierpiał na dolegliwości wieku dziecięcego a mimo to uważam tę inwestycję za bardzo udaną - używam oprogramowania, które jest w stanie wykorzystać każdy wątek dostępny w systemie, zarówno CPU jak i GPU i w porównaniu z moim starym systemem (Intel i7 Skylake) różnica na plus jest kolosalna.
 

plwk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
Apas napisał/a:
Gigabyte GA-AB320-Gaming 3

Chyba Gigabyte GA-AB350-Gaming 3, płyty z serii Gaming nie występują z najsłabszymi chipsetami.
 
barmiska  Dołączył: 27.08.2014
Cytuj
Fenol napisał/a:
DxO OpticsPro 11 po raz kolejny za darmo:

Właśnie tego akurat potrzebuję.
Dzięki! :-B :-B
 

galex  Dołączył: 02.06.2006
Cytuj
Do jutra 19-10-18, do 9:59 Focus Projects 3 Pro (program do focus-stacking)

https://www.giveawayofthe...projects-3-pro/
 
Piotrek K  Dołączył: 16.11.2009
Cytuj
Dzięki - wygląda rozsądnie!
 

martinis  Dołączył: 01.03.2016
Cytuj
Również dzięki za Focus Projects!
A poza tym, może się komuś przyda: Color Projects 4 na sharewareonsale, jeszcze przez 28 dni:
https://sharewareonsale.com/s/franzis-color-projects-professional-giveaway-coupon-sale
 

akagi66  Dołączył: 16.11.2007
Cytuj
a zna ktoś może feewarowy program, który połączy mi n zdjęć ( rysunków ) w jedno ? Mam program, który potrafi obliczyć zasięg cienia w zabudowie w ciągu jednego dnia i wygenerować odpowiedni obraz z zasięgiem. Potrzebuję taki obraz dla całego roku czy ośmiu miesięcy - mogę wygenerować obrazy zasięgów cienia dla np 52 niedziel - ale potem trzeba by to jakoś połączyć w jeden obraz, a nie wiem jak i czym to ugryźć.
 

Marooned  Dołączył: 14.10.2006
Cytuj
ImageMagick
convert -append (łączy w pionie)
convert +append (łączy w poziomie)
montage -mode concatenate -tile 1x (łączy wg parametru tile - 1x to kolumna akurat)
 

akagi66  Dołączył: 16.11.2007
Cytuj
mi chodzi nie o połączenie w sensie zrobienia plakatu 7*8 obrazów tylko zsumowania obrazów w jeden - zarysy budynków pozostaną na miejscu a pojawi się zasięg cienia w ciągu zadanego okresu...
 

Michu  Dołączył: 18.04.2006
Cytuj
Dowolny program z warstwami i tryb mieszania warstw Multiply?
 

rychu  Dołączył: 08.10.2006
Cytuj
O ile dobrze pamiętam IrfanView łączył obrazy w jeden w poziomie, pionie.
 

akagi66  Dołączył: 16.11.2007
Cytuj
rychu napisał/a:
O ile dobrze pamiętam IrfanView łączył obrazy w jeden w poziomie, pionie.

no ale nie chodzi o połaczenie w poziomie ani w pionie :-)
Michu napisał/a:
Dowolny program z warstwami i tryb mieszania warstw Multiply?

o - chyba właśnie o to by chodziło - dzięki wszystkim za pomoc !

Wyświetl posty z ostatnich:
Skocz do:
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach