espresso  Dołączył: 30.04.2007
Grip D-BG4 Cytuj
Nie działa przycisk spustu. Ktoś rozbierał tego gripa?
 

ZbyszekB  Dołączył: 27.09.2010
Cytuj
espresso napisał/a:
Ktoś rozbierał tego gripa?
Ja się przymierzałem (nic poważnego) ale niestety sobie odpuściłem gdyż trzeba odklejać gumowe okleiny. :-/
 

espresso  Dołączył: 30.04.2007
Cytuj
No właśnie, kiedyś chciałem rozebrać oryginalnego gripa (też chyba K5, jakieś tam styki nie chciały wyjść) to po wykręceniu wszystkich śrubek nie chciał się rozpołowić. Dałem sobie spokój.

ZbyszekB napisał/a:
trzeba odklejać gumowe okleiny
to pewne info? Obie?
 

ZbyszekB  Dołączył: 27.09.2010
Cytuj
espresso napisał/a:
po wykręceniu wszystkich śrubek nie chciał się rozpołowić. Dałem sobie spokój.
Dokładnie, odkręciłem wszystkie dostępne śrubki i nadal coś trzymało. Same brzegi w miejscu styku krawędzie elementów obudowy odchylały się więc to nie były zaczepy. Ale w okolicy tej większej gumy było jak przyspawane.
espresso napisał/a:
to pewne info? Obie
Nie wiem jak ta guma pod kciukiem bo serwisówki nie miałem ale wszystko na to wskazuje że tą dużą trzeba odkleić. Naprawiałem już wiele różnych urządzeń (w tym lustrzanki) i niezwykle rzadko zdarza się że nie potrafię czegoś rozebrać. Tutaj pewnie też by się udało ale nie chciałem odklejać tej gumy.
 

espresso  Dołączył: 30.04.2007
Cytuj
Dzięki za info.

Z ostatniej chwili:

Jest jedna śrubka pod małą gumą. Pod dużą gumą nie ma żadnych śrubek. Można ją oderwać i przykleić ponownie na ten sam klej (jest to taśma dwustronnie klejąca) bez problemu.
 

ZbyszekB  Dołączył: 27.09.2010
Cytuj
espresso, ciekawe informacje. Udało Ci się rozebrać?
 

espresso  Dołączył: 30.04.2007
Cytuj
ZbyszekB napisał/a:
espresso, ciekawe informacje. Udało Ci się rozebrać?

Przycisk w trakcie naprawy

Przycisk przed naprawą






Przyczyną naprawy był nie działający spust migawki. Rozleciał sie mikroswitch. Udało się poskładać. Co ciekawe membrana switcha wypadła z gripa przed jego rozebraniem... Ciekawe więc jak to jest z tą szczelnością. Niby są wszędzie uszczelki.
 

skaarj  Dołączył: 18.03.2016
Cytuj
To zamow sobie od razu nowy przelacznik, to sa raczej jednorazowki i pewnie problem szybko wroci.

pz
 
allthatshewants  Dołączył: 05.06.2017
Cytuj
Mam następujący problem z gripem do k5 (D-BG4). Po wkręceniu śruby gripa do korpusu, body wykrywa obecność gripa. Widzi baterię. Aktywuje się pole wyboru, która bateria (czy z body czy z pojemnika - gripa) ma być zużywana pierwsza. Nie działają jednak żadne inne funkcje gripa (spust migawki, pokrętła itp.). Zauważyłem, że jeden z metalowych elementów gripa pozostał po wykręceniu w korpusie aparatu. Pytanie czy da się coś z tym zrobić, postawić diagnozę? Jeśli ktoś z Łodzi byłby w stanie rzucić okiem, pomóc, okażę stosowny dowód wdzięczności! Nie wykluczam, że to z moim body coś nie gra. Sprawdzenie działania gripa z inną k5tką ma w Waszej ocenie sens? czy to ewidentnie zawiódł element gripa?

zdjęcia poglądowe:






 

Fenol  Dołączył: 31.08.2010
Cytuj
Bolca wyciągnij kombinerkami.

Co do braku działania, to zadam kontrolne, głupie pytanie - przełącznik na gripie dałeś na pozycję "on"? :-D
 
allthatshewants  Dołączył: 05.06.2017
Cytuj
Fenol napisał/a:
Bolca wyciągnij kombinerkami.


wyciągałem i próbowałem na nowo "instalować" go w gripie. Po każdym kolejnym założeniu do korpusu efekt był ten sam - bolec na nowo musiał być wyciągany z body.

Fenol napisał/a:
Co do braku działania, to zadam kontrolne, głupie pytanie - przełącznik na gripie dałeś na pozycję "on"? :-D


z pewnością tak, jednak działania brak :-P może nie działa sam przycisk on/off?
 

skaarj  Dołączył: 18.03.2016
Cytuj
Najprawdopodobniej, ten bolec to tylko mechaniczna stabilizacja położenia.

pz
 
allthatshewants  Dołączył: 05.06.2017
Cytuj
skaarj napisał/a:
Najprawdopodobniej, ten bolec to tylko mechaniczna stabilizacja położenia.

mam podobne odczucia. Nie widzę w gripie żadnego styku, wiązki, z którymi miałby być związany metalowy bolec ze zdjęć. Klej puścił i zostaje w korpusie.
jednak wciąż pozostaje pytanie o przyczyny braku działania gripa... :-(
orientuje się ktoś jak kompletnie zielona osoba może sprawdzić czy włącznik działa? gdzie i jak zmierzyć obecność napięcia w gripie po przekręceniu włącznika?

 

plwk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
Bolec tylko ustala grip względem body.
 
jarkar  Dołączył: 23.01.2013
Cytuj
allthatshewants napisał/a:
skaarj napisał/a:
Najprawdopodobniej, ten bolec to tylko mechaniczna stabilizacja położenia.

mam podobne odczucia. Nie widzę w gripie żadnego styku, wiązki, z którymi miałby być związany metalowy bolec ze zdjęć. Klej puścił i zostaje w korpusie.
jednak wciąż pozostaje pytanie o przyczyny braku działania gripa... :-(
orientuje się ktoś jak kompletnie zielona osoba może sprawdzić czy włącznik działa? gdzie i jak zmierzyć obecność napięcia w gripie po przekręceniu włącznika?


Możesz popróbować
 
allthatshewants  Dołączył: 05.06.2017
Cytuj
jarkar, dzięki wielkie.
pytanie, czy jeśli w ogóle nie będzie na żadnym pinie prądu to oznacza, że "walnięty" jest włącznik? Może być jednak tak (1-8 on/off switch [...]), że prąd jest podawany, ale przyczyna leży gdzie indziej. Nie da się może ustalić, czy włącznik nawalił bo nie ma to związku z obecnością napięcia?
 
jarkar  Dołączył: 23.01.2013
Cytuj
Kojarząc włącznik gripa z K-3 i posiłkując się foto przesłanym przez espresso

obstawiam, że uruchomienie gripu następuje w pozycji B w momencie zwacia ścieżek 1 i 2.
Pozycja A to OFF, pozycja C to podgląd GO.

Rozbierz i sprawdź gdzie kończą się ścieżki 1 i 2 - zewrzyj i powinno zadziałać jeśli to problem włącznika.
Zwróciłbym jeszcze uwagę na samodzielny włącznik znajdujący się w pobliżu pinów gripu - obstawiam, że bez wciśnięcia go, sprzęt nie zadziała.
Ten grip to kupiłeś sprawny czy uszkodzony?
 
allthatshewants  Dołączył: 05.06.2017
Cytuj
jarkar napisał/a:
Ten grip to kupiłeś sprawny czy uszkodzony?

rzekomo sprawny. Właściciel jest zdziwiony sytuacją. Daje mu szansę na naprawę na jego koszt. Jeśli diagnozy nie uda się postawić i naprawić gripa - zwracam . Pisał mi coś o tym, że kiedyś miał problem z włączaniem. Kazał mi potrząsnąć - u niego działało :mrgreen:

jarkar, nie dasz się skusić w czasie długiego weekendu na małą elektrozabawę z tym gripem? :-P
 
jarkar  Dołączył: 23.01.2013
Cytuj
allthatshewants napisał/a:

jarkar, nie dasz się skusić w czasie długiego weekendu na małą elektrozabawę z tym gripem? :-P


Nie kuś... lubię podłubać i chętnie bym ci pomógł, ale mam zaplanowane trochę zdjęć i kilka spraw do ogarnięcia przed urlopem, wiec sorry...
 
allthatshewants  Dołączył: 05.06.2017
Cytuj
jarkar napisał/a:
Nie kuś... lubię podłubać i chętnie bym ci pomógł, ale mam zaplanowane trochę zdjęć i kilka spraw do ogarnięcia przed urlopem, wiec sorry...


rozumiem wszystko. I tak dziękuję Ci za odzew. Dziś podejdę może do pkt. na Piotrkowskiej. Spróbuję oddać grip w ręce fachowców. Zobaczymy czy się coś uda zrobić. Jeśli nie... Będzie trzeba się rozstać... :roll:

Wyświetl posty z ostatnich:
Skocz do:
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach