Barta  Dołączył: 22.09.2013
aktualizacja oprogramowania Cytuj
Witojta,
wiem, że o aktualizacji oprogramowania było już co najmniej kilka wątków, ale...
Po pierwsze temat dotyczy ogólnych rozważań, nie tylko mojej K-50-ki ( ja mam V 1.0, jest nowa 1.02). Aparat hula jak należy, do serwisu autoryzowanego daleko- "jak chol..." jak mój syn mawia. No i teraz robić update? Może się coś wysypać po drodze, aparat chodzi OK, po co gmerać? Czy chodzi o lepsze wykorzystanie kilku Limitedów (których nie mam), czy też na przykład wnosi to coś szczególnego do autofokusa, który jednak w porównaniu do konkurencji... hmmm..(nie chcę, żeby rozgorzała batalia na temat AF, bo już po dłuższej zabawie z N i C swoje zdanie mam).
Tak pytam.
Nie dałem w temacie K-50, bo w gruncie rzeczy pytanie ogólniejsze jest.
No to "to do or not to do?".
 

x4rd  Dołączył: 07.03.2012
Cytuj
Barta napisał/a:
No to "to do or not to do?".


Jak dla mnie sprawa jest prosta - zawsze sakramentalne "I do" ;-)
 

Barta  Dołączył: 22.09.2013
ale, Cytuj
ale po co?
 

dakozlo  Dołączył: 28.01.2014
Cytuj
Chyba nie ma uniwersalnej recepty - co użytkownik to inna opinia

Moim zdaniem jeżeli nie masz potrzeby a aparat nie jest już na gwarancji to nie aktualizuj. Ja tak sobie załatwiłem K5 - karta sformatowana, bateria naładowana do pełna a i tak się zawiesił podczas aktualizacji. Do wymiany płyta główna - koszt 1500 PLN, tyle zapłaciłem za aparat tydzień wcześniej na alledrogo, nie było sensu naprawiać.

Chociaż z drugiej strony K3 aktualizuję na bieżąco i wszystko jest OK, choć czasem aktualizacja przynosi nieprzewidziane problemy (po jednej z aktualizacji tylny ekran zaczął podświetlać się bez sensu)
 

jaad75  Dołączył: 07.10.2006
Cytuj
Aktualizować. Po to są udostępniane aktualizacje oprogramowania.
Barta napisał/a:
nie chcę, żeby rozgorzała batalia na temat AF, bo już po dłuższej zabawie z N i C swoje zdanie mam
Mówisz o porównywalnych modelach z porownywalnymi szkłami?
 

shiver25  Dołączył: 03.05.2015
Cytuj
Witojcie:)

Ja zaktualizowałem sobie oprogramowanie. Akurat też kupiłem k-50 z firmware 1.0. Czy coś poprawiło, może troszeczke. Ale teraz mam 1.02:) Powiem, że nie ma czego się bać. Robić wg instrukcji i zachować spokój i mieć trochę cierpliwości.


Pozdrawaim
 

schwefel  Dołączył: 17.12.2007
Cytuj
Barta napisał/a:
Może się coś wysypać po drodze, aparat chodzi OK, po co gmerać?

Z takim podejściem to faktycznie nie ma po co.

W nowym firmware oprócz tego co możesz oficjalnie wyczytać producent wprowadza też inne zmiany wpływające na stabilność i finalny obrazek.
 

Narado  Dołączył: 17.11.2011
Cytuj
Każdy system ma swoje ułomności i mocne strony. Jeżeli chodzi o Pentaxa , oprogramowanie zawsze było jego mocną stroną. Matryce stosowane w systemie miały zawsze wyższe parametry niż te same stosowane w innych markach dzięki znakomitemu oprogramowaniu. Jeżeli więc producent płaci swoim programistom za optymalizację pracy sprzętu, a nam użytkownikom udostępnia zmiany za free to dlaczego z tego nie skorzystać ? Po za tym wchodzi sporo nowego osprzętu, obiektywów .... aktualizacje często zawierają informację o nich co znacznie poprawia współpracę z nimi. Można w ogóle nie aktualizować oprogramowania i aparat też będzie robił znakomite fotki, ale idąc tym tokiem rozumowania można zlecić zrobienie zdjęcia nie kupując aparatu...
 

x4rd  Dołączył: 07.03.2012
Cytuj
Narado napisał/a:
Jeżeli chodzi o Pentaxa , oprogramowanie zawsze było jego mocną stroną. Matryce stosowane w systemie miały zawsze wyższe parametry niż te same stosowane w innych markach dzięki znakomitemu oprogramowaniu. Jeżeli więc producent płaci swoim programistom za optymalizację pracy sprzętu


Mi tylko osobiście szkoda, że nie ma dobrego oprogramowania trybu wideo... ale wszystkiego mieć nie można :roll:
 

Barta  Dołączył: 22.09.2013
Cytuj
Jestem w większości offline. Dziękuję Wam za odp. Rozumiem z tego, że należy się spodziewać poprawy jakości finalnego produktu, czyli zdjęcia. Przynajmniej teoretycznie. Jak wrócę to wykonam.
 

Narado  Dołączył: 17.11.2011
Cytuj
Barta, jak dojedzie ten Pentax A 135/2.8 - będziesz zadowolony z tego szkiełka. Szkoda że tak rzadko się pojawia na rynku wtórnym, polowałem na nie prawie 2 lata ;-)
 

akagi66  Dołączył: 16.11.2007
Cytuj
może ktoś przypomnieć jak się sprawdzało wersję softu w K5 IIS ? Wydaje mi się, że na stronie producenta jest nowsza , ale za chińskiego boga nie mogę sobie przypomnieć jak się to sprawdza...
 
allthatshewants  Dołączył: 05.06.2017
Cytuj
akagi66 napisał/a:
może ktoś przypomnieć jak się sprawdzało wersję softu w K5 IIS ? Wydaje mi się, że na stronie producenta jest nowsza , ale za chińskiego boga nie mogę sobie przypomnieć jak się to sprawdza...


To check the version number, turn your camera on while holding down the MENU button.
The version number will appear in the center of the LCD screen.

Wyświetl posty z ostatnich:
Skocz do:
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach