Mirek  Dołączył: 12.06.2006
Neostrada FunBox 2.0 i router Asus AC68U Cytuj
Mam problem z wifi z FunBox'a Neostrady. Działa niestabilnie, często się zrywa. Wyczytałem w necie, że FunBox'y tak mają :evil: . Dlatego chcę zabudować nowy router. Po poczytaniu netu chcę kupić Asus'a w wersji AC68U - podobno zasięg, szybkość i stabilność oraz możliwości VPN są OK.

I tu mam pytanie - zostawić FunBox'a jako modem i zakupić wersję RT-AC68U czy wywalić FunBox'a i zakupić Asusa DSL-AC68U. Różnica w cenie między tymi dwoma niewielka, więc może jedak DSL? Jaka byłaby przewaga takiego rozwiązania?

Lub ... może jakieś inne rozwiązanie?
 

opiszon  Dołączył: 29.01.2008
Cytuj
Kup wersję z wbudowanym modemem.
2 urządzenia to 2 hopy zamiast jednego i 2 razy nat.
Można oczywiście skonfigurować router w modemie jako bridge, o ile ten neostradowy to obsługuje.
Ale skoro narzekasz na stabilność to po co zostawiać ten problematyczny sprzęt.
Inną sprawą to dodatkowe kable, urządzenia na wierzchu (lub w szafie) i pożeracz prądu.
 

Zbynio  Dołączył: 07.05.2007
Cytuj
opiszon, już to przerabiałem z Neozdradą. Musi być ich sprzęt bo jest pewny jako modem. Tak twierdzą. Nie pozwolili na mój modem. Z resztą ten ich FunBox jest całkiem dobry.
Mirek, miałem RT-AC87U i świetnie działał z FunBoxem włączonym w tryb modemu.
Jeśli możesz dopłacić to kupuj najnowszego RT-AC86U. "Cud miód malina". Dużo szybciej działa VPN, szyfrowanie i reszta. Ma dwurdzeniowy procek 1.8 GHz i dużo pamięci. W ogóle jest super. Wiem bo mam. Wystarczy na lata.
Do routera zainstaluj firmware Merlina. Jest rozbudowany. Bez obaw bo bazuje na sterownikach Asusa i jest przez niego (Asusa) wspierany.
https://asuswrt.lostrealm.ca/

 

opiszon  Dołączył: 29.01.2008
Cytuj
Cytat
Nie pozwolili na swój modem
co to oznacza?
Zaczęli jakoś parować urządzenie z kontem Neostrady?
Na co mieliby się zgadzać?
 

Zdano  Dołączył: 23.10.2006
Cytuj
Zbynio napisał/a:
Musi być ich sprzęt bo jest pewny jako modem

Wcale nie musi, też to przerabiałem, a właściwie mój syn.
 

Zbynio  Dołączył: 07.05.2007
Cytuj
Moje stwierdzenie jest "skrótem myślowym" ;-) . W sensie lepiej mieć ich modem i swój router. Jak są problemy z netem to nie mogą się wypiąć.

 

Zbynio  Dołączył: 07.05.2007
Cytuj
opiszon napisał/a:
Cytat
Nie pozwolili na swój modem
co to oznacza?
Zaczęli jakoś parować urządzenie z kontem Neostrady?
Na co mieliby się zgadzać?

Wpisałem kontekst niezrozumiale. Poprawiłem. Swój - mój.
 

opiszon  Dołączył: 29.01.2008
Cytuj
Zbynio, przecież nikt nie każe wyrzucać ich urzadzenia.
Jak będzie problem z siecią i się wypną bo nie masz ich sprzętu to podłąvzasz tego dziada i pytasz serwisanta "kto tu teraz jest debeściak"

Na prawdę nie widzę plusów rozwiązania z dwoma urządzeniami gdy można mieć jedno.

Sam mam tak zrobione bo inaczej się nie da - tzn router od kablówki w trybie bridge i dalej do mojego routera. Działa, ale chętnie bym się pozbył dodatkowego urządzenia (przynajmniej nie mam 2xNAT bo mogłem przełączyć w trybie diagnostycznym tryb z routera na bridge).
Tyle że ja tego modemu kablowego nie mogę zamienić na nic innego a w przypadku Neostrady to nie jest problemem.
 
Mirek  Dołączył: 12.06.2006
Cytuj
Dzięki za podpowiedzi.

Przy różnicy cen pomiędzy routerami chyba rzeczywiście nie ma się co zastanawiać i nabyć wersję DSL. Zwłaszcza, że ponoć FunBox 2.0 nie obsługuje trybu bridge.
 

birdm  Dołączył: 16.03.2010
Cytuj
Niestety zgodzę się z ogólną opinią, że urządzenia od Orange są strasznie "chybotliwe", zwłaszcza te DSL'owe. Te ich Liveboxy to było coś okropnego. Obecnie Funboxy są nieco lepsze -bardziej stabilne. Osobiście mam Funboxa 3 z połączeniem światłowodowym i działa to już całkiem nieźle, nawet wifi daje radę jeśli chodzi o prędkość.
Wracając do meritum jeśli chcesz zakupić router to weź od razu wersję z modemem. Nie ma potrzeby trzymać kolejnego pudła na biurku. Pamiętam, że jak miałem neostradę po DSL'u to wymiana na liveboxa na mój router poprawiła "jakość" łącza niesamowicie. Natomiast jeśli zdecydujesz się by traktować Funboxa jako modem(o ile jest taka opcja) to rzuć okiem na routery Mikrotika. Obecnie potaniały dość mocno, a ich możliwości/wydajność to zupełnie inna bajka. Niestety konfiguracja jest na początku dość skomplikowana, ale w ramach prostych operacji można się posiłkować tutorialami na sieci, których jest od groma.
 
Mirek  Dołączył: 12.06.2006
Cytuj
birdm napisał/a:
rzuć okiem na routery Mikrotika

Znalazłem w sieci pozytywne opinie nt tych routerów, ale się nakręciłem na Asusa i stąd się nie przyjrzałem bliżej. Mówisz, że warto?
birdm napisał/a:
Funboxa jako modem(o ile jest taka opcja)

Wiem już że
Mirek napisał/a:
FunBox 2.0 nie obsługuje trybu bridge
. Czy bez tego da radę uruchomić go w trybie modemu? Myślałem, że tylko zdezaktywuję mu wifi, a router podepnę na kabelku i będzie chodzić.
 

opiszon  Dołączył: 29.01.2008
Cytuj
Cytat
Myślałem, że tylko zdezaktywuję mu wifi, a router podepnę na kabelku i będzie chodzić.
będzie chodzić
Tyle że z dodatkowym NATem.
Czyli będziesz miał sieć wewnętrzną zagnieżdzoną w sieci wewnętrznej. Ogólnie rzecz biorąc będą słabsze pingi, większą trudność z wystawieniem czegokolwiek na świat itp.

Unikałbym dostawiania kolejnego urządzenia do takiego którego nie można przełączyć w tryb bridge.
 

Zbynio  Dołączył: 07.05.2007
Cytuj
opiszon napisał/a:
Unikałbym dostawiania kolejnego urządzenia do takiego którego nie można przełączyć w tryb bridge.
Bardzo popieram takie podejście.
 

birdm  Dołączył: 16.03.2010
Cytuj
Mirek, zgadzam się z chłopakami - skoro nie da się Funboxa ustawić w tryb modemu to trochę się to mija z celem. Natomiast co do Mikrotików(mały off-top) - to świetny sprzęt z zacięciem pro. Jeśli masz chęć się trochę zagłębić w temat to polecam. Urządzenia te dają niesamowite możliwości w stosunku do konkurencji. Ja obecnie w firmie lecę na kilkunastu mikrotikach na wielu podsieciach i nie wyobrażam sobie pracy na innych urządzeniach w tej cenie. Co jest wielkim plusem - urządzenia najtańsze(domowe) mają taki sam softweare co te za parę tysięcy - różnią się tylko parametrami i licencją. Nauczysz się na maluchu i możesz wielkoludy obsługiwać:)
 
Mirek  Dołączył: 12.06.2006
Cytuj
Asus w wersji DSL juz kupiony ( Asus DSL-AC68U).
Gorzej z zainstalowaniem. Pierwsze podejście już było, ale internetu nie wykrył (gdzieś się skubaniec schował). Prawdopodobnie pomieszałem coś z hasłami do Neostrady. Na razie nie mam czasu, może za kilka dni rozkminię.
A mikrotika spróbuję w domu - domowy router też mnie przyprawia o palpitację i mu się wymiana należy.
 

birdm  Dołączył: 16.03.2010
Cytuj
Na szybkości - demko systemu z mikrotika:
http://demo.mt.lv/webfig/

Wyświetl posty z ostatnich:
Skocz do:
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach