Mertz  Dołączył: 24.04.2006
Cytuj
bbartlomiej napisał/a:
Mertz, udało się?

Ta. Mam od paru godzin nową zabawkę, moje dotychczasowe poszukają nowego właściciela. To był dobry czas, te ostatnie prawie dokładnie trzy lata, ale wiele przyczyn złożyło się na decyzję o bardzo głębokiej z(a)mianie.

Pierwsze wrażenia - cały zestaw - czyli 5D, 70-200 oraz 35 - lekki "w kupie" jest, aż nie wierzę. Zoom w 70-200 kręci się drugą stronę, wymiana obiektywów jednak w JSS lepiej pomyślana i rozwiązana (takie też miałem wrażenia przy Nikonie) - jedną łapą, tutaj trzeba użyć dwóch (no przy najmniej na razie). Wszystkie klocki "Made in Japan" - spore zaskoczenie. W "35" filtr 67 (sic!), cicha praca lustra (to w D700 to w porównaniu z tym nap...ło po prostu). Instrukcja - chyba w Apollo mieli niewiele mniejsze do obsługi lądownika. Palce jeszcze szukają starych przycisków, a tutaj jest ich jeszcze więcej.

Pytanie do użytkowników - Canony mają gniazdo karty CF, a ja chciałem zamontować do niego przejściówkę na SD - ma ktoś jakieś doświadczenia?
 

TM_Mich  Dołączył: 08.09.2009
Cytuj
Mertz, kup dobre karty cf i nie kombinuj.
 

x4rd  Dołączył: 07.03.2012
Cytuj
Mertz napisał/a:
Pytanie do użytkowników - Canony mają gniazdo karty CF, a ja chciałem zamontować do niego przejściówkę na SD - ma ktoś jakieś doświadczenia?


Jak wyżej, nie ma co się rozmieniać na drobne. Wziąłeś 5D 3?
 

Mertz  Dołączył: 24.04.2006
Cytuj
TM_Mich napisał/a:
Mertz, kup dobre karty cf i nie kombinuj.

x4rd napisał/a:
Jak wyżej, nie ma co się rozmieniać na drobne. Wziąłeś 5D 3?


No właśnie to jest dla mnie rozmienianie się na drobne - czyli posiadanie dwóch standardów kart, skoro mogę mieć jeden.
Wziąłem 5DIV. Starszy model stał się nieproporcjonalnie drogi - 11 tysi za nowy, 6-letni korpus (mówię o nówkach, z pełną FV) - to nie ma sensu, kiedy "IV" nabyłem za 13 kpln...
 

TM_Mich  Dołączył: 08.09.2009
Cytuj
5D mk IV ma dwa sloty. Na SD i CF. Problemu nie widzę. Główna karta SD, kopia na CF.
 

Mertz  Dołączył: 24.04.2006
Cytuj
TM_Mich napisał/a:
5D mk IV ma dwa sloty. Na SD i CF. Problemu nie widzę. Główna karta SD, kopia na CF.

Nieno, tak. Po prostu przyzwyczajenie - dwie karty, jak chcę coś skopiować - wypinam z aparatu, wpinam do kompa i już.
 

TM_Mich  Dołączył: 08.09.2009
Cytuj
Czytniki takie znowu drogie nie są.
 

M.K  Dołączył: 26.08.2007
Cytuj
Mertz, zadowolony z canona? Jak af - w ciemnym daje rade?
 

Mertz  Dołączył: 24.04.2006
Cytuj
M.K napisał/a:
Mertz, zadowolony z canona? Jak af - w ciemnym daje rade?


Zadowolony, ale też trochę przytłoczony. Jakoś tak się złożyło, że nie mam ostatnio za wiele czasu, ale coś tam nacisłem. Takich kilka refleksji, w punktach:

1. Cóż, jednego dnia (dosłownie) kupiłem m. in. 70-200/4 IS, żeby dowiedzieć się nastepnego, że właśnie wychodzi jego nowa wersja... Bywa. Ale przyznać trzeba - super szkiełko. Ostrość, szybkość, kultura pracy... Dość, że zoom przesuwam sobie delikatnie, jednym palcem (a myslałem, że w moim ulubionym 50-135 chodzi idealnie) - tyle że jeszcze się nie przestawiłem na kręcenie w drugą stronę.

2. Wszystko jest inne, trochę dziwne - inaczej kółka, inny kierunek zdejmowania szkła i zumowania, nawet ikonki oznaczające rodzaj pomiaru światła. Za dużo przycisków, a za mało opcji przeprogramowania - przynajmniej jak na razie.

3. AF - mniodzio, chociaż ilosć jego opcji onieśmiela i muszę nad tym posiedzieć. Po raz pierwszy zgłębiam instrukcje i różne "how to", bo nie po to kupiłem taką zabawkę, żeby korzystać tylko z centralnego pola.

4. Bateria - porażka, o której "się pisze". 5DIV korzysta z tej samej baterii co 7DII i tam ludzie potrafią mieć jakieś absurdalne przebiegi. Tutaj - 400 fotek (+/-) i trzeba pilnować zmiany akumulatora. Nikt nie wie czemu, ja zaraz nabywam trzecią baterię, bo dwie (ilość nie do wyczerpania przy WSZYSTKICH poprzednich korpusach, niezależnie od systemu) jest drenowana b. szybko (w porównaniu z K-3 to przepaść). Nie wiem czy to poprawią, na razie Canon nic o tym nie pisze.

5. Comapct Flash - nikt mi nie wmówi, że to gniazdo jest dzisiaj do czegokolwiek potrzebne. Trzymanie się go to wg mnie źle pojęty konserwatyzm i "ukłon" w stronę posiadaczy tych coraz bardziej archaicznych kart. W ostatni weekend w żadnym MM i MeX nie znalazłem na półce nawet jednej (byłem w czterech, w jednym facet zrobił na mnie wielkie oczy).

6. Matryca - fajna. Pierwszy raz fociłem (także) a ISO 12800 i wyszło OK. Jutro coś zapodam jeszcze z balkonu, wieczorową porą.
https://www.dropbox.com/s...G_5394.jpg?dl=0
https://www.dropbox.com/s...G_5503.jpg?dl=0

fotki surowe, CRaw - DNG - JPG.

7. Pliki - problem o tyle, że RAW'ów z IV nie obsługuje LR5, więc albo konwersja do DNG (co czynię na razie), albo zakup nowego LR'a lub - do czego jestem zachęcany - Capture One.

8. Cichy - a na pewno cichszy niż D700, do tego z opcją "silent".

Tyle na ten moment, mogę rozwinąć, jakby kogoś interesowało.
Acha - gdyby ktoś chciał się pozbyć starego Toploadera 75 AW, to proszę o PW.
 

TM_Mich  Dołączył: 08.09.2009
Cytuj
Mertz, bateria powinna lekko "udźwignąć" 700-800 zdjęć. Taka sama bateria jest w 6D i na pełnej baterii robię ok 1 000 zdjęć.
Może masz włączony moduł GPS, w trybie 1? - Tryb 1: aparat odbiera sygnały GPS w regularnych odstępach czasu po wyłączeniu zasilania.

W LR zrób tylko aktualizację CameraRaw i pójdzie.
 

M.K  Dołączył: 26.08.2007
Cytuj
Mertz, gratuluję w takim razie udanego zakupu. Tylko się cieszyć!
 

Mertz  Dołączył: 24.04.2006
Cytuj
TM_Mich napisał/a:
Mertz, bateria powinna lekko "udźwignąć" 700-800 zdjęć. Taka sama bateria jest w 6D i na pełnej baterii robię ok 1 000 zdjęć.


Tak, ale problem wystąpił nie tylko u mnie, więc zakładam, że to kwestia modelu aparatu. Wszystko co można mam powyłączane, jeszcze tylko muszę sprawdzić jak bardzo drenuje baterię stabilizacja.
TM_Mich napisał/a:
W LR zrób tylko aktualizację CameraRaw i pójdzie.

Chyba jednak nie - zrobiłem wczoraj i ciągle "preview not available". W zasadzie to nie mam nic przeciwko przerabianiu na DNG, nie licząc tego, że wszystko trwa z 15 min dłużej. Zysk dodatkowy - pliki mniejsze o ok. 10MB, DNG wycina zaszytego JPG'a (tak przynajmniej czytałem), a LR i tak robi swoją prevkę.

M.K napisał/a:
gratuluję w takim razie udanego zakupu. Tylko się cieszyć!

Thx. Ale praktyki trzeba trochę nabyć, szczególnie że wszelaka fotografia "w ruchu" wchodzi mi na całkiem nowy level (i samoloty są tutaj najmniejszym problemem :).
 

tofik  Dołączył: 19.02.2007
Cytuj
Też myślałem o Canonie 5d tylko że mark3, ale chyba jednak wybiorę Sony a7 III. Ktoś może ma tego soniacza i może coś skrobnąć ?
 

bogdanm  Dołączył: 01.03.2007
Cytuj
tofik napisał/a:
Też myślałem o Canonie 5d tylko że mark3, ale chyba jednak wybiorę Sony a7 III. Ktoś może ma tego soniacza i może coś skrobnąć ?


Bateria - trzyma. Matryca - iso 25600 niestraszne (choć trzeba już dobrze naświetlać, bo nic się ekstra nie wyciągnie). AF - działa. Eye AF - działa. Tryb cichy powinien się nazywać "niemy". W trybie niecichym odgłosy migawki też ładne. Światło impulsowe (świetlówki, ale też monitory) - ogarnięte (choć przyznaję, nie wiem jak w wideo). Guzikologia - do zrobienia jak się chce. W zestawie z 16-35/4 lubi się bardzo (z manualami to już pierwsza A7 się lubiła).

Ale. Nie mam rąk jak bochny chleba. Nie przeszkadza mi EVF. Ładowarkę trzeba było nabyć osobno. ACDsee nie doczekał się jak dotąd wsparcia dla RAW (LR, C1, Affinity nie mają z tym problemów). Brakuje rynku wtórnego szkieł.
 

M.K  Dołączył: 26.08.2007
Cytuj
Olympus om-d e-m10 mark II - czy jest ktoś na forum co posiada to maleństwo? Chętnie bym rzucił okiem na fotki...
 

Jakaranda  Dołączyła: 28.05.2013
Cytuj
M.K napisał/a:
Olympus om-d e-m10 mark II - czy jest ktoś na forum co posiada to maleństwo? Chętnie bym rzucił okiem na fotki...

Mam już aż trzy dni. Miałam go kiedyś pożyczony; Olumpus miał taką akcję, że pożyczał za darmo. Z pewnością dokupię grip.
 

M.K  Dołączył: 26.08.2007
Cytuj
Z jakim szkłem nabyłaś? Wrzuć coś proszę. Ciekaw jestem jak się zachowuje w zwyczajnych warunkach.
 
fotna  Dołączył: 28.01.2017
Cytuj
Ja mam - odezwij się na priv to ci prześle co chcesz.
W prawdzie mam go miesiąc i miał być jako taka zabawka na wyjazdy z rodziną ale jak zobaczyłem co potrafi to dokupiłem dwa słoiki by mieć 3 pokrycie od 9-300mm/ 18-600
https://www.facebook.com/...73254818&type=1
W trudnych warunkach na elektronicznej migawce by było bezgłośnie.
 

Jakaranda  Dołączyła: 28.05.2013
Cytuj
M.K. wstawiłam w psim wątku , bo tam pasowały.
Kupiłam z 14-42mm F3,5-5,6 EZ i 40-150mm F4-5,6 R ale dokupię 75-300mm F 4,8-6,7 II. Być może w przyszłości wymienię naleśnika na 12-60 F2,8-4 Panasonika.

fotna - świetnie.
 
fotna  Dołączył: 28.01.2017
Cytuj
Zrezygnowałem z 40-150 na rzecz 75-300 do 150 ma 5,6 a 300mm mimo że ciemne robi swoje.

Wyświetl posty z ostatnich:
Skocz do:
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach