nord65  Dołączył: 24 Sty 2017
plwk
plwk napisał/a:
Kolory są uzyskane przez działania wywołującego.

:-B W końcu po to się foty odrawia żeby nie korzystać z gotowych presetów w kamerze, c'nie?
 
KasiaMagda
[Usunięty]
plwk napisał/a:
Kolory są uzyskane przez działania wywołującego.

To samo miałam na myśli, że w procesie obróbki program daje takie kolory.
Dokładnie zerknęłam TU
 

SlicaR  Dołączył: 28 Kwi 2013
Naaajs :-B
 
KasiaMagda
[Usunięty]
Jesień, dla mnie najpiękniejsza pora roku i chyba nieoficjalnie już powoli się zaczyna. Jarzębiny są już czerwone od początku sierpnia, a i choinki wydały owoc :).



 

powalos  Dołączył: 20 Kwi 2006
KasiaMagda, pamiętaj, że owoce cisu są silnie trujące. Wyciągi z nich używa się (z tego co wiem) w preparatach stosowanych w onkologii. Ale wyglądają ślicznie. Na owocach jarzębiny trochę "przepałów".
 
KasiaMagda
[Usunięty]
powalos, jarzębinę robiłam w bardzo dużym słońcu, no i tak wyszło. A, o cisach nie wiedziałam, że są silnie trujące - będę uważać ;-) Zaraz sobie poczytam w necie o tym. Dzięki !
 

powalos  Dołączył: 20 Kwi 2006
KasiaMagda, może niezbyt dokładnie napisałem. Trujące są nasiona cisu, znajdujące się w tych czerwonych "osłonkach". Same owoce - bez nasion - są jadalne. Pzdr.
 
KasiaMagda
[Usunięty]
powalos, też doczytałam ale jednak nie będę próbować ;-)
espresso, dziękuje !
 

komtur  Dołączył: 04 Cze 2008
Dołączam się do owocowej (przedwczesnej) jesieni. Owocki pewnie też niejadalne. ;-)
 

Jakaranda  Dołączyła: 28 Maj 2013
komtur napisał/a:
Dołączam się do owocowej (przedwczesnej) jesieni. Owocki pewnie też niejadalne. ;-) ]

To czeremcha. Wiosną pięknie pachnie. Nalewkę możesz zrobić, dżem, galaretkę. Ogólnie wszystko to, co możesz zrobić z owoców czarnego bzu..Pestki trzeba usunąć, bo zawierają kwas pruski. Podobno owoce są gorzkawe. Mam na działce ale nie próbowałam.
Tak wygląda wiosną.

 

komtur  Dołączył: 04 Cze 2008
Jakaranda napisał/a:
Pestki trzeba usunąć, bo zawierają kwas pruski.

Kwas pruski nie zachęca. Ale wychodzi na to, że jednak jest to jadalne. :-D
 

Jakaranda  Dołączyła: 28 Maj 2013
komtur - wyguglaj :-)
 

komtur  Dołączył: 04 Cze 2008
Jakaranda napisał/a:
wyguglaj

Uczyniłem to natychmiast po Twojej informacji o tym, co to jest. ;-)
 

TM_Mich  Dołączył: 08 Wrz 2009
komtur, jadalne, jak najbardziej. Najlepsze prosto z krzaka!
 

powalos  Dołączył: 20 Kwi 2006
I chyba najlepsze po przemarznięciu (podobnie jak owoce czarnego bzu).
 

kazio  Dołączył: 31 Paź 2011
Jakaranda napisał/a:
Nalewkę możesz zrobić, dżem, galaretkę

I bardzo dobre choć trochę ciężkie wino, z owoców zbieranych zwłaszcza teraz, nieco przejrzewających.
powalos napisał/a:
Trujące są nasiona cisu

Nawet igły i korzenie! Były przypadki padnięcia koni które obskubały trochę gałązek.
 

bbartlomiej  Dołączył: 10 Wrz 2007
Dawna jesień pod Krakowem:
Untitled-34 by Bartek Krawczyk, on Flickr
 
Robert  Dołączył: 19 Lis 2006
W lesie zaczyna być kolorowo, zimowity już wylazły.



 

Jakaranda  Dołączyła: 28 Maj 2013
Poszłam sprawdzić co z tą jesienią ale trafiłam na pogodną, letnią scenkę. I dobrze, niech lato trwa jak najdłużej, bo po jesieni przychodzi zima a tej nie lubię :-P
 
KasiaMagda
[Usunięty]

Wyświetl posty z ostatnich:
Skocz do:
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach