Niebezpieczna teza. Bo kontynuując te myśl mogę napisać coś co ci się nie spodoba - a co z MF? Rozróżnisz powiększenia?espresso napisał/a:To ciekawe, bo jak wyjaśnić okoliczność że z chwilą pojawienia się K1 (I innych FF) nie nastąpił wysyp lepszych technicznie zdjęćCytatobrazek z k1 nie mozna porównywać z żadnym poprzednim obrazkiem pentaxa typu k5IIS czy k3IIChyba że ktoś za lepsze uważa te z papierową GO.
Ps.
Konia z rzędem temu kto na wystawie (o galeriach internetowych nie wspominam) rozróżnia powiekszenia np. z K5IIs oraz K1. Nawet przy identycznych kadrach.
Nie zmienia to to faktu że K1 to świetny korpus, z fajną matrycą, do którego jest stosunkowo mało optyki.
Z poważaniem - Michu, Licencjonowany Pogromca Vampirów :)=
Zmieniłem system, ale znalazłem taki punkt w regulaminie: "Na Forum obowiązuje zakaz umieszczania ogłoszeń kupna/sprzedaży..." więc nic więcej nie napiszę. Ale o treści rozmów na pw
nic nie znalazłem
Przecież właśnie to napisałem. To zależy od doboru zdjęć. Mozna zrobić zestaw, gdzie się nie da odróżnić MF od DX, a można taki, gdzie da się zobaczyc różnicę. Powiedz co mam udowodnic to udowodnię ;) Dlatego to co pisza ludzie w necie .. filtruję przez swój stan wiedzy.Michu napisał/a:Jacek - na jednym z poprzednich naszych spotkań (PPD) przywiozłem 3 wydruki 40x60cm - dwa z APS (16MPxl) i jeden z K-1 (36MPxl). W ślepym teście nikt z kilkudziesięciu osób nie zgadł jakie zdjęcie pochodziło z mitycznej pełnej klatki.
Widziałeś różnicę w ilości detalu, a ta jest zależna głównie od ilości Mpx. I tu też bym mozna zmanipulować wyniki pokazując zdjęcia z hasela, ale ze ścianką 20 Mpx vs 45 mpx Nikona D850.Goran napisał/a:Nie mam ani FF ani MF natomiast często oglądam różne wystawy i o ile cięzko jest odróżnić APSC od FF to już jest róznica miedzy FF a MF jest widoczna. Widziałem ostatnio zdjęcia formatu 70x100cm wykonane szerokim Fuji - jakość niesamowita.
K1 + K5 i szklarnia :)
PENTAX
FF , APS-C
FraZa napisał/a:
Cały czas denerwuje mnie słabe podświetlanie punktu af, tutaj K3 znacznie lepiej. No i K3 cichsza znacznie i seryjnie bez porównania szybsza
K7 | Zeiss Distagon 2/28
PENTAX
FF , APS-C
Marcin_gps napisał/a:Witajcie,
Czy ktoś podpinał do K1 ZEISSa Distagon T* 2/28 (ZK)?
Używam go nadal w połączeniu z K7. Zastanawiam się, czy zostać z pentaxem i uaktualnić puszkę, czy zmienić system na M.
pozdrawiam
I've seen things you people wouldn't believe. Attack ships on fire off the shoulder of Orion. I watched C-beams glitter in the dark near the Tannhauser gate. All those moments will be lost in time, like tears in rain. Time to die.
FF jest królem aparatów, tak jak lew jest królem dżungli...
return LBA ? lemat Dady : piwko w Poznaniu?;
FraZa napisał/a:Po 2,5 roku intensywnego używania K-1 zauważyłem że odkleja się guma od body pod przednim kółkiem nastaw, od strony obiektywu ok 2 cm, z drugiej ok cm.
Mieliście to już?
Co robić - samemu czymś się da skleić? Czy lepiej komuś oddać? Ktoś by to zrobił w Wawie od ręki?