Kerebron  Dołączył: 10.03.2016
Cytuj
Arti napisał/a:
Każda dziura z drewnianymi chałupami miała niebieską budkę telefoniczną.
To pewnie był TARDIS. :-P
 

M.K  Dołączył: 26.08.2007
Cytuj
Ja za kwotę 180-200 jaką muszę wydać na router z lte nie wiązałbym się żadną umową z operatorami. Jest to proporcjonalnie za mała kwota. Na chwilę obecną są operatorzy, którzy nie oczekują, że trzeba doładować co miesiąc żeby utrzymać nr karty i przepustowość danych. Przy takim układzie i niewielkim zapotrzebowaniu na internet opłaty wychodzą bardzo tanio. Sam tak utrzymuję numer za grosze i też mam założoną czujkę na wypadek rozładowania UPS, który podtrzymuje pracę pompy w kotle.
 

Arti  Dołączył: 20.04.2006
Cytuj
M.K, za 200 nie to może nie, ale jak dają rabat na usługi a przy okazji sprzęt to czemu nie. Dlatego pytałem, czy ma, czy będzie brać.
Właśnie przy okazji przypomnieliści mi, że musze sprawdzić czy na swoim TP-Linku mogę ustawić serwer wydruku...
 

pawelek-79  Dołączył: 06.09.2006
Cytuj
Od paru lat korzystam z modemu na USB, który w domu podpięty jest do routera z portem USB, który ma opcję obsługi modemu USB. Po awarii prądu internet sam się uruchamia ponownie. Jak wyjeżdżam, zabieram tylko modem USB w postaci sticka(?) - nie potrzebuję internetu podczas mojej nieobecności.
Co do abonamentu, to kiedyś byłem w Cyfrowym Polsacie i tam była opcja posiadania większej ilości kart SIM na jedno konto(jednocześnie z internetu mogło korzystać kilka urządzeń poprzez kartę SIM). Nie pamiętam jednak, czy była też opcja internetu pre-paid na takich samych zasadach.
 

mygosia  Dołączyła: 19.04.2006
Cytuj
pawelek-79, ale modem masz z akumulatorem?
Co się dzieje, gdy prądu nie ma tak długo, że się modem wyłączy?
 

plwk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
Przecież napisał ;-)
 

pawelek-79  Dołączył: 06.09.2006
Cytuj
Router stacjonarny, modem to najzwyklejszy wpinany w USB. Nie ma prądu, nie ma internetu. Jest prąd, to się włącza i loguje do sieci. Wrzucę ci niedługo zdjęcie zestawu, to zobaczysz, o co chodzi.



 

mygosia  Dołączyła: 19.04.2006
Cytuj
Ludzie.
Już nie mogę.

Byłam zdecydowana na tego huawej b593, ale juz nie produkują - zostały jakieś spady, a boję się czegoś bez gwarancji porządnej.

Nie na wszystkich pisze, że mają modem, a nie wszystkie co jest napisane, że mają, to go mają.

Rzućcie jakiś konkret do 300, 350pln max [już z wysyłką], nowy, z gwarancją.
Ma mieć modem w środku już.
I antenki.

Jestem zniechęcona, że taka p***** mi tyle czasu zajmuje :-/
 

M.K  Dołączył: 26.08.2007
Cytuj
mygosia, spokojnie. Te routery to leżaki magazynowe, czesto nigdy nie używane. Poza tym cena jest bardzo atrakcyjna. Jak sie pojawił na rynku kosztował od 500-700 zł. Poza tym czesc sprzedawców oferuje gwarancje we własnym zakresie. Na tej aukcji sa routery z naklejkami na gniazdach do których wkłada sie kartę sieci. Wiec nowki, ale białe. Pochodzą z Niemiec, ale maja wgrany soft polski i obsługują wszystkie sieci.

https://allegro.pl/router-huawei-b593-lte-4g-pl-menu-modem-2-anteny-i7570683671.html
 

mygosia  Dołączyła: 19.04.2006
Cytuj
A to wzięłam 8-)
 

M.K  Dołączył: 26.08.2007
Cytuj
Działa?
 

mygosia  Dołączyła: 19.04.2006
Cytuj
Dzisiaj mam wyjąć z paczkomatu dopiero, ale zainstaluję najwcześniej w niedzielę.
 

greentrek  Dołączył: 14.08.2012
Cytuj
Czyli jak po niedzieli zamilkniesz, znaczy się nie działa ;-)
A na poważnie - jeśli jesteś na skraju zasięgu trzech sieci, to rozważ net z satelity, konkretnie Eutelsatu. Mam od roku i na moim gumnie to było jedyne wyjście [brak w słowniku słów dostatecznie obraźliwych by opisać pomarańczową Neostradę :evil: ]. Net via fon jest skrajnie niepewny na wioskach, jeśli się nie mieszka pod BTSem. Jak się wychylę z okna to mi pokazuje nawet 4G, by za chwilę spaść do EDGEa :-P
 

pawelek-79  Dołączył: 06.09.2006
Cytuj
Podepnę się - jaką antenę zewnętrzną proponujecie do podpięcia pod modem HUAWEI E3372?
Na wsi miewam 4G i wtedy działa dobrze, bo mało kto się łączy z tą siecią, natomiast przy dobrym zasięgu 3G+ mam fatalne transfery.
 

mygosia  Dołączyła: 19.04.2006
Cytuj
No mam go.
Odpakowałam, podłączyłam.
Komputr go widzi, łączy się z WiFi.

Ale - nie ma połączenia z siecią komórkową. Ikonka co jakiś czas miga kilkanaście razy na biało [wg instrukcji "meldowanie się do sieci"], po czym rezygnuje i świeci sie na czerwono ["błąd sieci lub brak"].
Czy powinnam coś jeszcze zrobić?
Spróbować z inną kartą, czy jak?

[ Dodano: 2018-10-14, 19:15 ]
Mam!
Na ostatniej stronie instrukcji było - apny i takie tam :-D

[ Dodano: 2018-10-14, 19:15 ]
LTE na 3 kreski.
Może być, nie?
 

greentrek  Dołączył: 14.08.2012
Cytuj
mygosia napisał/a:
LTE na 3 kreski.
Może być, nie?

Noo, LTE to centrum świata. Czy może być - zależy do czego potrzebujesz, poczta i forum wystarczy. Zakładam że dla mnie byłoby mało.
 

M.K  Dołączył: 26.08.2007
Cytuj
mygosia, cieszę się, że działa. Bezproblemowego korzystania życzę.
 
Soosa  Dołączył: 10.04.2009
Cytuj
W kwestii anten proponuję ofertę polskiej firmy.
Osobiście miałem ich panelówkę pod 3g, teraz korzystam pod LTE (antena dualna...).
Z dodatkowych uwag - osoby korzystające z modemów na USB, o ile nie posiadają porządnych routerów z wydajnym gniazdem USB, powinny się doposażyć w aktywny hub USB. Wydajność prądowa przeciętnych routerów jest niska, co zjada część zasięgu.
Jeszcze jedna uwaga - antena zewnętrzna ma sens, o ile:
1. sprawdzicie na jakiej częstotliwości łączycie się z siecią (im "węższa" zakresowo antena tym lepszy sygnał zapewnia)
2. długość kabli łączących antenę z modemem powinna być jak najkrótsza, inaczej cały zysk anteny skonsumuje tłumienie na kablach.

@mygosia - nie wiem gdzie ustawiłaś aktualnie router, ale przeniesienie go i postawienie możliwie w oknie od strony nadajnika z którym się łączysz, może dołożyć Tobie brakujące 1-2 kreski.
 
PiotrK.  Dołączył: 30.05.2017
Cytuj
mygosia, zrób sobie speedtest:
- jeżeli używasz laptopa to np przez stronę internetową http://www.speedtest.net/pl
- jeżeli korzystasz z androida, to jest kilka darmowych aplikacji
- jakość łącza radiowego ma bezposredni wpływ na wyniki testu - możesz przestawiać router lub antenę aż uzyskasz najwyższe predkości, najkrótsze pingi i najmniej utraconych pakietów
 

mygosia  Dołączyła: 19.04.2006
Cytuj
To tylko internet do obsługi gadżetów w domu, a nie do lotów w kosmos. Prędkość mi totalnie zwisa - ma działać i tyle :-)

Dwie kreski jest zupełnie ok.
8-)

Wyświetl posty z ostatnich:
Skocz do:
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach