wojtas29  Dołączył: 12.04.2008
Jak ustawić profile kolorów po kalibracji monitora w Cytuj
Dobry wieczór
Pogubiłem się w ustawieniach photoshop i camera raw.
Parę dni temu kupiłem xrite i1 display pro.
Skalibrowałem monitor, a profil kolorów ustawiłem jako podstawowy w panelu sterowania komputera.

W camera raw są przynajmniej 2 miejsca w których można zmienić profil kolorów, pierwszy na dole okna głównego
Pytanie:
Czy w tym miejscu powinienem również ustawić profil wygenerowany przez xrite?
Zdjęcia będą później drukowane (drukarką pixma pro 10s)

Następnie, kiedy zapisuję zdjęcie do jpeg również mogę wybrać profil koloru i tu znowu pytanie
Czy powinienem ustawić profil wygenerowany przez xrite do zapisu zdjęcia?
Czy może powinienem użyć profilu drukarki dla danego typu papieru na którym zdjęcie będzie drukowane?

Generalnie nie mam pojęcia gdzie powinienem użyć profilu monitora, poza panelem sterowania komputera oczywiście.

Pozdrawiam
 

SlicaR  Dołączył: 28.04.2013
Cytuj
Ustawianie profilu w PS/ACR służy innym komputerom (programom) do określonego pokazywania pliku. Nie zapisujesz tam profilu z xrite. Zapisujesz prifil sRGB (jeżeli chcesz żeby to było wyświetlane na monitorze) lub np. CMYK jeżeli tak chce drukarnia. Profil z xrite słuzy tylko Tobie, do tego, żebyś Ty widział poprawnie. To co zapisujesz w PS/ACR jest po to, żeby Chrome i IE i FF pokazywały obrazek tak samo. Czyli jakby profil to profil, a przestrzeń kolorystyczna to co innego, ale dzięki profilowi (xrite) Ty i ja widzimy kolory przestrzeni sRGB tak samo.
Mniej więcej.

[ Dodano: 2019-01-11, 08:17 ]
Jeszcze: wydaje mi się, że przy zapisywaniu powinieneś użyć profilu drukarki, jeżeli taki posiadasz.
W PS w jednej z ostatnich zakładek (chyba widok) masz do wyboru profil (podgląd czy coś takiego) i możesz ten profil przełączać. To jest po to, że jak pracujesz na pliku i wiesz, że ten plik będzie drukowany na pixma pro 10s i masz profil do tej drukarki, to możesz sobie tam ten profil w dowolnym momencie włączyć i dzięki temu PS ci zasymuluje jak będą wyglądały kolory na wydruku .
Pomijając kwestie informatyczne (system, coś nie działa itd.) to ustawiając profil w panelu sterowania zrobiłeś chyba wszystko co powinieneś.

 

wojtas29  Dołączył: 12.04.2008
Cytuj
Dziękuję za wyczerpując odpowiedź.
Zastanawiam się czy zapisywać zdjęcia z profilem drukarki i papieru na którym będę drukował, bo i tak i tak w trakcie przygotowywania zdjęcia do drukowania, program domaga się wybrania rodzaju papieru na którym będzie ono drukowane.

Pomimo poprawnej kalibracji monitora (jak mi się wydaje) i odpowiednio ustawionych profili w acr zdjęcia wciąż odbiegają od tego co widzę na monitorze.
Obawiam się, że bez kalibracji drukarki nie obejdzie sie.
 

kojut  Dołączył: 13.04.2011
Cytuj
wojtas29, kalibracja tusze plus papier to podstawa. I ten zabieg wcale taki drogi nie jest ;-)
Zobacz ten wątek.

 

wojtas29  Dołączył: 12.04.2008
Cytuj
W przyszym tygodniu kupię coś do kalibrowania drukarek.

Tymczasem wciąż nie potrafię poradzić sobie z profilami kolorów na komputerze
W panelu sterowania dla monitora ustawiłem profil, który wygenerował xrite
Przestrzeń kolorów w acr ustawiłem adobe rgb

Teraz kiedy chcę zapisać zdjęcie do jpg, którego profilu powinienem użyć?
Kolega wcześniej sugerował, że profilu drukarki dla danego rodzaju papieru - próbowałem i wychodzi nie ciekawie

Przy drukowaniu oprogramowanie drukarki zawsze pyta na jakim papierze będę drukować, stąd wydaje mi się, że oprogramowanie samo konwertuje
do danego schematu.
Z resztą, nawet kiedy korzystam z podglądu danego profilu kolorów w photoshop to ten pokazuje coś jeszcze zupełnie odmiennego, od tego co widzę na monitorze i od tego co się drukuje.
 

plwk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
wojtas29 napisał/a:
Przestrzeń kolorów w acr ustawiłem adobe rgb

Po co? Czy Twój monitor obsługuje ARGB, jeśli nie bezpieczniej ustawić SRGB.
wojtas29 napisał/a:
Teraz kiedy chcę zapisać zdjęcie do jpg, którego profilu powinienem użyć?

Po uwzględnieniu wcześniejszych uwag, SRGB.
 

plwk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
wojtas29 napisał/a:
Przy drukowaniu oprogramowanie drukarki zawsze pyta na jakim papierze będę drukować, stąd wydaje mi się, że oprogramowanie samo konwertuje
do danego schematu.

Pyta bo musi wiedzieć, jakich ustawień użyć.

Wyświetl posty z ostatnich:
Skocz do:
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach