Samp  Dołączył: 23.04.2006
Jedna karta SD widziana jako dwie karty... Cytuj
Mam pewien problem, może niezbyt istotny, ale dla mnie trochę uciążliwy. Może ktoś spotkał się z czymś podobnym...? :roll:

Niedawno kupiłem nową, dużą, kartę SanDisk Ultra SD-XC I 128GB. Z przyzwyczajenia używam do obróbki Adobe Camera RAW – zdjęciami zarządzam w Adobe Bridge, zgrywam je tym programem, przy użyciu Adobe Photo Downloader. I przy zgrywaniu z tej karty wyświetla dodatkowe okienko z prośbą o wybór nośnika z listy rozwijanej, gdzie widnieją identycznie wyglądające nośniki z numerkami #1 i #2, za każdym razem trzeba wybrać dowolny z nich.

Formatowałem tę kartę w aparacie oraz przy użyciu SD Cart Formattera pobranego z www.sdcard.org. O dziwo jedynie bezpośrednio po formacie zrobionym przy użyciu tej aplikacji, goła karta widziana jest jako pojedyncza, ale po zrobieniu pierwszego zdjęcia znowu Bridge widzi ją jak dwie. Myślałem, że może mieć to związek z tym, że używam ją w pierwszym slocie a na drugim zapisuję jpgi, ale nie ma to znaczenia. Przy różnych konfiguracjach, również z pierwszym zdjęciem zrobionym jako .jpg i zapisem na jeden slot sytuacja wygląda podobnie. Dzieje się tak zarówno w K-3 jak i K-1. Z moją drugą kartą, Sandisk Extreme SD-HC I 16GB, tak się nie dzieje.

Myślę, że problem musi być gdzieś związany z typem/pojemnością karty oraz po stronie tego, jak ACR ją widzi. Znalazłem tylko jeden podobny przypadek, opisany w linku poniżej, ale przede wszystkim się tu wyżaliłem, może ktoś pomoże, może ktoś się z tym spotkał, np. w Lightroomie?

https://community.adobe.com/t5/bridge/bridge-photo-downloader-sd-card-download-failures-different-cards/td-p/9274790?page=1

[ Dodano: 2020-05-20, 14:23 ]
Aha, jeszcze jedno: dwa razy – i to już jest poważniejszy problem – zdarzyło mi się, że po włożeniu karty po zgraniu zdjęć aparat pisał, że „karta nie jest sformatowana”. Po kilku przełożeniach do komputera, z powrotem do aparatu, i po włączeniu aparatu zdjęcia wyświetlały się normalnie i dalej karta zachowywała się normalnie.

Co z nią zrobić... żeby była taką normalną, pojedynczą kartą SD?

 

Kuba Nowak  Dołączył: 12.05.2010
Cytuj
Kupić nową, zanim ta całkiem padnie?...
Może to brzmi głupio i nie znam się na tym, ale problem może być głębszy niż się wydaje i tkwić już w konstrukcji karty. Gdzieś fizyczny limit pojemności istnieje, softwerowy też.
... a może zamieniasz karty w slotach i aparat zapisuje je jako nr 1 i nr 2 na zmianę...
Np. mój komputer cały czas identyfikuje kartę jako K-30, chociaż nie używam tego aparatu od ponad roku.
 

Kytutr  Dołączył: 20.02.2007
Cytuj
Kuba Nowak napisał/a:
Np. mój komputer cały czas identyfikuje kartę jako K-30, chociaż nie używam tego aparatu od ponad roku.
To pewnie tylko etykieta dysku. Możesz sobie zmienić nawet na K-1 lub D40 ;-)
 
RPM  Dołączył: 28.07.2010
Cytuj
Kuba Nowak napisał/a:
Np. mój komputer cały czas identyfikuje kartę jako K-30, chociaż nie używam tego aparatu od ponad roku.


To akurat etykieta nadana karcie przy formatowaniu w aparacie. Można zmienić poleceniem label albo sformatować w kolejnym aparacie.
 
Hihnt  Dołączył: 06.09.2008
Cytuj
Dwa pytania: jak kartę widzi system operacyjny? Oraz, czy na pewno czytnik kart dobrze działa? Miałem takie problemy z padaniem kart, kiedy równocześnie coś było kopiowane z karty i na niej zapisywane, co ustało po zmianie czytnika.
 

Samp  Dołączył: 23.04.2006
Cytuj
System (i wszystkie inne programy) widzą ją jako jedną kartę, tylko Adobe Bridge ma taką fanaberię.
W Bridge można pobrać zdjęcia na dwa sposoby. Polecenie File >> Get Image, do którego przywykłem, widzi jako dwie karty.
Polecenie File >> Import From Device widzi jako jedną. Dziękuję za uwagę :-P

Wyświetl posty z ostatnich:
Skocz do:
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach