tomecki  Dołączył: 22 Kwi 2006
Cena troszkę zaporowa :evilsmile: :)
http://www.fotoit.pl/inde...id_kat=&id=1104
Podobno te 11499zł to tylko na razie :mrgreen:

cinekk1  Dołączył: 17 Lut 2008
Dzisiaj euro kosztowało 3,31 zł. Bardzo sobie fajnie liczą. Marże świetne. Jakoś na wakacje w ciepłych krajach trzeba zarobić. 2500 euro ma ten aparat kosztować? Czy jakoś źle to liczę?

Matewka  Dołączył: 16 Wrz 2006
Ja bym na takie ceny w ogóle nie zwracał uwagi, bo prędzej dostanę na ich widok wysypki niż wyciągnę jakiekolwiek konkretne wnioski co do normalnej ceny, jaka się dla D700 unormuje. Dziwię się, że niektóre sklepy w ogóle wystawiają sprzęt w takiej cenie, żeby za chwilę zejść o 20% w dół. Przecież do tego można dołożyć 1000zł i mamy D3 :] A może to jakiś "chłyt martetindowy"??

dżejpi  Dołączył: 04 Paź 2007
Tu taka cena do przełknięcia - oczywiście z popitką :-B

http://www.jr.com/nikon/pe/NKN_D700/

MarWoj  Dołączył: 15 Mar 2007
Po przeczytaniu całego wątku nasuneły mi sie takie pytania:
-po co było wymyśląć te wszystkie drogie matryce cyfrowe,by ostatecznie wrócić do formatu 135? :evilsmile: ;-) (tak na marginesie-niedługo może dożyjemy setnej rocznicy pojawienia sie pierwszej leiki na taśme kinemotograficzna typu 135)
- kiedy zatem pojawią się następcy nikosia F6 i canona 1V,w cenach amatorskich luster ? ;-)
A tak już całkiem serio : marketingowcy potrafią manipulować świadomością nabywców,wmawiając ,że właśnie te nowinki są im potrzebne.Że nie zrobisz dobrego zdjęcia,jeśli nie kupisz pełnej klatki.Że nie będziesz na topie używając jakiegoś ginącego formatu APS-C. Ech,idę na miasto focić tym ,co mam (a mam tego troche :mrgreen: )

Żaba  Dołączył: 08 Cze 2006
MarWoj napisał/a:
A tak już całkiem serio : marketingowcy potrafią manipulować świadomością
niestety to prawda, smutna prawda. A dowodów nie trzeba szukać daleko, wystarczy poczytać co wypisują co poniektórzy na naszym forum.
Najważniejsze, że biznes się kręci ;-) Bo przecież każdy wie, że żeby robić lepsze zdjęcia trzeba kupić nowy lepszy aparat ;-)

luckyluk  Dołączył: 27 Kwi 2007
Cytat
-po co było wymyśląć te wszystkie drogie matryce cyfrowe,by ostatecznie wrócić do formatu 135?

Hmm, to nie do końca tak, im mniejszy produkt końcowy, tym bardziej się opłaca produkcja, a dokładniej to więcej produktów otrzymujemy z jednego wafla. Tak samo z procesorami, robiąc dokładnie ten sam procesor w dwóch procesach technologicznych, taniej producentowi wychodzi ten mniejszy (mimo że nowszy). Niestety dalsze zwiększanie matryc w tym samym formacie ma granice wyznaczone przez dyfrakcję i krążek rozproszenia.
Po prostu zwiększanie upakowania pikseli się przestaje opłacać, trzeba zwiększyć rozmiar matrycy.
Daje to dużo plusów i parę minusów.

Plusami jest mniejsza dyfrakcja, czyli gdzie przy APS-C przymykanie poniżej f8 powoduje już zmniejszenie rozdzielczości to na FF następuje to koło f10.

Na FF rozmiar piksela może być większy, więc łatwiej uzyskać lepszą czułość.

Niestety FF wymaga lepszej optyki, o wiele trudniej uzyskać coś co daje lepsze rezultaty na brzegach, czyli raczej FF tak szybko nie wejdzie na entry-level, ale do poziomy k20 już raczej niedaleko, bo ich właściciele raczej kupują lepszą optykę, niż pozostają tylko przy kitach.

BAN gucio-59  Dołączył: 24 Lut 2007
dżejpi napisał/a:
Że nie będziesz na topie używając jakiegoś ginącego formatu APS-C. Ech,idę na miasto focić tym ,co mam (a mam tego troche :mrgreen: )

alf  Dołączył: 07 Cze 2008
jestem zdania takiego jak kfan, chyba że kupię sobie plecak ze stelażem do aparatu.

dżejpi  Dołączył: 04 Paź 2007
gucio-59 napisał/a:
dżejpi napisał/a:
Że nie będziesz na topie używając jakiegoś ginącego formatu APS-C. Ech,idę na miasto focić tym ,co mam (a mam tego troche )

przypisałeś mi cytat MarWoj'a, ale też się z tą myślą zgadzam. :-D :-B

waldow  Dołączył: 23 Kwi 2007
Co by nie mówić, Nikon pokazuje "pazurki" i inspiruje konkurencję

A w moim mieście "FIRMA" reklamuje się tak!
ZOBACZ

i co o tym sądzić? :-)

Kosior  Dołączył: 26 Cze 2008
waldow napisał/a:
Co by nie mówić, Nikon pokazuje "pazurki" i inspiruje konkurencję

A w moim mieście "FIRMA" reklamuje się tak!
ZOBACZ

i co o tym sądzić? :-)

To sobie miejsce wybrali. Poza tym, co im z tego, że na bilbordzie jest sama nazwa firmy? Ja rozumiem, wzrasta rozpoznawalnośc. A potem taki Walduś Kiepski usłyszy nazwę nikon i przypomina sobie, że widział wczoraj między dwoma ruderami bilbord z ich nazwą...

A to lokalizacja może wpłynąc na postrzeganie marki. Ktoś sobie pomyśli, że stan firmy wygląda podobnie do tych dwóch budynków :D

Moim zdaniem, powinni reklamowac konkretne produkty, a nie markę..

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
a po co konkretny produkt? markę, markę trzeba reklamować

dzięki temu, jak ten wspomniany walduś pójdzie do sklepu, to jak zobaczyć kompakcik nikona, to pomyśli - o, to jest ten nikon! podobno fajny sprzęt, mało szumi, najlepsza lustrzanka i full frame

jakby reklamowali produkt, to mógłby zauważyć, że to nie ten sam model, i kupić co innego :)

gilby  Dołączył: 28 Lut 2007
opiszon, nie masz do końca racji.
Marka jest ważna - musi być rozpoznawalna i prowokować pożądane skojarzenia.
Ale promocja produktu jest bardzo ważna, szczególnie w pierwszej fazie wprowadzania produktu na rynek. Dobry produkt, jeśli będzie się dobrze sprzedawał (w wyniku promocji :) ) będzie także budował świadomość marki u konsumentów.

gilby :D

przeczytaj jeszcze raz mój post, i odpowiedz sobie na pytanie, czy jest on napisany na poważnie w 100% ;-)

gilby  Dołączył: 28 Lut 2007
opiszon, nie mam sił dziś, mogę nie czytać? :mrgreen:
Jeśli coś źle zrozumiałem, wybacz :-B
Jak będzie w Poznaniu jakiś plenerek to stawiam piwko

256mb  Dołączył: 26 Maj 2008
Przyszłość FF nie jest taka pewna. Canon rozważa wprowadzenie nowego formatu MF - MicroFrame. Technologie już opracowali.

Kosior  Dołączył: 26 Cze 2008
256mb napisał/a:
Przyszłość FF nie jest taka pewna. Canon rozważa wprowadzenie nowego formatu MF - MicroFrame. Technologie już opracowali.

[url=http://img503.images....th.jpg]Obrazek[/URL]

A ten słoik to napewno Canon EF 400/f2.8 L II IS USM ?

jeśli o proporcje chodzi to chyba by odpowiadał... :D

Eldred  Dołączył: 16 Paź 2007
Wow!!!!!! z taką matrycą to pięćdziesiątka staje się pewnie 500mm!!! :lol:

gilby - możesz nie czytać wogole - po prostu troche ironicznie to napisałem :)

a piwko, cóż :D chętnie bym się napił :D

Skocz do: