Spinner  Dołączył: 22 Mar 2006
Dlatego przymierzyc się muszę - GS to by było to, także rozmiarowo... :evilsmile:

Ale wiem, że kumpel bedzie sie pozbywał kiedyś Aprilki, więc może na poczatek (pewne żródlo) by była ok? Ma 2001r już z wtryskiem, ciekawie piszą tutaj:

LINK DO OPISU AP

denvi  Dołączył: 09 Lis 2008
mygosia napisał/a:
Być może chodzi o to, że silnik, to jednak nie wszystko
Jak się okazuje silnik i wszystko ;-) . Początek linka od Spinnera wszystko wyjaśnia. Tak mi się wydawało ale nie byłe pewny, że składane też były w jednej fabryce.
A opinie w stylu rozio, na podstawie jednego paździerza traktuję jak: "folcwagen i tak jest najlepsiejszy" :mrgreen:

Sent  Dołączył: 06 Lip 2010
maser napisał/a:
Mam nadzieję że i ja będę wkrótce "mororowy". - na kursie już jestem.
Tak mocno to się zastanawiam potem czy nie pójść w maxi skutery.
Jak z komfortem na nich? Nie ukrywam że barki to mnie bolą bez motocykla...

Miałem Burgmana 400 K2, do miasta super, na trasę trochę mi mocy brakowało... W końcu 32 KM. Polecam Ci www.burgmania.net Tam masz forum, testy itd. Jak poczytasz, to się dowiesz, że jedna marka jest bezawaryjna :-P Jakbym miał dzisiaj wrócić na maxi, to wybierałbym z 2 maxi: SW-600 lub T-Max :-)

ryve  Dołączył: 14 Wrz 2006
Spinner: a może Triumph Tiger? Np. 955i. W cenie kilkunastu tyś pln (bliżej dziesięciu niż dwudziestu) z pewnością coś ciekawego w końcu by się znalazło (pewnie coś około 6 lat eksploatacji). Dwóch znanych mi "trampkarzy" przesiadło się na takie maszyny i bardzo sobie chwalą. Ponoć niczego nie można zarzucić ani jakości wykonania, ani trwałości, ani parametrom/osiągom. Moto sporawe, więc raczej nie byłoby dla Ciebie za małe.

rozio  Dołączyła: 28 Lip 2006
folcwagen i tak najlepsiejszy :-P ;-)

Mygosia - 80 % to trochę przesadzone. Od północy kawałek asfaltu zrobiony nowy, potem niby asfalt ale co chwilę poprzecinany odcinkami kamienistymi w stylu 100-150m asfaltu, 50 m kamienia - jakieś przepusty robią i tak non stop. Przejazd przez kamieniołom i jego okolice jak jeszcze popada dzień wcześniej (tak jak my trafiliśmy) to niezły hardcor. Na południu stary asfalt, ale mogłoby go nie być bo dziurawy jak ser ;-) . W każdym razie po winklach tam nie polata, ale za to Transfogarska od południowej strony (dopóki się nowy asfalt nie skończy) i serpentynki przed Brasovem to do zabawy polecam.

Z Triumphów to mi się Sprint podoba i bielizna (na reklamach) ;-) \

Co do aprilek to znajomy w tym roku takie coś na jednej wykręcił - ale moto to on ma odpicowane na cacy http://motoenzo.blogspot.com/
a R1 też się nada w teren :-) http://www.motovideo.liii...-Czemu-nie.html

maser  Dołączył: 15 Lut 2009
Dzięki za odpowiedź!
Sent, byłem tam już zanim zadałem to pytanie tutaj :mrgreen:
Ale widzę ex usera maxi to się zapytam. Koszty, koszty, koszty... to jest problem Yamahy chodzą drozej niż Suzuki, no może jeszcze jakaś inna marka wejdzie w grę.
W sumie najbliższa dwupasmówka jest ode mnie z 50 km... więc o jakiej szybkiej trasie mówimy. Zasięg mojego wojażowania to z 20-60 km od domu i to nie zawsze. Kilka razy do roku robię te kilkaset (tak do 1000km) na jednym wypadzie - i to raczej autem. Z osiągów to właśnie tak mi na 400cm wygląda że byłoby ok. No chyba że coś równie wygodnego by mi podeszło z innych typów motocykli.

Sent  Dołączył: 06 Lip 2010
Bezawaryjną marką jeśli chodzi o maxi jest Honda ;) Kiedyś właśnie na Burgmanii była sonda wśród właścicieli Silver Wingów z przed fl na temat awarii. Tylko jedna osoba miała tak, że usterka uniemożliwiła dalszą jazdę, a to bardzo popularny model ;-)
Yamahy są w cenie czy to T-Max czy Majesty 400, ale coś za coś (mi samemu zabrakło $, bo w komisie stał Burgman i Majesty i byłem bardziej napalony na Majesty).
Biorąc pod uwagę klasę 400 to masz do dyspozycji: Burgmany, Majesty, Silver Wingi, Piaggio X9 500, Kymco Xciting 500 lub Downtown 300 (300-tka, a ma potężnego kopa - ostatnio na Burgmanii był test przyśpieszenia na stronie głównej - a Kymco jakościowo są jak na swoją cenę bardzo dobrze wykonane). Opinie komfortowych mają Burgmany, czy w kwestii zawieszenia czy pakowności (w moim pod siedzenie wchodziły 2 szczękowce i kurtka tekstylna albo świeżo zakupiony laptop w kartonie), ale i opinię awaryjnych (standardowa konsumpcja oleju w 400 lub awarie CVT w 650).
Na Burgmanii jest sporo tematów założonych przez osoby, które zainteresowały się maxi skuterami.
Dzisiaj jakbym znowu stanął przed wyborem 400-tki to nie wybrałbym Burgmana, szukałbym pewnie SW-400, Majesty albo Kymco (Xcitinga lub Downtowna).

Porada co kupić na początek Pierwszy z brzegu temat.
Najlepiej to poczytać, a potem w miarę możliwości popatrzeć, pomacać wybrane sprzęty w swojej okolicy (czy to umówić się z kimś z Burgmanii czy pójść do komisu). Jak już będziesz zdecydowany to jest temat: Czy ta oferta jest interesująca? Wrzucasz link do ogłoszenia i nawet na podstawie głupich zdjęć można stwierdzić, że np. osłona tłumika jest z młodszego modelu, że zegary nie były od tej wersji, że lusterka są inne, że przy przebiegu 1 000 km to powinna być seryjna opona takiej firmy a nie innej itp. Jest też Allegro kupa! czyli potencjalne miny, które już ktoś oglądał ;-)

A mimo, że jeżdżę teraz Deauville 650, to i tak jeżdżę w klubowej kamizelce Burgmanii i się tam udzielam, bo te forum jest nie dość, że rzeczowe to i ma specyficzną - miłą atmosferę ;-)

mygosia  Dołączyła: 19 Kwi 2006
Ale wiecie - o skuterach jest inny wątek :mrgreen:

berson  Dołączył: 19 Wrz 2008
ludzie w temacie jest MOTOCYKL a nie skuterynka .

Moje typy to TDM 850-900 ,Africa Twin 650-750 nie do zdarcia mimo wieku

Tylko że duże motocykle [gabarytowo], nie są dla wszystkich...

mygosiu podejrzewam ze 160 cm posiada każdy z nas. Dla chcącego nic trudnego ;) A jeśli chodzi o masę motocykla to naprawde nie przeszkadza ona jeśli dostajemy nogami do podłoża. Jak ktoś jest niski i obawia się ze nie poradzi sobie to Aprilia Pegaso 650

tref  Dołączył: 05 Wrz 2006
berson napisał/a:
podejrzewam ze 160 cm posiada każdy z nas. Dla chcącego nic trudnego ;)
230kg na klatę - bez problemu bierze to 90% ludzkości. Wszystko zależy jakie kto ma doświadczenie z motocyklami. Utrzymanie kobyły wielkości afryki nie należy do łatwych. Jak się zacznie kłaść, nie utrzymasz tego nogą, bo siła złoży ją jak zapałkę. Liczą się trzy parametry: wielkość ludzia, wielkość maszyny, waga motóra.

berson, siedziałam na tym.

Mogę obiema nogami wesoło majtac w powietrzu, a przechył o ok. 5 stopni na 100% skończyłby się glebą. Siedząc na siodełku nie sięgam rękami do kierownicy, bez dużego przechylenia się do przodu, co nie jest wygodne [taki urok kobiecej sylwetki - stosunkowo dłuższe kończyny tylne i króŧsze przednie ;-) ].

Aaaa - no i nawet nie potrafię tego cholerstwa przechylić do pionu ze stopki bocznej :-)

Więc pls - ostrożnie z tak radykalnymi opiniami.

Poza tym - nie każdy potrzebuje i nie każdego kręci turystyczne enduro.

tref napisał/a:
wielkość ludzia,

A raczej długość nóg.

piotr_luk  Dołączył: 14 Kwi 2007
mygosia napisał/a:
taki urok kobiecej sylwetki - stosunkowo dłuższe kończyny tylne i króŧsze przednie ;-)
Coś jak u kangura :mrgreen:

berson,
A dlaczego nie traktować maxi skutera jako motocykla?
Uprawnienia musisz mieć na nie motocyklowe. Analogia typu odwieczna dyskusja analog/cyfra? :mrgreen:
Zastanawiam się nad skuterem bo "zdrowotność" lepsza na skuterze (obiegowo). A te maszynki wbrew pozorom mają potencjał. (nie mylmy 50- tek z maxi - http://www.youtube.com/wa...feature=related )
Sent, dzięki czytałem czytałem przez kilka dni wątki które tam były.
Osobiście składam się ku Burgmanowi 400 (już jestem po rozmowach z jednym posiadaczem takowego który chce go sprzedać).

tref na klate ? chlopie ty chcesz leżeć pod tym motorem ? ;P

maser skuter to skuter , jak można coś bez biegów nazwać motocyklem ?

mygosia a na Ducati monster siedziałaś ? Turystyki , które wcześniej wymieniłem to maszyny do ciągłej ekspoatacji w każdych warunkach . Dobrze radzą sobie w mieście jak i poza . Wygodnie się siedzi itp .
Mogę zaproponować CBR 600 - niskie moto ale czy to ma sens ?
Apropo wysokości to mozna lagami i amorkiem z tyłu troszke zejść z wysokości ale nie polecam tego rodzaju udogodnien .

maser napisał/a:
A dlaczego nie traktować maxi skutera jako motocykla?

Bo to nie ten wątek :-P

berson napisał/a:
a na Ducati monster siedziałaś ?

Jeszcze nie, ale mają otworzyć ich salon w BB, więc może będzie okazja :-)

berson napisał/a:
Mogę zaproponować CBR 600 - niskie moto ale czy to ma sens ?

Jakbys przeczytał kilkanaście ostatnich stron wątku, to byś wiedział, czego szukam, co mi jest potrzebne i co ewentualnie zaproponować spoza moich "typów" :evilsmile:

berson napisał/a:
Apropo wysokości to mozna lagami i amorkiem z tyłu troszke zejść z wysokości ale nie polecam tego rodzaju udogodnien .

Ale niestety z odległością siedzisko-kierownica nie za bardzo można manewrować... Troooszeczkę ewentualnie przekręcić kierę, ale malutko. Nie mówiąc o masie.

mygosia, poczytałem sobie wątek o skuterach, nawet znalazłem Twoje posty w nim :mrgreen: , ale tam pisza o 50-kach. Ja mówię o czymś pow 125cm3 (u mnie to okolice 400 cm3 -bo ten rejon mnie interesuje)
Jeśli kryterium "biegów" jest kryterium bycia motocyklistą to ja nie wiem jak nazwać userów tych jednośladów których gabaryty czy osiągi aspirują do motocyklowych (niejednokrotnie je przewyższając).
To trochę tak jakby z kręgu kierowców z B wykluczyć posiadaczy aut z automatem.
Dla mnie to tylko kwestia tradycji.
W tym wątku się zapytałem bo widzę że są w nim wątki maxi. Tam chyba nie byłoby odpowiedzi.
Pozdrawiam jednośladowców.

Ależ sprzęgło i pojemność nie definiują skuterów... :roll:

Dla mnie podział jest jasny:
- motocykl ma się między nogami
- a na skuterze można jeździć w mini i szpilkach
8-)

Pass! :mrgreen:

Skocz do: