Lebiad  Dołączył: 20 Lut 2007
Ok link sie znalazl.

struna  Dołączył: 22 Mar 2007
Wysłałem chińczykowi wiadomość przez ebaya:
"Hello.
I send to You message, but You don't answer on my question. So, I is asked again:
We need:
- 14 x Split Image Focus Screen for Pentax *istD istDS K10D
- 17 x Split Image Focus Screen for Pentax DL K100D
If You have Split Image Focus Screen with horizontal and oblique wedge we want oblique.
Please, write me how much will it cost with express mail and do You have split with horizontal of oblique wedge.
My e-mail is: struna@struna.com.pl"

Teraz czekam na odpowiedź, wszystkie przelewy i jedziemy z tym koksem :-D
Tak swoją drogą dużo sie tego zrobiło :-P

Nasz chińczyk jakoś nie chce odpowiedzieć na maila, znalazłem innego, który twierdzi że w k100d i k10d jest taka sama matówka, czy w miarę możliwości może ktoś zmierzyć te matówki, albo co najmniej tą z k10d, a ja jutro z rana zmierzę swoją.
link do aukcji

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20 Kwi 2006
Przepraszam za wtręt, ale jesli mogę coś zasugerować, to matówka ze skośnym klinem to po prostu "diagonally split focusing screen", a "you" po angielsku to wielką literą piszą tylko Polacy i Rosjanie :)

Już zmykam.

według chińczyka z ebaya matówki w ist D DL K10d K100D są wymienne link >>

jeżeli ktoś może zaprzeczyć lub potwierdzić to proszę o pomoc, bo wcześniej umówiony chińczyk przy takiej wielkości zamówienia nabrał wody w usta

bEEf  Dołączył: 28 Gru 2006
struna, nie duplikuj postów.

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Matówki do Pentaksów mają standardowo wypustkę na chwycenie pensetą taką jak w tym linku http://cgi.ebay.pl/Split-...8QQcmdZViewItem . Ta z linku nie ma tej wypustki ale czy ma jakiś rozmiar pasujący do wszystkich trudno powiedzieć.

bEEf  Dołączył: 28 Gru 2006
plwk, nie ma takiego rozmiaru, który pasuje do wszystkich. To jest bardzo "ścisłe" i precyzyjne umocowanie na tyle, że np choć matówka do kasetki i DL-a ma taki sam rozmiar, to różni się minimalnie grubością - i to wystarczy, żeby nie pasowała.

Jeden z chińczyków pisze, że wszystkie matówki Pentaxa za wyjątkiem K1000 mają grubość 1.45mm. Oprócz tego konstrukcja jest bodaj taka, że zmiana grubości nie wpływa na położenie płaszczyzny "czynnej" matówki. Ważne aby po montażu blaszka dystansowa była z tej strony matówki co przed demontażem.
Chyba Fafniak wrzucał gdzieś zdjęcia z wymiany matówki z objaśnieniami - znalazłem http://pentax.org.pl/viewtopic.php?t=4816 .
Na szybko zrobiłem własne.

Od góry widać blaszkę dystansową, matówkę (górna powierzchnia, położenie której ustala blaszka dystansowa, jest powierzchnią roboczą) i blaszkę mocującą z zapinką.
Ciekawostka - matówka włożona uchwytem do dołu :-/

Przy okazji przedmuchałem matówkę bo miałem mnóstwo paprochów.

Napisałem temu chińczykowi z którym się wcześniej umawiałem, który niestety nabrał wody w usta:
"I write to you last time. If you don't want have money, I search for this somebody else.
I need:
- 15 x Split Image Focus Screen for Pentax *istD *ist DS K10D
- 15 x Split Image Focus Screen for Pentax DL K100D
I will pay you by paypal. If you have DIAGONALLY split focusing screen then I want it.
I wait for answer for tomorrow, later I search somebody else."
Proszę sie nie czepiać mojej angielszczyzny (nie tylko język polska jest język trudna :-P ), ale myślę że koleś zrozumie co autor miał na myśli mówiąc, a miał na myśli:
"Piszę do ciebie ostatni raz, jak nie chcesz pieniędzy to poszukam kogoś innego.
Potrzebuję:
- 15 x Split Image Focus Screen for Pentax *istD *ist DS K10D
- 15 x Split Image Focus Screen for Pentax DL K100D
Zapłacę ci przez paypala. Jeżeli masz matówki z klinem ukośnym to chcę takie.
Czekam na odpowiedź do jutra, później szukam kogoś innego".

davnes  Dołączył: 18 Lis 2006
struna niech nikt łaski nam nie robi !!
jest jeszcze kilku innych sprzedawców 8-)

wiem, ale reszta (przynajmniej tych których znalazłem) twierdzi, że pentax'y mają takie same matówki, a na mój zdrowy rozum, ten koleś od którego tak naprawdę sie zaczęło dysponuje najtrafniejszym podziałem

Tak na szybko znalazłem matówki do pentaksa u trzech sprzedających.

zorzyk  Dołączył: 21 Kwi 2006
struna, ale ten Twój list to nie był szczególnie uprzejmy. :-?

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20 Kwi 2006
struna napisał/a:
Piszę do ciebie ostatni raz, jak nie chcesz pieniędzy to poszukam kogoś innego
Do Bydgoszczy będziesz jeździł, a u niego nie kupisz, nie?
Chińczyk juz na pewno ma Twoje foto na ścianie - "Tych klientów nie obsługujemy".

bo ja już w stosunku do niego nie chcę być uprzejmy. rozmawiałem z nim od zeszłego tygodnia, już sie z nim umówiłem na wtorek na przelanie pieniędzy, a on od piątku sie nie odzywa, albo nawet czwartku.
to jest na tyle duża kwota w tej chwili, że jemu też powinno zależeć na transakcji, nie będę przecież wokół niego skakał i prosił żeby zechciał wziąć ode mnie ponad 2000 PLN mi sprzedać te matówki.
mamy wolny rynek i albo sie koleś odezwie i zarobi, albo nie, a my/ja znajdziemy sobie innego dostawcę który może zjedzie z ceny i będzie zainteresowany współpracą

JFK  Dołączył: 04 Sty 2007
Przeanalizowalem zdjecia na tych aukcjach i jestem w stanie zrozumiec czemu matowki od kadyszki moga pasowac do kasetki. Jesli wymiary maja takie same to roznia sie tylko posiadaniem tego dynksa wystajacego. Logiczne wiec ze bez tego dynksa do kasetki da sie wlozyc. O ile nie bedzie sie ruszac to (a nie powinno bo trzyma ramka) nie widze wiecej problemow.
Ale mimo wszystko gdybym mial wybor wolalbym taka z ta wystajaca wypustka. Czulbym sie jakos pewniej :-)

Gwiazdor  Dołączył: 05 Mar 2007
Nad matówkami to jakieś fatum wisi, już drugi co sprzedawał nabiera wody w usta. ;-)

No i chińczyk się odezwał, bardzo przeprasza ale wyjechał :-P
Pisze, że posiada poziome i ukośne.
My chyba chcemy wszyscy ukośne, prawda?? (skoro ponoć są lepsze)

"Hi there,
sorry for the late response.. I went away for two
days.. I have both horizontal or diagonal split
screens.. You want all of them diagonal split ?
that's fine with me.."

Dzisiaj mu odpisuje i mam nadzieje, że udam mi się już wysłać pieniądze i będziemy czekać na potwierdzenie z jego strony o odebraniu kasy i wysłaniu paczki :)

davnes  Dołączył: 18 Lis 2006
no jasne ze ukosne- podobno lepsze.
zamawiaj, oby sie udało :-D
daj znac

matb  Dołączył: 02 Lis 2006
Ja chcę ukośną. Skoro wszyscy twierdzą, że jest lepsza... A w czym się ta lepszość przejawia?

Skocz do: