armar  Dołączył: 12.05.2007
Zepsuła się klawiatura - kup sobie lepszą! :D Cytuj
Co tu dużo gadać - zobaczcie sami:
http://www.artlebedev.com...optimus-tactus/

I jeszcze dodatkowe 12 klawiszy wyboru:
http://www.artlebedev.com...mus-upravlator/

Oczywiście są też takie bardziej tradycyjne:
http://www.artlebedev.com/everything/optimus/
 

zorzyk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
Hm ciekawe... tylko ta cena :-?
 

Samp  Dołączył: 23.04.2006
Cytuj
Mam wątpliwości, czy to takie genialne.

Chyba uważam, że w komunikacji z komputerem najwygodniej jest mieć tylko jedno urządzenie dające nam sygnał zwrotny z komputera (nazwijmy je ekran).
Mnożenie tego typu bytów wydaje mi się niepotrzebne i rozpraszające.

Nic nie stoi na przeszkodzie jednak, żeby ekran czasem przyjmował cechy input (mnożenie urządzeń wejściowych mnie nie przeraża).
 

bix  Dołączył: 22.01.2008
Cytuj
Podobno jednyna wada tej klawiatury to ciężko chodzące te klawisze. A wiadomo jak ciężko chodzą to ręce szybko się męczą i generalnie...

[ Dodano: 2008-02-28, 12:28 ]
yyy jak coś to myślałem o tej tradycyjnej :)
 
Grizley  Dołączył: 30.08.2007
Cytuj
klawiaturki dla jełop....
tym bardziej ta 1 i 3 :->
 

armar  Dołączył: 12.05.2007
Cytuj
Grizley napisał/a:
klawiaturki dla jełop....
tym bardziej ta 1 i 3 :->

Masz jakieś uzasadnienie, czy tylko licznik postów nabijasz? :-D
Wyobraź sobie, że nie musisz używać myszki by wchodzić w coraz to nowe zakładki w PS, czy w ACR, bo na klawiaturze ukazują Ci się kolejno dostępne opcje, które są możliwe do wyboru.
Dodatkowo wejście w konkretną opcję menu sprawia, że na "klawiaturze" ukazują się suwaczki jak na konsoli operatora dźwięku, tylko dotyczące konkretnych parametrów ACR'a.
Żadnego łamania palców na skrótach klawiaturowych, a przyspieszenie pracy kilkaset procent.
Wersja z monitorkami pod definiowalnymi klawiszami uniemożliwia użycie suwaczków, ale również istnieje możliwość zdefiniowania znaczenia "+" lub "-" danego parametru.
 

zorzyk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
Grizley napisał/a:
klawiaturki dla jełop....
Ciekawa opinia :evil:
 
Grizley  Dołączył: 30.08.2007
Cytuj
armar napisał/a:
Wyobraź sobie, że nie musisz używać myszki by wchodzić w coraz to nowe zakładki w PS [...]

A teraz zejdz na ziemie. Pytam . Co z resztą ? Jak sie tu ma ergonomia
Bedę musiał miec dwie klawiaturki do PS. Gimp a do całej reszty inną . Jak widze takie urządzonka zaraz kojarzą się mi z


[ Dodano: 2008-02-28, 16:09 ]
zorzyk, Wiesz nie muszę sie zgadzać z w pewnych rzeczach z innymi. :roll:
 

PiotrR  Dołączył: 03.05.2006
Cytuj
O, Grizley, to co pokazujesz jest bardzo fajne, ale ergonomiczniej było by to zrobić w jednym przycisku, skoro już jest "dedykowana" klawiaturka. ;-)
 

armar  Dołączył: 12.05.2007
Cytuj
Grizley napisał/a:
armar napisał/a:
Wyobraź sobie, że nie musisz używać myszki by wchodzić w coraz to nowe zakładki w PS [...]

A teraz zejdz na ziemie.

Na ziemię to mnie już Zorzyk sprowadził w drugiej wiadomości.
Myślę jednak, że Zorzyk doskonale pamięta ile jeszcze 5-10 lat temu kosztował w miarę dobrej jakości monitor 17"... :D

Grizley napisał/a:
Pytam . Co z resztą ? Jak sie tu ma ergonomia
Bedę musiał miec dwie klawiaturki do PS. Gimp a do całej reszty inną .

Nie bardzo rozumiem?
Dlaczego będziesz musiał mieć dwie klawiatury?
Ta w formie wyświetlacza będzie pełniła funkcje jakie sobie wymyślisz.
Co prawda nie ma naciskanych klawiszy, ale żaden problem by miała wbudowany wibrator, czy jakiś siłownik, który będzie mechanicznie symulował na palcach wrażenie naciskania klawisza - już teraz robi się stoły, które przemieszczają znajdujące się na nich przedmioty w odpowiednie miejsce.
Przy okazji - taka klawiatura z wyświetlaczem to nie nowość - nawet Microsoft już się wzorował na tym pomyśle tworząc Surface:
http://www.microsoft.com/surface/
 

zorzyk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
Cenę pierwszej swojej 17" pamiętam, niestety, choć wolałbym nie pamiętać. ;-)

 

Throwend  Dołączył: 26.04.2007
Cytuj
A ta klawiatura działa pod linuxem? :P

Trzecia jest chyba całkiem ciekawa. W pełni konfigurowalna w przeciwieństwie do dzisiejszych klawiatur, ktore mają milion dodatkowych klawiszy, z tego większość odpala i kontroluje jedynie łindołsowe aplikacje (np. przyciski multimedialne działające tylko i wyłącznie z media plejerem) a skonfigurować można tylko jeden - tzn będzie odpalać albo misie albo msn explorera :P

Pierwszą jak dla mnie zastępuje ekran dotykowy - też wyswietla ci co chcesz a nie musisz odwracać wzroku od monitora, co w przypadku klawiatury tego typu jest nieuniknione...

A drugie cos to ja nie rozumiem co to jest :P

Normalnie się popisałem :P
 

thrackan  Dołączył: 08.02.2007
Cytuj
Throwend napisał/a:
Pierwszą jak dla mnie zastępuje ekran dotykowy - też wyswietla ci co chcesz a nie musisz odwracać wzroku od monitora, co w przypadku klawiatury tego typu jest nieuniknione...


No tak. Ale znowu do monitora musisz łapką sięgnąć... sam oceń co szybsze...
 

Throwend  Dołączył: 26.04.2007
Cytuj
thrackan napisał/a:
No tak. Ale znowu do monitora musisz łapką sięgnąć... sam oceń co szybsze...


Monitor w miejscu klawiatury :-P
 

piotrecius  Dołączył: 31.12.2006
Cytuj
Throwend napisał/a:
Monitor w miejscu klawiatury :-P

Widziałem gdzieś niedawno tablet graficzny podobny do tego surfejsa MikroMiękkiego, który wyświetlał cały obraz z monitora lub wybrany obszar roboczy - można maziać wprost po cyfrowym zdjęciu ;-) . A ile taka możliwość maziania kosztuje wolałem nie wiedzieć :-/ .
 
dan  Dołączył: 11.08.2006
Cytuj
piotrecius napisał/a:
Widziałem gdzieś niedawno tablet graficzny, który wyświetlał cały obraz z monitora lub wybrany obszar roboczy - można maziać wprost po cyfrowym zdjęciu

Cintiq - http://www.wacom.com/cintiq/

Kolega ma 21UX, i jest zachwycony :-) Podobno jest na matrycy z jakiegos graficznego Eizo.
 

piotrecius  Dołączył: 31.12.2006
Cytuj
dan napisał/a:
21UX

Ech 8-) ... Do tego modelu to już normalnego monitora nie potrzeba ;-) ...
 

thrackan  Dołączył: 08.02.2007
Cytuj
piotrecius napisał/a:
Do tego modelu to już normalnego monitora nie potrzeba ;-) .


Khem... szczególnie, że 21UX kosztuje 2499$...
 

Throwend  Dołączył: 26.04.2007
Cytuj
No to tylko karta telewizyjna i zamiast plazmy masz tablet :mrgreen:
 

thrackan  Dołączył: 08.02.2007
Cytuj
O! To wrzucam "Modę na sukces" i dorysowuję w locie wąsy bohaterom :evilsmile:
I puszczam to sygnałem na telewizor w drugim pokoju :evilsmile:

Wyświetl posty z ostatnich:
Skocz do:
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach