Stachu  Dołączył: 27.04.2007
Skanowanie bez skanera Cytuj
Parę osób mnie o to pytało, więc postanowiłem założyć temat. Może komuś się przyda.

Potrzebne rzeczy do przerobienia aparatu na skaner:
- mleczne pleksi
- ramka na negatyw wycięta z kartonu
- źródło w miarę jednolitego światła
- kartonowy "rękaw"
- i spinacze/spinki, czy jak to się zwie...



Ramka:
- otwarta


- zamknięta


Ramka zamontowana do "rękawa" z kartonu:




Pudełko jest tak dopasowane do osłony przeciwsłonecznej (od 18-55), że trzyma się "na wcisk"


I do roboty:


Lampa zewnętrzna ustawiona na błysk zdalny, obiektyw - SMC DA 18-55.

Takie coś z tego wychodzi:
http://picasaweb.google.pl/stachu.abc/PSix

 
dan  Dołączył: 11.08.2006
Cytuj
Stachu, wszystko ladnie pieknie - ALE - nie tnij klatek pojedynczo, bo jak kupisz skaner, to bedziesz mial problem z umieszczeniem ich w ramkach. Tnij na paski po trzy, i dostosuj do tych paskow swoja ramke :-)
 

Stachu  Dołączył: 27.04.2007
Cytuj
To w ramce, to jest nic nie warta końcówka filmu. Zazwyczaj tnę po trzy, tylko nie wiem, jak mam to robić jak mi na jednej rolce 13 zdjęć się mieści :roll: .
 
dan  Dołączył: 11.08.2006
Cytuj
Stachu napisał/a:
Zazwyczaj tnę po trzy, tylko nie wiem, jak mam to robić jak mi na jednej rolce 13 zdjęć się mieści

Jesli na poczatku lub na koncu zostaje Ci kawalek pustego filmu, to nie problem. Jesli nie, to tnij 3x3 i 2x2 :-)
 
Grizley  Dołączył: 30.08.2007
Cytuj
i wreszcie sie doczekałem ;) :-B
mam pytanie Kolorowe też sie da tym naswietlić ? czy tylko bw

ps. Mam dwa takie słoniki może to rodzina ? :mrgreen:
 

Stachu  Dołączył: 27.04.2007
Cytuj
A czemu nie? Wszystko się da, tylko więcej będzie zabawy na PC ;-) .
 
Grizley  Dołączył: 30.08.2007
Cytuj
Stachu, tak tylko pytam bo czytałem gdzieś tu ze jakąś maske trzeba zdjąć.
Z picasy widze ze Efekty są bardzo dobre.
I tu pytania techn.
1. ile taka plexi może kosztować bo tego mi tylko brakuje ?
2. czy te dziury miedzy tulipankiem a kartonem nie powinny być uszczelnione żeby swiatło sie od tyłu nie dostawało ? (wg. mnie może miec to wpływ na równomierne naświetlenie filmu)
 

plwk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
Grizley napisał/a:
czytałem gdzieś tu ze jakąś maske trzeba zdjąć

Trzeba zdjąć maskę negatywu czyli zabarwienie tła. Jeśli ma się jedną nienaświetloną klatkę to można na niej ustawić balans bieli i problem ma się z głowy.
 

Stachu  Dołączył: 27.04.2007
Cytuj
Grizley,
Ad. 1
Nie wiem, ja ją mam z odzysku ;-) .
Ad. 2
Nie zauważyłem, żeby te dziury przeszkadzały. Możliwe, że bez nich będzie lepiej, po prostu nie sprawdzałem.

[ Dodano: 2008-04-20, 18:35 ]
Grizley napisał/a:
Z picasy widze ze Efekty są bardzo dobre.

Dzięki, mi też się podobają :-D .
dan uważa, że zdjęcia są "przewalone" (cokolwiek to znaczy :-P ), ale to pewnie wina złego post-procesu lub wywołania...
 
Soviniec  Dołączył: 04.01.2008
Cytuj
Do małego obrazka był dawniej dostępny za całkiem niewielkie pieniądze specjalny zestaw do takiej działalności - szyna nośna do aparatu i mocowana na nią specjalna ramka z matówką i osłoną. Zapewniało to bardzo dobrą geometrię układu.
Oczywiście Praktica, Jena ,NRD.
W wolnej chwili zobaczę, jak sprawuje się z kadyszką. Tylko skąd wziąć FF :evil:
 

kaczor  Dołączył: 04.02.2008
Cytuj
Dziękuje za instrukcje :lol: !
Cieszę się, że również moje marudzenie przyczyniło się dla dobra ogółu ;-) . Jutro zaniosę pierwszy negatyw do wywołania i będę walczył z powyższą konstrukcją. Oby tylko mój ME poprawnie naświetlał i nie będzie przykrych niespodzianek...

Jeszcze raz dzięki i pozdrawiam!
:-B
 
Grizley  Dołączył: 30.08.2007
Cytuj
Stachu napisał/a:
dan uważa, że zdjęcia są "przewalone" (cokolwiek to znaczy :-P ), ale to pewnie wina złego post-procesu lub wywołania...

W perspektywie oddalonej możliwosci kupna skanera , taki efekt mnie
bardzo satysfakcjonuje , a jak sie kupi skanerek bedzie mozna porównać :-P
 
dan  Dołączył: 11.08.2006
Cytuj
Stachu napisał/a:
"przewalone"

przweolane :-D Czytaj dokladnie :-P
 

guerilla  Dołączył: 23.04.2006
Cytuj
dan napisał/a:
Stachu napisał/a:
"przewalone"

przweolane :-D Czytaj dokladnie :-P


czytaj dokładnie = przweolane ? :mrgreen:
 
dan  Dołączył: 11.08.2006
Cytuj
guerilla napisał/a:
przweolane ?

spadaj, piwo pilem :-P

tera bedzie gut:

P R Z E W O L A N E
 

Stachu  Dołączył: 27.04.2007
Cytuj
Aaaa.... to teraz wiem, o co chodzi :idea: :oops:
 
mkdexter  Dołączył: 19.11.2006
Cytuj
Stachu, gratuluję ciekawego pomysłu. Póki co nie mam mlecznej pleksy, ale mam badziewny skaner HP z przystawką (może kiedyś samą przystawkę z oświetleniem wymontuję i zaadaptuję go w podobny "skaner"), jutro spróbuję za jej pomocą zrobić zdjęcia negatywów małego obrazka i porównam z tym co dostałem z Rossmanna.
 

kaczor  Dołączył: 04.02.2008
Cytuj
a macie jakiś pomysł czym na szybko można by zastąpić tą mleczną plekse?
 
mkdexter  Dołączył: 19.11.2006
Cytuj
kaczor, możesz spróbować zwykłą przeźroczystą pleksę zmatowić papierem ściernym z obu stron.
 

sołtys  Dołączył: 19.04.2006
Cytuj
Pomyślałem sobie, że możnaby wykorzystać (jeśli ktoś posiada oczywiście) głowicę Meopta Color3 jako źródło światła ii montować negatyw na mlecznej płytce .. tego .. no .. mieszacza? czy jak się to nazywa - takie styropianowe z mleczną płytką. Muszę popróbować w domu - akurat nie mam śrubek mocujących głowicę z powiększalnikiem więc zdejmuje się bezproblemowo 8-)

Wyświetl posty z ostatnich:
Skocz do:
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach