Jarek Dabrowski  Dołączył: 20.04.2006
Epson V500 - AC adapter / zasilacz Cytuj
Chcę kupić V500. Z tego co widzę, to nie ma kabla zasilającego na sztywno, tylko oddzielnie. Więc, przynajmniej teoretycznie, mogę kupić na 110V i później podmienić zasilacz na właściwy (230V), kiedy będę go używać w Polsce. Nie znalazłem nigdzie oryginalnego zasilacza do kupienia oddzielnie, ale przynajmniej Epson jest porządny i na ich stronach znalazłem takie informacje:

                      100-120 V model           220-240 V model 

Rated input voltage   AC 100 to 120 V           AC 220 to 240 V
Rated input current      1.0 A                      0.5 A
Rated input frequency               50 to 60 Hz
Rated output voltage                 DC 24.0 V
Rated output current                  1.3 A


http://files.support.epso...hug/specs_2.htm

I teraz pytanie do bardziej oblatanych w temacie - da radę w miarę bezproblemowo kupić w Polsce zamiennik spełniający powyższe warunki? Jeszcze wtyczka musi pasować, ale to juz chyba najmniejszy kłopot.
 

Fafniak  Dołączył: 19.04.2006
Cytuj
Jarek Dabrowski, wydaje sie ze nie powinno byc problemu.... o ile pamietam to jak kupowalem 12V "zasilacz" to facet powiedzial mi ze problem bylby gdybym chcial cos powyzej 2A kupowac.... (cenowo)
Tylko realnie ....w USA zwykle sa tez egzemplarze z europejskimi "wersjami" :roll: tak przynajmniej jest z kamerami.... 8-)
 

sołtys  Dołączył: 19.04.2006
Cytuj
Mam skaner UMAXa z hameryki iii podłączam go przez takie urządzonko wpinane bezpośrednio w kontakt, które było dokupione w stanach. Z jednej strony ma wtyczkę hamerykańską a z drugiej normalną. Ważdy dość sporo jak na swoj wymiary, więc domyślam się, że nie jest to zwykła przejściówka "wtyczkowa", ale co siedzi w środku nie wiem ... :-?
Fafniak napisał/a:
w USA zwykle sa tez egzemplarze z europejskimi "wersjami"

coraz częściej się zdarza, że to jest jeden i ten sam egzemplarz .. niestety moja wiedza w tym temacie ogranicza się tylko do tego stwierdzenia. Czasami zdarza się, że produkt jest dostosowany już produkcyjnie na różne rynki tylko firmy go "przestawiają" zależnie gdzie zostaje wysłany. Wiem, że tak jest np. z audiofilskim sprzętem pewnej hamerykańskiej firmy .. ale niestey nie znam się na tym na tyle, żeby stwierdzić czy da się to przestawić samemu i jeśl tak - co ii gdzie "przestawić".

 

alkos  Dołączył: 18.04.2006
Cytuj
Fafniak napisał/a:
w USA zwykle sa tez egzemplarze z europejskimi "wersjami"


skanery Nikona dzialaja na obydwu woltażach....
 

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20.04.2006
Cytuj
Fafniak napisał/a:
tak przynajmniej jest z kamerami....
Ale z tego co wiem, to te kamery słabowato skanują.
sołtys napisał/a:
podłączam go przez takie urządzonko wpinane bezpośrednio w kontakt
To, że ja transformator mogę kupić, to wiem - staram się zminimalizować ilość urządzeń. Skoro skaner sam z siebie jest taki sam, a potrzebny jest tylko inny zasilacz, to to będzie lepsza opcja.
alkos napisał/a:
skanery Nikona dzialaja na obydwu woltażach
Bo Nikon to porządna firma jest.
 

milo  Dołączył: 01.08.2006
Cytuj
Jarek Dabrowski, moj zasilacz od epsona jest na 110-230V.
 

sołtys  Dołączył: 19.04.2006
Cytuj
Jarek Dabrowski napisał/a:
Skoro skaner sam z siebie jest taki sam, a potrzebny jest tylko inny zasilacz, to to będzie lepsza opcja.

No pewnie, że lepsza .. ale pisałem gdyby tak nie było 8-) . Na mój nos [apsik] istnieje duże niebezpieczeństwo, że może wystarczyć inny zasilacz :roll:
 

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20.04.2006
Cytuj
milo napisał/a:
moj zasilacz od epsona jest na 110-230V
V500?
Jaki ma symbol? Na epson.com piszą, że na 110V to A411B, a na 230V to A411E.
 

milo  Dołączył: 01.08.2006
Cytuj
Jak wroce do domu Jarku to sprawdze.
 

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20.04.2006
Cytuj
No i jak, wróciłeś już?
 

milo  Dołączył: 01.08.2006
Cytuj
Jarek Dabrowski, tak i nawet sprawdzilem ) No i pochrzanilo mi sie z ladowarka od k10... :shock:
 
tytus  Dołączył: 30.12.2008
Cytuj
Witam.
Mam pytanie do Jarek Dabrowski, czy masz/miałeś ten zamienny zasilacz do tego v500, jeśli tak to jaki, bo mam ten skaner z przepalonym oryginalnym zasilaczem i potrzebuję nowy :->
 

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20.04.2006
Cytuj
tytus napisał/a:
czy masz/miałeś ten zamienny zasilacz do tego v500, jeśli tak to jaki
Nie mam i nie miałem. Zapytałem w serwisie Epsona, czy mogę u nich kupić oryginalny - dostałem odpowiedź, że mogą sprowadzić (ok. 10 dni) za ok. 80 zł netto. Ponieważ skanera używam od wielkiego dzwonu i mam już transformator 110/230 to zdecydowałem się na używanie transformatora.

[ Dodano: 2009-10-03, 14:57 ]
Pytałem tu:
http://dea.com.pl/kontakt.html
 
tytus  Dołączył: 30.12.2008
Cytuj
Jarek Dabrowski napisał/a:
Pytałem tu:
http://dea.com.pl/kontakt.html

Wielkie dzięki. Już sprawdzam.
 

motaba_virus  Dołączył: 16.03.2008
Cytuj
mam pytanie moze troszke nie w temacie ale nie chce zakladac nowego.

Potrzebuje do skanera zasilacza 24V 1.1A ale strasznie ciezko taki dostac a jak juz jest to piorunsko drogi ;-) czy jak podlacze 24V 1.0A albo 18V 1.1A to skaner trafi szlag? :->

 

alkos  Dołączył: 18.04.2006
Cytuj
Chyba nie powinno byc znaczacego problemu...
 

motaba_virus  Dołączył: 16.03.2008
Cytuj
alkos, o ktorym piszesz 24V czy 18V?
 

alkos  Dołączył: 18.04.2006
Cytuj
Sorki, nie doczytałem. Obstawiałbym 24V / 1.0A - mysle że oryginalny zostal zaprojektowany na lekki "zapas mocy", natomiast obnizenie napiecia o 6V jest znaczace...
 

motaba_virus  Dołączył: 16.03.2008
Cytuj
ok dzieki wielkie bo to 3x taniej :mrgreen:
 

alkos  Dołączył: 18.04.2006
Cytuj
(ale nie chce byc odpowiedzialny jakby co :-P - nie jestem elektronikiem i to tylko moj prosty rozumek cos tam sobie kmini ;-) )

Wyświetl posty z ostatnich:
Skocz do:
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach