sylwiusz  Dołączył: 19.04.2006
Cytuj
Samp napisał/a:
Też bym prosił kogoś obeznanego (Sylwiusz?) o rozszyfrowanie zasady działania dwóch pierwszych punktów we wklejonym powyżej okienku.

Równolegle pytanie - gdy dostajemy profil z labu, w którym będą robić zdjęcia to:
a) czy dołączamy go poprzez "Convert To Profile" (ten labowy) i obróbkę na monitorze (sRGB)
czy też:

Wlasnie tak (oczywiscie, gdy wiemy w jakiej przestrzeni barwnej jest plik zrodlowy przed ta konwersja i ma juz przypisany profil np. Adobe RGB), bo tylko wowczas na ekranie dostaniesz z grubsza reprezentacje tego co otrzymasz w druku - oczywiscie zakladajac ze monitor masz skalibrowany i jego profil jest wskazany w systemie.
 

Fafniak  Dołączył: 19.04.2006
Cytuj
dan, ekhmmm ja z kolei obrabiam pod profil labu ALE nie robie zadnej konwersji....tak przynajmniej gadalem z facetem z dzikiej....
 

sylwiusz  Dołączył: 19.04.2006
Cytuj
Jak mozesz obrabiac pod profil z labu nie robiac konwersji? Przeciez jesli obrazek zrodlowy masz w przestrzeni sRGB, to musisz go skonwertowac do przestrzeni barwnej z profilu ICC labu, inaczej pracujesz caly czas w przestrzeni barwnej zrodla, czyli sRGB, ktora nie musi byc zgodna z labowa. Inna sprawa, ze w czasie konwersji RAW --> JPEG lub TIFF mozna od razu przyporzadkowac profil labu do obrazka, nie wiem jak Lightroom, ale Aperture daje takie mozliwosci. Wowczas po wczytaniu do np. Photoshopa uzywany jest profil zawarty w obrazku, czyli w tym przypadku labowy.
 

Samp  Dołączył: 23.04.2006
Cytuj
Ano, właśnie chodzi o ProfiLab z Dzikiej.

Bo kolega, który tam już robił, polecił mi załączyć ten profil poprzez "Assign Profile", co wydaje mi się bez sensu - bo wtedy chyba plik jest stale w profilu, w jakim był, a ten Labowy jest tylko "załączony" do wyświetlania.

Bardziej logiczne mi się wydawało właśnie to "Convert to Profile" - plik przekształca się w profil labowy, a wyświetla się to, co mi się da radę wyświetlić na monitorze w sRGB - czyli operować trzeba nieco na czuja.

Zaś na stronie ProfiLabu jest instrukcja w pdf - http://www.profilab.pl/profile_icc/ICCv2.pdf - w której też zalecają użycie właśnie "Convert to Profile", czyli jak myślałem ja i polecił sylwiusz

O.
 

sylwiusz  Dołączył: 19.04.2006
Cytuj
Samp napisał/a:
Ano, właśnie chodzi o ProfiLab z Dzikiej.

Bo kolega, który tam już robił, polecił mi załączyć ten profil poprzez "Assign Profile", co wydaje mi się bez sensu - bo wtedy chyba plik jest stale w profilu, w jakim był, a ten Labowy jest tylko "załączony" do wyświetlania.

Poprzez "assign profile" przyporzadkowujesz profil do obrazka. Uzyteczne jesli zrodlowy plik nie mial dolaczonego profilu a wiesz w jakiej przestrzeni barwnej byl robiony. Zrobienie jednak "assign profile" i przyporzadkowanie (a nie konwersja) w ten sposob innej przestrzeni barwnej niz plik jest orginalnie - nie bardzo ma sens z punktu widzenia zachowania duzej zgodnosci kolorystycznej.
 

Fafniak  Dołączył: 19.04.2006
Cytuj
No to czegos nie kumam.....
wgrywam sobie profil labu pod ten color proofing
shop na ekranie pokazuje mi co teoretycznie "wyjdzie" w labie - ja koryguje to do wygladu ktory mi pasuje i nagrywam obrazek tak skonwertowany w przestrzeni sRGB
Facet w labie po informacji ze robilem to na ich profilu barwnym spytal czy konwertowalem do tego profilu - na moja odpowiedz ze NIE odparl "No to ok."
Barwy na odbitkach wyszly naprawde dobrze....
Wiec .... :?:
Jedynie co przychodzi mi na mysl to to ze jak importowal pliki do maszyny nie robil konwersji zeby nie zepsuc kolorow....albo ja juz nic nie rozumiem
 

sylwiusz  Dołączył: 19.04.2006
Cytuj
To proste - skoro robiles soft proofing i wybierales profil maszyny, to OK. Tylko to upierdliwe, robiac konwersje caly czas pracowalbys z podgladem kolorystyki mozliwej do uzyskania w labie. Nie widze wiec problemu, zeby zrobic konwersje jednak.
 

dlugas1982  Dołączył: 07.11.2008
Cytuj
sory że odgrzebuję, ale:
podsumowując Wasze wywody mam pytanie:

-pykam fotki w dużym procencie w JPGach (nie wnikajcie czemu itp:)
-rzadiutko zanoszę do labów
-niedrukuje na drukarkach wcale
-99% oglądanie zrobionych zdjęc odbywa się na monitorze chyba zwykłym nieogarniajacym gamutu adobeRGB,bo za ok tysiaka 22cale
-czasem wrzucam fotki do netu
-przegladarka do fotek ACDSee ver 11 (chyba pracuje w sRGB bo daje mi ciut inne kolory niż PS)


miałem od początku w k10d ustawione adobeRGB w PSie też, ale po ostatnich wydrukach z labu niebardzo mi sie te szarości spodobały i zdecydowałem się przezucić na sRGB w body i w PSie (profilu z labu niemiałem i wyszły kolory jak wyszły)

dobrze robię jako amator zaczynający kumać bazę dopiero ?

z góry dzięki :-B
 

tatsuo_ki  Dołączył: 01.03.2009
Cytuj
moim zdaniem nie robisz zle. ale czy robisz dobrze... no tu juz nie mam pewnosci :)
z tego co pamietam to ACDsee nie ma obsluguje profili barwnych, dlatego kolory moga inne wychodzic, to tak swoja droga...
znaczy tak, biorac pod uwage twoje wykorzystywanie fot, mozesz robic w sRGB, tylko pamietaj, zeby od poczatku do konca pracowac w sRGB (puszka i PS) i przy zapisywaniu w PS zaznaczyc opcje "ICC profile: " czy jakos tak. no i oczywiscie, zeby byl to profil sRGB :) .
sprawa jest tylko taka, ze troche szkoda mozliwosci jakie daje Ci fajna matryca i wspanialy przetwornik analogowo-cyfrowy, ktory naprawde daje czadu i potrafi wycisnac z AdobeRGB najlepsze soki. bo chodzi mi o to, ze nawet jesli monitor nie pokazuje calego gamutu barwnego, to PS i tak go widzi, dlatego jak kombinujesz cos tam na kolorach, to zawsze lepiej miec wiecej informacji niz mniej, a na koniec wystarczy przekonwertowac gotowy plik na sRGB, poprawic, jesli trzeba, ewentualne niezgodnosci, a na koniec zapisac z osadzonym profilem sRGB. jak zanosisz do labu, to znowu konwersja na profil labowy, troche poprawek, zeby w 100% wygladalo tak jak chcesz i z odpowiednim profilem zapisujesz plik.
no ale mowie, jesli nie widzisz specjalnej roznicy w efektach, a zabawa z profilami jest zbyt skomplikowana, nie ma obowiazku uzywania aRGB :). wazne, ze jestes swiadomy tego, co robisz :mrgreen:

[ Dodano: 2009-12-11, 02:25 ]
jeszcze mi sie tak przypomnialo - wazne, czy masz monitor skalibrowany, czy nie! jak masz nieskalibrowany, to dla zwyklej, codziennej obrobki, przy uzywaniu sRGB, nie ma to az takiego znaczenia, jesli chcesz to robic w AdobeRGB, no to trzeba bedzie troche "combination" z Próba Kolorow (Proof Colors). tak samo, przy zanoszeniu plikow do labu (znaczy sie "combination", latwo nie jest)
jesli masz natomiast skalibrowany monitor, no to latwiej te Adobe ogarnac.
 
Kuzyn Mygosi  Dołączył: 08.09.2008
Cytuj
dlugas1982 napisał/a:
sory że odgrzebuję, ale:
miałem od początku w k10d ustawione adobeRGB w PSie też, ale po ostatnich wydrukach z labu niebardzo mi sie te szarości spodobały
Przy prawidłowej konfiguracji barwy aRGB mogą być jedynie bardziej nasycone a nie mniej (w porównaniu do sRGB). Odwrotnie może być tylko wtedy kiedy mamy skopaną konfigurację.

Co do monitora - do końca życia chcesz siedzieć na tym co masz ? ;)

... a co do wydruków z LAB'u - robiłeś softproof/symulację przestrzeni druku przed oddaniem by zobaczyć jak to będzie po wydrukowaniu wyglądać? (trzeba mieć profil labu)

[ Dodano: 2009-12-11, 09:38 ]
tatsuo_ki napisał/a:

z tego co pamietam to ACDsee nie ma obsluguje profili barwnych, dlatego kolory moga inne wychodzic, to tak swoja droga...
Dokładnie ... innego wyjścia nie ma. Jak programy są poprawnie skonfigurowane, obsługują profilowanie to wyświetlają tak samo.

[ Dodano: 2009-12-11, 09:40 ]
tatsuo_ki napisał/a:
wazne, czy masz monitor skalibrowany,
Niech przynajmniej będzie oprofilowany (... choćby profilem ściągniętym od producenta monitora) ... a już będzie jako tako ;)
 

tatsuo_ki  Dołączył: 01.03.2009
Cytuj
Kuzyn Mygosi napisał/a:
Przy prawidłowej konfiguracji barwy aRGB mogą być jedynie bardziej nasycone a nie mniej (w porównaniu do sRGB). Odwrotnie może być tylko wtedy kiedy mamy skopaną konfigurację.

ale jesli zapiszesz cos w AdobeRGB, a program/komputer/lab potraktuje plik jak z profilem sRGB to barwy wyjda nienasycone i szare.
Kuzyn Mygosi napisał/a:
a już będzie jako tako ;)

bardziej jako niz tako :P
niestety moje doswiadczenie pokazuje, ze profil od producenta a profil po kalibracji, to dwie zupelnie inne sprawy. na pierwszy rzut oka widac ogromna roznice.
 
Kuzyn Mygosi  Dołączył: 08.09.2008
Cytuj
tatsuo_ki napisał/a:

ale jesli zapiszesz cos w AdobeRGB, a program/komputer/lab potraktuje plik jak z profilem sRGB to barwy wyjda nienasycone i szare.
Tak jest (przypadek złej konfiguracji i taki efekt będzie) ... dla tego liczy się poprawna obsługa/konfiguracja o której wspomniałem. Na upartego można wszystko zepsuć.


tatsuo_ki napisał/a:

bardziej jako niz tako :P
niestety moje doswiadczenie pokazuje, ze profil od producenta a profil po kalibracji, to dwie zupelnie inne sprawy. na pierwszy rzut oka widac ogromna roznice.
No niestety sporo jest racji w tym co piszesz ... ale od czegoś trzeba zacząć ;)
 

dlugas1982  Dołączył: 07.11.2008
Cytuj
w monitorze w menu mam opcję sRGB i na niej operuje obecnie

do tego sciagnelem sobie profil ze strony iiyamy i zapodalem we wlasciwociach w systemie

na chwile obecną popracuje jednak na sRGB w body,PS i monitorze i zobacze czy jednak cos brakuje

jak przy obróbce (jak już ją ogarnę w dość dobrym stopniu) bedzie brakować gamutu to przezuce się na aRGB i wtedy zapodam najnowszego irfana do przeglądu fotek



jak dawałem do labu to musialem to zrobic na szybkosci i poszlo w aRGB wiec chyba przez to wyszly ciut mniej nasycone fotki ale bez przesady jakiejś, laicy i tak się nie połapali


co do monitora to będe miał go pewnie do końca ale jego życia :evilsmile:

dzięki za wszystko

na chwilę obecną z moim poziomiem fotografi, obróbki i wrażliwości artystycznej chyba jedyna słuszna decyzja to przejście na sRGB na każdym poziomie użytkowania

pozdrawiam :-B :-B
 

tatsuo_ki  Dołączył: 01.03.2009
Cytuj
i bardzo dobrze :mrgreen: :-B
 

jaad75  Dołączył: 07.10.2006
Cytuj
tatsuo_ki napisał/a:
z tego co pamietam to ACDsee nie ma obsluguje profili barwnych, dlatego kolory moga inne wychodzic, to tak swoja droga...
ACDSee Pro jako jeden z nielcznych programów właśnie obsługuje profile prawidłowo (czyli uwzględnia zarówno profil zdjęcia, jak i monitora), tylko trzeba włączyć i poprawnie skonfigurować zarządzanie kolorem. Profili monitora za to nie obsługują popularne programy typu Irfan View, czy Fast Stone Viewer, a nawet przeglądarki dodawane do aparatów, co zakrawa na kpinę.
 

tatsuo_ki  Dołączył: 01.03.2009
Cytuj
czegos tu nie rozumiem... to jak w systemie mam wlaczony profil kalibracyjny, to to za malo?
 
Kuzyn Mygosi  Dołączył: 08.09.2008
Cytuj
tatsuo_ki napisał/a:
czegos tu nie rozumiem... to jak w systemie mam wlaczony profil kalibracyjny, to to za malo?
Tak ... to za mało.

A z przeglądarek zdjęć które obsługują profilowanie:
- Fast Picture Viewer (najnowsza wersja obsługuje dodatkowo wyświetlanie 10 bit/kanał [30 bit] ... jak ktoś ma nowe EIZO SX/CG podłączone poprzez DisplayPort i system Windows 7)
- Przeglądarka systemowa z Windows Vista ale tylko w trybie okna

[ Dodano: 2009-12-13, 13:16 ]
jaad75 napisał/a:
tatsuo_ki napisał/a:
z tego co pamietam to ACDsee nie ma obsluguje profili barwnych, dlatego kolory moga inne wychodzic, to tak swoja droga...
ACDSee Pro jako jeden z nielcznych programów właśnie obsługuje profile prawidłowo
O wreszcie. Hmmm ... to będzie trzeba się ACDSeePRO pobawić ;)
 

tatsuo_ki  Dołączył: 01.03.2009
Cytuj
jaad75 napisał/a:
ACDSee Pro jako jeden z nielcznych programów właśnie obsługuje profile prawidłowo (czyli uwzględnia zarówno profil zdjęcia, jak i monitora)

a w przypadku modelowym nie jest tak, ze program odczytuje plik, interpretuje wg. zapisanego w pliku profilu i wysyla odpowiednie dane do wyswietlenia, karta graficzna te podane przez program dla wyswietlenia dane przed samym wyswietleniam interpretuje wg. profilu monitora i tak je wyswietla... ?
systemowy profil monitora ma miec wplyw na wyswetlanie juz na samym koncu i wszystkiego, bo jesli nie, to po cholere w ogole sie nim zajmowac?
po prostu nie wydaje mi sie, jakoby program musial brac pod uwage profil monitora, wystarczy zeby poprawnie interpretowal profil zapisany w pliku, jesli juz to zrobi, to "monitor", wykorzystujac swoj skalibrowany profil, wyswietli wszystko jak trzeba...
 

jaad75  Dołączył: 07.10.2006
Cytuj
tatsuo_ki, niestety, tak dobrze, to tylko w Makach. W Windows musisz używać zarządzanych aplikacji - bez tego ani rusz. Porównaj sobie choćby wyświetlanie zdjęć w IE i Firefox 3.5, czy Safari (mają domyślnie włączone zarządzanie). Oczywiście drastyczne różnice zobaczysz dopiero na szerokogamutowcu lub innym monitorze, którego gamut wyraźnie odbiega od sRGB.
 
Kuzyn Mygosi  Dołączył: 08.09.2008
Cytuj
jaad75 napisał/a:
tatsuo_ki, niestety, tak dobrze, to tylko w Makach. W Windows musisz używać zarządzanych aplikacji - bez tego ani rusz. Porównaj sobie choćby wyświetlanie zdjęć w IE i Firefox 3.5, czy Safari (mają domyślnie włączone zarządzanie). Oczywiście drastyczne różnice zobaczysz dopiero na szerokogamutowcu lub innym monitorze, którego gamut wyraźnie odbiega od sRGB.
W Firefox 3 i 3.5 trzeba włączyć profilowanie. W 3 działa wolniej ale jest zgodne z profilami v4 ... w 3.5 działa szybciej ale zgodne tylko do v2. W IE nadal profilowanie nie działa.

http://www.color.org/version4html.xalter

Wyświetl posty z ostatnich:
Skocz do:
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach