jaad75  Dołączył: 07.10.2006
Cytuj
W 3.5 jest akurat włączone domyślnie (przynajmniej w znanych mi wersjach FF 3.5 - sam nadal używam 3), włączyć ręcznie trzeba było w 3... W Safari działa domyślnie. W IE i jego klonach oraz Operze i Chrome nie działa w ogóle.
 

andrusz  Dołączył: 28.07.2007
Cytuj
Kuzyn Mygosi napisał/a:
A z przeglądarek zdjęć które obsługują profilowanie:

- ExifPro, bardzo zgrabna i szybka przeglądarka.

 

jaad75  Dołączył: 07.10.2006
Cytuj
andrusz napisał/a:
- ExifPro, bardzo zgrabna i szybka przeglądarka.
Zgadzam się - jest świetny, choć nie bez wad (nie wszystkie widoki są profilowane, ma wolny podgląd 1:1). Profile są inerpretowane znacznie bliżej tego jak robi to Photoshop - ACDSee Pro, czy Fast Picture Viewer robi lekką sieczkę w głębokich cieniach (zapewne zakładają, że większość monitorów i tak ich nie wyświetla)...

 

andrusz  Dołączył: 28.07.2007
Cytuj
jaad75 napisał/a:
profile są inerpretowane znacznie bliżej tego jak robi to Photoshop - ACDSee Pro, czy Fast Picture Viewer

To dobrze czy źle? Możesz coś więcej napisać na ten temat?
jaad75 napisał/a:
robi lekką sieczkę w głębokich cieniach

Ooo... muszę się temu przyjrzeć bliżej.
 

jaad75  Dołączył: 07.10.2006
Cytuj
andrusz napisał/a:
To dobrze czy źle? Możesz coś więcej napisać na ten temat?
Jak dla mnie dobrze... :-)
 

tatsuo_ki  Dołączył: 01.03.2009
Cytuj
jaad75 napisał/a:
W Windows musisz używać zarządzanych aplikacji

no wlasnie o tym mowilem. Bo popatrz - dla komputera wszystkie barwy to zestawy liczb, zlozenie trzech barw podstawowych (RGB). Taki na przyklad "brudny ciemno-zielony" to R25 G142 B25. Z grubsza rzecz biorac, profil okresla jak wyglada R0 i R255, G0 i G255, B0 i B255. Dzieki temu mozna dokonac interpolacji i uzyskac wszystkie barwy jakie zawieraja sie w okreslonym przez skrajne wartosci zakresie (gamucie). Poniewaz dla sRGB skrajne wartosci sa inne niz dla AdobeRBG, barwa o tym samym zapisie liczbowym, jak przykladowy "brudny ciemno-zielony" (25 142 25), potraktowana jako sRGB wyglada zupelnie inaczej niz w AdobeRGB. Dopoki obraz pozostaje "wewnatrz" komputera na to, jak dana barwa wyglada, ma wplyw jedynie, czy program obsluguje profile zaszyte w pliku, czy pozostaje wobec nich nieczuly i kazdy plik traktuje jak jeden maz, najczesciej jako sRGB wlasnie.
Natomiast profil barwny monitora jest potrzeby po to, by system wiedzial jak skrajne (a dzieki temu i posrednie) wartosci odwzorowac za pomoca sprzetu. Jesli monitor nie ma zadnego profilu, no to wolna amerykanka - wszystko jest mozliwe. Kalibracja monitora jest potrzebna, by barwa "zielona" byla wyswietlana jako najbardziej zblizona do "zielonej normowej". Chodzi o to, by przelozyc wirtualne skrajne wartosci na rzeczywiste skrajne wartosci jakie moze wyswietlic monitor. Do tego sluzy profil monitora.
Oczywiscie w praktyce sprawa jest duzo bardziej skomplikowana i konwersje sa realizowane w rozny sposob. Tylko ze moim zdaniem na nasze potrzeby wystarczy by program rozroznial profile w pliku, a monitor korzystal z profilu kalibracyjnego. Chocby z tego wzgledu, ze kalibrujac monitor dwa razy pod rzad nie uzyska sie idealnie tego samego efektu, a co dopiero rozne monitory i rozne kalibratory... dlatego trzeba w miare pilnowac, by sie wszystko kupy trzymalo, ale i nie robic z tego kwesti zycia lub smierci...
 

andrusz  Dołączył: 28.07.2007
Cytuj
tatsuo_ki z tego co wiem i co napisał jaad75, to w systemie Windows, każda aplikacja wyświetlająca obrazy musi sama, we własnym zakresie obsługiwać profile ekranu. Ustawienie odpowiedniego profilu we właściwościach ekranu to za mało. Oczywiście większość z nich ma opcję "użyj profilu systemowego" (jeśli taki istnieje), ale i tak musi w ogóle istnieć możliwość ustawienia profilu ekranu. I nie każda przeglądarka to ma.

[ Dodano: 2009-12-13, 18:00 ]
A propos Firefoksa, to dla tych, którzy nie lubią grzebać w about:config polecam wtyczkę Color Management: https://addons.mozilla.org/pl/firefox/addon/6891
 

tatsuo_ki  Dołączył: 01.03.2009
Cytuj
no nie wiem... pulpit rozni sie kolorystycznie przed i po kalibracji, wszystkie menu w programach typu edytor tekstu, arkusz kalkulacyjny i inne, rowniez maja inny odcien szarosci. moze u mnie to kwestia wlaczonego oprogramowania nVidii i Lenovo do sterowania ekranem...
 

andrusz  Dołączył: 28.07.2007
Cytuj
tatsuo_ki napisał/a:
no nie wiem... pulpit rozni sie kolorystycznie przed i po kalibracji, wszystkie menu w programach typu edytor tekstu, arkusz kalkulacyjny i inne, rowniez maja inny odcien szarosci.

No tak, profil we właściwościach ekranu wykorzystywany jest przez samo środowisko Windows (do kolorystyki okienek, suwaczków, przycisków, itp.).
 
Kuzyn Mygosi  Dołączył: 08.09.2008
Cytuj
jaad75 napisał/a:
Fast Picture Viewer robi lekką sieczkę w głębokich cieniach (zapewne zakładają, że większość monitorów i tak ich nie wyświetla)...

... faktycznie jest sieka ... :shock: ... i nie otwiera nadal PNG widzę :-/
 

tatsuo_ki  Dołączył: 01.03.2009
Cytuj
zostaje uzywac Bridge'a...
 

andrusz  Dołączył: 28.07.2007
Cytuj
tatsuo_ki napisał/a:
Natomiast profil barwny monitora jest potrzeby po to, by system wiedzial jak skrajne (a dzieki temu i posrednie) wartosci odwzorowac za pomoca sprzetu.

tatsuo_ki zastanowiłem się jeszcze nad kwestią profilowania. I chyba rozumiem twoje wątpliwości dotyczące obsługi profili przez programy. Akurat od kilku dni rozpracowuję temat w Linuksie i przy okazji próbuję zrozumieć, jak to wszystko działa.

Jeśli mamy porządnie utworzony profil, czyli zrobiliśmy kalibrację monitora i profilowanie, to (dotyczy Windows i Linuksa): w momencie ładowania profilu, system wczytuje zawartość tabeli LUT do tabeli LUT karty graficznej. Dodatkowo druga tabela LUT (w profilu) potrzebna jest aplikacjom do dokładnego odzwierciedlenia charakterystyki monitora.

Z tego pierwszego fragmentu profilu korzystają wszystkie aplikacje, bo translacja koloru następuje na poziomie sprzętu (tabela LUT karty graficznej).

Natomiast profil i tak potrzebny jest aplikacjom, aby kolory o każdej jasności i odcieniu były wyświetlane wiernie (dodatkowa korekcja nieliniowej charakterystyki sprzętu).

Niech mnie ktoś mądrzejszy poprawi, jeśli się mylę.
 
Kuzyn Mygosi  Dołączył: 08.09.2008
Cytuj
Profil barwny jest na pewno potrzebny aplikacji przynajmniej po to, by wiedziała jak dopasować zakres barwny zdjęcia do zakresu barwnego wyświetlacza.
 

dlugas1982  Dołączył: 07.11.2008
Cytuj
a można jakoś globalnie (seryjnie czy jak to nazwać) jakimś programem zmienić profil z AdobeRGB na sRGB, czyli otwieramy jakiś programek, wsadzamy zdjęcia i klik i on sam już zmienia i zapisuje z nowym już profilem
da radę czymś tak zrobić czy muszę każde zdjęcie otwierać teraz PSem i zmieniać osadzony profil?

dzieki
 

mateo_m  Dołączył: 17.05.2007
Cytuj
Zrobic akcje w ps ktora przekonwertuje na inny profil i zapisze.
 

dlugas1982  Dołączył: 07.11.2008
Cytuj
no też o tym myslałem ale i tak mi pozostaje klikać AKCJA za każdą fotką jesli dobrze rozumiem, mi chodzi o szybszą sprawę bo mam dość dużą ilość to "przemeblowania"
 

mateo_m  Dołączył: 17.05.2007
Cytuj
menu File->Automate->Batch (w ang wersji, w polskiej chyba Plik->Automatyzacja?->przetwarzanie wsadowe (albo jakos podobnie))

Tam mozesz ustawic akcje ktora ma byc wykonana, oraz np. folder z plikami ktory ma zostac przetworzony, i miejsce docelowe (zapisanie w tym samy pliku lub w innym folderze.)
 

dlugas1982  Dołączył: 07.11.2008
Cytuj
:-B :-B :-B
:mrgreen:
 

kerad  Dołączył: 02.08.2006
Cytuj
jaad75 napisał/a:
ACDSee Pro jako jeden z nielcznych programów właśnie obsługuje profile prawidłowo (czyli uwzględnia zarówno profil zdjęcia, jak i monitora), tylko trzeba włączyć i poprawnie skonfigurować zarządzanie kolorem. Profili monitora za to nie obsługują popularne programy typu Irfan View, czy Fast Stone Viewer, a nawet przeglądarki dodawane do aparatów, co zakrawa na kpinę.

Odgrzewam bo chyba mam coś z kolorami namieszane :-?
Monitor jest skalibrowany. Profil ładuje się przy starcie systemu do LUT. Obrabiam zdjęcie w LR i robię eksport do plików jpg oraz tif. Następnie przeglądam zapisane zdjęcia w IrfanView i tutaj każde z nich wygląda inaczej tzn. kolory w tif są takie jak w LR natomiast jpg wygląda na "rozjaśniony" do tego w cieniach widoczne są dziwne artefakty. Dzieje się tak przy włączonym "color managment" w Irfanie. Jak wyłączę zarządzanie kolorem to oba pliki wyglądają identycznie ale inaczej niż pokazuje to LR. O co chodzi :?:
 

Michu  Dołączył: 18.04.2006
Cytuj
Przy eksporcie z Lr masz wybrany profil (Color Space)? Polecam do przeglądania i zarządzania zdjęciami założyć konto na Adobe i dzięki temu uzyskać możliwość ściągnięcia za darmo Bridga.

Wyświetl posty z ostatnich:
Skocz do:
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach