Dabrow  Dołączył: 22.04.2006
Cytuj
no ładnie! Ładnie ładnie!
 

muminek  Dołączył: 23.10.2006
Cytuj
i gdzie te zdjecia?
 

davnes  Dołączył: 18.11.2006
Cytuj
zakupiłem 135mm i zrobiłem jak wy i doszedłem do wniosku że nie ustawia czasu jak trzeba a przysłona w aparacie dalej jest pokazywana o tak -- co jest grane?
 

bEEf  Dołączył: 28.12.2006
Cytuj
davnes, jak bez styków to będzie '--'. Korpus nie może odczytać przysłony bez styków i już. Trzeba pomierzyć "na zenita", czyli przymknąć w trybie M guzikiem AE-L
 

davnes  Dołączył: 18.11.2006
Cytuj
no własnie robie tak jak piszecie więc:
włanczam M, ustwiłem Using aperture ring na ON, przełaczyłem na MF i wciskam AE_L i dalej przysłona sie nie pokazuje na monitorku a czasy ustawia podobne jak np 1/10
 

bEEf  Dołączył: 28.12.2006
Cytuj
davnes, pogódź się z tym, że przysłona się nie pokaże nigdy :-) O tym właśnie pisałem. Natomiast AE-L musisz wcisnąć w czasie aktywności światłomierza, tzn po naciśnięciu do połowy spustu, gdy świecą cyferki w wizjerze. Jeśli słychać takie "szzzz", to właśnie aparat przymknął przysłonę. Jeśli nie była pełna dziura - czas się musi zmienić. Są niestety inne problemy - u mnie np. ileś tam niedoświetla z manualami, da się żyć, ale zawsze zapomnę ustawić korekcji i muszę wyciągać w PPLu.
 

davnes  Dołączył: 18.11.2006
Cytuj
a powuiiedz mi czy jak włacze lampe to tak na zdrowy rozum czas się skróci ?? bo mi nic sie takiego nie dzieje
 

bEEf  Dołączył: 28.12.2006
Cytuj
Sprawdziłem - nie zmienia się. Trochę kiepskawo.
 

Tomaszttr  Dołączył: 23.02.2007
Pentax M Cytuj
Witam,

Słuchajcie, jak właściwie będzie działał obiektyw M z K10D
Jak ustawiam pierścień przysłony na jakąś wartość, przysłona jest otwarta na max.
Przed uruchomieniem migawki przymyka się... zatem skąd korpus wie jakigo czasu użyć. :-/
Chyba że bzdury wipisuję, ponieważ nigdy nie miałam M-ki. Wszystkie obiektywy mam A, ale 28 Vivitara nie wchodzi do gniazda adapteru. Zresztą zepsował się :evil:
Zastanawiam się nad kupnem M 28/2.8 :?: aby mieć po przeliczeniu ogniskowych "standard"
 

asklop  Dołączył: 22.04.2006
Cytuj
cześć. było już o tym na forum.
podpinasz szkiełko, przełączasz na manualne ostrzenie, w menu ustawiasz opcję dla szkieł bez pozycji A na pierścieniu przesłon, ostrzysz manualnie, przełącznikiem do podglądu głębi ostrości przymykasz , aparat dobiera ekspozycję, kadrujesz i pstrykasz.
Gotowe

[ Dodano: 2007-03-08, 07:28 ]
acha ,. przesłonę ustawiasz sobie wedle życzenia :-B
 

Tomaszttr  Dołączył: 23.02.2007
Cytuj
Kiedy użyję PGO i aparat zmierzy ekspozycję muszę ją zapamiętać AE-L, czy jest to tylko kwestia zorientowania się jaki będzie czas :-/
Aha, z M-ami działaja wszystkie pomiary światła, czy tylko CW ?
 

asklop  Dołączył: 22.04.2006
Cytuj
tylko CW, AE-L nie musisz wciskać, aparat po uruchomieniu GO zapamietuje parametry a ty tylko kadrujesz i wciskasz spust
 

Tomaszttr  Dołączył: 23.02.2007
Cytuj
Dzięki Asklop. :-D
 

superkomornik  Dołączył: 02.01.2007
Cytuj
M obsługują, oprócz CW, także punktowy pomiar światła.
 

Tajek  Dołączył: 28.02.2007
Cytuj
Witam!

Jestem zielony i proszę o informacje :-/
Pentax ma podobno tą zaletę, że starsze obiektywy pasują do nowszych korpusów.
Oczywiście występują ograniczenia w automatyce.
Może ktoś mi napisać jakoś przejrzyście ;-) jakie typy bagnetów pasują do różnych DSLRów.
i o co z tymi wszystkimi literkami chodzi :oops:

Mnie interesuje DL2 ale im więcej informacji tym lepiej i nie będzie potrzeby
zakładania innych postów przez zielonych takich jak ja a widzę ze ten jest niejako
przyklejony :-D


Pozdrawiam serdecznie :-D
 

plwk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
Do interesującego Cię DL2 będą pasować obiektywy ze wszelkimi odmianami bagnetu K. Z wszystkimi tymi obiektywami otrzymasz minimum potwierdzenie ostrości i pomiar światła. To samo otrzymasz również z podpiętymi przez przejściówkę obiektywami mocowanymi przez gwint M42.

 

Michu  Dołączył: 18.04.2006
Cytuj
 

bEEf  Dołączył: 28.12.2006
Cytuj
Tajek, jak wiadomo, do pentaxa można podpiąć nawet słoik po majonezie kętrzyńskim i będzie działać potwierdzenie ostrości (czyli masz taki auto-focus z manualnym napędem ;-) ) oraz w w nowszych puszkach - stabilizacja. A pasują obiektywy:
- z bagnetem K (późniejsze wersje: KA, KAF, pierwszy ma styki elektryczne, drugi przeniesienie silniczka AF)
- z gwintem m42 (przez przejściówkę), bo to było pierwsze mocowanie Pentaxa
 

matb  Dołączył: 02.11.2006
Cytuj
A czy ktoś z tu obecnych te Nikony podpinał? I jednoznacznie może powiedzieć, jak do działa? Moi znajomi nikoniarze (wszyscy dwaj zreztą) leciwych szkieł non-AI nie mają :-/
 

davnes  Dołączył: 18.11.2006
Cytuj
mam nastepne pytaniie :->
chciałem sobie ustwić inne czasy jakie podawał mi aparat tzn dłuzsze tak aby usyskać ładny przepływ woddy w wodospadzie. chodzi o to że jak podepne obiektyw na m42 i ustawie na M aparat to nie mozna zmienic ustawienia czasu na dłuzsze bo aparat mnie nie puszcza nie wiem dlaczego sie tak dzieje??jak macie u siebie :cry:

Wyświetl posty z ostatnich:
Skocz do:
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach