sp7foy  Dołączył: 31.07.2006
  Lustrzanka cyfrowa i obiektyw bez styków Cytuj
Witam.

Niby pytania tego typu już się pojawiały i niby są odpowiedzi.
Ale jakoś nie mogę sobie poradzić.

Zakładam obiektyw bez styków. Przełączam aparat na M.
Miga mi wskazania czasu i przysłony, przy czym wartość przysłony jest podana jako: --
Instrukcja aparatu na stronie 144 mówi, że trzeba nacisnąć AV i ustawić przysłonę. Tylko, że ta metoda nie działa :(
Naciskanie przycisku AE-L nie zmienia niczego we wskazaniach :(

Jak zatem poinformować aparat o ustawionej przesłonie?
 

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20.04.2006
Cytuj
Nie.
W custom settings - Using aperture ring na ON
Aparat na M
Kadrujesz, pierścieniem na szkle ustawiasz żądaną przysłonę
Wciskasz AE-L, aparat przymyka przysłonę, mierzy światło i dobiera czas.
Robisz zdjęcie.
Wstawiasz do galerii p@pl i podajesz na forum linka.
 
sp7foy  Dołączył: 31.07.2006
Cytuj
Jarek Dabrowski napisał/a:

W custom settings - Using aperture ring na ON
Aparat na M
Kadrujesz, pierścieniem na szkle ustawiasz żądaną przysłonę
Wciskasz AE-L, aparat przymyka przysłonę, mierzy światło i dobiera czas.


No działa. Ale przyznaję się, mój błąd.
Najpierw miałem tak ustawione, ale widocznie coś przeoczyłem.
Potem aperture ring ustawiłem na off bo coś mi powiedziało, że to tylko do sterowania przysłoną służy. Ponieważ ten obiektyw nie ma takiego feature to wyłączyłem.

Dziękuję i przepraszam za zamieszanie. Jak widzę nie tylko ja nie sypiam :)

Jarek Dabrowski napisał/a:

Robisz zdjęcie.
Wstawiasz do galerii p@pl i podajesz na forum linka.


Obiecuję, że jak już zrobię jakieś sensowne to wstawię. Najpierw czeka mnie jeszcze dopasowanie mocowania statywu i przyzwyczajenie się do tego M42.
Niestety mieszkam w mieście tak dużym, że tu napewno tej przejściówki nie dostanę :(
 

MKw  Dołączył: 20.04.2006
Cytuj
Jarek jest w innej strefie czasowej ;-)
 

djack  Dołączył: 22.04.2006
Cytuj
Jarek Dabrowski napisał/a:
W custom settings - Using aperture ring na ON
Aparat na M
Kadrujesz, pierścieniem na szkle ustawiasz żądaną przysłonę
Wciskasz AE-L, aparat przymyka przysłonę, mierzy światło i dobiera czas.
Robisz zdjęcie.

Czyli, jesli dobrze zrozumiałem, działa to jak automatyka czasu (tylko trzeba AE-L nacisnąć), czy po ustawieniu przysłony trzeba jeszcze ręcznie ustawić czas wg wskazań światłomierza?
 

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20.04.2006
Cytuj
Nic nie trzeba ręcznie ustawiać - czas zostanie dobrany automatycznie przez aparat po wduszeniu AE-L - masz rację, to takie Av "dla ubogich". :-)
 
sp7foy  Dołączył: 31.07.2006
Cytuj
Jarek Dabrowski napisał/a:
Nic nie trzeba ręcznie ustawiać - czas zostanie dobrany automatycznie przez aparat po wduszeniu AE-L


Szkoda tylko, że nie da się tego przycisku wcisnąć zdalnie. Żeby naprzykład na wężyku był dostępny.
 
emge Dołączył: 17.09.2006
Cytuj
Działa. Piękne dzięki :-)
 
tomeczz Dołączył: 27.04.2006
Cytuj
a jak to sie robi z objektywem smcA ?
 

dpodlejski  Dołączył: 23.04.2006
Cytuj
Z SMC-A nie trzeba kombinować. Po prostu ustawiasz pierścień w pozycji A.
 

sołtys  Dołączył: 19.04.2006
Cytuj
oprócz tego warto w przypadku używania jakiegokolwiek obiektywu MF (czyli również smcA) przestawić tryb ostrzenia na MF pstryczkiem na przedzie korpusu - warto, bo czasami jak ostrzymy ręcznie w trybie AF to aparat nie wyzwoli migawki dopoki nie potwierdzi ustawienia ostrosci a z tym potwierdzeniem bywa roznie, wiec lepiej MF
 

Fafniak  Dołączył: 19.04.2006
Cytuj
sołtys napisał/a:
warto, bo czasami jak ostrzymy ręcznie w trybie AF to aparat nie wyzwoli migawki dopoki nie potwierdzi ustawienia ostrosci

noooo alboooooo ustawiamy aparat na statywie ustawiamy ostrosc i wciskamu spust(wezyk z blokada) i JAK TYLKO Renatka Beger z kolejnymi tasmami wychodzi AF aparatu łorientuje sie ze cos jest ostre i TRRRRAAAACHHHHH mamy fote do FAKTU.... :shock: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
 

plwk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
Na Renatkę trzeba wysoką liczbę przesłony coby się cała w głębię ostrości załapała :-P
 

Dabrow  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
plwk napisał/a:
Na Renatkę trzeba wysoką liczbę przesłony coby się cała w głębię ostrości załapała :-P


przysłony jak przsłony ale szeroki kąt to tak poniżej 20mm....





....W średnim obrazku (-; (Są w ogóle aż takie tam?)
 

Michu  Dołączył: 18.04.2006
Cytuj
Dabrow napisał/a:
plwk napisał/a:
Na Renatkę trzeba wysoką liczbę przesłony coby się cała w głębię ostrości załapała
przysłony jak przsłony ale szeroki kąt to tak poniżej 20mm....

Ja bardzo proszę - odczepcie się od mojego ideału kobiecości.
 

mklnet  Dołączył: 20.04.2006
Cytuj
Michu napisał/a:
Dabrow napisał/a:
plwk napisał/a:
Na Renatkę ...

Ja bardzo proszę - odczepcie się od mojego ideału kobiecości.

Ciągnie Cię Michu do tych sexolatek tuż po maturze... Oj ciągnie... ;-)
 

dickkett  Dołączył: 18.09.2006
Cytuj
mklnet napisał/a:
Ciągnie Cię Michu do tych sexolatek tuż po maturze... Oj ciągnie...

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
 

Michu  Dołączył: 18.04.2006
Cytuj
No ba! Wykształcona, seksowna kobieta sukcesu...
No tak. Tylko że to kolejny OT i pewnie znów będzie na mnie :-/
 

deeper  Dołączył: 02.10.2006
  Cytuj
Michu napisał/a:
No ba! Wykształcona, seksowna kobieta sukcesu...
No tak. Tylko że to kolejny OT i pewnie znów będzie na mnie :-/


Potwierdzam, bardzo dobry jest ten nowy obiektyw bez stykow do pentaxa,
co za jakosc, ostrosc i szybkosc AF !! u canona tego nie maja !! :]
 

PiotrR  Dołączył: 03.05.2006
Cytuj
Ostatnio zobaczyłem gdzieś takie. :mrgreen:
edit: O, w okienku wiadomości się nie rusza. Trzeba kliknąć.

Wyświetl posty z ostatnich:
Skocz do:
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach