MarkK  Dołączył: 06.11.2013
Cytuj
Witam
Przeczytałem cały wątek, ale nie znalazłem nikogo, kto by używał pentaxa k-30.
Do aparatu podpinam stałkę pentax-M 1.7/50mm.
Domyślam się, że tutaj jest podobnie jak z innymi aparatami, ale chyba jednak coś robię nie tak.
Ustawienia:
Użycie pierścienia przysłony - włącz
Ustawianie ostrości - M
Tryb M
Użycie AE-L
Ze stykami póki co nic nie robiłem

Skutek jest taki, że niezależnie od ustawionej pozycji trybu - zawsze włączony jest tryb Av ( a tym samym pełna dziura - tak jak wiele razy w tym wątku wspomniano). Nie umiem więc także wpłynąć na czas otwarcia migawki.
Problem jest więc taki, że nie umiem ustawić trybu M.

Będę wdzięczny za jakieś podpowiedzi.
 
dzikits  Dołączył: 06.06.2011
Cytuj
I jeszcze iso trzeba ustawić manualnie, aby nie było auto iso chyba.
 

plwk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
MarkK napisał/a:
Użycie AE-L

Czy w K-30 nie trzeba użyć zielonego przycisku, AE-L używało się w aparatach przed K10D.
MarkK napisał/a:
Nie umiem więc także wpłynąć na czas otwarcia migawki.

Czas migawki dobierze aparat do nastawionej przysłony i ISO.
 
MarkK  Dołączył: 06.11.2013
Cytuj
Cytat
Czas migawki dobierze aparat do nastawionej przysłony i ISO.

Ogromne dzięki dzikits - wszystkiego próbowałem, ale nie przyszło mi na myśl, żeby iso zmienić na manualne (miałem ustawione auto z górną granicą)
Cytat
Czy w K-30 nie trzeba użyć zielonego przycisku, AE-L używało się w aparatach przed K10D.

Tak, trzeba użyć zielonego (próbowałem obu opcji, ale bez zmiany iso na manual ani jedno ani drugie nie działało)
 

Sid Gotama  Dołączył: 10.10.2013
Cytuj
Jarek Dabrowski napisał/a:
Nie.
W custom settings - Using aperture ring na ON
Aparat na M
Kadrujesz, pierścieniem na szkle ustawiasz żądaną przysłonę
Wciskasz AE-L, aparat przymyka przysłonę, mierzy światło i dobiera czas.
Robisz zdjęcie.
Wstawiasz do galerii p@pl i podajesz na forum linka.


bEEf napisał/a:
davnes, pogódź się z tym, że przysłona się nie pokaże nigdy :-) O tym właśnie pisałem. Natomiast AE-L musisz wcisnąć w czasie aktywności światłomierza, tzn po naciśnięciu do połowy spustu, gdy świecą cyferki w wizjerze. Jeśli słychać takie "szzzz", to właśnie aparat przymknął przysłonę. Jeśli nie była pełna dziura - czas się musi zmienić. Są niestety inne problemy - u mnie np. ileś tam niedoświetla z manualami, da się żyć, ale zawsze zapomnę ustawić korekcji i muszę wyciągać w PPLu.


Wiem, wiem od czasu napisania zacytowanych postów minęło już sześć lat, ale dlaczego u mnie to nie działa (K5II). Może w menu trzeba coś zmienić?

To "szzzz" o którym pisze bEEf słyszę gdy przekręcę pokrętło pod spustem na "podgląd optyczny"
Po wciśnięciu AE-L dosłownie nic się nie dzieje.

Próbowałem na smc PENTAX-M 1:1,7 50mm

Wciśnięcie AE-L też chyba powinno być sygnalizowane "*", przynajmniej tak jest sygnalizowany na "kicie".

Pomoże Ktoś zielonemu?

EDIT

Ups! Widzę że wątek jest dłuższy a mi się tylko 3 strony wyświetliły więc może odpowiedź sam znajdę.
 

SlicaR  Dołączył: 28.04.2013
Cytuj
Wciśnij zielony przycisk.
 

plwk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
Od K10D wciskamy zielony guzik.
 
brodkasz  Dołączył: 06.01.2014
Cytuj
Witam. Jako że jestem kompletnym laikiem w obsłudze aparatu jak i w fotografowaniu mam takie pytanie odnośnie podłączenia obiektywu manualnego do lustrzanki cyfrowej. Ustawiam wszystko tak jak jest opisane w tym wątku i aparat ustawia mi przesłonę i światło ale tylko gdy mam wciśnięty przycisk LV . Moje pytanie jest takie czy to tak ma być, czy ja coś źle ustawiam. Nie bardzo wychodzi mi ustawianie ostrości na monitorze a tak jak pisałem nie ustawia mi przesłony i światła gdy nie wcisnę podglądu na żywo. Z góry przepraszam za moją amatorszczyznę. Fotografowanie od niedawno stało się moim hobby ale naprawdę się staram :-)
Pozdrawiam Brodkasz.
 

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20.04.2006
Cytuj
brodkasz, napisz, jaki aparat i jaki obiektyw.
 
brodkasz  Dołączył: 06.01.2014
Cytuj
Przepraszam już podałem w podpisie K500 a obiektyw PETRI 1.8 50mm

 

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20.04.2006
Cytuj
Jaki obiektyw?
 
brodkasz  Dołączył: 06.01.2014
Cytuj
PETRI 1.8 50mm
 

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20.04.2006
Cytuj
To jest m42, czy bagnet? Jeśli bagnet, to ma "A" na pierścieniu przysłon? (podejrzewam, że nie).

 
brodkasz  Dołączył: 06.01.2014
Cytuj
Bagnet

[ Dodano: 2014-01-24, 20:38 ]
http://allegro.pl/obiekty...3870335742.html
 

plwk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
brodkasz, rozumiem, że:
- masz włączoną obsługę obiektywów z pierścieniem przysłon
- pracujesz w trybie M
- ustawiasz przysłonę pierścieniem przysłon na obiektywie
- po wykadrowaniu naciskasz zielony przycisk
- robisz zdjęcie i nie wiadomo dlaczego naświetla nieprawidłowo
 
Grzechotnik  Dołączył: 27.10.2008
Cytuj
O ile pamiętam to każdy Petri ma lakierowany bagnet a to ozancza, iż nie zwiera styków a co za tym idzie zielony guzik nie zadziała bo korpus nie wie iż jest zamontowany obiektyw.
Trzeba usunąć lakier w miejscu chociaż dwóch styków.
 
brodkasz  Dołączył: 06.01.2014
Cytuj
nie, muszę wcisnąć LV Bo przez wizjer jak nie mam wciśniętego podglądu na żywo nie ustawia światła

[ Dodano: 2014-01-24, 20:44 ]
Wszystko jedno jakich dwóch

 

plwk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
Zrób to co napisałem, uwzględniając uwagę Grzechotnika.
 
brodkasz  Dołączył: 06.01.2014
Cytuj
Ale mi przesłonę ustawia tylko ten podgląd na żywo. wolał bym przez wizjer
 

plwk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
Grzechotnik napisał/a:
każdy Petri ma lakierowany bagnet a to ozancza, iż nie zwiera styków a co za tym idzie zielony guzik nie zadziała bo korpus nie wie iż jest zamontowany obiektyw

Zdrap lakier z dupki w miejscu styków albo zapinając obiektyw podłóż na styki sreberko z czekolady.

Wyświetl posty z ostatnich:
Skocz do:
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach