Sid Gotama  Dołączył: 10.10.2013
Cytuj
Jarek Dabrowski napisał/a:
Nie.
W custom settings - Using aperture ring na ON
Aparat na M
Kadrujesz, pierścieniem na szkle ustawiasz żądaną przysłonę
Wciskasz AE-L, aparat przymyka przysłonę, mierzy światło i dobiera czas.
Robisz zdjęcie.
Wstawiasz do galerii p@pl i podajesz na forum linka.


bEEf napisał/a:
davnes, pogódź się z tym, że przysłona się nie pokaże nigdy :-) O tym właśnie pisałem. Natomiast AE-L musisz wcisnąć w czasie aktywności światłomierza, tzn po naciśnięciu do połowy spustu, gdy świecą cyferki w wizjerze. Jeśli słychać takie "szzzz", to właśnie aparat przymknął przysłonę. Jeśli nie była pełna dziura - czas się musi zmienić. Są niestety inne problemy - u mnie np. ileś tam niedoświetla z manualami, da się żyć, ale zawsze zapomnę ustawić korekcji i muszę wyciągać w PPLu.


Wiem, wiem od czasu napisania zacytowanych postów minęło już sześć lat, ale dlaczego u mnie to nie działa (K5II). Może w menu trzeba coś zmienić?

To "szzzz" o którym pisze bEEf słyszę gdy przekręcę pokrętło pod spustem na "podgląd optyczny"
Po wciśnięciu AE-L dosłownie nic się nie dzieje.

Próbowałem na smc PENTAX-M 1:1,7 50mm

Wciśnięcie AE-L też chyba powinno być sygnalizowane "*", przynajmniej tak jest sygnalizowany na "kicie".

Pomoże Ktoś zielonemu?

EDIT

Ups! Widzę że wątek jest dłuższy a mi się tylko 3 strony wyświetliły więc może odpowiedź sam znajdę.
 

SlicaR  Dołączył: 28.04.2013
Cytuj
Wciśnij zielony przycisk.
 

plwk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
Od K10D wciskamy zielony guzik.
 
brodkasz  Dołączył: 06.01.2014
Cytuj
Witam. Jako że jestem kompletnym laikiem w obsłudze aparatu jak i w fotografowaniu mam takie pytanie odnośnie podłączenia obiektywu manualnego do lustrzanki cyfrowej. Ustawiam wszystko tak jak jest opisane w tym wątku i aparat ustawia mi przesłonę i światło ale tylko gdy mam wciśnięty przycisk LV . Moje pytanie jest takie czy to tak ma być, czy ja coś źle ustawiam. Nie bardzo wychodzi mi ustawianie ostrości na monitorze a tak jak pisałem nie ustawia mi przesłony i światła gdy nie wcisnę podglądu na żywo. Z góry przepraszam za moją amatorszczyznę. Fotografowanie od niedawno stało się moim hobby ale naprawdę się staram :-)
Pozdrawiam Brodkasz.
 

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20.04.2006
Cytuj
brodkasz, napisz, jaki aparat i jaki obiektyw.
 
brodkasz  Dołączył: 06.01.2014
Cytuj
Przepraszam już podałem w podpisie K500 a obiektyw PETRI 1.8 50mm

 

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20.04.2006
Cytuj
Jaki obiektyw?
 
brodkasz  Dołączył: 06.01.2014
Cytuj
PETRI 1.8 50mm
 

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20.04.2006
Cytuj
To jest m42, czy bagnet? Jeśli bagnet, to ma "A" na pierścieniu przysłon? (podejrzewam, że nie).

 
brodkasz  Dołączył: 06.01.2014
Cytuj
Bagnet

[ Dodano: 2014-01-24, 20:38 ]
http://allegro.pl/obiekty...3870335742.html
 

plwk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
brodkasz, rozumiem, że:
- masz włączoną obsługę obiektywów z pierścieniem przysłon
- pracujesz w trybie M
- ustawiasz przysłonę pierścieniem przysłon na obiektywie
- po wykadrowaniu naciskasz zielony przycisk
- robisz zdjęcie i nie wiadomo dlaczego naświetla nieprawidłowo
 
Grzechotnik  Dołączył: 27.10.2008
Cytuj
O ile pamiętam to każdy Petri ma lakierowany bagnet a to ozancza, iż nie zwiera styków a co za tym idzie zielony guzik nie zadziała bo korpus nie wie iż jest zamontowany obiektyw.
Trzeba usunąć lakier w miejscu chociaż dwóch styków.
 
brodkasz  Dołączył: 06.01.2014
Cytuj
nie, muszę wcisnąć LV Bo przez wizjer jak nie mam wciśniętego podglądu na żywo nie ustawia światła

[ Dodano: 2014-01-24, 20:44 ]
Wszystko jedno jakich dwóch

 

plwk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
Zrób to co napisałem, uwzględniając uwagę Grzechotnika.
 
brodkasz  Dołączył: 06.01.2014
Cytuj
Ale mi przesłonę ustawia tylko ten podgląd na żywo. wolał bym przez wizjer
 

plwk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
Grzechotnik napisał/a:
każdy Petri ma lakierowany bagnet a to ozancza, iż nie zwiera styków a co za tym idzie zielony guzik nie zadziała bo korpus nie wie iż jest zamontowany obiektyw

Zdrap lakier z dupki w miejscu styków albo zapinając obiektyw podłóż na styki sreberko z czekolady.
 
brodkasz  Dołączył: 06.01.2014
Cytuj
A czy wszystko jedno pod jakimi stykami na bagnecie wytrę ten lakier
 

plwk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
Tak
 
brodkasz  Dołączył: 06.01.2014
Cytuj
To znowu ja. Niby jest ten dźwięk przesłony jak wciskam zielony guzik ale ni grama nie przestawia przesłony. Ustawiam pierścieniem na 1.8 przyciskam zielony guzik robię zdjęcie przesłona otwarta na całość. Przestawiam na 16 i tak dalej znowu przesłona otwarta na całość. Wszystkie ustawienia mam chyba dobrze: ustawione na użycie pierścienia tryb manualny, iso też nie automat już nie wiem co robię źle.
Pozdrawiam Brodkasz
 

powalos  Dołączył: 20.04.2006
Cytuj
brodkasz, przysłona przymknie się tylko w momencie robienia fotki i w czasie naciskania zielonego guzika. Pzdr.

Wyświetl posty z ostatnich:
Skocz do:
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach