brodkasz  Dołączył: 06.01.2014
Cytuj
A czy wszystko jedno pod jakimi stykami na bagnecie wytrę ten lakier
 

plwk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
Tak
 
brodkasz  Dołączył: 06.01.2014
Cytuj
To znowu ja. Niby jest ten dźwięk przesłony jak wciskam zielony guzik ale ni grama nie przestawia przesłony. Ustawiam pierścieniem na 1.8 przyciskam zielony guzik robię zdjęcie przesłona otwarta na całość. Przestawiam na 16 i tak dalej znowu przesłona otwarta na całość. Wszystkie ustawienia mam chyba dobrze: ustawione na użycie pierścienia tryb manualny, iso też nie automat już nie wiem co robię źle.
Pozdrawiam Brodkasz
 

powalos  Dołączył: 20.04.2006
Cytuj
brodkasz, przysłona przymknie się tylko w momencie robienia fotki i w czasie naciskania zielonego guzika. Pzdr.
 
brodkasz  Dołączył: 06.01.2014
Cytuj
Tak ale właśnie przy robieniu fotki się nie przymykała. Teraz znowu wszystko jest dobrze. Może to wina obiektywu bo jak go kupiłem listki były sklejone i go czyściłem, bo przesłona w ogóle nie chodziła.

[ Dodano: 2014-01-25, 16:30 ]
W każdym razie Bardzo dziękuję za dotychczasową pomoc.
Pozdrawiam Brodkasz.
 

ringo13  Dołączył: 25.02.2013
Cytuj
Czy ktoś próbował zamiast zdrapywania lakieru pod stykami lub podkladania sreberka na lakierowanej dupce obiektywu polakierować dupkę w miejscu styków lakierem przewodzącym prąd na bazie srebra lub grafitu?
 
Grzechotnik  Dołączył: 27.10.2008
Cytuj
Można i tak, jeśli lakier jest przerwodzący to wszystko będzie działało.
 

Color  Dołączył: 09.03.2015
Cytuj
Trochę zapewne naiwne pytanie: czy po zdemontowaniu z puszki szkła bez styków i zamontowaniu takiego ze stykami trzeba przełączyć z powrotem użycie pierścienia przysłony (wyłącz)?
Czy też nie ma to żadnego znaczenia?
 
Kocur  Dołączył: 04.05.2011
Cytuj
Nie trzeba
 

Robert.S.  Dołączył: 06.07.2015
Cytuj
Witam.

Obiecałem czytać i nie nudzić ale, :oops: ...
Piekli mnie sprawa bo, posiadam (jak na załączonym obrazku) manualnych sztuk dwie obiektywów. I chętnie sprawdziłbym jakie efekty z k-7 można by z nich uzyskać.


Pytanie, czy znajdę gdziekolwiek adaptator do tak różniących się bagnetów?
I kolejne, czy sensownie jest szukanie takich rozwiązań?



Dzięki za wszystkie wskazówki :-)
 

plwk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
Fujica ma krótszą od Pentaksa odległość rejestrową więc przejściówka musiałaby mieć soczewkę.
 

Robert.S.  Dołączył: 06.07.2015
Cytuj
Dzięki Plwk za informacje.
To, pewnie pociąga za sobą dodatkowe "kombinacje". W imię jednak "postępu naukowego" może warto poszukać takiej przejściówki :-P .
Tylko... :oops: nie wiem jak i czego konkretnie szukać :oops: .
 

lukarch  Dołączył: 03.11.2012
Cytuj
Jeżeli masz ochotę pobawić się nietypowymi szkłami to lepiej chyba już sobie poeksperymentować ze szkłami M42. Tam sytuacja jest prostsza bo przejściówki nie posiadają dodatkowych elementów optycznych. Wprowadzanie dodatkowej soczewki w przejściówce, w przypadku Fujiki, spowoduje na pewno spadek jakości optycznej podpiętego w ten sposób obiektywu. Moim zdaniem szkoda prądu ...
 

Robert.S.  Dołączył: 06.07.2015
Cytuj
lukarch napisał/a:
Jeżeli masz ochotę pobawić się nietypowymi szkłami to lepiej chyba już sobie poeksperymentować ze szkłami M42. Tam sytuacja jest prostsza bo przejściówki nie posiadają dodatkowych elementów optycznych. Wprowadzanie dodatkowej soczewki w przejściówce, w przypadku Fujiki, spowoduje na pewno spadek jakości optycznej podpiętego w ten sposób obiektywu. Moim zdaniem szkoda prądu ...


Hmm, tak szybko się poddać ? :-D .
W rezultacie póki, co mam jeszcze "sporo pracy" z kitowym obiektywem :mrgreen: .Przemyślę jeszcze sprawy a może w między czasie urodzi się jakiś pomysł ;-) .

W każdym razie Lukarch dzięki za opinie :-) .
 
thudy  Dołączył: 12.09.2015
Cytuj
Witam!

Starałem się przeanalizować cały temat, ale być może coś pominąłem, albo nie znalazłem odpowiedzi na nurtujące mnie pytania - więc pozwolę sobie je tutaj zadać.
Nadmienię że jestem raczkującym w temacie, więc proszę o wyrozumiałość.
Posiadam aparat K-50 - z tego co wiem brat bliźniak K-30 o którym tutaj była już mowa - chciałbym zaopatrzyć się w analogowy obiektyw Pentax-M 50mm f/1.7 o którym czytałem pochlebne opinie - ponieważ fascynują mnie portrety i w tym kierunku chciałbym iść.
Z informacji które udało mi się tutaj otrzymać to na pewno aparat trzeba przestawić w tryb manualny - z resztą należę do osób które lubią mieć kontrolę nad aparatem więc zazwyczaj mam wybrany nie tylko tryb M, ale również manualne ISO i wyłączony AF - czas na pytania:
1. - chciałbym tylko potwierdzić że w/w obiektyw będzie pasował ?
2. - jak jest z ustawianiem przesłony - reguluję na pierścieniu i tą samą wartość ustawiam na aparacie ? czy aparat jest sam w stanie sobie wykryć ustawioną przesłonę po wciśnięciu spustu migawki do połowy ?
3 - czy aparat jest w stanie potwierdzić poprawne ustawienie ostrości jak to robi dotychczas ?
4 - czym się różni obiektyw Pentax-M od Pentax-A

Dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam
 

plwk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
1. Tak
4. A w odróżnieniu od M posiada styki i działa z nim wszystko oprócz AF.
 
thudy  Dołączył: 12.09.2015
Cytuj
Czyli rozumie że w modelu Pentax-A aparat "otrzyma" informacje na temat ustawionej przesłony ?
 

plwk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
Tak.
 
skwara  Dołączył: 16.08.2007
Cytuj
Mam taki problem:
Podpoiłem TAKUMAR 135 2.5 pod K-3II i GX20. Pstrykałem zdjęcia na każdej przysłonie za pomocą zielonego guziczka robiłem pomiar światła, aparaty dobierały czas migawki.
W K-3II bardzo ładnie dobrał czas a w GX20 od max przysłony zdjęcie niedoświetlone aż do min przysłony zdjęcia prześwietlone.
Teraz pytanko czy ja jestem do bani i nie wiem co w GX20 ustawić przy było poprawnie czy GX20 jest do bani z zielonym guziczkiem (w nowszych modelach coś zaczęli poprawiać?). Może ma znaczenie w GX20 zaklejenie odpowiednich pinów?

Wyświetl posty z ostatnich:
Skocz do:
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach