callistratis  Dołączył: 31.08.2007
Cytuj
epson 4490 jest dosc szybki wiec nie ma problemu. tylko ze jesli wszyscy woleli by xero to bez sensu skanowac :-) te a3 prawdopodobnie sfotografuje bo nie kce mi sie bawic w sklejanie skanow.


dodam tylko ze goscie z alpha ciagle mi nie odpisali, a wyslalem juz im maila z drugiego konta na wypadek jakiegos antyspamu czy cos. co za czasy...

a co do otwierania g2 to chyba taniej mi wyjdzie pojsc do serwisu i poprosic o odkrecenie tej nakretki ze spustu, powinni miec takie flexiclamp (jak to bedzie po polsku?)
 

Maciej  Dołączył: 18.06.2007
Cytuj
Też byłbym chętny na skan!
 

guerilla  Dołączył: 23.04.2006
Cytuj
callistratis napisał/a:
epson 4490 jest dosc szybki wiec nie ma problemu. tylko ze jesli wszyscy woleli by xero to bez sensu skanowac :-) te a3 prawdopodobnie sfotografuje bo nie kce mi sie bawic w sklejanie skanow.


a może zeskanujesz i nawet podeślesz powiedzmy na stronę butkus gdzie są instrukcje za free do wielkiej ilości sprzętu foto?

nie mam contaxa ani mi ta instrukcja nie potrzebna, ale lubię łamać monopol jakiś chłopaków sprzedających instrukcje (tych z ebaya), które to powinny być za darmo zawsze i dla wszystkich :-P
 

alkos  Dołączył: 18.04.2006
Cytuj
guerilla napisał/a:
które to powinny być za darmo zawsze i dla wszystkich :-P


No nie wiem. Za serwisowki zawsze sie placilo i placi. Jesli W OGOLE mozna dostac...
 

callistratis  Dołączył: 31.08.2007
Cytuj
guerilla napisał/a:
a może zeskanujesz i nawet podeślesz powiedzmy na stronę butkus gdzie są instrukcje za free do wielkiej ilości sprzętu foto?


musze sie zastanowic. mam dylematy natury wewnętrznej. z jednej strony zgadzam sie z toba a z drugiej...
 
j+  Dołączył: 01.01.2008
Cytuj
a z drugiej? czujesz, że to swojego rodzaju piracenie czy masz uczucie, że jednak Ty zapłaciłeś i niekoniecznie chcesz być sponsorem dla tabunu nieznajomych?

chyba ja miałbym takie odczucia. no i jeszcze kilka głuchych pytań.
*puf*

 

callistratis  Dołączył: 31.08.2007
Cytuj
no to nie takie proste.
nie chodzi o to ze ja zaplacilem itp.

mam poprostu dziwne wrazenie ze lepiej bedzie jesli taki podrecznik dostanie sie w rece osob ktore go potrzebuja. mam tu na mysli przede wszystkim warunki polskie - brak autoryzowanego serwisu, informacji itp. tak naprawde to to forum pentaxa ma w polskiej sieci najwiecej informacji o contaxie! mysle tez ze jesli ktos bedzie tego potrzebowal to znajdzie droge do ktoregos z nas.

a co do piracenia to tez troche - mimo ze na tym podreczniku nie ma zadnych info o prawach autorskich to wydaje mi sie jednak ze ten gostek od ktorego kupilem ten podrecznik nawet jesli robi to nielegalnie - to jednak zdobywa te podreczniki w jakis sposob i jest mozliwosc ich kupienia. paradoksalnie - gdyby nie on to bylaby klapa na calej linii - serwis mi ciagle nie odpisuje!

no i jeszcze pare innych gluchych pytan wlasnie.

[ Dodano: 2008-06-27, 23:53 ]
dzis dokonalem kalibracji af. nie rozbierałem aparatu zeby wyciagnac tego cosa bo nie mam czasu strugac widełek. ogolnie jest lepiej.

z pol metra nie kcial mi wyostrzyc ale wyostrzyl z 0.51 i jest ok.


z metra juz niestety lekki back focus i wogole jakos nieostro


z poltora metra kompletna klapa


wszystko to planar 45 na f2

aby sprawdzic dalsze odleglosci ostrzylem na rozne sprzety domowe i kiepsko to widac.

jutro jeszcze raz powtorze cala operacje, moglem sie pomylic w obliczeniach albo aparat mogl zle odmierzyc odleglosci w trybie serwisowym.

z dziwnych rzeczy jakie zaobserwowalem to ze nie kcial ostrzyc z pol metra.
odczytywana odleglosc ciagle sie zmieniala - zwlaszcza na pasywnym

musze sobie zrobic lepsza tablice do testow chyba.
 

baudet  Dołączył: 07.02.2008
Cytuj
callistratis napisał/a:
musze sobie zrobic lepsza tablice do testow chyba.

Masz już jakieś pozytywne wyniki? Jeszcze nie jestem pewien czy zbyt duża ilość zdjęć nieostrych jest winą moją czy sprzętu, ale warto wiedzieć czy sam ewentualnie sobie to naprawię :-/
 

callistratis  Dołączył: 31.08.2007
Cytuj
wyniki mam calkiem pozytywne, na tyle pozytywne ze byc moze sam go naprawie calkiem.
generalnie zdjąłem górną pokrywę i zawartość bardzo mi sie spodobała - aparat jest baaardzo skomplikowany :-) skorygowalem lekko paralaxe przy uzyciu podkladki i jest duzo lepiej ale jeszcze nie dosc dobrze. bede musiał to powtórzyc wraz z korekcją paralaxy autofocusa - czyli czy to na co patrza ramki jest tym na co patrzy af, mam wrazenie ze lekko się mijają. do tego celu przygotuje sobie specjalna tablice testową i porównam z drugim body.

backfocus praktycznie wyeliminowalem jednak nie poprzez zwyczjna regulacje - ta z nieznanych mi przyczyn zawsze sie myli - byc moze przez ta paralaxe. zastosowalem stara metode z matowką z klinem i ostrzyłem na odległosci testowe, sprawdzałem czy jest ostro na matowce i ewentualnie odrazu wprowadzalem zmiany do pamieci.

efekt jest taki ze na 28 mm nie musze domykac, na 45 mm praktycznie tez nie ale zalezy to troche od odleglosci, generalnie blad jest niewielki i da sie tego uzywac, na 90 mm jest oczywiscie najwiekszy ale i tak jest duzo lepiej. dodam tylko ze ta metoda da sie go wyregulowac idealnie ale jeszcze nie rozpracowalem do konca algorytmu - wartosci dla poszczegolnych odleglosci testowych wydaja sie miec lekki wplyw na pozostale i co oczywiste na odleglosci posrednie. dodatkowym problemem jest podawanie wartosci szesnastkowo - czasem nie wiadomo w ktora strone korygowac - ale to tez da sie rozpracowac.

sama korekcje dasz rade zrobic jesli to tylko problem z ostrzeniem przed/za punktem - wystarczy znajomosc matematyki w stopniu podstawowym - wszystkie wzory sa w podreczniku. potrzeba tez statyw :-)

jesli problem jest z paralaxa no to trzeba bedzie grzebac niestety.

jutro moze dostane juz drugie body i jesli bedzie sprawne to posluzy za wzorzec do testow.

wszystkie regulacje robilem na 90mm z wyjatkiem paralaxy do ktorej trzeba 45mm.

no, jeszcze troche i otworze serwis contaxa w Polsce ;-)
 

alkos  Dołączył: 18.04.2006
Cytuj
callistratis, jestem twoim fanem :mrgreen:
 

callistratis  Dołączył: 31.08.2007
Cytuj
ej, no bez przesady :mrgreen:
 

baudet  Dołączył: 07.02.2008
Cytuj
callistratis napisał/a:
sama korekcje dasz rade zrobic jesli to tylko problem z ostrzeniem przed/za punktem

Tiaaa, jakoś Twój opis nie wydawał mi się banalny :-)
callistratis napisał/a:
no, jeszcze troche i otworze serwis contaxa w Polsce ;-)

Jakby co to się zgłoszę :-D Jestem pod wrażeniem!
 

callistratis  Dołączył: 31.08.2007
Cytuj
baudet napisał/a:
Tiaaa, jakoś Twój opis nie wydawał mi się banalny

nie no, bo u mnie jest to bardziej skomplikowane.

w duzym skrocie - trzeba pomierzyc odleglosci w trybie serwisowym, poprzeliczac wg wzorow i wprowadzic do pamieci. wystarczy statyw, kalkulator i jakis przedmiot na ktorym latwo wyostrzy, plaski oczywiscie. polecam zrobic to w dosc dobrym oswietleniu, np. kolo okna. pasywny za kazdym razem daje lekko inne wartosci dlatego do pomiarow wazne zeby ostrzyl dobrze, aktywny rządzi - zawsze tak samo!

baudet napisał/a:
Jakby co to się zgłoszę Jestem pod wrażeniem!

sprobuj to tylko pomierzyc, jesli wartosci beda sie zgadzaly to znaczy ze wszystko jest ok. dopóki nie wejdziesz w tryb zapisu nic nie zepsujesz :-)

no ale jak juz kupie te slynne srubokrety to zapraszam :-P
 

baudet  Dołączył: 07.02.2008
Cytuj
callistratis napisał/a:
sprobuj to tylko pomierzyc, jesli wartosci beda sie zgadzaly to znaczy ze wszystko jest ok. dopóki nie wejdziesz w tryb zapisu nic nie zepsujesz

Z pewnością nie wejdę w tryb zapisu, bo na oczy nie widziałem instukcji serwisowej. Najpierw pomierzę po prostu, w zwykłym trybie fotografowania i jak mi się coś przestanie zgadzać, to będe wiedział kogo pytać :-D
 

callistratis  Dołączył: 31.08.2007
Cytuj
baudet napisał/a:
Najpierw pomierzę po prostu, w zwykłym trybie fotografowania

zwykły tryb fotografowania nie jest miarodajny, musisz wejsc w tryb serwisowy.
 

baudet  Dołączył: 07.02.2008
Cytuj
callistratis napisał/a:
baudet napisał/a:
Najpierw pomierzę po prostu, w zwykłym trybie fotografowania

zwykły tryb fotografowania nie jest miarodajny, musisz wejsc w tryb serwisowy.

No to odświeżam wątek...
Właśnie po dłuższej przerwie wykopałem G2 i zacząłem go testować pod kątem ostrości, wprawdzie robiąc zdjęcia w plenerze, ale jednak starałem się dokładnie sprawdzać, czy to nie wina moich rąk czy cuś. Efekt mam kiepski - aparat nie trafia tam gdzie powinien.
Widać tu:
http://farm4.static.flick...6347ba095_b.jpg
http://farm4.static.flick...7df559d90_b.jpg
http://farm4.static.flick...0654a4a90_b.jpg
Tak wygląda połowa zdjęć, więc chyba jednak to nie moja wina :/

Możesz na szybko laikowi lingwistycznemu podpowiedzieć, gdzie w serwisówce opisano proces kalibracji? Bo jak to przeglądam to jakaś magia dla mnie :/
 

callistratis  Dołączył: 31.08.2007
Cytuj
jak patrze na te zdjęcia to mam wrażenie ze punkt af jest gdzieś poza widełkami i ostrzy dobrze tylko nie tam gdzie celujesz... dlatego sprawdź punkt c-4 adjustment of passive af paralax na stronie c-6.

korekcja bf/ff na stronach c-21-24. jak wejść w menu serwisowe od str. c-8
 

Kosmo  Dołączył: 11.03.2008
Cytuj
dzieci się sporo ruszają, postaw na testy na statyw i celuj w jakiś obiekt wśród innych w linii ustawionych
 

baudet  Dołączył: 07.02.2008
Cytuj
SQ6GIT napisał/a:
dzieci się sporo ruszają, postaw na testy na statyw i celuj w jakiś obiekt wśród innych w linii ustawionych

Ja wiem że te zdjęcia mogą sugerować, że to wina dziecka. Ale akurat te miałem pod ręką. Obiekty statyczne wygladaja identycznie na wielu zdjęciach, więc jednak coś w tym musi być. Dzisiaj zabiorę się za pomiary, może coś sensownego z nich wyjdzie.
 

Kosmo  Dołączył: 11.03.2008
Cytuj
baudet, no pewnie, ale jak już masz mieć pewność, to statyw i nieruchomy obiekt. :-)

Wyświetl posty z ostatnich:
Skocz do:
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach