baudet  Dołączył: 07.02.2008
Cytuj
callistratis napisał/a:
jak wejść w menu serwisowe od str. c-8

Ja to chyba jakieś zaćmienie mam... Czytam sobie stronę C-10:
http://farm4.static.flick...361dea05b_b.jpg
i robię co następuje:
1. włączam aparat
2. napęd ustawiam na S (w sumie zawsze tak mam)
3. otwieram pokrywę komory filmu
4. wciskam przycisk zwijania filmu, trzymam i po sekundzie wciskam spust migawki do końca (oczywiście aparat ją wyzwala) no i trzymam oba...

I nic mi nie "light up", wcale nie przechodzi do trybu serwisowego :-/ Czy ja mam jakieś problemy ze zrozumieiem tego?
 

callistratis  Dołączył: 31.08.2007
Cytuj
na początku tez miałem z tym problemy. nie czekaj tej sekundy, wciskaj migawkę od razu po przycisku zwijania (ten cały czas wciśnięty). jak się nie uda to ponawiasz wszystkie 4 kroki od nowa (zamykasz klapę, wył. aparat itp.)
 

baudet  Dołączył: 07.02.2008
Cytuj
Hehe, wskoczyło po pierwszym razie!! Dzięki :mrgreen:

[ Dodano: 2009-04-11, 14:33 ]
No i jestem po pierwszych próbach. Instrukcja klarownie opisuje sposób regulacji AF, ale jedno mnie zastanawia. Aparat ustawiłem na statywie, naprzeciw ściany z kartą testową, ale dane na wyświetlaczu (ten 4-cyfrowy zestaw znaków) wciąż się zmienia w pewnym zakresie i nie bardzo wiem który przyjąć jako pewnik. Wybrałem to co się powtarzało na wyświetlaczu, policzyłem, wprowadziłem poprawki, a że jestem w pracy i mam dostęp do labu, to dokończyłem rolkę i wywołałem. Wygląda, że jest lepiej, ale po ustawieniu aparatu na statywie w odległości 2m wyświetlacz twierdzi, że jest 1,9m. Z odległością różnica rośnie więc pewnie trzeba powtórzyć pomiary.
Jak liczyłem aktywny AF to już wyświetlacz pokazywał stały odczyt - tak ma być zapewne i wtedy znacznie łatwiej wszystko policzyć. Ale jeśli pamiętam, to na codzień aparat wykorzystuje głównie AF pasywny?
 

callistratis  Dołączył: 31.08.2007
Cytuj
aktywny działa do 2.95m jeśli dobrze pamiętam.
pasywny się zmienia. im lepsze oświetlenie tym zmiany mniejsze.
a sprawdzałeś czy punk af pokrywa ci się z widełkami?
 

baudet  Dołączył: 07.02.2008
Cytuj
callistratis napisał/a:
a sprawdzałeś czy punk af pokrywa ci się z widełkami?

Jak ja lubię takie zagadki :P Nie mam pojęcia jak! Mam nadzieję, że nie wymaga to odkręcania śrubek?
 

callistratis  Dołączył: 31.08.2007
Cytuj
samo sprawdzenie nie, sprawdź punkt c-4 adjustment of passive af paralax na stronie c-6 :-)
 

baudet  Dołączył: 07.02.2008
Cytuj
No to chyba mam dobrze, AF w widełkach zgodnie z instrukcją. Czyli wychodzi na to, że muszę próbować ustawić programowo?
 

callistratis  Dołączył: 31.08.2007
Cytuj
ano. upewnij się przed ustawianiem ze masz dobre baterie i czyste szybki af.
 
stepien  Dołączył: 26.11.2016
Cytuj
Czy komuś udało się dokładnie wyregulować AF przy pomocy instrukcji serwisowej G2? Próbowałem wiele razy zgodnie z procedurą, ale efekty były przeciętne. Najlepsze co osiągnąłem dotychczas to 1.0 m na 1.0 m (mierzył w punkt), ale już przy odległości 2 m wskazywał około 1.90 m albo 2.1 m, i błąd był progresywny.

Przy odczycie wartości hex z wyświetlacza zazwyczaj uśredniałem wyniki z co najmniej 10 pomiarów (dla pasywnego 1A, bo aktywny był spójny). Zamieszczam przykładową tabelę korekcyjną. Pierwsze 10 wierszy to hex, kolejne 10 to konwersja na dziesiętny (formula hex2dec). Widać że pomiary są dość podobne. Przy zamianie wartości dziesiętnej na hex stosowałem system z instrukcji.


Wyświetl posty z ostatnich:
Skocz do:
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach