dzerry  Dołączył: 01 Maj 2006
PiotrR napisał/a:
A Bialetti ma te uszczelki jakieś nietypowe czy w inny sposób wyjątkowe?
Nie sadze.. Kupujesz po prostu uszczelke do ekspress 3/6/9/12 kaw.
 

PiotrR  Dołączył: 03 Maj 2006
Tak też przypuszczałem.
Swoją drogą, dobrze, że w kafetierkach pozostano przy mocowaniach na gwint, bo gdyby wprowadzili mocowania na bagnet, to pewnie każda firma opracowałaby własny bagnet i wtedy d... zbita z tymi uszczelkami. ;-)
 

bossini  Dołączył: 23 Sty 2007
Bagnet. Bagnet? Hmm, może byłby którys kompatybilny z systemem Pentaxa.
Tylko co z takim czymś zrobić........
 

Bronek  Dołączył: 04 Wrz 2006
fotografowac fusy :-P
 

emigrant  Dołączył: 20 Wrz 2006
Bronek napisał/a:
Elektryczne zarnowe podgrzewaja kawe przy mieleniu, i dlatego lepsze sa te ktore podgrzewaja mniej - wieksza srednica i mniejsze obroty. I odleglosc zaren od silnika (silnik tez sie grzeje)
Dlatego zapytałem o ręczne.
 

bossini  Dołączył: 23 Sty 2007
Bronek napisał/a:
fotografowac fusy :-P

Ale to ta częśc kawy, która nas w zasadzie najmniej interesuje :-> No chyba,że ktoś jest wróżką lub sa "Adrzejki" :lol:
 

Bronek  Dołączył: 04 Wrz 2006
emigrant napisał/a:
Bronek napisał/a:
Elektryczne zarnowe podgrzewaja kawe przy mieleniu, i dlatego lepsze sa te ktore podgrzewaja mniej - wieksza srednica i mniejsze obroty. I odleglosc zaren od silnika (silnik tez sie grzeje)
Dlatego zapytałem o ręczne.
tylko ze recznym nie zmielisz kawy na espresso. To jest oczywiscie tendencyjny komentarz z mojej strony :mrgreen:
 

sailor9  Dołączył: 23 Paź 2006
Polecam tego sprzedającego na allegro. Niedrogo, spory wybór kaw palonych na krótko przed wysłaniem. Można zażyczyć sobie zmielenie kawy do konkretnego przeznaczenia. Kawa pakowana jest hermetycznie w małe opakowania z zaworkiem.
 
Charli1902  Dołączył: 19 Maj 2008
"Takiej kawy jak w Polszcze nie ma w żadnym kraju:
W Polszcze, w domu porządnym, z dawnego zwyczaju,
Jest do robienia kawy osobna niewiasta,
Nazywa się kawiarka; ta sprowadza z miasta
Lub z wicin bierze ziarna w najlepszym gatunku,
I zna tajne sposoby gotowania trunku,
Który ma czarność węgla, przejrzystość bursztynu,
Zapach moki i gęstość miodowego płynu.
Wiadomo, czym dla kawy jest dobra śmietana;
Na wsi nie trudno o nię: bo kawiarka z rana,
Przystawiwszy imbryki, odwiedza mleczarnie
I sama lekko świeży nabiału kwiat garnie
Do każdej filiżanki w osobny garnuszek,
Aby każdą z nich ubrać w osobny kożuszek."

Pamiętajcie wzrokowcy, że delektując sie poranną kawą o zapachu moki,
warto czasami pobudzić pozostałe zmysły, np. zawieszając oko na smacznej
ekspozycji z Allegro;-)
http://allegro.pl/item386...a_na_lato_.html

Pozdrawiam.
 
Grizley  Dołączył: 30 Sie 2007
gucio-59 napisał/a:
Tyle to i ja wiem, chodzi mi o jakąś z mleczkiem czy śmietanką dla mojej Pani, która tylko taką pija...


?24K6A A2ł<ą DH@;6; 5@ 3FK: i wsyp ziarenka , nie zapomniane uczucie.
Najlepsza kawa z smietanką :-P
 

emigrant  Dołączył: 20 Wrz 2006
Grizley napisał/a:
?24K6A A2ł<ą DH@;6; 5@ 3FK:
:shock: :!: :?: :evil:
 

BAN gucio-59  Dołączył: 24 Lut 2007
Grizley, Dzięki wypróbuję...

[ Dodano: 2008-07-04, 16:24 ]
Grizley napisał/a:
?24K6A A2ł<ą DH@;6; 5@ 3FK
To szyfr, nie każdy może pić taką kawę... :shock:
 
Grizley  Dołączył: 30 Sie 2007
przepis jest tajny jak bym ci powiedział to bym musiał , no wiesz co :mrgreen:
 

BAN gucio-59  Dołączył: 24 Lut 2007
Grizley napisał/a:
no wiesz co
No wiem co... :!: :oops:
 

Kosior  Dołączył: 26 Cze 2008
Charli1902 napisał/a:
Pamiętajcie wzrokowcy, że delektując sie poranną kawą o zapachu moki, została wklejona. I to dośc nieumiejętnie...
warto czasami pobudzić pozostałe zmysły, np. zawieszając oko na smacznej
ekspozycji z Allegro;-)
http://allegro.pl/item386...a_na_lato_.html


Ekspozycja niewątpliwie ładna, ale mam nieodparne wrażenie, że ta sukienka została wklejona :shock:

A tak wracając do tematu, to ja (czyt. ten, który nie potrafił odróżnic kawy rozpuszczalnej od takiej z ekspresu - wiem, blużnię), zainteresowałęm się kawą...
Kolejne wydatki - miałem kupic jakieś szkło, ale trudno. Kupię mokę, spieniacz do kawy, jakąś arabicę, a jak już wypiję pierwszą filiżankę, to podziele się wrażeniami.

Pozdrawiam
 

emigrant  Dołączył: 20 Wrz 2006
Kosior napisał/a:
Kupię mokę, spieniacz do kawy, jakąś arabicę, a jak już wypiję pierwszą filiżankę, to podziele się wrażeniami.
Jeśli to miałoby być fotograficzne dzielenie się wrażeniami, to nie zapomnij jeszcze zakupić:
Cytat
Vapour effect - Efekt dymu można wyprodukować na każdej powierzchni. Produkt składa się z 2 komponentów, których umieszczenie obok siebie wywołuje reakcję dającą w efekcie dym. Wytwarzanie dymu trwa przez kilka minut. Jasny delikatny dym nadaje się do fotografowania parujących napojów etc.

żeby kawka ładnie wyglądała.
-patrz wątek o fotografowaniu potraw
http://pentax.org.pl/view...ghlight=#262424
 

BAN gucio-59  Dołączył: 24 Lut 2007
Coś o dobrej kawie dostawca: http://www.kawa.skipp.pl/index.html
 

BAN gucio-59  Dołączył: 24 Lut 2007
 
espresso, A ja zaczynam i nie wiem jaki zestaw wybrać :?: Chcę kupić aby napić się po Turecku w Polsce bo w piątek ruszam do kraju... I chcę zamówić u tego dostawcy na alegro może polecicie dobre 4 smaki bo w 1 kg można wybrać 4 smaki po 250 gr http://www.allegro.pl/sho...php?uid=2595721 .... :roll: :?: :?: :?:
 

BAN gucio-59  Dołączył: 24 Lut 2007
espresso, Wiem wiem, ale jakie są dobre gatunki kawy, na inne picie kawy przyjdzie czas... :lol:
 

bossini  Dołączył: 23 Sty 2007
No. Muszę się pochwalić. Doszedł do mnie porządny młyn :mrgreen: Kawka z niego jak bajka.

Przy okazji - dla pytających o dobra mieszankę - polecam La Basiliana Marfisa. Choć kompletnie nie ma zapachu po zmieleniu, jest boska....
Właściciele kafetier będą szczególnie ukontentowani, bo kawa jest niezmiernie delikatna.

Wyświetl posty z ostatnich:
Skocz do:
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach