szymon_h  Dołączył: 04.11.2008
Cytuj
hmm... ale af byl po prostu glosny czy tez wydawal inny dzwiek niz na ogol w pentaksach? kurcze, nie umiem tego za bardzo opisac :-P jest to taki dziwne "bbbrwwzzzz" pozatym ze glosniejsze to w ogole o inny brzmieniu niz w *istd...


chyba dla lepszego wlasnego samopoczucia dam do nasmarowania do serwisu. wlasnie tak to jakos brzmi jakby smaru na zebatkach brakowalo :-P
 

piotrecius  Dołączył: 31.12.2006
Cytuj
szymon_h napisał/a:
nie umiem tego za bardzo opisac :-P jest to taki dziwne "bbbrwwzzzz" pozatym ze glosniejsze to w ogole o inny brzmieniu niz w *istd...


Z tego co pamiętam to brzmiało trochę inaczej od *istD - tak bardziej metalicznie... ale raczej bez "r" => "bbbwwzzzz" ;-)
 

szymon_h  Dołączył: 04.11.2008
Cytuj
kurde cos mi to spokoju nie daje...

troche sie bawilem moim nowym pentaxem z-1p i zauwazylem ze ten dziwny metaliczny dzwiek czasem momentalnie niknie gdy np skierujemy aparat obiektywem w gore. moze wowczas przeleciec cala skale ostrosci z normalnym dzwiekiem pracy af jak w moich innych pentaxach, po czym ponownie powraca dziwne "wrrr"...

byc moze ktos sie spotkal z czym podobnym w swoim korpusie(niekoniecznie z-1) moze to cos w rodzaju wytartych lozysk silniczka af...?

hmmm poradzcie cos bo szczerze mowiac nie wiem co o tym myslec... aparat kupilem na allegro wraz z fa 50 i paroma innymi rzeczami ktore sprawuje sie super tylko ten af nie daje mi spokoju. z poczatku myslalem ze faktycznie w tym aparacie af tak sie zachowuje do casy gdy spostrzeglem ze czasem dzwiek jest inny( to znaczy normalny jak w innych aparatach). w sumie nic strasznego, to tylko dzwiek(szybki i celny jest) ale nie wiem czy nie jest to zapowiedz jakis innych problemow z praca af...
 

zbyllu  Dołączył: 01.03.2008
Cytuj
Sprawdziłem właśnie mój egzemplarz z trzema szkłami: Tokina AT-X PRO 28-70, SMC FA 77 i SMC D-FA 100 Macro.
Z Tokiną robi: bbbbzzzzrwww (z lekką domieszką rr).
Z Limitedem robi: wwwzzziiiiii.
Z setką robi: wzzt.
Różnica w odgłosach - ogromna.
Różnica w szybkości tudzież.

[ Dodano: 2009-12-14, 21:16 ]
Poprawka: z D-FA 100, gdy przelatuje cały zakres, to też troszkę pocharkuje.
Najładniej brzmi jednak Limited. Żadnego r. ;-)

[ Dodano: 2009-12-14, 21:18 ]
Z Tokiną dźwięki są miękkie, z SMC 100 - ostre.

 

szymon_h  Dołączył: 04.11.2008
Cytuj
hm.. tak, tylko ze u mnie problem polega na tym ze z tym samym obiektywem raz dzwiek jest normalny(porownywalny do k200d czy *istD) a po chwili zaczynia dziwacznie "warczec"

stad moje podejrzenia o wytartych lozyskach albo jakis luzach...
 

zbyllu  Dołączył: 01.03.2008
Cytuj
U mnie raczej cały czas tak samo bzyczo-burczy. Zresztą ładniej niż K20. :->
 

szymon_h  Dołączył: 04.11.2008
Cytuj
czyli cos nie tak u mnie... :-?

dzieki za pomoc
 

gezaj  Dołączył: 11.03.2008
Cytuj
mam 2 szt. PZ-1p i aż z ciekawości podepnę jakąś stałkę a potem zooma i posłucham czy robią wziiiiuuuut czy robią bbwwwwrrrrrrr :-D

ale z tego co pamiętam to raczej coś zbliżone do wzzziiiiiit :lol:

:lol: :lol: :lol:
 

szymon_h  Dołączył: 04.11.2008
Cytuj
nie chodzi o jakies glupie wziut czy wzit............

po prostu raz dzwiek jest zupelnie normalny jak np. w mz-s a raz zaczyna dziwnie bzyczec piszczec czy robic inne wziuty i wzity... jak to zwal tak to zwal.
 

gezaj  Dołączył: 11.03.2008
Cytuj
szymon_h napisał/a:
nie chodzi o jakies glupie wziut czy wzit............

:-P nie musiałeś tego tłumaczyć
więc sprawdziłem oba PZ-1p na FA 50 i na zoomie 28-105, i na obu obiektywach i aparatach jest jednakowo wziiiiiuuuttt wziut, bez żadnych dodatkowych dziwnych niepokojacych dzwięków, przy czym kierując obiektyw w górę słychac że ciut ciut ciężej pracuje
 

zbyllu  Dołączył: 01.03.2008
Cytuj
Mała autopoprawka.
Wczoraj napisałem: "Z Tokiną robi: bbbbzzzzrwww (z lekką domieszką rr)."
Właśnie spostrzegłem, że miałem pierścień ostrzenia przełączony na MF. Puszka męczyła się bo musiała kręcić wszystkim, co było do kręcenia. Po przełączeniu na AF śmiga 5 razy szybciej i robi piękne wzzt, wzzt.
Wiem szymon_h, że Cię nie pocieszyłem (nie podejrzewam zresztą, że cieszyłbyś się z niedostatków sprzętu mojego, jak i ja ubolewam nad twoim zmartwieniem) ale piszę gwoli ścisłości.
 

szymon_h  Dołączył: 04.11.2008
Cytuj
heh spoko :-P

pamietam z dawnych czasow gdy zajmowalem sie lotniczymi modelami zdalnie sterowanymi, gdzie byly takze silniczki elektryczne i cala masa zebatek (mniej wiecej ta sama zasada co naped af) ze b. podobne dzwieki pojawialy sie przy a) wytartch lozyskach b) braku smaru

wiec stawiam na to samo w z-1. w sumie ten dzwiek nie jest dla mnie na tyle strasznym abym sie tym bardziej przejmowal wiec nie bede zglaszal zadnych reklamacji. a sama z-1 jest po prostu cudna :mrgreen: jutro odbiore pierwszy film zrobiony nia mam nadzieje ze wszystko bedzie ok.
 

plwk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
Może ponagrywajcie i podlinkujcie pliki dźwiękowe. Każdy będzie mógł indywidualnie ocenić czy to wrrr czy bźźź.
 

Jasiek Matacz  Dołączył: 17.01.2008
Cytuj
<kop><kop><łup><łup>[ciężka praca archeologa forumowego]<podnoszenie z wydeptanej ziemi starego tematu>
Czemu część aparatów nazywana była PZ-1P a część Z-1P? Czy poza nazwą ch*** je jakaś różnica?
 

pawgra  Dołączył: 29.05.2008
Cytuj
nie. Z1p i PZ1P to te same puszki tylko na różne rynki.
 

jorge.martinez  Dołączył: 16.05.2007
Cytuj
Na wszelki wypadek wziąłbym oba.
 

Jasiek Matacz  Dołączył: 17.01.2008
Cytuj
wielki dzięki za odpowiedź - domyślam się że PZ-1P był na rynek amerykański lub japoński bo oni zawsze muszą mieć inaczej :-D

P.S Czemu nasz zboczony autocenzor wykrywa słowo c-e-c-h-u-j-e(od cechować) jako wulgaryzm i zmienia je na takie wywołujące inne skojarzenia? :mrgreen: :lol: :-D
 

arQ  Dołączył: 10.03.2011
Cytuj
Jasiek Matacz napisał/a:
P.S Czemu nasz zboczony autocenzor wykrywa słowo c-e-c-h-u-j-e(od cechować) jako wulgaryzm i zmienia je na takie wywołujące inne skojarzenia?

być może ma akcent na przedostatnią sylabę i pomija Ce a zostają mu... skojarzenia ;-)
 

BAN paradziqs  Dołączył: 05.08.2009
Cytuj
a ja rowniez zadam jedno pytanko - czy do takiego aparatu mozna podlaczyc metza 58 af-1 ?
 

SeizeThePicture  Dołączył: 07.11.2009
Cytuj
paradziqs, ja do swojego MZ-Sa podłączam Metza 50 - działa. Nowa lampa na korpusie analogowym raczej szkód nie zrobi. Stara jakaś na cyfrze, może.

Wyświetl posty z ostatnich:
Skocz do:
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach