Grzechotnik  Dołączył: 27.10.2008
Cytuj
Macie tu pełny wykaz matówek MX/LX z opisem i tabelą która do jakich szkieł.

 

espresso  Dołączył: 30.04.2007
Cytuj
Chciałem po dłuższej przerwie przeprosić Z-1p ale wystąpił pewien problem. Mam wrażenie iż przycisk w kółku wyboru trybu pracy jest ciągle w pozycji wciśniętej. Nie pamiętam już czy jego normalna pozycja jest na równo z kółkiem, mój jest wyraźnie poniżej. Nie też czuć "klikania" przy jego wciskaniu. Gdyby ktoś sprawdził jak to działa...
 

powalos  Dołączył: 20.04.2006
Cytuj
Marku, powinien być praktycznie na równo z kółkiem. Ale nawet gdy w moim Z1 trzymam go wciśniętego to mogę swobodnie kółko obracać i drugim (nad spustem) wybierać funkcje. Pzdr.
 

Jasiek Matacz  Dołączył: 17.01.2008
Cytuj
U mnie również jest na równi, choć opór przy wciskaniu jest znikomy, najważniejsze sprawdź- czy działa ok ;-)
 

espresso  Dołączył: 30.04.2007
Cytuj
Jasiek Matacz napisał/a:
najważniejsze sprawdź- czy działa ok
rzecz w tym że działał tak, jak byłby cały czas wciśnięty.

Z ostatniej chwili... przycisk co prawda nie odskakuje do normalnej wysokości ale działa. Pewnie sobie przemyślał. Jeśli ktokolwiek rozbierał górna część korpusu, ma jakaś ściągę, to poproszę. Spróbuję przy okazji zobaczyć ten przycisk aby nie mieć niespodzianek.
 
wednes  Dołączył: 05.08.2015
Cytuj
A ja mam pytanie z innej beczki:
Czy jak podepnę pod Z-1p obiektyw Sigma 17-50 mm f/2.8 EX to będzie on działał tak jak należy? Chodzi mi o to czy przysłona się będzie sama dopasowywała czy jak? Bo w lustrzance ustawia się to w aparacie.
 

powalos  Dołączył: 20.04.2006
Cytuj
Będzie działał. Tylko pamiętaj, że na fotkach będzie spora winieta. To obiektyw do matryc APS-C Pzdr.
P.S.
Z Z1 działa wszystko. Ponoć nawet słoiki po musztardzie :mrgreen:
 
wednes  Dołączył: 05.08.2015
Cytuj
No ale autofocus nie działa? Tak ma być?
 

powalos  Dołączył: 20.04.2006
Cytuj
Ta Sigma ma chyba tylko napęd AF silnikiem ultradźwiękowym. Więc z Z1p tylko manual. :-(
 
Grzechotnik  Dołączył: 27.10.2008
Cytuj
W sumie to po stykach Power Zomma napięcie powinno iść.
Ale przyznaje, że nie wpadło mi jeszcze do głowy podpinać Sigmę z HSM do Z1P, podepnę jutro i zobaczę czy u mnie działa.
Jaki tryb masz włączony w korpusie?
 

Zdano  Dołączył: 23.10.2006
Cytuj
Grzechotnik napisał/a:
czy u mnie działa

Sprawdzałem z Pentaksowymi gwiazdkami, tylko śrubokręt.
 

espresso  Dołączył: 30.04.2007
Cytuj
Z1-p nie kręcił SDM w Sigmie 24-70/2,8 HSM. MZ-S nie kręci Sigmy 17-50/2,8 HSM. Do tego w manualu potężna wineta.
 

bakulik  Dołączył: 20.04.2013
Cytuj
Grzechotnik napisał/a:
napięcie powinno iść

Samo napięcie nie wystarczy, aparat jeszcze musi wiedzieć, jak takie szkło obsłużyć (hint: kadyszka też – pomimo styków – na początku nie obsługiwała SDM, dopiero aktualizacja FV to zmieniła). Tak więc…

Zdano napisał/a:
tylko śrubokręt

albo ostrzenie ręczne, gdy takowego brak.
 

cube007  Dołączył: 12.03.2009
Cytuj
Ile, orientacyjnie, rolek robicie na jednej baterii w Z1/Z1p? Nowy panas 2CR5 padł mi zadziwiająco szybko - bateria do kitu czy ten aparat jest, aż tak prądożerny?
 
Grzechotnik  Dołączył: 27.10.2008
Cytuj
Sigma HSM 10-20mm F3,5 nie działa.
Z1P lubi prąd, na kilkanaście rolek bateria starcza, ale ja mam aku.
Awaryjnie mam też grip do Z1P :mrgreen: działa na 4 paluszki.
 
mihu7  Dołączył: 25.11.2013
Cytuj
Witam serdecznie, poratuje ktoś instrukcją w języku ojczystym ? Chciałbym, przed wypstrykaniem "kolorowej" rolki po 30 latach przerwy, coś poczytać. Instrukcja oczywiście do z1-p...


Mejl: mihu7 [małpa] o2.pl

Z góry dziękuję !

 
olowek74  Dołączył: 30.04.2011
Cytuj
Do Z-1 chyba mam.Na razie jestem w robocie.Wieczorem sprawdzę i wyślę jeśli jest.Nie to samo ale zawsze.
 
SlawekD  Dołączył: 22.12.2006
Cytuj
mihu7 napisał/a:
Witam serdecznie, poratuje ktoś instrukcją w języku ojczystym ? Chciałbym, przed wypstrykaniem "kolorowej" rolki po 30 latach przerwy, coś poczytać. Instrukcja oczywiście do z1-p...
Mejl: mihu7@o2.pl

Wysłałem :-)
Pozdr. S.
 

powalos  Dołączył: 20.04.2006
Cytuj
mihu7, poszła w dwóch wersjach jezykowych. Miłej lektury i używania rewelacyjnego aparatu. Pzdr.
 
olowek74  Dołączył: 30.04.2011
Cytuj
Widzę,że już sprawa załatwiona.Jakby co służę.Instrukcja do Z1p jednak.I chyba od Kolegi powalosa właśnie.Mam też do Z-20.Jakby co.

Wyświetl posty z ostatnich:
Skocz do:
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach