Stachu  Dołączył: 27.04.2007
Cytuj
A to nie jest tak, że każdego dnia tworzy następny folder?
 

kale  Dołączył: 01.07.2008
Cytuj
mi sie marzy, zeby pod autobraketing+kolko funkcjonowala zmiana balansu bieli w kelwinach...
 

Matewka  Dołączył: 16.09.2006
Cytuj
Stachu, na to nie wpadłem ;P Dzięki za podpowiedź :-)

Kolejne odkrycie ;) :
W trybie przeglądania, kiedy zdjęcie jest zzoomowane, przycisk delete działa jak 'fit to screen'. Czyli od-zoomowuje.
 

specmisiek  Dołączył: 19.03.2008
Cytuj
Zdano napisał/a:
specmisiek przeczytajcie ten wątek Jak cytować

Dzięki Zdano.. Ale widzisz.. Chuck i tak zawsze będzie szybszy ode mnie i nawet od migawki w K20D ;-) O Tobie nic złego nie powiem ale przeczytaj cytat i sam powiedz-czy byliśmy w jednej organizacji partyjnej? :mrgreen: :-/ Czasem cytuję fragmenty jednak-ale jesli fragment nie wybija tematu z kontekstu, co często wykorzystują nasi ( i nie tylko ;-) )politycy... Pozdrawiam :-B
 

Gwiazdor  Dołączył: 05.03.2007
Cytuj
Matewka napisał/a:
- OK + zielony - powrót do AUTO
O! To jest fajne, a ja się tyle razy wqurzałem na brak łatwego powrotu do Auto. :mrgreen:
Za to wszystkie pozostałe znam. ;-)
 

griffin  Dołączył: 19.06.2008
Cytuj
Ciekawa funkcja to tez wylaczenie w menu zapamietywania ostatniej wartosci ISO/kompensacji EV i Flasha.
Ja mam te 3 funkcje wylaczone po tym jak kiedys focilem na ISO800 wieczorem a nastepny dzien spedzilem na plazy pstrykajac zdjecia na tym ISO bo zapomnialem zmienic. Od tego momenty ma brak zapamietywania tych opcji w menu wlaczone.
Polecam.
 
dsk  Dołączył: 19.03.2008
Cytuj
griffin napisał/a:
Ja mam te 3 funkcje wylaczone po tym jak kiedys focilem na ISO800 wieczorem a nastepny dzien spedzilem na plazy pstrykajac zdjecia na tym ISO bo zapomnialem zmienic. Od tego momenty ma brak zapamietywania tych opcji w menu wlaczone.

Bo dSLR nie służy do tego, żeby włączyć i pstrykać - nie martw się, niedługo zaczniesz zwracać większą uwagę na parametry ekspozycji. Możesz ustalić swoją kolejność przeglądania ustawień - ISO, WB, kompensacja EV, przysłona, itd. Dzięki temu o niczym nie zapomnisz.

Mi się zdarzyło wyjść z lokalu na zewnątrz, na słońce i fotografować na WB żarówkowym. Ale to było w RAWach, więc żadna strata.
 

griffin  Dołączył: 19.06.2008
Cytuj
dsk napisał/a:
Bo dSLR nie służy do tego, żeby włączyć i pstrykać

o.. serio? no popatrz nie wiedzialem...
dsk napisał/a:
nie martw się, niedługo zaczniesz zwracać większą uwagę na parametry ekspozycji

dzieki za troske, zrobie sobie check liste i zanim zrobie zdjecie odfajkuje kazdy parametr zeby upewnic sie ze wszystko jest OK
dsk napisał/a:
Możesz ustalić swoją kolejność przeglądania ustawień - ISO, WB, kompensacja EV

a po co skoro mam mozliwosc reseta w menu wiec wiem ze za kazdym razem startuje z tymi samymi ustawieniami a nie martwie sie ze ktores bylo zminione. Proste.
 

4d3  Dołączył: 29.11.2007
Cytuj
Matewka napisał/a:

  - OK + kółko   - przejście z AUTO na Custom

  - OK + zielony - powrót do AUTO

str. 79 instrukcji

Samp napisał/a:

1. To samo dzieje się z korektą EV. Przyciśnięcie (+/-) i GreenButtona zeruje wprowadzone nastawy.

str. 136 instrukcji obslugi

Samp napisał/a:

2. W trybie podglądu zdjęć, jak się raz przekręci kółko zoomowania, aby powiększyć - to dalej już nie trzeba kręcić, wystarczy wcisnąć Szanowny Zielony Przycisk, i samo robi wziuuu.... i powiększa! :-D

to chyba tez widzialem gdzies w instrukcji

Samp napisał/a:

4. w menu sterowania pracą lampy błyskowej (Fn + strzałka w dół), to Niezwykły Zielony Przycisk kasuje korektę ekspozycji flesza, o ile jest wprowadzona.

str. 136 instrukcji

frisky napisał/a:

OK i kolko w trybie M = zmiana ISO bez wchodzenia do menu

str. 79 instrkcji

czyli jak narazie to niewiele tego wymysliliscie, czego nie ma w instrukcji ;)
 

griffin  Dołączył: 19.06.2008
Cytuj
4d3

od kiedy to czytasz instrukcje?? ;-) :lol:
 

4d3  Dołączył: 29.11.2007
Cytuj
odkad chce sobie ulatic zycie ;)
 

griffin  Dołączył: 19.06.2008
Cytuj
4d3 napisał/a:
odkad chce sobie ulatic zycie ;)

ja tam wole odkrywac.. :-P
 

gezeb  Dołączył: 26.05.2007
Cytuj
Są miejsca gdzie łatwiej i wygodniej z instrukcją niż z komputerem .
 

Gwiazdor  Dołączył: 05.03.2007
Cytuj
4d3, ja w mojej instrukcji nie widzę Auto-ISO, ani o powiększaniu podglądu guzikiem, ani w opisie trybu M nie ma tej informacji o ISO. (Pewnie dlatego, że ustawianie czułości po naciśnięciu OK pojawiło się w wersji 1.1, a instrukcje mam od 1.0 ;-) )
Natomiast resztę faktycznie zalazłem. :-D
 

gezeb  Dołączył: 26.05.2007
Cytuj
Gwiazdor napisał/a:
ani o powiększaniu podglądu guzikiem

str. 89 (174) , może kartka już wyrwana ;-)
 

Gwiazdor  Dołączył: 05.03.2007
Cytuj
gezeb, na 89 faktycznie jest to dopisane. :-B

gezeb napisał/a:
może kartka już wyrwana
W pedeefie mam. :-P
 

4d3  Dołączył: 29.11.2007
Cytuj
Gwiazdor bo instrukcja do k10d i k20d to nie ta sama instukcja ;)

a temat watku to:"Kompendium użytkownika K20D v1.0" :-B
 

Gwiazdor  Dołączył: 05.03.2007
Cytuj
Ups! :oops:
 
luhso  Dołączył: 22.05.2008
Cytuj
Nie wiem czy to odkrycie, lecz właśnie zauważyłem, że oznaczenia w wizjerze (zielone literki (:) w mej kadyszcze zmieniają natężenie podświetlenia w zależności od warunków świetlnych. Świetna sprawa.

Soft v1,30
 

Samp  Dołączył: 23.04.2006
Cytuj
Wow, fajne.
Z tego wynika, że aparat musi mieć w sobie jakiś czujnik światła...




;-)

Wyświetl posty z ostatnich:
Skocz do:
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach