dzerry  Dołączył: 01.05.2006
Cytuj
benus napisał/a:
czy poza tym atgumenten przemawia coś jeszcze istotnego ? IT8 czy wykorzystam ?
Skanowanie do RAW.
 
benus  Dołączył: 20.07.2009
Cytuj
dzerry napisał/a:
benus napisał/a:
czy poza tym atgumenten przemawia coś jeszcze istotnego ? IT8 czy wykorzystam ?
Skanowanie do RAW.


Czyli daje możliwośc uzyskania negatywu/oryginału cyfrowego. Rozumiem, analizuję jeszcze funkcję wzorników testowych IT8 do kalibracji skanera, w celu uzyskania jednolitego odwzorowania kolorów.
RAWy wywołam sobie w PSie, ze swojej syfrówki wywołuje w NX2 :-) .
 

dzerry  Dołączył: 01.05.2006
Cytuj
benus, to nie jest taki RAW jak z cyfrowki. To jest po prostu czysty zrzut ze skanera bez ingerencji softu. Bardzo przydatny do popularnej na naszym forum techniki odwracania negatywow. Wiec w tematach przyklejonych w tym dziale. Czy jest sens bawic sie w IT8, poczytaj sobie tutaj: http://pentax.org.pl/viewtopic.php?t=15872
 

piotrecius  Dołączył: 31.12.2006
Cytuj
Kiedyś Alkos zaraził mnie tymi wzornikami i skanuję tak do dziś :-) . Tylko trzeba robić zdjęcie wzornikowi ze światłem błyskowym (najlepiej w ciemności, żeby wyeliminować zafarby z innego światła). Lampa (lub dwie) ustawiona z boku (dla uniknięcia blików) na kabelku TTL. Przy skanowaniu należy dodatkowo stosować tzw. "zaawansowaną metodę skanowania" VueScanem z blokowaniem maski i ekspozycji, a później praktycznie nic już nie trzeba korygować. Najnowsza metoda Alkosa daje może lepsze rezultaty ale wymaga posiadania PhotoShopa.
 
benus  Dołączył: 20.07.2009
Cytuj
po poznańsku :-/ , no i kupiłem wersję profesjonal, jestem po pierwszych próbach, z negatywami czarno-białymi idzie mi nieźle, z kolorem pewnie potu z czoła spłynie :-D
pozdrawiam

[ Dodano: 2009-09-07, 19:04 ]
Minęło już trochę czasu od zakupu tego programu, tak, jestem zadowolony.
Ani razu nie było problemów ze skanowaniem środkowych klatek (3,4 ) skaner się nie zatrzymywał, obiektyw ustawiał ostrośc, wszystko we własciwym porządku. Zeskanowałem ponad 1800 kadrów, więc sporo, uzyskiwane skany biało-czarne, dużo lepsze niż przy użyciu oprogramowania Minolty. Ze skanowania negstywów kolorowych, również jestem zadowolony, są wyraźnie ostrzejsze, przy wyłączonej opcji korekty wyostrzenia niż przy wykorzystywaniu oprogramowania Minolty. Podsumowując, warto było wydac te niecałe 80 dolarów na ten programik. Jeszcze nie bawiłem sie w skanowanie slajdów, mam jeszcze przed soba kilkanaście tysiecy kadrów do zarchiwizowania. Dla wielu moich znajomych z pewnoscia bedzie to przeżycie. Mam wiele negatywów nawet sprzed czterdziestu laty.
Pozdrawiam.
 

schabu  Dołączył: 08.02.2007
Cytuj
mam pytanie - wcześnie używałem nikona LS-40 a teraz zakupiłem epsona 700 pod średni format. i za cholerę nie mogę ustawić w opcjach tak, żeby skaner sam wybrał klatki(nawet mniej więcej) i żebym w każdej po kolei w miarę potrzeby mógł pozmieniać ustawienia. czy jedyną opcją jest zeskanowanie wszystkiego naraz łącznie z plastikową ramką?
 
odyseusz  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
Dziwne. A jak ustawiasz? Też mam v700 i po wybraniu formatu dla filmu 35 i wielkrotnego skanowania trafia dość dobrze. No ale też ma vuescan swoje narowy. Zdarza mi się, że zupełnie nie reaguje po kilku skanowaniach na przyciski. Muszę resetować ustawienia do domyślnych.
 
JaZ99  Dołączył: 06.01.2010
Cytuj
odyseusz napisał/a:
Dziwne. A jak ustawiasz? Też mam v700 i po wybraniu formatu dla filmu 35 i wielkrotnego skanowania trafia dość dobrze. No ale też ma vuescan swoje narowy. Zdarza mi się, że zupełnie nie reaguje po kilku skanowaniach na przyciski. Muszę resetować ustawienia do domyślnych.


Nie używam VueScana, za to używam Silverfasta dostarczanego wraz ze skanerem (mam V750, zakładam, że podobnie jest z V700). SilverFast również nie radzi sobie z wykrywaniem ramek (szczerze -- to totalna porażka jak na program tej klasy do tego dedykowany do pracy tylko z 1 skanerem). Na szczęście SF pozwala zapisać ustawienia ramek, więc po wykonaniu podglądu wystarczy przesunąć gotowe ramki na właściwe miejsca. Zajmuje to góra 60 sekund. Dla każdej ramki możesz ustawić inne parametry i potem dodać je do Job Managera, aby zeskanował je hurtem. Bardzo wygodne.

J.
 
odyseusz  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
Jeżeli masz w miarę równe odstępy pomiędzy klatkami to od jakiegoś czasu vuescan robi to zaskakująco dobrze. Gubi się sporadycznie. A ustawienia też sobie możesz zapisać.
Ale generalnie mi ciągle vuescan nie podchodzi mimo to kupiłem wersję profi bo epson scan to jest raczej zabawka na początek.
 
JaZ99  Dołączył: 06.01.2010
Cytuj
odyseusz napisał/a:

Ale generalnie mi ciągle vuescan nie podchodzi mimo to kupiłem wersję profi bo epson scan to jest raczej zabawka na początek.


Popieram, Epson Scan w trybie zaawansowanym nie pozwala nawet na wybranie wartości gamma innej niż 1.8 i 2.2 (mój Epson najlepiej sprawuje się przy 2.65).
 

screwdriver  Dołączył: 22.03.2007
Cytuj
JaZ99 napisał/a:
mój Epson najlepiej sprawuje się przy 2.65
Widziałem na Flickr'ze - całkiem nieźle się spisuje.
 

fanmario  Dołączył: 22.10.2007
Cytuj
Ja kupiłem kompletnie nowy, stary skaner Canon 9950.
Sterowniki i oprogramowanie z płyty na win10 nie wystartowały ani w zgodności z XP ani Win7
Pobrałem trial VueScan i scaner ożył. Kupiłem Pro.
Zainwestowałem i jestem na etapie skanowania slajdów z 81r.
Ze slajdami radzi sobie bardzo dobrze, zdecydowanie lepiej niż moje próby z użyciem mieszka i szkła macro.
Wkrótce przejdę do skanowania fimów ORWO.
Może nie w temacie tutaj piszę, ale jest jakaś możliwość usunięcia maski tej kliszy?

 

plwk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
Trzeba zrobić skan perforacji, wyciąć stamtąd możliwie duży kawałek i zrobić z niego próbkę koloru, którą będzie się odejmować od skanu.
 

skaarj  Dołączył: 18.03.2016
Cytuj
Z kazdym skanowaniem filmu przez VueScan robi sie tak:

1. Podglad pelnej plyty
2. Zaznaczyc kawalek nienaswietlonej kliszy
3. Kliknac blokade ekspozycji
4. Kolejny podglad - pojawi sie opcja blokady koloru kliszy
5. Skanowac do woli :)

Przy ORWO w zasadzie wystarczy zaklikac automagiczne odzyskiwanie koloru i ew. usuwanie wyblakniec. U mnie starczalo.

pz
 

fanmario  Dołączył: 22.10.2007
Cytuj
Dzięki :mrgreen:
 

plwk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
skaarj napisał/a:
2. Zaznaczyc kawalek nienaswietlonej kliszy
3. Kliknac blokade ekspozycji
4. Kolejny podglad - pojawi sie opcja blokady koloru kliszy

Trzeba będzie przetestować :-B :-B :-B

Wyświetl posty z ostatnich:
Skocz do:
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach