nazgul  Dołączył: 15.10.2007
  Tajemnicza opcja "przechwytywanie ostrości" w K200 Cytuj
Siedzę sobie nad aparatem i manualem doń i usiłuję dojść, o co chodzi z opcją "przechwytywanie ostrości" (z angielskiego - "catch-in focus") a dokładniej - dlaczego mi to nie działa. Idea jest taka: Przypinamy obiektyw manualny lub obiektyw AF z przełącznikiem trybów ustawiony na M, w body ustawiamy AF a w menu AF-S. Ustawiamy ostrość na wybrany punkt i naciskamy spust. Aparat zaczyna szukać ostrości i zwalnia migawkę automatycznie kiedy znajdzie - idelany sposób na focenie szybko zmieniających się sytuacji obiektywami MF.

No właśnie problem w tym, że nie zwalnia tej migawki. Coś robię nie tak?
 

Samp  Dołączył: 23.04.2006
Cytuj
Kiedyś (w czasach MZ-tek) zwano to trap-focus - "pułapka" ostrości. Wydaje mi się nawet, że był to nie do końca przez producenta zaplanowany efekt stosowania obiektywów manualnych - ale był.

A co robisz nie tak - nie mam pojęcia.
 
nazgul  Dołączył: 15.10.2007
Cytuj
Samp:

Pomogłeś mi :) Tj. naprowadziłeś - już wiem co robiłem nie tak. W instrukcji stoi wyraźnie napisane że ustawiamy parametry i wciskamy spust migawki. No więc wciskałem. I puszczałem.

A O PUSZCZANIU NIE BYŁO TAM ANI SŁOWA :D :D :D :D

Działa.

Trzeba cały czas trzymać wciśnęty spust i tyle.
 

kale  Dołączył: 01.07.2008
Cytuj
czy ja dobrze rozumiem ze to dziala tylko z wezykiem spustowym?
 
nazgul  Dołączył: 15.10.2007
Cytuj
kale napisał/a:
czy ja dobrze rozumiem ze to dziala tylko z wezykiem spustowym?


Nie.
Także ze spustami na body / gripie.
 

Samp  Dołączył: 23.04.2006
Cytuj
O, właśnie, spust musi być wciśnięty.

A faktycznie najwygodniejszy do tego jest taki wężyk, który ma blokadę (taki do ekspozycji w trybie B (bulb).
 

kale  Dołączył: 01.07.2008
Cytuj
a z m42 to dziala? bo u mnie nie bardzo... wcisniecie spustu rownowazne z odpaleniem migawki
 

Sadorg  Dołączył: 29.01.2008
Cytuj
kale napisał/a:
a z m42 to dziala? bo u mnie nie bardzo... wcisniecie spustu rownowazne z odpaleniem migawki


obiektyw zwiera styki?
 

kale  Dołączył: 01.07.2008
Cytuj
no wlasnie niet... i tak sobie tlumaczylem nie dzialanie pulapki
 

Sadorg  Dołączył: 29.01.2008
Cytuj
kale napisał/a:
no wlasnie niet... i tak sobie tlumaczylem nie dzialanie pulapki


chyba słusznie ;-)
 

plwk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
kale napisał/a:
z m42 to dziala? bo u mnie nie bardzo... wcisniecie spustu rownowazne z odpaleniem migawki

Przełącz body na AF
 

kale  Dołączył: 01.07.2008
Cytuj
plwk napisał/a:
Przełącz body na AF

probowalem w tej, jak i kazdej innej mozliwosci i nico
 

Sadorg  Dołączył: 29.01.2008
Cytuj
kale napisał/a:
plwk napisał/a:
Przełącz body na AF

probowalem w tej, jak i kazdej innej mozliwosci i nico


weź sobie jakąś blaszkę, czy inne cuś przewodzące prąd (ja używałem sreberka z czekolady żeby sprawdzić) i zobacz czy przy zwartych stykach działa.
Tak jak pisałem - u mnie (K100D + Pentacon 200/4) te styki były przyczyną.
 

pawelek-79  Dołączył: 06.09.2006
Cytuj
Sadorg napisał/a:
Tak jak pisałem - u mnie (K100D + Pentacon 200/4) te styki były przyczyną.


Potwierdzam. U mnie to samo. Ani pomiar światła nie działał poprawnie, ani pułapka AF, bez zwarcia styków.
 
janek_wu  Dołączył: 26.05.2008
Cytuj
Sadorg napisał/a:
weź sobie jakąś blaszkę, czy inne cuś przewodzące prąd (ja używałem sreberka z czekolady żeby sprawdzić) i zobacz czy przy zwartych stykach działa.

Czyli podłożyć to sreberko między obiektyw i styki na body? Mają zostać zwarte wszystkie czy jakieś konkretne i czy nie ma ryzyka uszkodzenia aparatu wskutek zwarcia styków z bagnetem?
 

kale  Dołączył: 01.07.2008
Cytuj
a przejsciowka nie zwiera tych stykow?
 

opiszon  Dołączył: 29.01.2008
Cytuj
kale, przejściówka chowa się w bagnecie, więc nie zwiera
chyba że ktoś ma przejsciówkę z kołnierzem, i jeszcze do tego nie tą czarną (pomalowana - też nie będzie zwierać)
 

plwk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
W jaki sposób mogłaby zewrzeć styki skoro wchodzi cała w środek bagnetu?
 

Sadorg  Dołączył: 29.01.2008
Cytuj
janek_wu napisał/a:
Czyli podłożyć to sreberko między obiektyw i styki na body?


tak. Jeśli obiektyw "dupką" nie zwiera styków, to trzeba sobie inaczej radzić.

Cytat
Mają zostać zwarte wszystkie czy jakieś konkretne i czy nie ma ryzyka uszkodzenia aparatu wskutek zwarcia styków z bagnetem?


ZTCW to nie ma się czego obawiać.

Ja nie zwieram styków przy użytkowaniu obiektywu, nie chciało mi się patentu na ich zwarcie wymyślać. Wolę dać za każdym razem +1,5EV.
 

plwk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
janek_wu napisał/a:
czy nie ma ryzyka uszkodzenia aparatu wskutek zwarcia styków z bagnetem?

Obiektywy z bagnetem K w wersjach bez styków zwierają te styki i nic się nie dzieje.

Wyświetl posty z ostatnich:
Skocz do:
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach