callistratis  Dołączył: 31.08.2007
contax g Cytuj
Hej,
Kilka osób na grupie ma contaxa z serii g. ja właśnie zastanawiam się nad zakupem ale mam pytanie odnośnie ostrzenia. Jak wiadomo używa się do tego celu pokrętła na body w trybie manualnym, a przycisku lock bądź spustu w trybie AF.

W trybie manualnym mogę sobie ustawić ostrość na zadana odległość, np. 3 m. jednak nie jest dla mnie jasne czy aparat wyostrzy obrazu, gdy kręcę pokrętłem czy dopiero, gdy przycisnę spust.
na tej stronce jest napisane ze musze czekać, znaczy dopiero po wciśnięciu spustu: http://www.botzilla.com/blog/archives/000378.html

a tutaj nie ma o tym wzmianki
http://contaxg.com/contaxuser/advice.html#top

No i jeszcze o głośności. jest ciszej niż w bessie (tak wyczytałem na forum). A jest głośniej niż w canonetce ? :)

[ Dodano: 2008-02-28, 01:18 ]
znalazlem odpowiedz http://photo.net/bboard/q...g?msg_id=000eWm
 

Eldred  Dołączył: 16.10.2007
Cytuj
Gdzie jesteście Contaxowcy kiedy was potrzeba? :-P

Pomóżcie koledze, niech ktoś chociaż potwierdzi albo zaprzeczy, że tak jest, a jeśli tak to czy to bardzo utrudnia streeta.
Chcecie, żeby chłopak dalej z canonem biegał? ;-)
 

alkos  Dołączył: 18.04.2006
Cytuj
callistratis napisał/a:
jednak nie jest dla mnie jasne czy aparat wyostrzy obrazu, gdy kręcę pokrętłem czy dopiero, gdy przycisnę spust.


Aparat wysunie obiektyw dopiero gdy wcisniesz spust do polowy. W contaxie G2 mozesz przytrzymać tylny przycisk AF, wtedy obiektyw bedzie caly czas wysuniety.

Szczegolnie w tym drugim, wysuniecie obiektywu to jednak ulamek sekundy. Nawiasem mowiac, G nie kupuje sie po to zeby ostrzyc recznie - AF ma duzo pewniejszy i szybszy niż większość lustrzanek... (sic!)

callistratis napisał/a:
No i jeszcze o głośności. jest ciszej niż w bessie (tak wyczytałem na forum)


Troche ciszej, ale bardziej "robotycznie". G1 ma nizszy dzwiek niz G2, a przez to mniej zrwacajacy uwage.
 

callistratis  Dołączył: 31.08.2007
Cytuj
Hej,

Dzięki za odpowiedź. Właśnie tego autofocusa trochę się boję. W manualnym ustawiam sobie ostrość na powiedzmy 3m, przysłona f11 i mam ostre wszystko od mniej więcej 2 do 6 metrów. Właściwie nigdy nie ostrze, chyba ze wiem ze jest dużo czasu. Docelowo chciałbym używać af dla pewności jaką daje no i dzięki temu fantastycznej kontroli głębi ostrości np. ale brak alternatywy, przynajmniej na początek trochę mnie martwi.
Eh…


Czy ktoś w Lublinie ma takiego contaxa? G1 lub G2? Chciałbym to potrzymać w łapkach zanim wywalę 4k zł na wymarzony zestaw :)
 

alkos  Dołączył: 18.04.2006
Cytuj
callistratis napisał/a:
W manualnym ustawiam sobie ostrość na powiedzmy 3m, przysłona f11 i mam ostre wszystko od mniej więcej 2 do 6 metrów. Właściwie nigdy nie ostrze, chyba ze wiem ze jest dużo czasu.


No to po co ci G? :-P

A tak serio - jest spokens z hiperfokalną. Po prostu naucz sie przyciskac spust do polowy chwile przed podniesieniem aparatu do oka ;-) A jesli nawet nie, to jak mowilem - wysuniecie trabki zajmuje mu ulamek sekundy.

callistratis napisał/a:
fantastycznej kontroli głębi ostrości


Uzywales kiedys dalmierza? Tak? Jakiej zatem kontroli? :-P
 

callistratis  Dołączył: 31.08.2007
Cytuj
Hehe.

Właśnie z af można sobie kontrolować. Bo af nie używa hiperfokalnej :-) Na pełnej dziurze tez będzie ostro a tło rozmyte. I oto mi chodzi, nie zawsze chce mieć ostre wszystko od 1m do nieskończoności.
No i jak jest ciemno to wiesz, przy powiedzmy f2 hiperfokalna prawie nie istnieje i tu af rządzi.

Wielkie dzięki za porady alkos, trochę się uspokoiłem ;-) teraz tylko sprzedać pentaxa i … :mrgreen: ;-)
 

alkos  Dołączył: 18.04.2006
Cytuj
callistratis napisał/a:
Właśnie z af można sobie kontrolować.


No tak, ale bez lustrzanki to taka kontrola "na czuja" ... ;-)

callistratis napisał/a:
Bo af nie używa hiperfokalnej


Jak ustawisz F11, to prawie.

callistratis napisał/a:
f2 hiperfokalna prawie nie istnieje


nie mylisz czasem tego słowa z "głębią ostrości"?
 

callistratis  Dołączył: 31.08.2007
Cytuj
o właśnie, pomyliłem. nie pierwszy i pewnie nie ostatni raz:)

wiem że to wszystko co napisałeś to racja ale własnie dla mnie to sa największe zalety af w dalmierzu. po pewnym czasie można się przyzwyczaić czy raczej nauczyć każdego sprzętu i używać trochę na wyczucie. i wtedy ta kontrola może być całkiem precyzyjna (of coz nie jak w lustrzance ale jednak).

docelowo to jeśli tego contaxa kupie to on zastapi mi zupełnie analogowy mały obrazek.

no przynajmniej tak myśle, contaxa znam z obrazków i opisów w sieci, to Ty jesteś specjalista :)
 

alkos  Dołączył: 18.04.2006
Cytuj
callistratis napisał/a:
po pewnym czasie można się przyzwyczaić czy raczej nauczyć każdego sprzętu i używać trochę na wyczucie.


A, to racja! Ale odbitki zdjec z bliska i tak cie zaskoczą, zobaczysz... nie ważne jak bardzo opanowaną będziesz miał kontrolę nad GO w głowie...

callistratis napisał/a:
no przynajmniej tak myśle, contaxa znam z obrazków i opisów w sieci, to Ty jesteś specjalista


Nie przesadzajmy ;-) Ja tylko strzelam nim codziennie od roku :-P
 

callistratis  Dołączył: 31.08.2007
Cytuj
one mnie i tak zaskoczą :mrgreen:

codziennie od roku i ze świetnymi rezultatami :-)
 

alkos  Dołączył: 18.04.2006
Cytuj
Cytat
codziennie od roku i ze świetnymi rezultatami


dzieki :-)
 

dzerry  Dołączył: 01.05.2006
Cytuj
callistratis napisał/a:
docelowo to jeśli tego contaxa kupie to on zastapi mi zupełnie analogowy mały obrazek.
Ja prawie codziennie zastamawiam sie nad sprzedaza calej gornej czesci stopki, ale chyba jeszcze nie dojrzalem do zycia bez ani jednej manualnej lustrzanki....

dz.
 

callistratis  Dołączył: 31.08.2007
Cytuj
no ja juz wyprzedaje, zostawiam tylko k10d z kitem i 50/1.7 no i kieva. i jedna canonetke bo to moja pierwsza ;-)
 

alkos  Dołączył: 18.04.2006
Cytuj
dzerry napisał/a:
Ja prawie codziennie zastamawiam sie nad sprzedaza calej gornej czesci stopki,


E tam, lxa ze szklami bym zostawil gdybym mial ;-) Czasami nie ma to jak popatrzec przez wizjer - i nie mowie tu o onanizmie, tylko kompozycji ;-) Problem w tym, że jak to wszystko ze sobą zabrać...

callistratis napisał/a:
zostawiam tylko k10d z kitem i 50/1.7 no i kieva. i jedna canonetke bo to moja pierwsza


Stawiam :-B że jak dostaniesz G, Canonetki już nie uzyjesz :-P
 
PawelK  Dołączył: 03.05.2007
Cytuj
dzerry napisał/a:
Ja prawie codziennie zastamawiam sie nad sprzedaza calej gornej czesci stopki, ale chyba jeszcze nie dojrzalem do zycia bez ani jednej manualnej lustrzanki....


Ja mam zupełnie podobnie. Cały czas myślę nad wyprzedaniem manuala... Uzupełnieniem szkiełek do G i później chyba do kompletu jakaś cyfra (może DP1 może lustro jakieś :roll: ). Ehh te problemy... :mrgreen:
 
gilby  Dołączył: 28.02.2007
Cytuj
a jak jest z wizjerem w G1/G2 przy zmianie obiektywu?
Wizjer zmienia ogniskową czy zaciemnia nieużywaną część?

gilby
 
PawelK  Dołączył: 03.05.2007
Cytuj
gilby napisał/a:
a jak jest z wizjerem w G1/G2 przy zmianie obiektywu?
Wizjer zmienia ogniskową czy zaciemnia nieużywaną część?


Zmienia ogniskowa.
 

matb  Dołączył: 02.11.2006
Cytuj
dzerry napisał/a:
Ja prawie codziennie zastamawiam sie nad sprzedaza calej gornej czesci stopki, ale chyba jeszcze nie dojrzalem do zycia bez ani jednej manualnej lustrzanki....

To zapisz mnie w kolejce do SMC M 85/2 - jak już się zdecydujesz ;-)
 

dzerry  Dołączył: 01.05.2006
Cytuj
matb napisał/a:
To zapisz mnie w kolejce do SMC M 85/2 - jak już się zdecydujesz ;-)
He he, gdybym rzeczywiscie chcial sprzedac, to na 20, 28, 40 i 85 juz mam kupocw. Cholerne sepy :-P

dz.
 

callistratis  Dołączył: 31.08.2007
Cytuj
dziś przez zupełny przypadek miałem okazję pomacać G1 z bigonem 28mm... jest w jednym z lubelskich komisów + 90 mm + lampa jakby ktoś był zainteresowany. cena moim zdaniem za wysoka 3000zl za zestaw.

napisze tak:

aparat leży w mojej ręce bardzo dobrze, jest odpowiednio ciężki. wizjer malutki ale jak na aparat w którym tyle upakowano to myślę, że nie jest źle. poza tym podoba mi się ;-)

natomiast głośność zestawu to troche załamka, nie mogli tam dać jakiegoś USM do tych obiektywów? w końcu to najbardziej zaawansowany dalmierz;) no i jeszcze obiektyw jedzie w jedna i drugą strone przy każdym strzale, w G1 nie ma blokady. ostrzy rzeczywiście bardzo szybko.

eh chłopaki, jak wy tego używacie na mieście? naprawde proszę o poradę.

rozważałem też ostatnio zakup bessy r ale juz sam nie wiem. podoba mi się ten contax, gdybym go dziś miał nie schrzaniłbym zdjecia :(

Wyświetl posty z ostatnich:
Skocz do:
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach