motaba_virus  Dołączył: 16.03.2008
Cytuj
Strange69 napisał/a:
Gdzieś na forum czytałem, ze np. część puszek z serii MZ nie mierzy.

tak, ale to kastraty - o nich staramy sie nie myslec ;-)
 

pawgra  Dołączył: 29.05.2008
Cytuj
Kastraty... I niestety nie posiadają szpeja w postaci zielonego guziora jak w syfrze...
 

jacekh  Dołączył: 08.05.2007
Cytuj
Ja mam SFXn, Fajny, duży, wygodny. Sterowanie też jest ok. Jedyne co troszkę mi przeszkadza to dźwięk silnika AF, jest po prostu dość głośny i bardzo charakterystyczny (a przy okazji dość zabawny)... Dałem za niego o ile dobrze pamiętam około 100 zł na naszej giełdzie....
 

Strange69  Dołączył: 13.03.2009
Cytuj
A czy sf7 potwierdza ostrość z manualami i m42?
 

Viridian  Dołączył: 08.10.2006
Cytuj
SFXn potwierdza, więc SF7 pewnie też.
W sumie to Pentax, więc potwierdza ostrość nawet z przytkniętą do bagnetu rolką po papierze toaletowym ;-)
 

motaba_virus  Dołączył: 16.03.2008
Cytuj
Viridian napisał/a:
potwierdza ostrość nawet z przytkniętą do bagnetu rolką po papierze toaletowym

moze byc nawet przytknieta nierowno ;-)
 

timor  Dołączył: 16.04.2010
Cytuj
motaba_virus napisał/a:
Viridian napisał/a:
potwierdza ostrość nawet z przytkniętą do bagnetu rolką po papierze toaletowym

moze byc nawet przytknieta nierowno ;-)

Cześć ! Późno jestem z moim pytaniem. Mam SF1n, to chyba amerykański odpowiednik SFXn.
Lubię go. Ale jak Wy to robicie, że Wam potwierdza przy użyciu m42. Mam oryginalny adapter pentaxa, po wkręceniu szkła, wszystkie styki są na wierzchu a dolny wyświetlacz w wizjerze po prostu nie działa.
Dzięki za uświadomienie mnie co do tej kwestii.
 

bix  Dołączył: 22.01.2008
Cytuj
A włączyłeś aparat? :D
kurcze nie dawno się SFXn'a pozbyłem...
sprawdź czy obiektyw przewodzi prąd przy stykach.
zmień prace aparatu- może AF przestaw, lub automatykę...
 

powalos  Dołączył: 20.04.2006
Cytuj
timor, nie pamiętam jak to jest w serii SF, ale w "Z" przełącznik na korpusie musi być ustawiony na AF. Pzdr.
 

timor  Dołączył: 16.04.2010
Cytuj
bix napisał/a:
A włączyłeś aparat? :D

Dzięki za troskę.
Muszę zdobyć inny korpus, by móc porównać. Dochodzę do wniosku, że mój egzemplarz może jest stuknięty. Cyfra (K20D) pracuje jak trzeba, styki odsłonięte czy nie, SF1n powinien według powszechnej opinii. Nie myślę, żeby na Amerykę Pentax pozbawił SF-a właśnie tego.
 
RiddlerPL  Dołączył: 19.01.2008
Cytuj
Mam SFX ze dwa lata, służy dzielnie, naświetił niejedną rolke filmu. Fajnym bajerem, jest lampka wspomagajaca AF w trudnych warunkach (otwiera się wraz z lampa). Mam jednak względem niego dwie uwagi:

#1. Delikatna lampa wbudowana. A raczej czujnik jej położenia. u mnie starczyło stuknięcie o inne body w torbie (nawet nie upadek) i się uszkodził. Zewnetrznie nie było objawów (wsio wygladało normalnie), jednakże aparat łądował non stop lampe. Nawet gdy był wyłaczony. Przez co batreia padała bardzo szybciutko (w dzień dwa po włożeniu) . Droga bateria. Wyczajenie pronlemu zajęło i deko czasu (i 2 rozładowane baterie), naprawiłem deko brutalnie - odcinając wszystkie kable sterowania (szkoda mi było kasy na słanie puszki do serwisu) i zaklejenie plastrem lampy w pozycji off na stałe. Aparat po tym działa bez zarzutu - od półtora roku (i kilkunastu rolek) nie zmieniałem baterii, zas flash i wspomaganie AF i tak mam w zewnętrznej lampie.

#2. Aparat nie rozpoznaje nowszych niemarkowych szkieł. Zaś jak nie rozpozna to AF nie zadziała. Nawet jak będzie wsprzęglony. Sparwdzane z Sigma 70-300 (MZ-5 z nią działał, SFX nie)

Dodam jeszcze, że dźwiek migawki/posuwu filmu nie można określic inaczej niż kultowy. Nieraz miałem ubaw widzą na jakimś plenerze miny innych pdtryków którzy nie znali Pentaxa. Bezcenne.
 

rey  Dołączył: 12.10.2009
Cytuj
Dostałem jako bonus przy zakupie sprzętu foto SF7. Po obudowie, pasku i ogólnie całości wnioskuję, że nie jest wyeksploatowany i powinien działać, kwestia dokupienia baterii.

Ponieważ nie miałem do czynienia z FF Pentaxa :-P mam pytanie do użytkowników - co z tym działa a co nie? Czy lampa FGZ 540 będzie współpracować bez problemu? Nie wiem jeszcze czy reanimacja tego body da jakiekolwiek korzyści w którymś miejscu w stosunku do K-5 i z jakimi szkłami używanie analoga w ogóle ma sens.
Na pewno z takim 35/2.4 (ew. F2) byłby niezły jasny standard, z kitem też jakoś tam działa, ale z szerokich ogniskowych pewnie użytku się nie zrobi 8-)

Zacząłem szukać na forum informacji na temat tego body, ale wszystkie tematy sprowadzają się do: "lepiej kup to, albo tamto bo nowsze i lepsze" 8-)
 

plwk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
rey napisał/a:
Czy lampa FGZ 540 będzie współpracować bez problemu?

Tak
 

Penteusz  Dołączył: 27.03.2012
Cytuj
Mam amerykańską wersję, czyli SFn1 - rocznik bodaj '86. Duża i ciężka cegła, ale nie do zdarcia.
Już wyżej można było przeczytać o bardzo dobrej matówce i widoczności. Riddler wspomniał o kultowych dźwiękach, jakie wydają migawka i silnik przewijania. Muszę je sobie nagrać na komputer, bo są po prostu piękne. Podczas robienia zdjęcia tworzy się spektakl i już nic nie jest takie zwyczajne. Tu mamy do czynienia ze sztuką i jeśli nawet nie sprostamy wizualnej części spektaklu (czyli spieprzymy zdjęcie), to i tak będziemy czuć, że uczestniczymy w czymś niezwykłym. Inne systemy mogą tylko pozazdrościć, bo wytwarzane przez nich dźwięki nawet się do tej pentaxowej puszki nie umywają. A jeśli zaraz potem użyje się takiej Ka-piątki, to cisza przy robieniu zdjęcia może zaniepokoić, czy to zadziałało. Ale właściwie zawsze można kadr sobie powtórzyć. Nie zaszkodzi.
Jest oczywiście AF i funkcje programowe, czyli:
Program Action do zdjęć szybkich
Normal Program (wide, standard,tele)
Program Depth do ustawień z maksymalną głębią ostrości.
Priorytet przesłony, priorytet migawki, bracketing, samowyzwalacz.
Bardzo fajną rzeczą jest wężyk spustowy już nie mechaniczny, a elektroniczny. Nie wiem, czy jeszcze można gdzieś go nabyć, ja go mam i bardzo się przydaje.
Wyżej plwk pisał o współpracy z lampami - w FGZ 540 ustawia się TTL i wszystko pięknie chodzi.
W wizjerze widoczne są bardzo przydatne lampki, pokazujące kierunek kręcenia pierścieniem ostrości podczas manualnego ostrzenia. Jest też dźwięk, gdy już jest ostro.
Co jeszcze? Acha, trzeba mieć co najmniej monetę 50gr, żeby otworzyć pojemnik z baterią.
Niedawno był na e-bay grip do tego modelu (ładuje się 4 paluszki), ale ten Angol to jakiś typ spod ciemnej gwiazdy i sprzedawał wyłącznie innym Angolom, więc nie kupiłem.

[ Dodano: 2012-12-03, 02:57 ]
Bym zapomniał: są jeszcze zdjęcia seryjne - także wyzwalane za pomocą samowyzwalacza.
Wspomnę jeszcze z obowiązku o przełączniku AF (single, servo, czyli ciągłe wyostrzanie), oraz pozycja Manual.
Kompensacja ekspozycji w zakresie -4/+4
I to by było na tyle w zakresie suchych informacji.
Z innych informacji wynika, że aparatem tym z podłączonym pentaxowym szkłem o odpowiedniej reputacji można robić bardzo ładne zdjęcia.
Problemem może być jedynie to z tyłu okna wizjera. Jest okrągłe i ma ślepia.
 

Filiplondon  Dołączył: 27.02.2012
Cytuj
Dla mnie to mistrzostwo ten sprzet!
Wylicytowalem za niecale 10 funtow:)
Jedyny minus to cena baterii jak juz ktos wyzej wspomnial, ciekawe ile wytrzyma... narazie 3 rolki.
A dzwiek przewijania mnie kreci na maxa ! :)
Szkoda ze AF nie rusza Sigma... za to Tamron i Kit chodzi elegancko.
Moj SF7 w akcji
A tutaj vs K5
 

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20.04.2006
Cytuj
Penteusz napisał/a:
Mam amerykańską wersję, czyli SFn1
SF1n i SF7 to różne aparaty.
 

Penteusz  Dołączył: 27.03.2012
Cytuj
Zupełnie się na tym nie znam ;-)
 

plwk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
 

Penteusz  Dołączył: 27.03.2012
Cytuj
No dobra, trochę się różnią :lol:

[ Dodano: 2012-12-04, 12:27 ]
SF1n jest cięższy :-P :!:
 

kojut  Dołączył: 13.04.2011
Cytuj
Yes, yes , yes! Dzisiaj przyszedł mi mój własny i prywatny SF7! Zassałem manuala i ciekawych rzeczy się dowiedziałem- pierwsze zetknięcie z analogowym, nowoczesnym lustrem. Wrażenia- naprawdę dobrze wykonana puszka, o dźwiękach ktoś już się wypowiadał. Zakupiłem rolkę i jutro jak pogoda pozwoli to wyjdę trochę popstrykać. Bedę przede wszystkim gonił z rikenonem P 50/2, czasami podepnę pompkę 70-210/4.5. Pytanie- jaki film b&w polecacie?
Acha- kurcze, ten wizjer to jak okno w mojej sypialni! No i jeszcze to, że lampa yongnuo 560II nie wchodzi, bo ten siuwaks do zmiany parametrów za bardzo wystaje.

Wyświetl posty z ostatnich:
Skocz do:
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach