Apas  Dołączył: 26.01.2007
Cytuj
Kytutr napisał/a:
Że pytasz w złym wątku ;-)

Oh really? Pacz pan co ta demencja z ludźmi robi... Miałem wrazenie, że poszukałem (bez skutku) bardziej właściwego... Chyba trzeba pogadać z doktorkiem, żeby większą dawkę pigułek przepisał :-D
 

Kytutr  Dołączył: 20.02.2007
Cytuj
Apas napisał/a:
Oh really? Pacz pan co ta demencja z ludźmi robi... Miałem wrazenie, że poszukałem (bez skutku) bardziej właściwego... Chyba trzeba pogadać z doktorkiem, żeby większą dawkę pigułek przepisał :-D
Ja tak tylko się czepiam, żeby interakcja była ;-)
Z podobnej beczki: próbował ktoś nowej wersji Skype dla Linuksa? Pytam z zawodowej ciekawości.
 

plwk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
Apas napisał/a:
Chyba trzeba pogadać z doktorkiem, żeby większą dawkę pigułek przepisał :-D

Pigułki po fakcie poprawiają jedynie samopoczucie.
 

Zbynio  Dołączył: 07.05.2007
Cytuj
 

Apas  Dołączył: 26.01.2007
Cytuj
Kytutr napisał/a:
Apas napisał/a:
Oh really? Pacz pan co ta demencja z ludźmi robi... Miałem wrazenie, że poszukałem (bez skutku) bardziej właściwego... Chyba trzeba pogadać z doktorkiem, żeby większą dawkę pigułek przepisał :-D
Ja tak tylko się czepiam, żeby interakcja była ;-)
Z podobnej beczki: próbował ktoś nowej wersji Skype dla Linuksa? Pytam z zawodowej ciekawości.

Nie. Staram sie unikać zamkniętego kodu na moich linuksowych maszynach, może poza sterownikami do grafiki (CUDA, panie :-) ) i Lightworksa Pro, na którym składam filmy - żona ma służbowego laptopa z Windows i z na nim korzysta ze Skype do kontaktów ze swoją mamą. Ale za to właśnie starsza pani ma Minta i na nim używa linuksowego klienta - muszę zapytać szwagra czy powiesił najnowszego a jeśli tak, to zapytam go o opinię.
 

mygosia  Dołączyła: 19.04.2006
Cytuj
Po przetestowaniu Waszych propozycji chciałam oświadczyć, że gThumb spełnia moje oczekiwania w 100%, a nawet je przekracza ;-)

Wszystkim bardzo dziękuję za pomoc!
 

mygosia  Dołączyła: 19.04.2006
Cytuj
Oki - kolejne pytanie :-)

Jak teraz jest z kompatybilnością linuksa i procesorów i grafiki?
Trochę do tyłu z tym jestem, z czym linux się lubi, a z czym się gryzie, a powinnam zmienić sprzęt.

Chodzi o laptopa.
Maksymalne obciążenie, to Android Studio - wg specyfikacji najlepiej minimum 8GB RAM, ale na moim starym Samsungu Q210 zawiesza się z powodu braku jakiegoś przyspieszenia, czy cuś...
[bo to, że przy zmianie jakiegokolwiek parametru powoduje zamrożenie komputra na kilka-kilkanaście sekund, pominę milczeniem].
 

Apas  Dołączył: 26.01.2007
Cytuj
mygosia napisał/a:
Oki - kolejne pytanie :-)

Jak teraz jest z kompatybilnością linuksa i procesorów i grafiki?
Trochę do tyłu z tym jestem, z czym linux się lubi, a z czym się gryzie, a powinnam zmienić sprzęt.

Chodzi o laptopa.
Maksymalne obciążenie, to Android Studio - wg specyfikacji najlepiej minimum 8GB RAM, ale na moim starym Samsungu Q210 zawiesza się z powodu braku jakiegoś przyspieszenia, czy cuś...
[bo to, że przy zmianie jakiegokolwiek parametru powoduje zamrożenie komputra na kilka-kilkanaście sekund, pominę milczeniem].

Sprawa chyba dość złożona. Jeśli idzie o procesory, to wszystkie w miarę nowe będą śmigać bez problemu. Te starsze zreszta też, choć wsparcie dla 32 bitów jest oststnio dość gwałtownei porzucane (ostatnio zdaje się Arch, choć społeczności ciągną dalej takie dystrybucje często). Ja mam laptopy i desktopy na generacji Skylake od Intela i zero problemów. O ile wiem Ryzeny od AMD też śmigają pięknie, wkrótce mam zamiar taki zestaw zbudować.
Co do grafiki. Akceleracja obliczeń za pomocą GPU to z reguły konieczność instalowania zamkniętych sterowników w przypadku NVidii. Działa to przeważnie całkiem dobrze, o ile nie masz dystrybucji rolling, bo wtedy czasem po upgradzie kernela albo sterowników jedno z drugim się nieco gryzie. Backup w postaci stabilnego kernela LTS z reguły załatwia sprawę. Karty AMD mają niezłe otwarte sterowniki, ale jak mają się one do wspierania obliczeń - nie wiem. Wim natomiast, ze w kernelu 4.15, ktory właśnie jest na tapecie po wydaniu 4.14 ma być bardzo rozwinięte wsparcie dla grafiki AMD, więc może być ciekawie.
Osobnym tematem, jak sądzę, są implementacje technologii Optimus w laptopach z NVidią - podobno sprawia to sporo kłopotów sterownikom linuksowym.
Powyższe informacje są zasłyszane/wyczytane przez humanistę, wiec nie daję sobie głowy uciąć, że wszystkie są właściwie zinterpretowane. Jednakowoż mam wrażenie, że Intel serii 6/7 albo Ryzen plus karta NVidii na zamkniętych sterownikach, po dobrej konfiguracji powinny ci dac sporo powera i stabilności.
 

Enzo  Dołączył: 20.12.2006
Cytuj
mygosia napisał/a:
Samsungu Q210

Jeśli masz tam osobną kartę grafiki to NVidia oferuje sterowniki pod Linuksa. Działają całkiem przyzwoicie.
 

mygosia  Dołączyła: 19.04.2006
Cytuj
Apas, a może krótkie podsumowanie? ;-)

Na razie założyłam 8GB RAM i mały dysk SSD [oraz możliwość podpięcia mojego starego HDD]. Budżet bardzo ograniczony [jakieś 2500max], ale wierzę, że Linuch da radę, tylko nie chciałabym wtopić, że jakaś konfiguracja śmierdzi kłopotami :-)

No i rozumiem, że w tym przedziale ceonym nie mogę być za bardzo wybredna ;-)

Enzo, on się czegoś tam czepiał i z mojego lajkonickiego wgryzania się w technikalia wyszło, że nie ma możliwości lepszej współpracy, bo czegoś tam jest dwa, a musi być minimum 4 [i nie chodziło RAM!] ;-) Już w czasie instalacji AS się rzucał, ale jakoś się udało.

Ewentualnie jakby mnie ktoś za rękę poprowadził na spokojnie, to mogę coś spróbować jeszcze :-)

Ps. ze sterownikami grafiki mam złe wspomnienia, bo kilka razy mi się zdarzyło, że po aktualizacji system nie wstał ;-/

[ Dodano: 2017-11-17, 22:48 ]
Ps. 2. Klawiatura MUSI mieć klawisz Enter długi na dole - innych nie uznaję ;-)
 

Enzo  Dołączył: 20.12.2006
Cytuj
mygosia napisał/a:
Ps. ze sterownikami grafiki mam złe wspomnienia, bo kilka razy mi się zdarzyło, że po aktualizacji system nie wstał ;-/

Mint ma niejako domyślnie wybór sterowników producenta. Nie lękaj się - to działa.
 

Apas  Dołączył: 26.01.2007
Cytuj
mygosia napisał/a:

Enzo, on się czegoś tam czepiał i z mojego lajkonickiego wgryzania się w technikalia wyszło, że nie ma możliwości lepszej współpracy, bo czegoś tam jest dwa, a musi być minimum 4 [i nie chodziło RAM!] ;-) Już w czasie instalacji AS się rzucał, ale jakoś się udało.

Do głowy przychodzą mi albo jądra (procesora w sensie :-D ), że niby dwa a potrzebne cztery, tak może być z niektórymi procesorami mobilnymi, że były skonfigurowane na 2c/2t. Albo pamieć karty graficznej, choc to by było dziwne, aczkolwiek niewykluczone.
mygosia napisał/a:

Ps. ze sterownikami grafiki mam złe wspomnienia, bo kilka razy mi się zdarzyło, że po aktualizacji system nie wstał ;-/

Jeśli ma być wsparcie obliczeń przez kartę, to bez zamkniętych sterowników grafiki bedzie cięzko. Tu masz dwie opcje - powiesic jaieś dystro LTS i je 'zamrozić' w stanie działajacym (co oznacza brak upgradów kernela i sterowników karty), albo zawczasu przećwiczyć awaryjne przywracanie poprzedniej wersji jądra systemu i/lub sterowników, bo jak pisałem: czasem nowsze stery nie lubią sie ze starszym kernelem albo vice versa i w efekcie system nie wstaje po upgradzie.
Więcej nie pomogę, bo kompletnie obce są mi ceny w Polsce, wiec nic do Twojego budżetu nie dostosuję...

[ Dodano: 2017-11-17, 22:14 ]
Enzo napisał/a:
mygosia napisał/a:
Ps. ze sterownikami grafiki mam złe wspomnienia, bo kilka razy mi się zdarzyło, że po aktualizacji system nie wstał ;-/

Mint ma niejako domyślnie wybór sterowników producenta. Nie lękaj się - to działa.

To akurat święta prawda - jak w Mincie coś się pojawiało jako możliwy upgrade, to nigdy mi się nie zdarzyło, zeby nie działało po instalacji :-D
 

opiszon  Dołączył: 29.01.2008
Cytuj
Jaki tam masz procesor w tym Samsungu?
IntelliJ może nie jest tak wymagający jak Eclipse ale zadyszki to zdarzają się nawet na mobilnej i7 którą mam w pracy.

Do takich zadać konieczny jest RAM minimum 8GB, dysk SSD na którym będziesz trzymać pliki projektowe (nie tylko system) i najszybszy procesor na jaki Cię stać.

[ Dodano: 2017-11-18, 08:23 ]
Dobra, widzę że to prawie 7 letni sprzęt.
Wątpię żeby dało się przyspieszyć system na tyle żeby to sprawnie działało...

[ Dodano: 2017-11-18, 09:34 ]
uszczegóławiając - w tej chwili mam Core i7 660U (skylake) i 16GB RAM - na Eclipse przycinało, na IntelliJ działa w miarę poprawnie, ale są momenty zwiech przy budowaniu projektu;
Android Studio oparty jest o IntelliJ

wiem, że nie można tego przenieść 1:1 bo u mnie W10, ale można sobie wyobrazić poziom wymagań dla nowoczesnych IDE - tym bardziej chodzących na JVM tak jak IntellJ i Eclipse.
 

mygosia  Dołączyła: 19.04.2006
Cytuj
Z tego co zrozumiałam grafika w czasie zabawy z AS nie jest jakoś mocno obciążona.

Podsumowywując jeśli chodzi o współpracę z Linuksem, to:
- z procesorów lepiej brać Intela, niż AMD [i wiadomo najszybszy jaki się da]
- z grafik - lepiej nVidię niezintegrowaną, niż AMD

A jeśli chodzi o Wasze doświadczenia, to np;
- lepiej ekran matowy, czy błyszczący?
- czy jest szansa w tej cenie na jakiegoś IPSa, czy też MVA, czy coś w ten deseń?

Poza tym wiecie - nie szukam miodu w d.... - i tak będzie super szybki w porówaniu z moim. A to, że lekko przycina.... Teraz zmiana 1 parametru trwa jakieś 30sek ;-) [najeżdżam na komendę - klik - przerwa - kasowanie 2 znaków - przerwa - pisanie 2 znaków - przerwa] - a jak dostanie zadyszki, to jeszcze dłużej ;-)
 

opiszon  Dołączył: 29.01.2008
Cytuj
Matryca matowa, ale najlepiej zewnętrzny monitor.

Czy znajdziesz coś lepszego niż TN w założonej cenie - nie wiem.

Co do karty - jak będziesz miała i3/i5/i7 Intela to wystarczy karta zintegrowana z procesorem. Chyba że zamierzasz grać w gry.
Lepiej zainwestować w lepszy procesor niż jakąkolwiek kartę graficzną.

[ Dodano: 2017-11-18, 18:41 ]
Aha - co do procesora- może nie koniecznie najszybszy jak się da, ale przede wszystkim z duża ilością rdzeni.
No i przydałby się szybki.
Poniżej aktualnej generacji procesorów i5 bym nie schodził, a tak na prawdę dopiero i7 da ci dobry komfort pracy.
 

mygosia  Dołączyła: 19.04.2006
Cytuj
Ze wstępnych ustaleń wynika, że nie ma szans na więcej niż 2 rdzenie przy i5 :-(

Dobra - wrzucę jakiś typ do weryfikacji, tylko może do wątku o komputerach... Tylko gdzie on - będzie trzeba z wyszukiwarki skorzystać ;-)
 

Zbynio  Dołączył: 07.05.2007
Cytuj
mygosia napisał/a:
Ze wstępnych ustaleń wynika, że nie ma szans na więcej niż 2 rdzenie przy i5
Ja mam i5 z 4 rdzeniami.
 

plwk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
i3 do wersji 7xxx są dwurdzeniowe, od wersji 8xxx są czterordzeniowe, i5 (z tego co wiem) zawsze były czterordzeniowe.
 

Kytutr  Dołączył: 20.02.2007
Cytuj
plwk napisał/a:
i5 (z tego co wiem) zawsze były czterordzeniowe.
W zależności od wersji mogły być 2-rdzeniowe, znaczy warianty M (mobilne) i U (ultramobilne).
 

plwk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
Fakt, pytanie dotyczyło laptopa.

Wyświetl posty z ostatnich:
Skocz do:
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach