dlugas1982  Dołączył: 07.11.2008
Cytuj
cinek325,
Cytat
No ale po co pobierać każdego rawa który się ukaże , jak np jestem zainteresowany K-5 a RAW został wypluty przez k10d.
po to by można
Cytat
sobie porównywać
co idzie wycisnąć z RAW z k10d a z RAWa k-5
By coś ze sobą porównywać trzeba mieć kilka elementów z różnych źródeł wyjściowych. Naściągasz sobie samych RAWów z k-5 i z czym je porównasz ? między sobą? :) coś to kiepskie wtedy będzie porównanie
 

cinek325  Dołączył: 28.08.2012
Cytuj
Wyżej wymieniony k-5 był tylko przykładem.

Nie no ,mi np chodzą po głowie 3 puszki : k20d ,k-r ,i k-7.

Na ok 20 rawó które pobrałem k20d był 1 lub 2.

K-7 w nich nie było.
K-r jak się nie mylę chyba też.

Większość to było właśnie K-5 , jeden K-x i klika k10d.


A co można porównać ?
Zakres tonalny znacznie się różni między nimi ,a co za tym idzie progi graniczne bieli.
Dla mnie to jest dość ważne i stąd szukałem takich RAWów w RC.

Myślę że nie tylko mi by się to przydało, a podanie modelu aparatu przy zgłaszaniu RAWa to raczej nie jest problem.
Myślę że dziękitemu w przyszłości RC mogło by służyć jako świetna baza do porównywania RAWów z różnych modeli P.
Więc dlaczego nie zastosować dopisku w poście np. " Plik pochodzi z k-5 ,k10d itp itd "

Nie mówię żeby to robić wstecz , bo to be sensu ,ale gdyby to się znalazło w kolejnych edycjach , to dlaczego by nie ?
 

pyciar  Dołączył: 29.06.2007
Cytuj
cinek325, przeglądając kolejne RC znajdż zdjęcia z warunków jakie cię interesują (krajobraz,portret,koncert,ślub...) a jak znajdziesz klikasz sobie prawym w właściwości zdjęć które tam są - w większości exif pozostaje. Są też wtyczki do przeglądarek że po najechaniu na obrazek samo się wyświetla.
W wątkach poświeconych poszczególnym puszkom znajdziesz pliki albo linki do nich (również RAW) i pobierzesz to co chcesz.
Oczywiście można dodawać taką informację (puszka, iso) ale dopiero po ujawnieniu prac tak żeby nie sugerować przed pobraniem. Ta zabawa ma taki cel jak w 1 poście a nie porównywanie jakości puszek/matryc - od tego są specjalne portale.

PS.
a skoro już ciągne to w skrócie:
k-r ma najlepsza matryce (z wymienionych przez Ciebie) ale nie ma uszczelnień, rolki, 2 wyświetlacza,
K-7 jest najcichszy i najnowszy, prawdopodobnie ma najlepszy AF.
K20D ma odrobinkę lepszą matrycę od K-7, ale jest wolniejszy od pozostałych (AF i działanie)
PS2 - "lepszość" matryc opieram na ocenie DxO
 

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20.04.2006
Cytuj
cinek325, już napisano wszystko - RC służy do zabawy i nauki w obróbce zdjęć, a nie do porównywania, kto co ma lepsze i dłuższe. Nie służy również do tego, żeby ktoś zmienił system i "przeszedł na Pentaksa".
Poza tym, nie bardzo rozumiem, dlaczego tak ci żal tych parunastu sekund na ściągnięcie rawa i sprawdzenie z jakiego jest aparatu.

jitt napisał/a:
a gdyby tak wraz z powstaniem nowego odcinka, w poście ogłaszającym edycję zapodać nie tylko link do pliku RAW ale i miniaturkę domyślnego jotpega :?: Tak "na zachętę", marketingowo...
Na zachętę właśnie nie ma podglądu. Co tydzień każdy myśli: "no, dzisiaj pewnie w końcu będzie jakaś goła baba do obróbki". Ściąga, patrzy, a tu znowu jakiś niedoświetlony landszaft. Ale jak już otworzył w tym swoim legalnym CS2, to i obrobi, i wyśle. A tak, to by nawet nie ściągnął.
 

jitt  Dołączył: 07.03.2008
Cytuj
Jarek Dabrowski, tak to może w BStoku ;-) u nas promocja to promocja! /czyt. goła baba na miniaturce, ściągasz - a tam niedoświetlony landszafcik, obrabiasz bo szkoda rawa --> wysyłasz ;-) /

[ Dodano: 2013-01-25, 20:58 ]
to jeszcze dopytam czy coś takiego można wprowadzić, żeby był zip do ściągnięcia ze wszystkimi małymi jpgami nadesłanymi przez biorących udział w edycji. Tak jak to jest przy Kalendarzu i zdjęciu miesiąca. Jeśli możesz, Jarku, wrzucaj takiego linka na forum, bądź na swojej stronie. Dla mnie łatwiej porównać/przesiać zdjęcia przy przeglądaniu w ulubionym FastStone.
 

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20.04.2006
Cytuj
jitt napisał/a:
to jeszcze dopytam czy coś takiego można wprowadzić, żeby był zip do ściągnięcia ze wszystkimi małymi jpgami nadesłanymi przez biorących udział w edycji.
Zrobione.
 

jitt  Dołączył: 07.03.2008
Cytuj
Dziękuję!
Mam jeszcze pytanie czy jpg wyciągnięty z rawa to zaszyta przez aparat miniaturka czy wyciągnięty przez wołarkę plik, jeśli tak to jaką?
 

Penteusz  Dołączył: 27.03.2012
Cytuj
Ponieważ mam ochotę wziąć w tym udział, a w regulaminie wyczytałem, że owszem, można używać dowolnego softu (a więc jedynego słusznego, czyli Photoshopa), ale nie można stosować warstw (sic! - podstawa działania PS!), to czy zastosowanie warstw korekcyjnych jest również niezgodne z regulaminem? Nadmieniam, że działają one na całości obrazka, nie są "ręcznym" sposobem dokonywania zmian, a cholernie niewygodnie robić to samo innym sposobem, a przecież wypada czasem dokonać zmian sposobu mieszania (warstw), by uzyskać ciekawszy efekt na obrazku.
Można to samo zrobić na jednej warstwie innym sposobem, np Fade-opcje mieszania i krycia, ale nie ma się nad tym w czasie rozłożonej, pełnej kontroli.
Poza tym robiąc to czułbym, że robię to "w celu omijania prawa". Moim zdaniem nalezałoby odpuścić stosowanie warstw korekcyjnych w regulaminie.
Bardzo uprzejmie prosze o odpowiedź. Jeśli będzie negatywna, albo okres oczekiwania na nią będzie niewspółmiernie długi do mojego zapału, to będę zmuszony odstąpić od udziału w tej zabawie. :roll:
Dołączam fragment ekranu z warstwami korekcyjnymi, gdzie widać wyraźnie, że oszustwa (niezgodnego z duchem zabawy) żadnego tu nie ma.
 

plwk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
Penteusz napisał/a:
w regulaminie wyczytałem, że owszem, można używać dowolnego softu (a więc jedynego słusznego, czyli Photoshopa)

To w nawiasie to sobie sam dołożyłeś. Chodzi o program do wywoływania RAWów a nie obróbki grafiki.
 

Penteusz  Dołączył: 27.03.2012
Cytuj
No przecie żartowałem.
Ale coś na temat mojego problemu?

[ Dodano: 2013-01-27, 21:52 ]
Zacytuję jeszcze odpowiedni fragment z regulaminu:

.Nie można używać warstw, masek, selektywnych zmian. Nie można używać oprogramowania do HDR, ani funkcji do HDR wbudowanych w inne programy. Nie można dorysowywać wąsów. Nie można używać narzędzi takich jak gumka, stempel, pędzelek...

Wymienione narzędzia znajdują się w sofcie do obróbki. Jasno wynika, że nie chodzi li tylko o wywoływarki.
 

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20.04.2006
Cytuj
jitt napisał/a:
czy jpg wyciągnięty z rawa to zaszyta przez aparat miniaturka czy wyciągnięty przez wołarkę plik, jeśli tak to jaką?
To jest jpg zaszyty w rawie przez aparat, wyciągnięty przez IrfanView.
Penteusz napisał/a:
czy zastosowanie warstw korekcyjnych jest również niezgodne z regulaminem?
Tak, jest niezgodne.

 

Penteusz  Dołączył: 27.03.2012
Cytuj
No to jest jasność.
Dziękuję za szybką odpowiedź.

[ Dodano: 2013-01-27, 22:03 ]
Szkoda :cry:

[ Dodano: 2013-01-27, 22:25 ]
Swoją drogą, jak chodzi ten licznik postów?
U góry mam 120 i na dole mam 120 :?:
 

SlicaR  Dołączył: 28.04.2013
Cytuj
Bardzo serdecznie witam wszystkich! Chciałbym dołączyć do zabawy i potrzebuję uściślenia (jakoś nie mogę doszukać się odpowiedzi):
1. Sens jest taki, że badamy "ile można wyciągnąć z RAW'a" rozumiem że nie można poddawać dlaszej obróbce otrzymanego z niego pliku choćby był obrabiany nieselektywnie (suwaczkami)? Np. PS -> filtry, cienie/podświetlenia, wyostrzanie, mieszanie kanałów itd.
2. Czy można kadrować?
Z góry dziękuję za odpowiedź, a jeżeli było już wyjaśnione to przepraszam i proszę o linkę.
 

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20.04.2006
Cytuj
#1. Możesz plik obrabiać nawet w tosterze z wgranym najnowszym Arkanoidem, byleby nie zaznaczać/wskazywać na zdjęciu nic ręcznie (wyjątkiem jest balans bieli) i nie używać warstw/masek.
#2. Nie.
 

SlicaR  Dołączył: 28.04.2013
Cytuj
Dziękuję! To się nazywa szybka odpowiedź.
 

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20.04.2006
Cytuj
Kończą się sensowne rawy do obróbki nadesłane przez Was. Nie będzie rawów, nie będzie zabawy.
Bardzo proszę o nadsyłanie swoich propozycji do RC.
 

Robert N  Dołączył: 25.07.2007
Cytuj
Kiedyś za K-10 to była zabawa. Teraz, od kiedy jest K-5, to jakby ręką odjął. Same łatwizny ;-)
 

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20.04.2006
Cytuj
Ponieważ P@PL już dawno przestało być forum stricte Pentaksowym (od momentu, kiedy Michu wszedł w system Yakumo), od teraz można nadsyłać RAWy z czegokolwiek, byleby były one otwierane przez ogólnie dostępny soft. Jeśli to będą natywne formaty (CRW, NEF, ...) proszę o przekonwertowanie ich do DNG, darmowym Adobe DNG Converterem.
 

pyciar  Dołączył: 29.06.2007
Cytuj
coś tam posłałem ale nie pamiętam które z moich zdjęć juz były wykorzystane. miałbym świetny materiał z weekendu ale nie zauważyłem że mam w puszce jpg zamiast raw (dobry zwyczaj: nie pożyczaj... aparatu bratu :evilsmile: )
 

SlicaR  Dołączył: 28.04.2013
Cytuj
Dobrze, że nie:
pyciar napisał/a:
miałbym świetny materiał z weekendu ale nie zauważyłem że
nie mam karty. :mrgreen:

Wyświetl posty z ostatnich:
Skocz do:
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach