seele  Dołączył: 07.03.2007
K10D i ISO 50 - 3200 ? Cytuj
Po wgraniu firmwar'u 1.30 do mojej K10 ta zaczeła się zawieszać i to co raz częściej (powtórne wgranie zmniejszyło trochę problem ale go nie zlikwidowało). Postanowiłem przejżeć soft i odkryłem że w sofcie zakres ISO:

1 zaczyna się na 50 http://img524.imageshack....662/k1iso50.jpg

2 kończy się na 3200 http://img524.imageshack....7/k1iso3200.jpg

3 tu skrócona a właściwie rozszerzona wersja wyboru http://img524.imageshack....k1iso503200.jpg

4 tu http://img524.imageshack..../k1iso3200a.jpg dla wartści powyżej 800 ISO aparat informuje o zastosowanej czułości np. ... 3200 !

Jest to oryginalny soft 1.30 . Wie Kto może jak to "włączyć"? - może da się w Debug Mode ? Tego 3200 to nie żal ale 50 ISO by się przydało. :-D
 

Marek  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
A jakie szumy na 3200 ISO? :evilsmile:
 
Desmond  Dołączył: 07.10.2008
Cytuj
Debug mode w 1.30 daje tylko opcję korekcji BF/FF, zmiane jakiś tam ustawień AF i przeglądanie ciągów językowych. Ale sprawdzę z ciekawości, może cos mi umknęło.

A sorka, jest jeszcze wyświetlanie (debudowanie) różnych dziwnych wartości takich jak np info o baterii czy takie tam.

 

thrackan  Dołączył: 08.02.2007
Cytuj
A jest znana opcja wejścia w debug mode w sofcie 1.30?
 
Desmond  Dołączył: 07.10.2008
Cytuj
thrackan napisał/a:
A jest znana opcja wejścia w debug mode w sofcie 1.30?
Hm, no już z pare miesięcy chyba, takim ruskim programikiem można sobie włączyć i bawić się.
 

Przemas  Dołączył: 11.12.2006
Cytuj
 

thrackan  Dołączył: 08.02.2007
Cytuj
Desmond, Przemas, dzięki.
 
mirqus  Dołączył: 20.08.2007
Re: K10D i ISO 50 - 3200 ? Cytuj
seele napisał/a:
Tego 3200 to nie żal ale 50 ISO by się przydało. :-D

Z tego, co pamiętam, przedprodukcyjna wersja softu posiadała ISO 3200, jednak praktycznie nieużywalne i firma słusznie ten zakres sobie odpuściła.
Natomiast matryca posiada macierzystą czułość 100 ISO.
Uppss... Pardon ! Powinienem pisać polszczyzną... :-?
Zatem jeszcze raz.
Natomiast matryca posiada natywną czułość 100 ISO, a doświadczenie pokazuje, że sztuczne schodzenie poniżej mac..., tfu !, natywnej czułości wcale nie gwarantuje lepszej jakości, a wprost przeciwnie.
Także, nie ma czego żałować.
Zaufajmy trochę firmie ;-)
 

thrackan  Dołączył: 08.02.2007
Cytuj
mirqus napisał/a:
że sztuczne schodzenie poniżej mac..., tfu !, natywnej czułości wcale nie gwarantuje lepszej jakości, a wprost przeciwnie.

Ale pozwala na użycie krótszych czasów przy szkłach typu f1.2 czy f1.4 w pełnym słońcu. Niektórzy ostatnio się na to skarżyli.
 
mirqus  Dołączył: 20.08.2007
Cytuj
thrackan napisał/a:
Ale pozwala na użycie krótszych czasów przy szkłach typu f1.2 czy f1.4 w pełnym słońcu. Niektórzy ostatnio się na to skarżyli.

Chyba, że tak !
O tym nie pomyślałem :oops:
 

l_uka  Dołączył: 20.04.2006
Cytuj
thrackan napisał/a:
Ale pozwala na użycie krótszych czasów przy szkłach typu f1.2 czy f1.4 w pełnym słońcu. Niektórzy ostatnio się na to skarżyli.

a jak to sie dzieje, ze na to pozwala? Matryca pracuje na ISO100, czyli zdjecie wykonuje sie przeswietlone o dzialke i potem programowo poprawia sie ekspozycje - cos Cie powstrzymuje, zeby tak zrobic w normalnym k10?
 

thrackan  Dołączył: 08.02.2007
Cytuj
l_uka napisał/a:
cos Cie powstrzymuje, zeby tak zrobic w normalnym k10?

Gdzieżby! Już na forum wrzucałem "programowo" zrobione zdjęcie z K20D na ISO 25600 :mrgreen: (o tu http://pentax.org.pl/view...ght=iso#444688)
 

guerilla  Dołączył: 23.04.2006
Cytuj
mirqus napisał/a:
thrackan napisał/a:
Ale pozwala na użycie krótszych czasów przy szkłach typu f1.2 czy f1.4 w pełnym słońcu. Niektórzy ostatnio się na to skarżyli.

Chyba, że tak !
O tym nie pomyślałem :oops:


1 EV przepału można spokojnie zdjąć z RAW'a ;-)
 

Eldred  Dołączył: 16.10.2007
Cytuj
guerilla napisał/a:
1 EV przepału można spokojnie zdjąć z RAW'a ;-)
a jakim programem można to dobrze zrobić po za lightroomem? :roll:
 

plwk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
Spokojnie to się zdejmuje 0,6EV
 
mirqus  Dołączył: 20.08.2007
Cytuj
guerilla napisał/a:
1 EV przepału można spokojnie zdjąć z RAW'a ;-)

Jeśli prześwietlę o 1EV średnie tony, to faktycznie - żaden problem.
Ale jeśli wysokie światła, będące już na granicy wydolności matrycy, wówczas mam przepał, czyli białą plamę, a z tej już niewiele wyciągnę.
 

seele  Dołączył: 07.03.2007
Cytuj
Czytając posty rozumiem, że po za mirqus'em Nikt nic nie słyszał ... szkoda bo by się przydało te 50 ISO.
A wie Kto jak jest z softami "alternatywnymi" do K10 ?
 

rbucz  Dołączył: 01.12.2006
Cytuj
Pozostaje filtr szary w kieszeń włożyć:)

Wyświetl posty z ostatnich:
Skocz do:
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach