smeagol16  Dołączył: 29.12.2014
Cytuj
fanmario napisał/a:
smeagol16 napisał/a:
Dzięki za odpowiedzi, pilot sam zaczął działać, wybaczcie za zapomniałem napisać (może musiał poleżeć swoje w pokojowej temp?). Czasem po włączeniu puszki nie działa ale wystarczy zmienić tryb na jakiś nowy np. z M na P i wtedy zaskakuje i działa normalnie na wszystkich.

Myślałem o radiowym ale u mnie w stopce zawsze są odbiorniki do lamp studyjnych a kabli w studiu mam już dość

Nauczysz się :)


To znaczy ;)?
 

FraZa  Dołączył: 25.04.2006
Cytuj
kupiłem takiego pilota do K-3
http://allegro.pl/pilot-p...5038903002.html

Pan sprzedający nie potrafił odpowiedzieć na pytanie czy zadziała z k-3, ale jak ze wszystkimi poprzednimi działa to doszedłem do wniosku że z K-3 też. Ktoś próbował?
Przyszedł i nie odpala. Czy lampka w pilocie ma się świecić przy przyciskaniu guzika? Bo jeśli tak to przysłali ze zdechniętą baterią, jeśli nie to albo nie do K-3 albo zepsuty
 

Narado  Dołączył: 17.11.2011
Cytuj
To podczerwień więc normalnie tego nie zobaczysz.... uruchom aparat w telefonie, patrz na wyświetlacz telefonu i włączaj pilota. Powinieneś widzieć w ten sposób.... Dla testu zrób to samo z pilotem od TV

[ Dodano: 2016-01-19, 04:38 ]
Oczywiście pilot skierowany ma być na obiektyw aparatu z telefonu... :-D
 

FraZa  Dołączył: 25.04.2006
Cytuj
nic się w telefonie nie dzieje jak kieruję na obiektyw aparatu w telefonie i klikam
jak pilotem od tv tak samo - a jaki przycisk naciskać?

mam starego pilota od tv sony - i odpala K-3kę ale nie zawsze, czasami "zbiera" wciśnięcia i robi kilka zdjęć seryjnie :)
 

Narado  Dołączył: 17.11.2011
Cytuj
Widzisz na monitorze telefonu pilota skierowanego na obiektyw telefonu ?
 

FraZa  Dołączył: 25.04.2006
Cytuj
nie (ale co - jakąś ikonkę?)
chyba że pilota razem z moją ręką :)
 

Narado  Dołączył: 17.11.2011
Cytuj
włącz aparat w telefonie , lewą ręką trzymaj telefon tak żebyś widział na wyświetlaczu telefonu to co widzi obiektyw tel. a prawą ręką weź pilota przed obiektyw tak żebyś widział go na wyświetlaczu tel. Jak wciśniesz pilota, na monitorze tel. powinieneś zobaczyć jak zaświeci się emiter podczerwieni...
 

FraZa  Dołączył: 25.04.2006
Cytuj
tak - widać ten emiter podczerwieni z pilotem od telewizora, a z pentaxowym nie widać.
czyli albo walnięty albo bateria padła?
 

Narado  Dołączył: 17.11.2011
Cytuj
I o to chodzi...teraz wiesz ze to pilot a nie aparat....

[ Dodano: 2016-01-19, 06:39 ]
Bateria to mało prawdopodobne... chyba że Ty ją wkładałeś i odwrotnie włożyłeś pastylkę...sprawdź prawidłowość włożenia baterii
 

FraZa  Dołączył: 25.04.2006
Cytuj
że aparat dobry to wiedziałem wcześniej bo z pilotem sony działał, a że kiepsko bo pilot stary
kupię baterię i zobaczę czy zadziała, jak nie to odsyłam

[ Dodano: 2016-01-19, 17:23 ]
była w pilocie, wyciągnąłem tylko folijkę zabezpieczającą
 

Marooned  Dołączył: 14.10.2006
Cytuj
Czyli pilot Ci nie działał, bo nie wyciągnąłeś folii spod baterii? Dobrze czytam? Huh
Z technikum elektronicznego wyniosłem cenną wiedzę: "urządzenia elektryczne zazwyczaj działają lepiej podłączone do prądu" :-B
 

Narado  Dołączył: 17.11.2011
Cytuj
Życie bywa pełne niespodzianek.... Chyba się napiję :-B
 

plwk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
Zdejmij kapsel.
 

Narado  Dołączył: 17.11.2011
Cytuj
He he he ..... Mam piwko z domowego browaru kumpla w butelce z tradycyjną sprężynką ;-)
 

FraZa  Dołączył: 25.04.2006
Cytuj
Spoko firma, po mailach zadzwonili dziś, wyjaśniłem, mają przysłać nowego i nie muszę odsyłać
Marooned - nie podłączyłem pilota do prądu w gniazdku i pewnie dlatego nie działał ;-)

[ Dodano: 2016-01-26, 15:46 ]
Przyszedł nowy, działa.
Tylko - w opisie jest że naciśnięcie przycisku na pilocie powoduje ustawienie ostrości i wyzwolenie migawki. Przy sigmie 17-50/2.8 nie ustawia ostrości tylko wyzwala migawkę.
Coś trzeba ustawić w aparacie? Szukałem w menu ale nic nie znalazłem
 

eR Gie  Dołączył: 26.12.2015
Cytuj
posiadam prosty pilot (duża pastylka, kapsel) firmy JJC. pilot działa, ale strzela tylko pojedyncze fotki, a zależy mi na wyzwoleniu serii.

czy pożądany efekt osiągnę jakimś pilotem, czy powinienem skupić się na wężyku?
 

Narado  Dołączył: 17.11.2011
Cytuj
Tym to zrobisz tylko w aparacie ustaw tryb zdjęć seryjnych
 

Fenol  Dołączył: 31.08.2010
Cytuj
FraZa napisał/a:
Coś trzeba ustawić w aparacie? Szukałem w menu ale nic nie znalazłem


W menu C jest taka pozycja. Nie wiem jak w K-3, ale w K-5 to pozycja 18. "Automatyka ostrości w czasie zdalnego sterowania".
 

eR Gie  Dołączył: 26.12.2015
Cytuj
Jest, rzeczywiście, panowie, dzięki wielkie ;-) :-B
 
banan44  Dołączył: 03.03.2016
Cytuj
witam , proszę o poradę jaki pilot do KS 1 ????

Wyświetl posty z ostatnich:
Skocz do:
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach