zorzyk  Dołączył: 21.04.2006
  ...emotki i fotki nieklikalne....
No tak.
Po reinstalacji XP itd. nie działa mi klik na emotikony (nic się nie pkazuje) ani na zdjęcia (sie nie otwiera).

Java, Javascript, pop-up i inne wynalazki powłączane. Czy macie jakiś pomysł co by tu naprzestawiać, aby mi działało jak kiedys?

[ Dodano: 2006-11-18, 10:20 ]
W IE dzia, w Operze nie działa (znaczy się nie klika). Nie lubie IE.

[ Dodano: 2006-11-18, 10:29 ]
No wyjaśnło się:

problemy są bo wszedłem przez adres www.pentaxclub.pl

Po wywołaniu przez manufacturę - wszystko działa normalnie.
Sorry za mieszanie. Ten watek usune, żeby nie zaśmiecał.
 

alkos  Dołączył: 18.04.2006
zorzyk napisał/a:
Nie lubie IE.


To moze fajerfoksik? :-D
 

fotonyf  Dołączył: 24.04.2006
Zacytuję przeczytane kiedyś:.....

"Z Twojego posta wynika, że używasz Windowsa XP. Zainstaluj sobie system operacyjny..."

:mrgreen:
 

Fafniak  Dołączył: 19.04.2006
fotonyf, - kurcze...bede bronil XP-ka bo to juz jest paranoja......wszyscy jada po micrsofcie ale to jest pierwszys system ktorego nie musialem reinstalowac od momentu jego wprowadzenia - 1rok bo zmienialem plyte glowna.... :evil:
dopisze bo to niezbyt jasno napisalem....
rok po wporwadzeniu XP musialem robic reinstalacje....bo wymienilem plyte glowna.....
od tego czasu ZERO problemow....czasem cos sie dzieje ale mam wrazenie ze to raczej soft firm 3cich sie gryzie....

 

Zdano  Dołączył: 23.10.2006
Fafniak ma rację, XP nie jest taki zły. Raczej błędy w obsłudze powodują, że się coś może zrypać.
 

fotonyf  Dołączył: 24.04.2006
Nie mówię, że XP-ek jest zły.
Wnerwia mnie natomiast sposób pracy, polegający na tym, że kliknięcie na ikonę nie zawsze powoduje zadziałanie programu a poza tym robi sobie (system Windows) w czasie mojej pracy jakieś działania w tle, bez mojej zgody i wiedzy i nagle się okazuje, że ostatnich kilkanaście kliknięć w klawisze nie łyknął. Nie cierpię, jak mi system lub soft robi nie to co ja mu każe, tylko to co on (ten soft znaczy się) uważa za stosowne.

A pociecha, że nie trzeba reinstalować przez rok jest żadna - system powinien tak działać, czyli normalnie.

To tak, jakby się człowiek cieszył, że ostatni model Astry, to już nawet jeździ od roku!
Albo po wizycie u szóstego specjalisty, że przepisał piguły, które zaleczyły grypę.

Ooo, ale sie nagadałem (napisałem)..... :->
 

zorzyk  Dołączył: 21.04.2006
Hmmm... XP fajny jest :roll: a nawet za fajny ;-) zanim się połapałem co mu zainstalować/przestawić/wyłączyć/itd. aby nie robił niczego (?) sam, to trochę wody popłynęło... a i tak nie jestem pewien... od maja go ćwiczę, a najbardziej się ucieszyłem, jak się okazało że mogę mieć klasyczny 8-) pulpit, okienka bez zaokrągleń, nic mi nie wyskakuje i się nie wysuwa, itd. itp...

Ciekawostka z XP natomiast taka, że PS 6 choć się zainstalował, to nie działa - już prawie przy końcu procesu startowego (nawet przez mgnienie oka widać po lewej pojawiającą się paletę narzędzi) wyskakuje komunikat "PS system or hardware error - unrecoverable". Ten typ tak ma, czy coś u mnie? Miał ktoś już takie zdarzenie?
 

plwk  Dołączył: 21.04.2006
Próbowałeś ustawić tryb zgodności z 98
 

Fafniak  Dołączył: 19.04.2006
fotonyf, - ja nie napisalem ze nie reinstalowalem od roku.....trzeba by zobaczyc od kiedy dostepny jest XP....dodac rok i wyjdzie ile lat toto dziala.
 

alkos  Dołączył: 18.04.2006
plwk napisał/a:
Próbowałeś ustawić tryb zgodności z 98


Ale czego - setup.exe?

(nie mialem tego problemu...)
 

Fafniak  Dołączył: 19.04.2006
spkojnie od 2002 roku rabotajet....piwersze maile mam ......ale nie mialem sieci a komp tez chodzil....

[ Dodano: 2006-11-18, 21:13 ]
zorzyk, - a jaki sprzet masz dokladnie?
 

tref  Dołączył: 05.09.2006
zorzyk napisał/a:
Ten typ tak ma, czy coś u mnie? Miał ktoś już takie zdarzenie?

coś u Ciebie. XP współpracuje gładko ze starszym softem. PS6 nie stanowi problemu (czasem zmiana trybu zgodności), jak i odwrotnie, XP dla PS6 też nie.
fotonyf napisał/a:
A pociecha, że nie trzeba reinstalować przez rok jest żadna - system powinien tak działać, czyli normalnie.
winda i normalne działanie - nie jestem linuksomaniakiem, nie myślcie sobie, ale winda działa poprawnie tylko wtedy, gdy jest zainstalowana sama. Poważnie mówiąc, trzeba powyłączać masę usług (zwłaszcza mając stałkę, syf jest duży), pogmerać tu i tam, wywalić autobackup'y p***** zapychające dysk, no i ramu dowalić. Ale powiedzmy sobie szczerze-coś za coś-ilość softu pod mswin jest niezaprzeczalnie największa. Można się na maca przerzucić, ale nie każdy podoła przy codziennych potrzebach (chyba, że ma je ściśle określone i w miarę stałe).
 

plwk  Dołączył: 21.04.2006
Nie Setupu ale pliku Photoshop.exe (chyba z takiego uruchamia się PS6). Klikasz na pliku prawym klawiszem i ustawiasz w zakładce zgodność.
Programy, które były pisane pod Win 98 często wymagały takich zabiegów.
 

fotonyf  Dołączył: 24.04.2006
Też nie jestem linuksomaniakiem, ale każda następna wersja Windowsa wkurza mnie coraz bardziej.
Może mam zboczenie skierowane zwrotem przeciwnie niż rozwój cywilizacji i tylko kierunek jest słuszny?
Bo wielu nowoczesnych rzeczy nie lubię. Ale wszystkie za to, że udają, że myślą za mnie....
 

sołtys  Dołączył: 19.04.2006
tref napisał/a:
Można się na maca przerzucić, ale nie każdy podoła przy codziennych potrzebach (chyba, że ma je ściśle określone i w miarę stałe)

na nowych macach z intelowskimi prockami jest możliwość uruchomienia Windowsa lub jakiegokolwiek inneg systemu całkiem legalnie i całkiem poprawnie, więc jak komuś potrzeba to można - oczywiście nie będzie to działać 100% tak samo jak na PC, ale i tak (ponoć) całkiem nieźle ... oczywiście zapomniałem dodać, że zainstalować obok systemu Maca na drugim dysku

 

zorzyk  Dołączył: 21.04.2006
Tryb zgodności ustawiałem - we właściwościach uruchamiania, nie pliku exe, rozdzielczości ekranu, głębię kolorów, itd itp - to co mi przyszło do głowy. Ach, bo zakończyłem testy CS2, i zanim kupię upgrade, to chciałem mieć starą 6 pod ręką...

Sprzęt mam dość nowy - płyta Asrock 775i65 (chipset 865), Pentium D915, 1 GB RAM, VGA Ati (historyczny XPert@work chyba 8 MB). XP jest świeży, no ale nie jest już pusty...

[ Dodano: 2006-11-18, 21:52 ]
fotonyf napisał/a:
(...)Bo wielu nowoczesnych rzeczy nie lubię. Ale wszystkie za to, że udają, że myślą za mnie....

To jest nas już dwóch - co najmniej :mrgreen:

Właśnie pooglądałem Photoshop Elements 5 (w nadziei, że może się nada), ale.... nieeee:
- kto wymyśla te pseudo-nowoczesne koncepcje katalogów zdjęć i innych podobnych pierdół! Jakby zakładali, że przed monitorem siedzi imbecyl co wgrywa co podleci-i-gdzie podleci, węc czym prędzej mu trzeba coś wyszukać, nazwać i stworzyć segegator, żeby się bidula nie pogubił :evil:
- a kopiowania parametrów obróbki pomiędzy zdjęciami (nie ma ?) nie znalazłem...
- a przynajmniej żeby można było kilka fotek w ACR na raz - nie można....
- a wyniki korekcji chce wpisywać do PEFa ??? W CS2 się tworzy plik XMP i gitara.....
ech... No może gdyby tak poznać ten nowy workflow, czyli poczytać instrukcje....
 

Fafniak  Dołączył: 19.04.2006
zorzyk, - wiem ze to dramatyczna decyzja ale wez ta plyte wypie...za okno i kup cos markowego gigabajta asusa abit-a epox...
 

zorzyk  Dołączył: 21.04.2006
Marcin, to nie jest taka zła płyta (chyba) - zresztą ma dokładnie to chciałem: 5 x PCI (!!!) z czego w jednym siedzi Adaptec SCSI (bo a nuż będe chciał używać skanera do filmów 8-) ), a w drugim PCI wspomniana już karta geaficzna... A jak się @#$%^& to wrócę do W98 !!! o! i też pójdzie :mrgreen: a na takim 915 lub młodzym to można zapomnieć!

Lubię takie uniwersalności (wiem, wiem, jak jest do wszystkiego, to jest do niczego) ale nie mogę wykluczyć, ze masz rację! Z drugiej strony ASrock to R&D Asusa 8-) Mają ciekawe konstrukcje - np. płyta pod Core 2 Duo (/P4 D/ P4) z chipsetem 865 :mrgreen:

[ Dodano: 2006-11-18, 22:48 ]
Jeszcze jedną próbę zrobiłem z Photoshopem 6 - teraz po zainstalowaniu go, położyłem update 6.0 oraz 6.01 i działa !!! (update między innymi do procesorów MMX i wielordzeniowych) :mrgreen:

Ale w sumie - to kiepską dziś miałem formę :oops:
 

djack  Dołączył: 22.04.2006
fotonyf napisał/a:
Nie cierpię, jak mi system lub soft robi nie to co ja mu każe, tylko to co on (ten soft znaczy się) uważa za stosowne.

Z tego samego powodu swego czasu wywaliłem z kompa Nero Express (taki miałem dołączony do nagrywarki), który rzekomo jest bardziej intuicyjny od Nero Burning ROM (taka opinię słyszałem, cokolwiek to znaczy, termin "intuicyjność obsługi" zawsze mnie rozczula). Na szczęście kumpel miał instalkę do pełnej wersji. Tu przynajmniej wszystko jest na swoim miejscu.
fotonyf napisał/a:
Bo wielu nowoczesnych rzeczy nie lubię. Ale wszystkie za to, że udają, że myślą za mnie....

To tak jak było u mnie z tą nową wersją Gadu Gadu tzn. 7.6. Miałem zainstalowane to g**** przez pół godziny, po czym wywaliłem i zainstalowałem 7.0, które chodzi jak cacy.
 

fotonyf  Dołączył: 24.04.2006
djack napisał/a:
To tak jak było u mnie z tą nową wersją Gadu Gadu tzn. 7.6. Miałem zainstalowane to g**** przez pół godziny, po czym wywaliłem i zainstalowałem 7.0, które chodzi jak cacy.


Prorok jaki czy co?

Dzisiaj zainstalowałem tę 7.6 i krew zaczęła we mnie kipieć. Nie miałem czasu wywalę ją dopiero jutro. Mam takie same wrażenia jak Ty.
Wrócę do wersji 6. Miała co potrzeba i wystarczało aż nadto.


A co by nie było OT - Pewnie też dlatego bardziej lubię sprzęt manualny.... :-)

Wyświetl posty z ostatnich:
Skocz do:
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach