Wybrałbyś znów Pentaxa ?
tak !
62% Complete
216 (62%)
nie !
12% Complete
44 (12%)
sam nie wiem
24% Complete
85 (24%)
 

opiszon  Dołączył: 29.01.2008
Cytuj
piotrek0001, nic nie wolę, tylko wygląda że nie jesteś jeszcze teoretycznie przygotowany na zakup lustrzanki, więc może jeszcze spróbuj coś n tym kodaku się pouczyć
 

piotrek0001  Dołączył: 05.01.2009
Cytuj
opiszon napisał/a:
piotrek0001, nic nie wolę, tylko wygląda że nie jesteś jeszcze teoretycznie przygotowany na zakup lustrzanki, więc może jeszcze spróbuj coś n tym kodaku się pouczyć

Przecie chce ale tam po prostu jest za mało opcji . Po za tym po prostu wk7867ia mnie te ciągłe czekanie... zrobie zdjecie "przetwarzanie"............ coś zmienie pstryk "przetwarzanie" wogóle właczenie go to 20 sekund z życia. Menu jest tak mozolne jak żółw ( i właśnie tu obrażam żółwia). Aparat ma problem z balnsem bieli i nie chodzi tu o mnie bo np jak jestem na dworze i świeci słońce ( ogólnie jest pogodnie) to w menu balansu mam do wyobru jażeniówka, żarówka i światło dziennne no i juz koniec. Żeby on nie był taki wolny chciało by się robic częsciej zdjęcia , chodz i tak często je robie.

//
Dodatkowo ma taki fajny wizjer że nie moge ocenić czy zdjęcie dobrze wyszło czy nie . Przykładowo dopiero w domu jak przeniose zdjecie dowiaduje się ze zdjecie jest rozmazane. Ostatnio byłem na wędrówce fociłem patrzyłem w obiektyw niby wszystko ok... a jednak nie. zrzucam zdjęcia a one troche za ciemne.. no toć bym zmienił na +1 ale nie było takiej potrzeby jak patrzyłem w wizjer... 0_o :/:/:/
Jedynie co mi się podoba to to że automatycznie ustawia zdjecia odpowiedno w poziome lub pionie oraz ma funkcje pejzarzu z 3 zdjec .. ale nie do końca fajną bo tylko w rozdzielczości 2 MP (!) . Dodatkowo matryca pstryka mało szczegółów wystarczy lekko zoomowac zdjecie i już ładnie widać piksele.
 

matb  Dołączył: 02.11.2006
Cytuj
MateuszG napisał/a:
to są stałki i do tego MF ...
Ty w ogóle masz jakieś pojęcie o systemie małoobrazkowym Pentaxa, czy tylko tak piszesz, żeby napisać? Wszystkie obiektywy z serii F i FA mają autofokus. A że to są stałki to przecież lepiej, a nie gorzej :-P
Obiektywy MF w Pentaxie mają zazwyczaj oznaczenie "645" (do 645) lub "67" (do 6x7).
 

MateuszG  Dołączył: 29.10.2008
Cytuj
matb napisał/a:
szystkie obiektywy z serii F i FA mają autofokus


dzięki ... nie wiedziałem ;-)

matb napisał/a:
Ty w ogóle masz jakieś pojęcie o systemie małoobrazkowym Pentaxa

nikt się jeszcze nie urodził geniuszem ... tym bardziej że lustrzankę mam dopiero od prawie 2 miesięcy... :-x

matb napisał/a:
A że to są stałki to przecież lepiej, a nie gorzej

nie wiem czy piotr byłby zadowolony ze "stałek"

:-)

piotrek0001,
kupuj lustrzankę i nie słuchaj innych :-P
jak Cie przerośnie to odsprzedaż ze stratą max 200-300zł ....

z tego co widzę należysz do osób które nie lubią i nie chcą czytać/uczyć się na siłę ... więc jeśli nie przez czytanie, to chociaż w praktyce ...

sam nie wiedziałem z byt dużo o fotografii, ale gdy kupiłem Pentaxa to już nie musiałem o nic pytać na forum bo na wszystkie moje pytania odpowiedziałem sobie sam ;-)

PS. lepiej się uczyć na własnych błędach, niż w ogóle się nie uczyć ....
 

Spasioo  Dołączył: 02.01.2009
Cytuj
piotrek0001 napisał/a:
Dodatkowo ma taki fajny wizjer że nie moge ocenić czy zdjęcie dobrze wyszło czy nie .

bo do oceny zdjęć chyba sluży lcd :roll:
piotrek0001 napisał/a:
po prostu jest za mało opcji


zejdz z P na A,S, lub M (nie wiem co on tam ma...) i zacznij odkrywać go na nowo.
 

piotrek0001  Dołączył: 05.01.2009
Cytuj
Spasioo napisał/a:
piotrek0001 napisał/a:
Dodatkowo ma taki fajny wizjer że nie moge ocenić czy zdjęcie dobrze wyszło czy nie .

bo do oceny zdjęć chyba sluży lcd :roll:
piotrek0001 napisał/a:
po prostu jest za mało opcji


zejdz z P na A,S, lub M (nie wiem co on tam ma...) i zacznij odkrywać go na nowo.

przecie mówie o lcd. tylko zle napisałem soryyyy.
no dzieki ze odkryłeś ameryke ja cały czas mówie o ustawieniu M .
 

bizon78  Dołączył: 20.02.2008
Cytuj
piotrek0001, też jestem zdania że żadne czytanie Cię tyle nie nauczy co praktyka i życzliwi koledzy z forum :evilsmile: . Dobrze znać teoretycznie ale człowiek uczy sie na błędach(własnych).
Co do opcjii w kodakach to można naprawdę osiwieć (miałem kiedyś cośtam,cośtam740 - to wiem)Póki do czegoś się dopchniesz to wieki minął i odechcę ci się robić zdjęcie.
 

PK  Dołączył: 24.05.2008
Cytuj
piotrek0001 napisał/a:
D40 bo po co przepłacać ?

widziałem i macałem d40 - to prawie kompakt, w automacie jeszcze jakoś ujdzie, ale ręczna obsługa to koszmar (menu>autofokus>menu2.>ustaw ostrosc>powrót>menu3.>migawka>ustaw....>menu>zrób zdjęcie).
Jeśli miałbym polecać coś "małego Pentax-niet" to Conana z serii kilkaset np. 400D/450D - jeśli ma się kogoś zaufanego i znającego temat można próbować kupić używany (któryś z poprzednich modeli)...
---
giń zły Nikonu, przebrzydły :evilsmile:
 

Spasioo  Dołączył: 02.01.2009
Cytuj
piotrek0001 napisał/a:
no dzieki ze odkryłeś ameryke ja cały czas mówie o ustawieniu M .

i nie wiesz co to przysłona ? strange... no ale ok ;-)
 

Pentaxowiec  Dołączył: 27.08.2007
Cytuj
ja się tylko "zawiodłem" na szkłach m42 tz. na moich predyspozycjach do mf-owania bo głownie dla dobrej współpracy z tymi szkłami kupiłem moja kasetkę super. A jeśli chodzi o sam korpus to wszystko bylo by super jak by nie ten bufor i zapis na kartę
 

PK  Dołączył: 24.05.2008
Cytuj
Spasioo napisał/a:
i nie wiesz co to przysłona ? strange... no ale ok

opiszon napisał/a:
może jeszcze spróbuj coś n tym kodaku się pouczyć

na Kodaku-Cudaku raczej się nie nauczy...
może by odesłać piotrka0001 do jakiegoś szybkiego kursu technicznego?? (w tej chwili żadnego sobie nie przypomnę...niestety).
piotrek0001, masz w domu/ u rodziny/ pożyczyć klasyczną, analogową lustrzankę? Jeśli tak, weź, nadziej Fuji 200 z papierniczego i popróbuj co i jak- cyferną robi się podobnie- jak się nie spodoba to kup po prostu dobry kompakt- oszczędzisz sobie nerwów i pieniędzy.
 

Spasioo  Dołączył: 02.01.2009
Cytuj
PK napisał/a:
piotrek0001, masz w domu/ u rodziny/ pożyczyć klasyczną, analogową lustrzankę?

to już było omawiane z kolegą.. nie ma funduszy na takie eksperymenty z tego co pamietam ;)
 

PK  Dołączył: 24.05.2008
Cytuj
Spasioo napisał/a:
pożyczyć

Spasioo napisał/a:
nie ma funduszy na takie eksperymenty

na marny negatywik skąpi? lepiej niech odpuści kilka pączków/piw/(...) i spróbuje. :evilsmile:
to mniey boli niż nietrafiony zakup atrapatu cyfernego...

piotrek0001, nie namawiam na kupno analoga, jeśli masz dojście spróbuj pożyczyć (albo choćby użyć na miejscu). Jesli nie, poczytaj chociaż nieco więcej o lustrzankach (jakiś klasyczny, starszy podręcznik, np. w lokalnej bibliotece- muszą cokolwiek mieć)- od tamtych dawnych blaszanych analogów niewiele się zmieniło... 8-)
 

MacRayers  Dołączył: 07.09.2008
Cytuj
tref napisał/a:
Aha, może tak - my nie jesteśmy komercyjni

My ? Wcale. Za każdego nowego pentksjanina nadal obowiązują 2 punkty ? (przy 100 punktach 40% rabatu w Apollo dożywotnio) Prawdą jest też to, że kolorowi dostają limitedy na własność ?
Prawdą jest też to, że tak naprawdę jest tutaj 20 osób realnie - każdy ma po 10 nicków i musi wpisać 5 wiadomości dziennie....

Więc nie oszukujmy kolegi.... 2 punkty w tą czy w tą nie robią różnicy.

[ Dodano: 2009-01-16, 00:14 ]
Benek napisał/a:
Ulżyło wam, poczuliście się lepiej? Własne ego trochę napęczniało? Człowiek ma prawo zapytać i nie być takim ekspertem jak wielu z was.

Benku, drogi kolego. 95% tego forum jest typowo pentaksowe. Te 5% powinno być poważne etc., ale czasami się nie da. Ja właśnie do domu wróciłem i po prostu tak zareagowałem.
 

Spasioo  Dołączył: 02.01.2009
Cytuj
PK napisał/a:
na marny negatywik skąpi? lepiej niech odpuści kilka pączków/piw/(...) i spróbuje.
to mniey boli niż nietrafiony zakup atrapatu cyfernego...

Si Senior, mając odłożone na cyfrzaka nie może wyjąć z tych funduszy na nic innego - godne pochwały, tylko czemu skoro zdecydowana większość radzi żeby poczekał idzie w zaparte.. Wola Wola ? Upartość ? na złość mamie... ?

ja chce dobrze mu poradzić - miałem większą wiedze kupując kilka lat temu FZ7... i wtedy tylko czytałem i chłonęłem...
Poza tym nie zgadzam się żeby nie dowiedział się co to jest przysłona na Kodaku.. bo nie chodzi mi o kontrole nad GO i inne efekty, tylko o prostą zasade - mała przysłona = więcej światła..
 

takseo  Dołączył: 25.09.2008
Cytuj
Spasioo napisał/a:
mała przysłona


Mała wartość ;-)
 

Spasioo  Dołączył: 02.01.2009
Cytuj
noo ale chodziło że przysłony a nie otyworu ;)
 

piotrek0001  Dołączył: 05.01.2009
Cytuj
Nie Martwcie Się !
Za jakiś czas kupie lustrzanke zobacze w końcu więcej niż 5 opcji do ustawienia to poeksperymentuje. Najważniejsze że mam chęci i codziennie czytam poradniki o kadrowaniu, filtrach, wykorzystaniu niedoskonałości aparatu, itd aha i bym zapomniał i o łapamiu zasad :P , Co do lustrzanki, fotografuje od 2004 roku moim pierwszym aparatem był SOny dcs s60 fotografowałem nim długo.. bo chyba 2 lata, potem kodak zd710, dokupiłem canona a590 is ma wiecej opcji widać ze bardziej zaawansowany technoloicznie lecz jest małych rozmarów i co tu mówić żle mi się go trzyma a katorgą jest zrobienie zdjęcia na takim małym czymś :(
Sprzedaje wszystko ( jakby ktoś był chętny to pw)(ps sony już nie mam). Jak pisałem chce wszystko sprzedać i w końcu kupić coś naprawde porządnego i w to pakować. Z kumplami na wakacje mam troche planów mamy zamiar jechac do zakopanego, nad morze i jeszcze kilka innych planów wycieczek , przynajmniej jak jedna z nich się ziści to już bede się cieszył no i lustro też ;)

ps. No bo nie dokończyłem wiec fotografuje od 2004 roku i dopiero chyba od roku myśle o lustrzance wiec mój wybór nie jest od tak sobie jest już przemyślany. Po za tym jeszcze 1-2 lata temu ceny były zaporowe a wydać na aparat wiecej niż 600 zł dla mnie było głupotą. Czasy się zmieniły i chyba lepiej wydac na lustro 1700 czy 1800 niż na kompa który po 1,5 roku 2 lat bedzie juz stary i gry nie pociągnie. (taa jestem tez zapalonym pctowcem :P )
 

Arti  Dołączył: 20.04.2006
Cytuj
piotrek0001 napisał/a:
Za jakiś czas kupie lustrzanke zobacze w końcu więcej niż 5 opcji do ustawienia to poeksperymentuje.

Ale obiecaj mi jedno. Przeczytaj przynajmniej instrukcję zanim zaczniesz zadawać pytania. OK?
 

piotrek0001  Dołączył: 05.01.2009
Cytuj
Arti napisał/a:
piotrek0001 napisał/a:
Za jakiś czas kupie lustrzanke zobacze w końcu więcej niż 5 opcji do ustawienia to poeksperymentuje.

Ale obiecaj mi jedno. Przeczytaj przynajmniej instrukcję zanim zaczniesz zadawać pytania. OK?

spoko ja juz instrukcje do k200d mam :P przejrzałem pierwsze strony ale wiesz co daje ins. bez aparatu :P jak bede go miał podepne pod prąd kabelkiem i jazda z opcjami na spokojnie zaczne macać kazdą opcje i zobaczymy co z tego wyjdzie... potem jak coś zacznie wychodzic w domu wyjde na dwór... nad jezioro aby tez spokojnie bez ludzi porobic fotki jak bedzie ok zaczne wychodzic w miasto. ;)

Wyświetl posty z ostatnich:
Skocz do:
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach