Belfer  Dołączył: 09.09.2008
K200D-który zestaw? Cytuj
Witam
Po wielu talerzach zupy i litrach herbatki wypytej podczas czytania opini, forum itp, zdecydowałem się na w/w Pentaxa
W sklepach dostępny jest on w kilku zestawach: np:
1)pudło + ob. DA 18-55 II
2)pudło+ob. DA 18-55mm II + power kit grip - ok1800zł
3)pudło + ob. DA 18-55mm II + ob.DA 50-200mm - ok.2200zł
Który moglibyście mi polecić?
Aparat będzie wykorzystywany do zdjęć plenerowych oraz zdjęć studyjnych (dekoracje wnętrz)
Zastanawiałem się nad tym drugim obiektywem, jakiej jakości są zdjęcia? Czy może lepiej "stałke" w to miejsce?
pozdrawiam
 
kenworth  Dołączył: 06.08.2008
Cytuj
Patrząc "przez" wizjer to zestaw 1 i 2 jest taki sam a zestaw 3 jest nieużywalny w pomieszczeniach (za dluga ogniskowa).
Ja kupiłem zestaw drugi i obiektyw dlugi do widoczków. W zestawie numer dwa dostajesz też akumulatory i ładowarke (12 godzinna ale zawsze coś)
 

Emir  Dołączył: 17.11.2007
Cytuj
Polecam zestaw drugi. Za 400 zł z haczykiem dokupisz osobno smc-da 50-200, i w ten sposób będziesz mia puszkę, gripa i dwa przyzwoite obiektywy w cenie do 2300 zł.

Krótki telezoom jest niezły. Znajdź w wyszukiwarce Pentax Photo Gallery i zobacz co tym można. Jednak w studio lub w innych pomieszczeniach bez porządnego statywu to chyba się nie obędzie...
 

Belfer  Dołączył: 09.09.2008
Cytuj
Ok, dziękuje za podpowiedzi.
Chyba się skusze na ten z gripem, ponoć bardzo poprawia ergonomie?
kenworth ta ładowarka jest na 4 "paluchy" ? bo na fotkach to chyba tylko dwa wejścia widze :->
Co do fotek w pomieszczeniach, to tutaj chyba nie ominie mnie opcja "makro" w obiektywie, ponieważ małe rzeczy tez trza będzie "ofocić", więc dodatkowe obiektywy będe musiał i tak nabyć. To oczywiście w innym dziale...
pozdrawiam
 

MiQ27  Dołączył: 17.09.2007
Cytuj
Cytat
ta ładowarka jest na 4 "paluchy" ? bo na fotkach to chyba tylko dwa wejścia widze

BC-700 i tak Cię nie ominie :-)
 
nazgul  Dołączył: 15.10.2007
Cytuj
MiQ27 napisał/a:
Cytat
ta ładowarka jest na 4 "paluchy" ? bo na fotkach to chyba tylko dwa wejścia widze

BC-700 i tak Cię nie ominie :-)


Ładowarka jest na 4 paluchy i jest przyzwoita.
 

Belfer  Dołączył: 09.09.2008
Cytuj
MiQ27 napisał/a:
BC-700 i tak Cię nie ominie


a cuś to takiego? :oops:
 

MiQ27  Dołączył: 17.09.2007
Cytuj
BC-700 to ładowarka mikroprocesorowa do aku AA/AAA, 4-kanałowa :-)
W kilku(nastu, dziesięciu) dyskusjach na temat aku AA + ładowarka wynik końcowy asymptotycznie dążył do zestawu BC-700+eneloop (to takie aku od Sanyo) :-D
 

Belfer  Dołączył: 09.09.2008
Cytuj
aaaa, dzięki :-B
moglibyście mi jeszcze tylko podać średnice obiektywu?, bo chciałem jeszcze filtr polaryzacyjny dokupić
EDIT
sorki nie przyjżałem się fotkom, ma 52 śr.
pozdrawiam
 

WuWu84  Dołączył: 25.09.2007
Cytuj
Kit ma 52 mm. Na przyszłość: www.pentaxdslr.com
 

djack  Dołączył: 22.04.2006
Cytuj
Belfer napisał/a:
Chyba się skusze na ten z gripem, ponoć bardzo poprawia ergonomie?
Owszem. Mały palec nie zjeżdża z kurpusu. A i spust na gripie też się przydaje.
 

Dada  Dołączył: 01.03.2007
Cytuj
A najfajniejsza jest elektrownia - 8xAA to naprawdę dużo prądu. :mrgreen:
 

djack  Dołączył: 22.04.2006
Cytuj
Dada napisał/a:
8xAA to naprawdę dużo prądu.
Tylko, że aparat nie jest zasilany ze wszystkich ośmiu, ale z czterech. Patrz ustawienia w menu - albo aparat sam wybiera z którego zestawu ma zasilać (wybiera ten o wyższym poziomie naładowania), albo użytkownik może ustawić z którego najpierw.
 
kenworth  Dołączył: 06.08.2008
Cytuj
Według tego co pisze w istrukcji to mozna ustawic:
1. Aparaj zuzywa prad z aparatu a potem gripa
2. odwrotnie
3. aparat rownomiernie zuzywa oba zrodla pradu
Tak pisze w istr od K200
 

djack  Dołączył: 22.04.2006
Cytuj
kenworth napisał/a:
3. aparat rownomiernie zuzywa oba zrodla pradu
Tak pisze w istr od K200
A właśnie, że nie. Poczytaj instrukcję (str.215). Nie ma ani słowa o równomiernym zużywaniu obu żródeł.
Cytat: "Autom. Wybór: Priorytet ma zestaw baterii o najwyższym poziomie naładowania.
Najpierw korpus/Najpierw pojemnik: priorytet ma wybrany zestaw baterii."
 

Dada  Dołączył: 01.03.2007
Cytuj
djack napisał/a:
Tylko, że aparat nie jest zasilany ze wszystkich ośmiu, ale z czterech
Wyobraź sobie, że wiem. Tyle tylko że do dyspozycji mam nadal 8 baterii bez przekładania. Przy zastosowaniu Eneloopów to jest 4 Ah, czyli raczej sporo.
 
crash85  Dołączył: 06.12.2008
Cytuj
Witam, pisze w tym temacie żeby nie zakładać nowego i nie robić smietnika... zdecydowałem, że w nowym roku kupię http://www.e-cyfrowe.pl/p...towe_7#zakladki , jestem amatorem ale Fuji 5600 z rozbudowanym manualem dało mi szkołe i jestem gotów podjąć walkę z K200d bo to nie podlega wątpliwości, co do kitowego obiektywu to wyczytałem, że jest dobry jak na kita i na razie do nauki K200d będzie mi służył a w późniejszym czasie zakupie coś jaśniejszego... co sądzicie o drugim obiektywie z tej oferty ? jest sens to brać czy może kupić zestaw z kitem i dokupić coś innego ? na pewno potrzeba mi jakiegoś zooma bo po przesiadce z 5600 będzie mi bez niego ciężko :) może polecicie coś innego w dobrej cenie co nadawałoby się też do macro ?
 

Samp  Dołączył: 23.04.2006
Cytuj
crash85 napisał/a:
Witam, pisze w tym temacie żeby nie zakładać nowego i nie robić smietnika...

Super, brawo i :-B
crash85 napisał/a:
co sądzicie o drugim obiektywie z tej oferty ?

To są dwa szkiełka, doskonałe na początek zabawy z lustrem, całkiem OK jakościowo.
crash85 napisał/a:
na pewno potrzeba mi jakiegoś zooma bo po przesiadce z 5600 będzie mi bez niego ciężko :) może polecicie coś innego w dobrej cenie co nadawałoby się też do macro ?

Jeśli pod pojęciem "zoom" masz na myśli teleobiektyw, to bierz wspomniany zestaw z dwoma zoomami. "Coś do makro" - to może jakiś dłuższy obiektyw macro, typu Pentax SMC-DFA 100mm Macro, Tamron 90/2.8, Sigma 105/2.8 ? Ale to droższe rozwiązania.
 

takseo  Dołączył: 25.09.2008
Cytuj
Osobiście zabrałbym kit z gripem i osobno dokupił tele. Grip drastycznie poprawia ergonomię. Gdybym kupił zestaw z 2 obiektywami, to teraz plułbym sobie w twarz, ze nie zabralem gripa.. a może to wina moich wielkich łap? Polecam przymierzyć przed zakupem (chyba, ze stać cię teraz, na osobne dokupienie gripa:D)
 
crash85  Dołączył: 06.12.2008
Cytuj
no nie bardzo dlatego odkladam to na nowy rok i staram sie dobrac optymalne rozwiazanie :)

miałem w reku k200d z gripem i bez i nie doskwierał mi jego brak, moze dlatego ze jestem przyzwyczajony do niewielkiego fuji 5600... nawet smialbym stwierdzic (na razie) ze grip mi przeszkadza :/

Wyświetl posty z ostatnich:
Skocz do:
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach