maciekx  Dołączył: 05.03.2012
Cytuj
Siema Doda

już śpiesze z wyjaśnieniem
Wywołanych mam całkiem całkiem, komputer mi kiedyś padł, innym razem dysk przenośny. Nauka nie poszła w las. I dla mnie jedyny sejfty sposób na przechowanie zdjęć to wywołać chociaż te najwartościowsze
Przy czym absolutnie żadne z moich zdjęć nie aspiruje do miana zdjęcia "artystycznego" . Nigdzie zdjęć nie publikuje, poklasku nie potrzebuje.
, taka domowa kronika. Żona uwielbia, i potrafi z koleżankami godzinami oglądać.
Ilość klapnięć wynika z szerokiego spektrum zainteresowań i ciekawego otoczenia w jakim mieszkam
Jak kupiłem kx to była moja pierwsza lustrzanka i na wiele kilometrów odstawiła to co miałem wczesniej ( małpka sony cyber coś tam ). I tak jakoś poszło

Mam taki niby teleskop i tam podpinałem kx
potem odkryłem PK_terher i eksperymentowałem z timelapse w nocy jak i w dzień
Potem zajawka na długie czasy naświetleń w nocy + ruchliwa droga i wychadzą takie fajne zmazy
albo latanie z kolesiami w nocy przed obiektywem ze świecącymi diodami. Było Naprawde zabawnie po kilku browarach :-)
Do tego wszelakie imprezy licznej rodziny, a nawet chrzest który kompletnie zawaliłem.
Różne przypadkowe zdarzenia, kiedyś wstałem robić zdjęcia o 3 w nocy bo pioruny waliły wkoło.
Inną razą wyczytałem że bedzie deszcz leonidów i nocka zarwana, a upolowałem raptem ze 3
I tak mógł bym wyliczać jeszcze długo. Tak właśnie urzywam mój aparat.
Dużo i raczej pomysłowo
Przypomniało mi się jeszcze jak zapakowałem kx w ( dość) przeźroczyste pudełko śniadaniowe. Przykleiłem pudełko do deski deske z boku do kłada przykręciłem i nagrałem przejazd przez tor
Wyszło fajnie, praca zawieszenia i błoto na wszystkie strony lecące
 

plwk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
maciekx napisał/a:
Siema Doda

Doda chyba nie czyta naszego forum :evilsmile:
 

korniszon  Dołączył: 02.03.2012
Cytuj
plwk napisał/a:
maciekx napisał/a:
Siema Doda

Doda chyba nie czyta naszego forum :evilsmile:

Może chciał Dada ale awatar go zmylił ;-)
 

Mateusz-P  Dołączył: 20.10.2013
Cytuj
Po zainstalowaniu PhotoMe sprawdziłem licznik w niedawno zakupionej K5 i wyszło 27500 zdjęć.. Aparat był sprzedany z gabloty i trochę mnie to zdziwiło że aż tyle... liczyłem na jakieś 200 max. Zrobiłem od zakupu raptem kilka fot i ze 3 filmiki.

Dziwne też jest to, że po wykonaniu filmu trwającego 3s licznik wzrósł o 5
 

plwk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
Jeśli włożyłeś używaną kartę to kontynuowało liczenie od ostatniego numeru zdjęcia na karcie.
 

opiszon  Dołączył: 29.01.2008
Cytuj
plwk, ale PhotoMe powinno odczytywać ShutterCount, a nie po numerze zdjęcia, który rzeczywiście może być kontynuowany na starej karcie
 

Mateusz-P  Dołączył: 20.10.2013
Cytuj
Zrobię low level format i dam znać. Też mi się wydaje że powinno odczytać shutter count z aparatu a nie z karty. To by było dziwne.

[edit]
po formacie karty programem do nisko poziomowego formatowania nadal numeracja jak poprzednio.
 

plwk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
Zobacz w PhotoMe czy aparat nie był serwisowany.
 

Mateusz-P  Dołączył: 20.10.2013
Cytuj
Camera has been serviced? | Serviced bit not set (Value: 2?) | 0215 | CameraInfo[2] | LONG(5)

to chyba znaczy, że nie prawda?
 

plwk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
Wygląda, że nie. Ciekawe skąd ten przebieg?
 

Mateusz-P  Dołączył: 20.10.2013
Cytuj
Wysłałem zapytanie do sprzedawcy. Jak mnie zdenerwuje głupim komentarzem to go oddam.
 

Makler  Dołączył: 09.03.2009
Cytuj
Jeżeli w exifie (odczyt. np. przez PhotoMe) zdjęcia w pozycji ShutterCount jest wartość 27500 to tyle aparat ma zrobione. Numeracją zdjęcia niema się co sugerować, ale jeśli piszesz 27tyś to nie chodzi o numer w nazwie zdjęcia bo te są do 9999 i idą od nowa :-) . Sprawdź jeszcze raz dokładnie (możesz jeszcze plik jpg poprzez stronę http://www.camerashuttercount.com/ ), jeśli rzeczywiście tyle jest to ja bym go oddał bez gadania. Swoją k-5 mam od grudnia 2011 i dojeżdżam do 25tyś a nie uważam żebym robił mało zdjęć.
Oczywiście nie wszystkie klapnięcia migawki to zdjęcia, np. uruchomienie LV powoduje otwarcie migawki po czym przed zrobieniem zdjęcia aparat ją zamyka, otwiera i zamyka na czas naświetlania zdjęcia i otwiera by wrócić do LV, czyli w tym trybie licznik migawki zwiększa się o dwa na jedno zdjęcie.
Co nie zmienia faktu że 27tyś to bardzo dużo i nie wierze że każdy wchodzący do sklepu od razu prosił właśnie o Pentaxa :-P
 

Mateusz-P  Dołączył: 20.10.2013
Cytuj
No na mojej 3 letniej K20D miałem 15000 więc się przeraziłem i dwa programy podają 27500 =.=
 

schwefel  Dołączył: 17.12.2007
Cytuj
Jeżeli przez rok robisz 5tys. zdjęć to nie masz się czym martwić, bo prędzej K-5 zestarzeje się niż padnie w nim migawka.
 

M.K  Dołączył: 26.08.2007
Cytuj
Chwila z tą wiarą w przebieg migawki. K10 strzeliłem 35 tys i migawka działała, w k20 strzeliłem pod 40 i migawka nadal pracuje, w k-5 nie przekroczyłem 30 i właśnie jest w seriwsie na wymianie migawki. 100tys to jest średnia arytmetyczna z danej grupy aparatów, jeden zrobi 120tys drugi 5tys. Więc jeśli aparat jest kupiony jako nowy, a przebieg pokazuje 27000!!! to ja bym nawet nie zastanawiał się nad oddaniem. Idź do salonu i kup auto za cenę nowego z przebiegiem 27000kilometrów. Kupisz schwefel?
 

Mateusz-P  Dołączył: 20.10.2013
Cytuj
Udało się zwrócić aparat na zasadzie niezgodności towaru z umową bo brałem ten sprzęt na firmę. Ostrzegam tylko że jak ktoś ma zamiar kupować K5 ze sklepu z Żarów lub aukcji na allegro z tego miejsca to niech poprosi najpierw o fotę i sprawdzi przebieg ;) Na pewno nie są to nowe sprzęty jak twierdzi sprzedawca. Miał jeszcze drugie K5 z przebiegiem 4600
 

Zbynio  Dołączył: 07.05.2007
Cytuj
A'propo przebiegu to TU fotka prawdę ci powie dla tych którzy nie mają Photo-me.

Też miałem przygodę z K200 gdzie nowy miał przebieg 5200. Oczywiście zwrot.
A znajomy mi K-5IIs miał "fabryczny" przebieg 85 klapnięć. Ciekawe.
 

michau.ezg  Dołączył: 03.03.2010
Cytuj
A u mnie numer na obudowie zgadza sie z tym co pokazuje photome. Moja k-5II po zrobieniu przeze mnie pierwszego zdjęcia pokazała w photome shutter count =1 :mrgreen: miałem więc szczęście kupując naprawdę nowy aparat :-)
 

technik219  Dołączył: 25.01.2009
Cytuj
michau.ezg napisał/a:
Moja k-5II po zrobieniu przeze mnie pierwszego zdjęcia pokazała w photome shutter count =1 :mrgreen: miałem więc szczęście kupując naprawdę nowy aparat :-)
No i to jest dopiero podejrzane! Przecież aparat po złożeniu przechodzi kontrolę techniczną. Znaczy Twój albo nie przeszedł takiej kontroli, albo był wyzerowany jak licznik Audi A4 na giełdzie w Słomczynie :mrgreen:
 

plwk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
Od pewnego czasu są zerowane po kontroli.

Wyświetl posty z ostatnich:
Skocz do:
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach