emigrant  Dołączył: 20.09.2006
Serwer nie wytrzymuje?
Ostatnio coraz częściej przy próbie wejścia na kolejną stronę Forum, pojawia mi się następujący komunikat:

503 Service Unavailable
Virtual Server overloaded - high load (or servicing) in progress.

Czasami, zwłaszcza wieczorem zdarza się też całkowity brak możliwości wejścia na jakąkolwiek stronę Forum.

Czyżby oznaczało to, że hardware nie wytrzymuje obciążenia?
Śmiem w to wątpić. Skłonny raczej byłbym twierdzić, że zastosowany soft mamy nie najwyższych lotów. Świadczy o tym fakt, że przytoczony komunikat nie pojawia się wyłącznie w okresach wzmożonej aktywności użytkowników, ale też np. rano.

Oczywiście zdaję sobie sprawę, że przejście na inne oprogramowanie może wymagać (poza roboczogodzinami naszych adminów) także co nieco finansów.
A może jest to kwestia nieco innej konfiguracji softu?
 

MKw  Dołączył: 20.04.2006
To raczej kwestia hostingu i dosc sztywnych parametrow serwera virtualnego - inna sprawa ze phpBB by pszemo bardzo mocno jedzie po bazie danych, ale cos za cos albo ficzerki albo wydajnosc. Szczegoly to pewnie tylko Piotr moze jakies podac.
 

argawen  Dołączył: 19.04.2006
emigrant napisał/a:
Ostatnio coraz częściej przy próbie wejścia na kolejną stronę Forum, pojawia mi się następujący komunikat:

503 Service Unavailable
Niestety, także mam to coraz częściej :-(
 

tref  Dołączył: 05.09.2006
Refresh i jedziemy dalej. Może to denerwować, jeśli ma się wolne łącze, no ja nie narzekam aż tak bardzo (ale fakt, że być tego nie powinno)
 

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20.04.2006
No, i jak w jednym momencie sto ludzi naciśnie refresz, to mamy 503. Proponuję wprowadzić jakiś harmonogram
 

Michu  Dołączył: 18.04.2006
Jarek Dabrowski napisał/a:
Proponuję wprowadzić jakiś harmonogram
Dobra. Ja wciskam pierwszy!
 

Wojtek.A  Dołączył: 31.08.2006
Ja przedostatni 8-)
 

argawen  Dołączył: 19.04.2006
tref napisał/a:
jeśli ma się wolne łącze
Mam w Aster 2MB, to znowu nie takie wolne :-)
 

Michu  Dołączył: 18.04.2006
Ja mam 1,44MB na dyskietce i za szybkie to nie jest...
 

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20.04.2006
Michu napisał/a:
Ja mam 1,44MB na dyskietce i za szybkie to nie jest...
Spróbuj włożyć drugą stroną, albo w inną szparę.
 

Michu  Dołączył: 18.04.2006
Cytat
Spróbuj włożyć drugą stroną, albo w inną szparę.
To bolało...
Próbowałem włożyć w inną szparę.
 

emigrant  Dołączył: 20.09.2006
argawen napisał/a:
Mam w Aster 2MB


argawen
ale Cię Michu na mieszaniu bitów z bajtami chwycił. A to tylko wielkość literki...
:mrgreen:
 

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20.04.2006
Michu, kogo bolało?
 

argawen  Dołączył: 19.04.2006
emigrant napisał/a:
argawen ale Cię Michu na mieszaniu bitów z bajtami chwycił. A to tylko wielkość literki...
:mrgreen:
:oops: :mrgreen:
 

Michu  Dołączył: 18.04.2006
Jarek Dabrowski napisał/a:
Michu, kogo bolało?
Wyznania intymne jedynie na PW.
 

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20.04.2006
Co ma do tego Politechnika Warszawska?
 

Michu  Dołączył: 18.04.2006
Jarek Dabrowski napisał/a:
Co ma do tego Politechnika Warszawska?
To tam posklejali linijki kodu źródłowego tego forum. Z makaronu Malma oczywiście.
 

tref  Dołączył: 05.09.2006
Cytat
To forum jest teraz wyłączone.
Powód: Database backup in progress please wait few seconds.

:mrgreen: po raz 14 w ciągu tygodnia, kocham backup'y
 
dan  Dołączył: 11.08.2006
Jarek Dabrowski napisał/a:
Co ma do tego Politechnika Warszawska?

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Chyba zaczne pic ten sok z warzyw :-P
 

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20.04.2006
tref napisał/a:
Cytat
To forum jest teraz wyłączone.
Powód: Database backup in progress please wait few seconds.

:mrgreen: po raz 14 w ciągu tygodnia, kocham backup'y
Tref, ty wiesz, ile czasu zajmuje nagranie foruma na kasety Stilon C-60?

Wyświetl posty z ostatnich:
Skocz do:
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach