"Les adultes sont déserteurs" - L'enfance, J. Brel
"Dorośli są dezerterami" - L'enfance (Dzieciństwo), J. Brel
"Living is easy with eyes closed"
pozdrawiam
k-S2 GR Fuj
pozdrawiam
k-S2 GR Fuj
CytatPicie sześciu albo więcej filiżanek kawy dziennie redukuje ryzko śmiertelności najbardziej. Ale ludzie, którzy piją od dwóch od pięciu filiżanek kawy dziennie, również mieli mniejsze ryzyko. Niezależnie od tego, czy kawa zawierała kofeinę czy nie.
K-5, S9600
Co do kawy rozpuszczalnej to ja ostatnio spróbowałem kawę Woseba Arabica i jestem dość mile zaskoczony. Jest lepsza od jakichś Jacobs, Tchibo i innych. Oczywiście jak zwykle może to być kwestia gustu.dlugas1982 napisał/a:Wypiłem już kilka różnych marek oraz odmian i wnioski:
Większość GOLD, CREMA to słabizna, aromatu kawy maleńko, bardziej idzie w inkę i kakao
PRIMA i CRONAT GOLD prawie nie pijalne, nawet zrobione na samym gorącym mleku
Te wszystkie sensazione, velvety słabe w smaku,ale lepsze od "creme" bo coś tam czuć tej kawy, ale i tak bliżej temu do "napoju kawowego" Pewnie w lecie dobrze się robi z tego ICE COFFE, ale ja i tak wolę zimne piwo jak zimną kawę
W domu też pijam kawę z kawiarki ale jako "wsad" stosuję zazwyczaj kawy niemarkowe kupowane w sklepie "Kawa czy Herbata" (oczywiście cena x2) a jak już piję kawę markową to obecnie tylko Lavazzę.dlugas1982 napisał/a:W domu piję kawiarka 2 cup, jakaś 100% mielona arabica (lavazza lub tchibo excsluzive itp.) no i prawie tyle samo spienionego mleka. Póki co smakuje, choć już mi się nudzi i trzyma mnie tylko brak kasy by coś lepszego zakupić jako wsad do kawiarki.
Zdaje się, że trafiłeś w sedno. Udział kawy w "kawie rozpuszczalnej" jest relatywnie niewielki i dochodzi mniej więcej do 40% objętości. Natomiast sporo (nawet bardzo) to wypełniacze w rodzaju trocin i jakichś takich niekoniecznie stricte spożywczych specyfików.dlugas1982 napisał/a:Rozpuszczalnej bez mleka w moim przypadku nie ma raczej możliwości wypić, bo pachnie i smakuje to jak zalany wrzątkiem zmieszany żużel z popiołem ze szczyptą ciemnoziemu.
6x7 z kominkiem, pryzmatem oraz drewnianą rączką
Znam ten bol - u mnie skonczylo sie na termosie :Ddlugas1982 napisał/a:Jaka rozpuszczalna wg Was jest subiektywnie najlepsza? w pracy póki co nie mam innej opcji.
masz jakiś dobry link, bo póki co nie znalazłem nic ciekawego odnośnie "czynników nie kawowych" w rozpuszczalce, a w końcu bym rozwiązał temat jej "szkodliwości lub oszukańczości"CytatUdział kawy w "kawie rozpuszczalnej" jest relatywnie niewielki i dochodzi mniej więcej do 40% objętości. Natomiast sporo (nawet bardzo) to wypełniacze w rodzaju trocin i jakichś takich niekoniecznie stricte spożywczych specyfików.
no powoli zaczynam dojrzewać do tej myśli, tylko ten kubkotermos, który mam jest o kant ..pyCytatu mnie skonczylo sie na termosie
Cytat
Z jednego z ostatnich (?) badań IJHARS dot. kontroli jakości kawy palonej wynika, że spośród przebadanych zakładów w 12 dużych miastach Polski:
- aż w połowie z nich wykryto zawyżoną zawartość ziaren wadliwych (które nie nadają się do sprzedaży)
- kawa w 20% zakładów miała niewłaściwy (tj. z wyczuwalną pleśnią) smak
- w 26% zakładów kawa miała zawyżoną zawartość kofeiny
- 3,4% – zaniżoną zawartość kofeiny
............
Badania wykazały (stan na marzec 2010 roku), że kawa naturalna (rozpuszczalna) często jest fałszowana produktami zbożowymi. Nie ma natomiast mowy (w tym konkretnym raporcie) o żadnych emulgatorach, glutaminianie sodu, czy niklu.
CytatWychodząc naprzeciw zapotrzebowaniom rynku Laboratorium Specjalistyczne Głównego Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych w Gdyni opracowało własne procedury badawcze oraz wdrożyło znormalizowane metody badawcze pozwalające na kompleksową ocenę jakości handlowej kawy, stosując różne techniki analityczne, ze szczególnym uwzględnieniem wykrywania zafałszowań kawy rozpuszczalnej i kawy palonej mielonej.
Laboratorium GIJHARS w Gdyni jest jedynym w Polsce laboratorium, które wdrożyło i uzyskało akredytację Polskiego Centrum Akredytacji w zakresie oznaczania zawartości cukrów prostych: glukozy, fruktozy i ksylozy w kawach rozpuszczalnych. Jest to metoda pozwalająca na wykrywanie zafałszowania kawy rozpuszczalnej tanią kawą zbożową. Zafałszowania w kawie naturalnej mielonej potwierdzane są nowatorską metodą mikroskopową, umożliwiającą wykrywanie upalonych surogatów między innymi jęczmienia, owsa, żyta, pszenicy, buraka czerwonego, buraka cukrowego oraz cykorii. Fałszowanie kawy w znacznym stopniu obniża jej walory smakowe i zapachowe.
Dotychczasowe badania wykazały, że kawa naturalna jest fałszowana produktami zbożowymi. Jest to problem, który powinien zostać pilnie rozwiązany z punktu widzenia konsumenta i uczciwych producentów kawy
Kiedyś to były czasy ! Po drzewach się chodziło...
Kotlet`s professional photography
http://sebastianstoklosa.blogspot.com/
Enzo napisał/a:Drugi pod względem zachwytów był chemex
Enzo napisał/a:wszyscy z uczestników bardzo zachwalali efekty tego urządzenia
http://aleknowak.net
Go Out And Burn The Sensor Again
alkos napisał/a:Jak ktos lubi lure ... Espresso rzadzi!
Kiedyś to były czasy ! Po drzewach się chodziło...
Kotlet`s professional photography
http://sebastianstoklosa.blogspot.com/
"Les adultes sont déserteurs" - L'enfance, J. Brel
"Dorośli są dezerterami" - L'enfance (Dzieciństwo), J. Brel
alkos napisał/a:Espresso rzadzi!
boso
PiotrR napisał/a:zdąży wystygnąć, nim się do końca zaparzy
Kiedyś to były czasy ! Po drzewach się chodziło...
Kotlet`s professional photography
http://sebastianstoklosa.blogspot.com/
Cytatzdąży wystygnąć, nim się do końca zaparzy
Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Theme created by opiszon, powered with Bootstrap and VanillaJS.
Strona używa plików cookie. Jeśli nie zgadzasz się na to, zablokuj możliwość korzystania z cookie w swojej przeglądarce.
my.pentax.org.pl