Los Amatoros
K-r/18-55/MC Cosmicar 35-70 @4
http://bezcien.wixsite.com/bezcien
Ijon napisał/a:W tym samym budżecie lepszą kawę na pewno będzie robił zestaw młynek + ekspres kolbowy niż ekspres automatyczny.
Ijon napisał/a:Do aeropressu wystarczy ręczn
To zależy od temperatury "początkowej". Ja zaczynam różnie, od 96stC to ok. 76stC. Zazwyczaj proces parzenia u mnie zamyka się w 2, góra trzech minutach, więc temperatura naparu jest OK. Gorzej z phinem i przelewami po 15-20 minut. Wtedy można już całkiem zimną kawę otrzymać Odkąd potłukła mi się szklanka z podwójnymi ściankami, to z phina napar robię do termosu.mygosia napisał/a:i tak sobie myslę jaka jest temperatura kawy w momencie, gdy już nalejemy ja do filiżanki.
Owszem, można. Ale otrzymanie naprawdę fajnego naparu z kawiarki, a na dodatek powtarzalnych efektów, wymaga trochę zachodu. I jednak drip lub aeropress dają ciekawszy efekt.axolotl napisał/a:A ja polecam kawiarke np. bialetti venus. Do tego jakas dobra kawka + spieniacz mleczka elektryczny clatrinica. Mozna sobie swietna kawke przyrzadzic i do tego goraca
6x7 z kominkiem, pryzmatem oraz drewnianą rączką
plis napisał/a:pomimo możliwości regulacji poziomu mielenia, nie da się zejść tak nisko jak potrzeba na prawdziwe espresso i ciśnienie pewnie jednak nieco za wysokie. Efektem obu powyższych jest zbyt szybkie robienie kawy co ma wpływ na smak. Jeśli zaakceptujesz te minusy to powinno być dobrze. Są różne modele spieniacza. Może być standardowy długi stalowy albo krótki z nasadką
Kiedyś zrobię DOBRE zdjęcie...
matb napisał/a:I warto lepszy młynek kosztem "gorszego" ekspresu.
Robert K. napisał/a:"Ma wpływ na smak" - w sensie: nie jest smaczna? ;)
K-S2 + Super A + DA 20-40 + DA 18-135 + S10-20 3.5 + S30 1.4 Art + HD 55-300 + Ltd 21, 35, 40, 70 + A50 1.4, 1.7 + A28 2.8
matb napisał/a:
To zależy od temperatury "początkowej". Ja zaczynam różnie, od 96stC to ok. 76stC. Zazwyczaj proces parzenia u mnie zamyka się w 2, góra trzech minutach, więc temperatura naparu jest OK.
pozdrawiam
k-S2 GR Fuj
Robert K. napisał/a:Może to po prostu efekt wrodzonego lenistwa albo wiecznego braku czasu - w każdym bądź razie nie wyobrażam sobie przeznaczać kilkunastu/kilkudziesięciu minut na przygotowywanie kawy i mycie urządzeń, w których ją robiłem.
Pozostaję przy wariancie ekspresu automatycznego.
Wszelkie propozycje sprawdzonych modeli mile widziane.
Moje gnioty
K-5, DA SMC 15/20-40/70 LTD, DA*50-135/2.8, SMC A 50/1.7
janpa napisał/a:bardzo podobnego do Saeco Syntia
dybon napisał/a:Ja mam Saeco Xsmall, chyba taki jak poniżej
Kiedyś zrobię DOBRE zdjęcie...
POZDRAWIAM.
zloty_2000
"Les adultes sont déserteurs" - L'enfance, J. Brel
"Dorośli są dezerterami" - L'enfance (Dzieciństwo), J. Brel
PiotrR napisał/a:Ja od lat szukam czajnika, który sam robi herbatę z sokiem malinowym. Ale wychodzi mi, że prościej samemu wlać ten sok do herbaty. Może idź tym tropem?
POZDRAWIAM.
zloty_2000
"Les adultes sont déserteurs" - L'enfance, J. Brel
"Dorośli są dezerterami" - L'enfance (Dzieciństwo), J. Brel
K-3|K-x|DA L 18-55|DA L 50-200|A50/2|DA35|T17-50|DA* 60-250|DA 15
"katrojka" + sam 14/2.8 + sig 17-50/2.8 + sig 28-85/3.5-4.5 + pen 18-55/3.5-5,6 + pen 50/1.8 + pen 55-300/4.0-6.3 PLM + hel 58/2.0
PiotrR napisał/a:Po prostu myślałem, że może jednak lepiej mieć dobry ekspres, a z mlekiem mieszać sobie samemu, ale skoro to ma być drugi ekspres dla bardziej wygodnickiej połowy, to już wszystko rozumim i się nie czepim.
Los Amatoros
K-r/18-55/MC Cosmicar 35-70 @4
http://bezcien.wixsite.com/bezcien
axolotl napisał/a:Bialetti Venus, mam ja juz 3 lata i dalej wyglada jak nowa
Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Theme created by opiszon, powered with Bootstrap and VanillaJS.
Strona używa plików cookie. Jeśli nie zgadzasz się na to, zablokuj możliwość korzystania z cookie w swojej przeglądarce.
my.pentax.org.pl