mily  Dołączył: 19.04.2006
Karta graficzna Cytuj
Wszedzie pelno rozmow o monitorach, ich jakosci, kalibracji itp. A tak jakos pomijany jest temat grafiki - czego uzywacie, ze tak z ciekawosci spytam. Bo ja w ktoryms momencie, gdy przestaly mnie interesowac gierki wsadzilem do kompa Matroxa g400 max i zostalem powalony jakoscia obrazu po przesiadce z firmowego gf4ti. No i ten matrox do dzis siedzi sobie w spokoju w moim kompie...
 

Fafniak  Dołączył: 19.04.2006
Cytuj
hercules 9500pro
 

Bronek  Dołączył: 04.09.2006
Cytuj
ja mam tez Matroxa - najtanszy model Parchelii, tak naprawde nazywa sie Millenium P650. Mam watpliwosci czy korzystajac z wyjscia DVI widze wszystkie zalety tej karty, ale nie mam miejsca na biurku na CRT. A podlaczenie LCD do wyjscia D-sub raczej nie wyjdzie na lepsze, nawet z tej karty.
 

milo  Dołączył: 01.08.2006
Cytuj
Ja mam geforca 7600GT PCIX polaczonego z LCD poprzez DVI.
 

Michu  Dołączył: 18.04.2006
Cytuj
Na jednym (netowym) Matrox G450. Na drugim, roboczym Elsa GLoria III do monitora przez BNC.
 

nowakka  Dołączył: 22.04.2006
Cytuj
32-megowy Radeon 7500 w notebooku. :-/
 

Zdano  Dołączył: 23.10.2006
Cytuj
ATI Mobility Radeon X600 256 MB w notebooku.
 

hamster  Dołączył: 11.10.2006
Cytuj
"szafirowy" X800gto2
ile ja tam miałem pamięci w niej?... zapomniałem - dopiszę jak wrócę z tyrki
 

Marek Wyszomirski  Dołączył: 18.04.2006
Cytuj
Miałem Matroxa G400 i kilkuletni 17" monitor CRT. Potem zaczęły mi chodzić pomysły robienia prezentacji dla rodziny na telewizorze LCD i wymieniłem Matroxa na G-Force 6200. Gdy córka wymieniła monitor na LCD (miała przedtem jakiegoś starego Samsunga 15", monitor kupiła w miarę porządny do grafiki - NEC1970NX) - Matrox G400 powędrował do niej. Nie miałem pzrekonania do jakości monitorów LCD, ale gdy zobaczyłem efekty na tym NEC-u szybko zmieniłem monitor - z racji ograniczonej ilości miejsca 19" sobie wstawić nie mogłem, ale udało mi się kupić za bezcen poleasingowego 18" Eizo L685. Podłączyłem i... załamka - pzrejścia tonalne zupełnie do kitu - w jakieś dziwne schodki. Ale - dla ciekawości podłączyłem NEC-a córki i... też kicha. W efekcie szybko zmieniłem G-Force'a na Matroxa G450 (akurat był wysyp na Allegro - juz za 20zł można było kupić;-) i w tej chwili na jakość obrazu nie narzekam:-)
 

zorzyk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
ATI XPert@Work, 4 MB RAM, pracuje 1280x1024/kolor 24 bity lub w niższych rozdzielczościach / 32 bity.
 

cotti  Dołączyła: 20.04.2006
Cytuj
nie wiem, co mam :-( w zakładce o właściwościach ekranu wyświetla mi Radeon 9250 :-)

zanim kupiłam sobie ten komputer, zawsze musiał być Matrox ;-)
Zresztą, w pracy, na starszych komputerach wszędzie jest matrox, jako najmniej konfliktowa karta
teraz dostaniemy jakiś nowe sprzęty, ale jeśli osoby wyłącznie piszące w Wordzie dostają takie same komputery jak graficy i fotoedytorzy, to nie może być dobry sprzęt :P tyko ekran ciut większy będzie niż domowy - bo 20'
 

guerilla  Dołączył: 23.04.2006
Cytuj
Marek Wyszomirski napisał/a:
Miałem Matroxa G400 i kilkuletni 17" monitor CRT. Potem zaczęły mi chodzić pomysły robienia prezentacji dla rodziny na telewizorze LCD i wymieniłem Matroxa na G-Force 6200. Gdy córka wymieniła monitor na LCD (miała przedtem jakiegoś starego Samsunga 15", monitor kupiła w miarę porządny do grafiki - NEC1970NX) - Matrox G400 powędrował do niej. Nie miałem pzrekonania do jakości monitorów LCD, ale gdy zobaczyłem efekty na tym NEC-u szybko zmieniłem monitor - z racji ograniczonej ilości miejsca 19" sobie wstawić nie mogłem, ale udało mi się kupić za bezcen poleasingowego 18" Eizo L685. Podłączyłem i... załamka - pzrejścia tonalne zupełnie do kitu - w jakieś dziwne schodki. Ale - dla ciekawości podłączyłem NEC-a córki i... też kicha. W efekcie szybko zmieniłem G-Force'a na Matroxa G450 (akurat był wysyp na Allegro - juz za 20zł można było kupić;-) i w tej chwili na jakość obrazu nie narzekam:-)


Myślisz że różnica na crt będzie bardzo widoczna ? tzn czy warto zamienić gf420mx na tego matroxa ? teraz po 15pln chodzą na Allegro ..
 

Michu  Dołączył: 18.04.2006
Cytuj
Guerilla, to zależy od jakości monitora. GeForce którego wspominasz nie należał do pantaeonu jakości. Wsadzając Matroksa będziesz miał pewność, że wina w wyświetlaniu z pewnością nie leży po stronie karty. Zresztą to tylko (aż) trzy knajpiane browce...
 

guerilla  Dołączył: 23.04.2006
Cytuj
Michu napisał/a:
Guerilla, to zależy od jakości monitora. GeForce którego wspominasz nie należał do pantaeonu jakości. Wsadzając Matroksa będziesz miał pewność, że wina w wyświetlaniu z pewnością nie leży po stronie karty. Zresztą to tylko (aż) trzy knajpiane browce...


monitor mam przyzwoity eizo f520 ..
skoro tak ,to dziś, jak już piątek, wypije trzy w puszce i kupie matroxa

a, przy okazji, czy da się podpiąć dwie karty graficzne naraz ? założmy że jedna na pci express druga na AGP ,i w jakiś sposób przełączać się między nimi?

moi grający współlokatorzy byliby nie pocieszeni gdybym wymienił kartę :)
 

Michu  Dołączył: 18.04.2006
Cytuj
A jakiego masz kompa? Nie wiem, jak z tymi najnowszymi, ale gdy królowało AGP, to spokojnie można było wsadzić jedną w ten port, drugą w PCI i odpalić sprzęt.
A tak w ogóle, to są płyty główne z PCI ekspres i AGP?
 

Marek Wyszomirski  Dołączył: 18.04.2006
Cytuj
Na 17" CRT nie widziałem różnicy. Na LCD zauważyłem ogramną różnicę - po prostu G-Force 6200 nie dawał płynnych pzrejść tonalnych. Zas co do 2 kart w jednym komputerze - daje się to tak skonfigurować i nawet m ożna z kilku kart graficznych kozrystać równocześnie (mamy w firmie komputery w konfiguracji z 3 monitorami sterowanymi z 2 kart). Problem w tym, żebyś miał gdzie te karty włóżyć w płytę główną - na ogół masz tylko jeden slot AGP lub jeden PCI-Express a dobre jakościowo karty na zwykłe PCI nie są zbyt łatwo dostępne. Jest kilka płyt głównych posiadających równocześnie AGP i PCI-express, ale sam już musisz sprawdzić, czy da się na nich z tych obu slotów jednocześnie korzystać.
 

milo  Dołączył: 01.08.2006
Cytuj
Michu napisał/a:
A tak w ogóle, to są płyty główne z PCI ekspres i AGP?


chyba nie, bo to troche bez sensu by bylo....
 

Tok'Ra  Dołączył: 10.07.2006
Cytuj
Marek Wyszomirski napisał/a:
Jest kilka płyt głównych posiadających równocześnie AGP i PCI-express, ale sam już musisz sprawdzić, czy da się na nich z tych obu slotów jednocześnie korzystać.


Tak to tylko w Erze... :mrgreen:
Natomiast jak sie ktos uprze, zawsze mozna wsadzic do dwoch PCI dwie karty dzwiekowe :-D
i humor poprawic jakoscia akustyki, a nie obrazu...
 

Marek Wyszomirski  Dołączył: 18.04.2006
Cytuj
W konfiguracji AGP+PCI na pewno daje się używac równocześnie dwóch kart graficznych - sam mam w pracy kilka tak skonfigurowanych komputerów (medyczne stacje opisowe - jedna karta - nie wiem nawet jaka - obsługuje niewielki monitor 15" wykorzystywany do wpisywania tekstu wyniku badania, druga - jakiś wypasiony Matrox - dwa 20-calowe Eizo do przeglądania zdjęć).
 

mily  Dołączył: 19.04.2006
Cytuj
Ja na CRT widzialem wyrazna roznice geforce - matrox, do pracy zdecydowanie polecam, a mozna i dualheada sobie wziac - mozna zawsze na 2 monitach popracowac ;)

Wyświetl posty z ostatnich:
Skocz do:
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach