alkos  Dołączył: 18.04.2006
Skanowanie koloru Cytuj
Potrzebne będą:

1. negatyw
2. skaner
3. photoshop najlepiej w wersji CS3 lub CS4
4. plik Inv.atn
5. plik cs2_inv.amp
6. plik WhiteBalance.8bf
7. chęć i wolny czas :-P

Ok, no to zaczynamy:

A. Przygotowanie akcji (tylko za pierwszym razem):

1. cs2_inv.amp należy wgrać do dowolnego katalogu, najlepiej c:\Program Files\Adobe\Adobe Photoshop CS4\Presets\Curves\ , coby sie nie zgubil ;-)
2. w PS otworzyć paletę Actions, kliknąć na opcje i wybrać "Load Actions..." a następnie wskazać plik Inv.atn
3. Utworzyc nowy dokument (CTRL+N). Rodzaj i wielkosc nie ma znaczenia.
4. Przy akcji, która się pojawi (Invert -> Invert Colour) kliknąć strzałeczkę w dół a następnie dwukrotnie Curves. Kliknąć opcje, "Load Preset", zmienić typ pliku na AMP i wskazać położenie cs2_inv.amp. Kliknąć OK.
5. WhiteBalance.8bf należy wgrać do katalogu filtrów C:\Program Files\Adobe\Adobe Photoshop CS4\Plug-ins\Filters\ .Niestety, nie jest to filtr darmowy, ale nie mogłem znaleźć równie dobrego odpowiednika freeware. Jestem natomiast otwarty na sugestie :-)
6. Otworzyć Levels (ctrl+L), nacisnąć Options i następnie dwukrotnie kliknąć na biały kwadracik. W dane LAB wpisać 93/0/0, nacisnąć OK, OK i OK. Potwierdzić zmianę ustawień domyślnych:









B: Skanowanie.


1. Bardzo ważny jest plik źródłowy. Jeśli mamy skaner minolty, skanujemy negatyw jako kolorowy slajd z poniższymi opcjami:



Jesli nie mamy minolty, musimy skorzystać ze skanowania RAW w vuescanie. 16 bit (w vuescanie opisane jako 48bit) jest absolutnie konieczne, tak samo jak zero ingerencji oprogramowania skanera w plik (w minolcie: typ linear), w tym Auto Expose (wyłączone)

Uwaga: Najlepsze efekty da workflow skalibrowany w całości na Adobe RGB.

2. Na początku skanowania każdej rolki filmu skanujemy jedną pustą klatkę, zawierającą jedynie maskę:



Następnie wycinamy mały, jednolity kawałek ze środka:



Używamy filtru Average:




Dwukrotnie klikamy na pierwszą pozycję Levels w akcji i po wybraniu środkowej pipetki próbkujemy maskę. Powinna stać się idealnie szara:



Potem dwukrotnie klikamy drugą pozycję w akcji i po wybraniu prawej pipetki znow klikamy na masce. Powinna stać się niemal biała. Przycinamy światła prawym trójkącikiem tuż za górkę na histogramie.



Możemy już zamknąć plik, akcja jest już skalibrowana pod obecną rolkę negatywu.


2.

Wczytujemy surowy skan i uruchamiamy akcję:



Uwaga - skan w pewnym momencie będzie bardzo czerwony; to normalne.


Klikamy Options i zwiększamy powoli procenty przycięcia świateł do momentu, kiedy zdjęcie wygląda najlepiej:



Klikamy OK i ustawiamy jeszcze gammę do smaku:



Na koniec zmieniamy balans bieli, też podług gustu - choć zazwyczaj nie jest to potrzebne:





VOILA!

 

matth  Dołączył: 21.04.2008
Cytuj
alkos, :-B :-B :-B Przy następnym skanowaniu spróbuję tego sposobu i porównam z presetem silverfasta :-)
 
j+  Dołączył: 01.01.2008
Cytuj
Ulala, ciągle szuka - Pies Kosmosu znów na tropie :-)

Zawsze skanujesz pustą klatkę, niezależnie od tego, że np. setny raz robisz na superii?
*puf*

 

fotostopowicz  Dołączył: 06.02.2009
Cytuj
w przyszłości jak najbardziej do wykorzystania ;-)
dzięki :-)
 

plwk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
j+ napisał/a:
Zawsze skanujesz pustą klatkę, niezależnie od tego, że np. setny raz robisz na superii?

Możliwe, że poszczególne serie mogą się minimalnie różnić kolorem maski.
 

alkos  Dołączył: 18.04.2006
Cytuj
j+ napisał/a:
Zawsze skanujesz pustą klatkę, niezależnie od tego, że np. setny raz robisz na superii?


Tak, bo za kazdym razem wywoluje sie nieco inaczej, maska ma inny kolor i bez tego dostajesz zafarb...
 

tilt  Dołączył: 10.05.2006
Cytuj
A tak w dwóch słowach, to w czym lepsza jest nowa metoda obróbki skanów (z próbkowaniem maski z pustej klatki) od starej? Bardziej powtarzalna?

pozdrawiam, Marcin
 

alkos  Dołączył: 18.04.2006
Cytuj
tilt napisał/a:
A tak w dwóch słowach, to w czym lepsza jest nowa metoda obróbki skanów (z próbkowaniem maski z pustej klatki) od starej? Bardziej powtarzalna?


1. duzo bardziej powtarzalna
2. o wiele lepsza kolorystycznie (zwroc uwage na odcienie skóry przy porownywaniu, jesli ci sie zechce ;-) )
3. duzo lepiej usuwajaca maske - zadnych niebieskich zafarbow na superii! - a jednoczesnie nie ruszajaca tym samym obrazu, czyli zafarb ze zrabanego wolania zostanie.
4. szybsza
 

tilt  Dołączył: 10.05.2006
Cytuj
alkos, dzięki :-B
 
j+  Dołączył: 01.01.2008
Cytuj
alkos napisał/a:

Klikamy Options i zwiększamy powoli procenty przycięcia świateł do momentu, kiedy zdjęcie wygląda najlepiej:

Jak przycinasz te światła, to w jakim zakresie najczęściej? U mnie żeby pozbyć się czerwonego trzeba było przyciąć do 8-9%, a zdjęcie wtedy już wychodziło takie mięsiste.

/W sumie tak się pytam profilaktycznie, bo podejrzewam, że problemem mógł być też plik wyjściowy. 1 - różnica w skanerach. 2 - Skanowałem to z 1-2 miesiące temu i zostało mi kilka skanów, których nie chciało mi się wcześniej obrobić. Pamiętam, że wtedy były jakieś jaja ze skanowaniem jako RAW - nie wiem tylko, czy to z tymi plikami, które mi zostały, czy z innymi. Jeden pies, marne zdjęcia, nadpisałem pliki i tak. Ale pytanie (a raczej odpowiedź :-) ) przyda się na zaś /
*puf*

 

alkos  Dołączył: 18.04.2006
Cytuj
j+ napisał/a:
U mnie żeby pozbyć się czerwonego trzeba było przyciąć do 8-9%


0,3-2%, chyba ze w kadrze jest jakis mega kontrast - wtedy wiecej. Zazwyczaj jakies 1,3%.

j+ napisał/a:
podejrzewam, że problemem mógł być też plik wyjściowy


moze, moze.
 

dzerry  Dołączył: 01.05.2006
Cytuj
j+ napisał/a:
Jak przycinasz te światła, to w jakim zakresie najczęściej? U mnie żeby pozbyć się czerwonego trzeba było przyciąć do 8-9%
U mnie tez. Nigdy nie zdarzylo mi sie zejsc ponizej 6%. Podejrzewam, ze to kwestia skanera.
 

matth  Dołączył: 21.04.2008
Cytuj
U mnie też z tym przycinaniem tak jest.. Koło 6-8%, a skaner to płaski canon 8800f
 

alkos  Dołączył: 18.04.2006
Cytuj
ale efekty macie ok?
 

matth  Dołączył: 21.04.2008
Cytuj
alkos, u mnie tak. Pamiętasz tego tiff'a co Ci kiedyś wysłałem? On z mojego skanera, a nie wiem na ile go ciąłeś. Ja tak koło 6 bodaj.
 
j+  Dołączył: 01.01.2008
Cytuj
alkos napisał/a:
ale efekty macie ok?
Ciężko powiedzieć, zbyt mały przerób. Ale raczej nie. Ja często muszę przycinać >9%. Światła są chyba w zakresie <10% (tj, po wpisaniu większej wartości nie ma żadnych zmian) i czasem zostaje sporo czerwonego. Nie rozkminiałem tego jeszcze na tyle, żeby być pewnym co i dlaczego robię :-)

Nie wrzuciłbyś jakiegoś skanu surowego, żeby zobaczyć, jak ta akcja po kolei u Ciebie wygląda? (jasne, że pomniejszony do tych 700px czy ilu tam :-) )

[ Dodano: 2009-06-22, 15:31 ]
A, w sumie na Pleśń Challenge któryś plik był od Ciebie. To sobie sam sprawdzę, jak wrócę do domu.
*puf*

 

dzerry  Dołączył: 01.05.2006
Cytuj
j+ napisał/a:
czasem zostaje sporo czerwonego.
Za malo przycinasz w cieniach. Zamiast pipetkowac, sprobuj przyciac recznie na poziomach.
 
dan  Dołączył: 11.08.2006
Cytuj
U mnie cienie ~0,2-0,6%, swiatla ~1,3-3,4%.

[ Dodano: 2009-06-23, 09:25 ]
alkos napisał/a:
Przycinamy światła prawym trójkącikiem tuż za górkę na histogramie.

Tuz za gorke, czyli trojkacik ma byc po prawej stronie slupka, tak?

[ Dodano: 2009-06-23, 09:48 ]
Nie dziala to u mnie. Przy probkowaniu srodkowa pipeta, trojkacik nie ustawia sie w pod slupkiem. Skan po przepuszczeniu przez akcje jest mega czerwony, i przycinanie swiatel nie usuwa tej czerwieni.
 

alkos  Dołączył: 18.04.2006
Cytuj
dan napisał/a:
Tuz za gorke, czyli trojkacik ma byc po prawej stronie slupka, tak?


lewej.

dan napisał/a:
Nie dziala to u mnie. Przy probkowaniu srodkowa pipeta, trojkacik nie ustawia sie w pod slupkiem. Skan po przepuszczeniu przez akcje jest mega czerwony, i przycinanie swiatel nie usuwa tej czerwieni.


kurde, to dlaczego u mnie dziala? cos opuscilem? :shock:
 
dan  Dołączył: 11.08.2006
Cytuj
alkos napisał/a:
kurde, to dlaczego u mnie dziala? cos opuscilem?

Pojecia nie mam... Na ostatnich levelach mam krwistoczerwony pozytyw. Przyciecie zupelnie go nie rusza.

[ Dodano: 2009-06-23, 14:10 ]
Aha - pik przy probkowaniu szara pipeta jest na gamma 1,0, jesli dla swiatel w przestrzeniu LAB jest 100.

[ Dodano: 2009-06-23, 14:17 ]
Jesli mozesz, to opisz filozofie, akcje kazdy sam sobie zrobi.

Wyświetl posty z ostatnich:
Skocz do:
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach