deckard  Dołączył: 01.02.2008
Cytuj
WhiteBalance mi nie działa. :-( Na liście filtrów jest. Gdy akcja dochodzi do ostatniego punktu wyskakuje zapytanie o akceptację warunków i potem nic się nie dzieje. Używam PS CS4 i Windows 7. Ma ktoś może jakiś pomysł?
 

jorge.martinez  Dołączył: 16.05.2007
Cytuj
deckard napisał/a:
Ma ktoś może jakiś pomysł?


Wykupić licencję na tę wtyczkę... Gdyż:
alkos napisał/a:
Niestety, nie jest to filtr darmowy, ale nie mogłem znaleźć równie dobrego odpowiednika freeware. Jestem natomiast otwarty na sugestie :-)
 

guerilla  Dołączył: 23.04.2006
Cytuj
deckard napisał/a:
Ma ktoś może jakiś pomysł?


ten plugin nie jest aż tak potrzebny mi się wydaje, ctr+b spełnia swoją rolę równie dobrze (chociaż mniej wygodnie..)
 

jorge.martinez  Dołączył: 16.05.2007
Cytuj
guerilla napisał/a:
ctr+b spełnia swoją rolę równie dobrze
Potwierdzam.
 

deckard  Dołączył: 01.02.2008
Cytuj
guerilla, jorge.martinez, dziękuję :-B
 
Karol Popik  Dołączył: 29.08.2008
Cytuj
Wytłumaczy mi ktoś jak odwrócić kolory zeskanowanego negatywu za pomocą programu Corel PaintShop Photo Pro X3? Dla mnie obróbka cyfrowych zdjęć to czarna magia. ;-)
 

Morg  Dołączył: 28.03.2009
Cytuj
deckard napisał/a:
WhiteBalance mi nie działa. :-( Na liście filtrów jest. Gdy akcja dochodzi do ostatniego punktu wyskakuje zapytanie o akceptację warunków i potem nic się nie dzieje. Używam PS CS4 i Windows 7. Ma ktoś może jakiś pomysł?


Mi też przestał działać, właśnie po przejściu na windows 7 więc chyba w nim problem, również protezuję się za pomocą ctrl+b ale plugin bardziej mi pasował.
 

radekone  Dołączył: 20.05.2009
Re: Skanowanie koloru - BEST EVER :-D Cytuj
alkos napisał/a:
5. WhiteBalance.8bf należy wgrać do katalogu filtrów C:\Program Files\Adobe\Adobe Photoshop CS4\Plug-ins\Filters\ .Niestety, nie jest to filtr darmowy, ale nie mogłem znaleźć równie dobrego odpowiednika freeware. Jestem natomiast otwarty na sugestie :-)


ImagingFactory udostepnia klucze do starszych wersji pluginow, ktorych juz nie supportuje. Miedzy innymi do tego :-)

ImagingFactory

White Balance
WBL2 7B92 408C 3517
 

alkos  Dołączył: 18.04.2006
Cytuj
Oooo! Niezłe :-)

Dzieki Radek!
 

xneon  Dołączył: 11.12.2009
Cytuj
jeśli skanuje mi ktoś inny, mam poprosić o surowe, 16-bitowe RAW-y z vuescana + skan maski i potem mogę się sam bawić bez dostępu do skanera?
 

piotrecius  Dołączył: 31.12.2006
Cytuj
xneon napisał/a:
i potem mogę się sam bawić bez dostępu do skanera?

Jak masz Vuescana w wersji profesjonalnej to tak - mając raw nie potrzebujesz już skanera - nie wiem czy zwykła wersja umożliwia otwarcie takiego rawa ale raczej nie.
 

jorge.martinez  Dołączył: 16.05.2007
Cytuj
Skanuję sobie ostatnio 2 rolki Fuji Press 800 wedle powyższego przepisu, no i potrawa mi wychodzi po odwróceniu zazieleniona. Maska li to?

No i wciąż mam problem z tym, że histogram jest pierońsko na lewo. Przeciez nie mogłem aż tak niedoświetlić.

Kalibruję i skalibrować nie mogę.

Po odwróceniu standardowym też nieco w zieleń wchodzi, ale łatwiej to skorygować przy pomocy suwaków w ctrl+b.

Pierunie, ktoś rozpoznaje te symptomy?
 

guerilla  Dołączył: 23.04.2006
Cytuj
jorge.martinez napisał/a:

No i wciąż mam problem z tym, że histogram jest pierońsko na lewo. Przeciez nie mogłem aż tak niedoświetlić.


Krzywa Alkosa do odwracania nie zawsze dobrze zdaje egzamin o dziwo - na przykład ja używam jej tylko z negatywami na których mam motywy o wysokim kontraście.

Poza tym 16bit linear które jest potrzebne żeby ładnie odwracać raz działa a raz nie mam wrażenie, dostaje różne histogramy, w sensie -diametralnie różne, na tych samych negatywach/wyw. ;-)
 

radekone  Dołączył: 20.05.2009
Cytuj
guerilla napisał/a:

Poza tym 16bit linear które jest potrzebne żeby ładnie odwracać raz działa a raz nie mam wrażenie, dostaje różne histogramy, w sensie -diametralnie różne, na tych samych negatywach/wyw. ;-)


16 bit linear to jest 16 bitow na kazdy z kanalow RGB jak rozumiem? Czyli output ustawia sie na 48 bit? Dopiero sie za to bede brac na serio i nie jestem sure.
 

guerilla  Dołączył: 23.04.2006
Cytuj
radekone napisał/a:

16 bit linear to jest 16 bitow na kazdy z kanalow RGB jak rozumiem? Czyli output ustawia sie na 48 bit? Dopiero sie za to bede brac na serio i nie jestem sure.


Generalnie tak - 16bit na kanał daje 48 bit, ale jest jeszcze opcja linear/raw i wtedy skan jest z całkowitym pominięciem software'u (na tyle ile się da w każdym razie)
 

jorge.martinez  Dołączył: 16.05.2007
Cytuj
Pomogło ponowne ustawienie akcji, na ta zieloną maskę.
 
kefa  Dołączył: 13.03.2008
Cytuj
Hej jak wielu z was używa do koloru tej nowej metody "best ever" ;-) , szczerze mówiąc dochodzę do momentu użycia filtru average i niestety ta opcja jest wygaszona i nie mogę jej użyć. Ktoś miał podobny problem?
 

tilt  Dołączył: 10.05.2006
Cytuj
jorge.martinez napisał/a:
Pomogło ponowne ustawienie akcji, na ta zieloną maskę.

Tj.? Jak ustawiasz maskę? Mi wychodzi strasznie zazielenione i nijak nie mogę sobie z tym poradzić...
 

jorge.martinez  Dołączył: 16.05.2007
Cytuj
tilt, dałem sobie spokój z tym BEST EVEREM :-)

Nie potrafię tego skalibrować. Raz się udało, to potem znów to samo. Używam jakiegoś wcześniejszego odwracacza Alkosa, a resztę robię sobie po swojemu.
 

tilt  Dołączył: 10.05.2006
Cytuj
Trzeba sobie chyba wymyśleć innego best evera np. kupić sobie w końcu cyfrę do koloru a cz-b trzaskać nadal contaksem ;]

Wyświetl posty z ostatnich:
Skocz do:
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach