zasiu  Dołączył: 16.12.2006
Cytuj
Blesso napisał/a:
Darmowe to :Windows Movie Maker , Virtual Dub oraz ZS4 Video Editor,
Ale polecam kupić coś lepszego.
Oczywiście warto przetestować przed zakupem - bawiąc się jakimś trialem.
Dla mnie ideałem jest Video Magix 12, niestety wersje następne tj 14, 15 i 16 mają sporo wodotrysków, ale sprawdź czy np taki CI będzie odpowiadał
KLIKNIJ I POBIERZ
W ten sposób możesz przetestować większość Uleadów , Pinnacle czy innych Vegasów.
Choć dla zwykłego zgrania materiału i prostej obróbki darmowy soft nada się wyśmienicie.


Blesso, dzięki za konkret, będę się wgryzał :)
 

jorge.martinez  Dołączył: 16.05.2007
Cytuj
tofik napisał/a:
K-7 robi lepsze filmy niż k-x?


To zależy od reżysera i operatora.
 

tatsuo_ki  Dołączył: 01.03.2009
Cytuj
częstokroć od scenarzysty również...
 
luhso  Dołączył: 22.05.2008
Cytuj
Coś odemnie:

http://www.youtube.com/watch?v=u-xmvplBwPQ

Wybaczcie poświatę w centrum, wina słabych pierścieni pośrednich i samyanga...
 

pawelek-79  Dołączył: 06.09.2006
Cytuj
luhso napisał/a:
Wybaczcie poświatę w centrum, wina słabych pierścieni pośrednich i samyanga...


Pierścienie pośrednie nic tu do rzeczy nie mają. Raczej Samyang.
 

Makler  Dołączył: 09.03.2009
Cytuj
pawelek-79 napisał/a:
Pierścienie pośrednie nic tu do rzeczy nie mają. Raczej Samyang.


Myślę że jednak luhso ma rację. Robiłem kiedyś zdjęcia z tanimi pierścieniami (za 40-ści parę zł) i miałem taki sam efekt. Myślałem że to wina SMC-K 55 1.8 ale na innej 50-tce Pentaxa też to wystąpiło. Dopiero jak pomalowałem je od wewnątrz czarną matową farbą modelarską to było lepiej. Teraz używam lepszych pierścieni (z automatyką) i nie ma tego efektu.
 
luhso  Dołączył: 22.05.2008
Cytuj
Makler, Dokładnie. :)
 
JJ  Dołączył: 22.05.2007
Cytuj
Konwertujecie czymś flimy z K-x/K-7 do innego formatu niż MJPEG? Minuta filmu to ponad 200MB...
Kolejny problem z mjpeg to różnej maści odtwarzacze HD, np. mój Xtreamer nie obsługuje pentaxowego kodeka (a obsługuje naprawdę sporo formatów)

Na moim PC wszystko działa dobrze dopiero używając kodeka Morgan'a (płatny) - np bez niego Sony Vegas odtwarzało mi tylko audio.

Normalnie używam kodeków z pakietu K-lite i dotychczas każde video działało poprawnie.
 
Blesso  Dołączył: 24.09.2007
Cytuj
Odtwarzam wszystko na kompie - więc konwertuje filmiki do Xvida.
Korzystam z TEGO programu przy zmianie bitrate/ rozdzielczości/ formatu.
Kodek Mjpeg faktycznie jest płatny, ale zainstalowałem triala Pinnacle Studio 14 i .... na razie go mam ;)
 

Jacek S  Dołączył: 28.04.2008
Cytuj
JJ napisał/a:
Sony Vegas odtwarzało mi tylko audio


Sony Vegas 9 łyka bez problemu - na wcześniejszych nie sprawdzałem.
Premiere CS 3,4 także bez najmniejszego problemu (no to CS5 pewnie też)
Bez pluginów, bez dodatkowego płatnego ani darmowego softu.
Montuję na MJPG bo bo jest to bardzo szybki kodek do montażu. Potem konwertuję na to co potrzebuję.
 
Krzychoo  Dołączył: 13.09.2006
Cytuj
JJ, wybierając opcję full lub custom podczas instalacji K-lite, doszukasz się darmowego kodeka mjpeg, który umożliwia odtwarzanie filmów z K-7. U mnie działa bez problemu z np. Virtual Dub'em. Natomiast po obróbce film musisz zapisać w innym formacie.
 

Raven  Dołączył: 03.12.2007
Cytuj
Radzę omijać wszelkie codecpack'i, za dużo syfu się robi w systemie. Zdecydowanie lepiej odszukać konkretny codec.
 

zasiu  Dołączył: 16.12.2006
Cytuj
MacRayers napisał/a:
dodam tylko, że do momentu prezentacji K7 w Canonie 5D Mark II nie było możliwości sterowania np. przesłoną w trakcie filmowania; po tym jak K7 wyszedł z tą opcją pojawiła się poprawka softu do Canona (co bardzo ucieszyło moich kolegów);


U mnie w K7 sterowanie przysłoną w czasie filmowania nie działa :( Mam dwie opcje, auto albo ustalona przysłona. Przy auto nie mam w ogóle wpływu na przysłonę, przy ustalonej mogę wybrać przysłonę przed naciśnięciem record... jak Wy zatem to robicie?

[ Dodano: 2010-07-16, 20:45 ]
edit: doczytałem, nie ma takiej opcji poza aparatami z manualną przysłoną
 

mak400  Dołączył: 23.04.2010
Cytuj
W kiksie jest tak samo.
Myślę, że chodzi o obiektywy z manualną przysłoną.

Pozdrawiam
 
Skarabeusz  Dołączył: 17.07.2010
Cytuj
Witam.

1. Czy w kiksie jest możliwość podłączenia zewnętrznego mikrofonu?

2. W instrukcji znajduje się informacja, że w przypadku przegrzania się aparatu filmowanie zostaje przerwane. Czy w praktyce jest to częste zjawisko? I jak długi materiał można nagrać nim aparat odmówi dalszej współpracy?
 

romeoad  Dołączył: 02.11.2009
Cytuj
Skarabeusz napisał/a:
I jak długi materiał można nagrać nim aparat odmówi dalszej współpracy?

K-7 nagrałem kiedyś 12 minut ciągłego ujęcia i nie protestował przy powtórce.
 

mak400  Dołączył: 23.04.2010
Cytuj
Skarabeusz napisał/a:
Witam.

1. Czy w kiksie jest możliwość podłączenia zewnętrznego mikrofonu?

2. W instrukcji znajduje się informacja, że w przypadku przegrzania się aparatu filmowanie zostaje przerwane. Czy w praktyce jest to częste zjawisko? I jak długi materiał można nagrać nim aparat odmówi dalszej współpracy?


ad.1 nie ma
ad.2 jeszcze mnie coś takiego nie spotkało

_____________________________
Pozdrawiam
 
Skarabeusz  Dołączył: 17.07.2010
Cytuj
Dziękuje za odpowiedź.

Szkoda, że nie ma możliwości podłączenia mikrofonu. podejrzewam, że ten wbudowany nie spisuje się najlepiej :-( .

Rozważam zakup kiksa jako <<drugiej kamery>>. Ujęcia z małą głębią ostrości bardzo by się przydały by urozmaicić filmy. Aparat będzie wtedy jednak sporo używany jako kamera, dlatego staram się poznać wszystkie wady zanim dokonam zakupu.

[ Dodano: 2010-07-19, 14:22 ]
Przepraszam za post pod postem, ale edytować już się nie dało.

Szukam krótkich sampli nagranych kiksem w oryginalnej jakości nie poddanych dodatkowej kompresji. Zależy mi na nagraniu w maksymalnej rozdzielczości oraz w 640x416.
 
stoney  Dołączył: 10.04.2011
Cytuj
witam wszystkich forumowiczów!
od kilku lat czytam forum, ale dopiero teraz postanowiłem się zarejestrować

chciałbym Was zapytać o kwestię związaną z użyciem lustrzanki do filmowania:
posiadam Pentaxa K100 DS z osprzętem jak w stopce,
w związku z chęcią nagrywania rozwoju mojej 7 miesięcznej córki postanowiłem zainteresować się tematem kamer,
z tego co piszą na necie, to wydatek 1500-2000 mija się z celem, strata kasy
widzę, że spora rzesza użytkowników lustrzanek używa ich do kręcenia filmów, te zamieszczone na necie robią wrażenie

zastanawiam się nad sensem wymiany mojej K 100 na K-7,
oczywiście związane jest to z wydatkiem rzędu 3.000zł (liczę na odsprzedaż body i kita)
w tej cenie można by się pokusić o jakąś kamerę z wbudowanym dyskiem, pytanie czy warto...

aparatu używam wyłączenie w celach amatorskich, rodzina, imprezy itd...
filmowanie też było by amatorskie

dziękuję za wszelkie sugestie


pozdrawiam
stoney
 

BAN paradziqs  Dołączył: 05.08.2009
Cytuj
stoney, pamietaj ze krecac filmik przy pomocy body pentaxa bedziesz zdany na reczne ostrzenie..

Wyświetl posty z ostatnich:
Skocz do:
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach