K7 Dual Kit, T17-50, jakieś manuale, Metz 58
subbar napisał/a:Przesiadłem się z nikona d90 tam miałem tokinę
subbar napisał/a:Tamron 90 2.8 ale nie wiem jak on się sprawdzi optycznie
I've seen things you people wouldn't believe. Attack ships on fire off the shoulder of Orion. I watched C-beams glitter in the dark near the Tannhauser gate. All those moments will be lost in time, like tears in rain. Time to die.
FF jest królem aparatów, tak jak lew jest królem dżungli...
return LBA ? lemat Dady : piwko w Poznaniu?;
opiszon napisał/a:subbar napisał/a:Przesiadłem się z nikona d90 tam miałem tokinę
Tokinę 100mm f/2.8![]()
jeżeli tak, to do Pentaxa możesz kupić
Pentaxa D FA 100mm f/2.8 - to jest praktycznie to samo szkło![]()
I've seen things you people wouldn't believe. Attack ships on fire off the shoulder of Orion. I watched C-beams glitter in the dark near the Tannhauser gate. All those moments will be lost in time, like tears in rain. Time to die.
Rafał | K-3 | 43ltd | 77ltd | S 17-50 | S 50-150 | 8mm rybka| Metz 50 | Benro
former pentaxian
subbar napisał/a:Jakieś propozycje kompletu który byście proponowali żeby zmieścić się w 2500zł ? i być bardziej zadowolonym niż z pentaxa 100 lub tamrona 90 ?
Rafał | K-3 | 43ltd | 77ltd | S 17-50 | S 50-150 | 8mm rybka| Metz 50 | Benro
różnicy nikt nie dostrzeże.rbucz napisał/a:- DA70 robi fajniejsze portrety :) FA 77 jeszcze lepsze :
pod warunkiem że: bedziesz focił mało ruchliwe modele (albo f8 co by z ostrością trafić). Inaczej w okolicy pełnej dziury sporo fotek wyrzucisz. Chyba że jesteś mistrz świata w manualnym ostrzeniu przy zwykłej matówce.mac_27 napisał/a:do portretu: Samyang 85/1.4
znakomite szkło, dobre na F 2,5 do portretu, po przymknięciu żyletka. Była też wersja AF (aczkolwiek nie wiem czy pod Pentaxa, ja miałem pod Minoltę)rbucz napisał/a:Albo coś manualnego poszukać, np starszego Tamrona 90/2,5...
📷 645N 📷 645D ❤ 35/3,5 ❤ 55/2,8 ❤ 75/2,8 ❤ 120/4 macro ❤ 150/2,8 ❤ 200/4 ❤ 300/5,6 ❤45-85/4,5 📷 E-M10 ❤ V850 Pro 📷
espresso napisał/a:rbucz napisał/a:- DA70 robi fajniejsze portrety :) FA 77 jeszcze lepsze :
subbar napisał/a:espresso napisał/a:rbucz napisał/a:- DA70 robi fajniejsze portrety :) FA 77 jeszcze lepsze :
Jako że słabo grypsuję to bardzo bym prosił o nieco pełniejszą nazwę coby błędu nie popełnić :) Oczywiście interesują mnie nowe obiektywy chyba że ewentualnie któryś z klubowiczów by się chciał pozbyć dobrej polecanej portretówki na początek :) bo z makro mi się tak nie spieszy.
pozdrawiam,
deckard
N
opiszon napisał/a:subbar, tylko pamiętaj, że Samyang jest manualny![]()
opiszon napisał/a:subbar,
ew schyl się nad tą Sigmą 70mm f/2.8 która była już wcześniej wspominana
też makro, a trochę krótsza
w wiekszosci chyba obiektywów macro jest podobnie. co prawda nie miałem ich zbyt wiele, bo sigmy 2 (w tym 180mm) tamrony też dwa (2,8 oraz 2,5) oraz oryginał minolty... specjalnie się pod wzgledem AF nie różniły, a szczególnie na full zakresie.subbar napisał/a:jak chodzi o ich AF szczególnie w przełączeniu na full.
📷 645N 📷 645D ❤ 35/3,5 ❤ 55/2,8 ❤ 75/2,8 ❤ 120/4 macro ❤ 150/2,8 ❤ 200/4 ❤ 300/5,6 ❤45-85/4,5 📷 E-M10 ❤ V850 Pro 📷