PENTAX@PL Strona Główna
 FAQ i REGULAMIN   Szukaj   Użytkownicy   Grupy  Giełda   Kontakt      Rejestracja   Profil   Zaloguj i sprawdź PW   Zaloguj 

 Ogłoszenie 


Polary 2014 - Forumowe bluzy na chłodne dni - Zamówienia

Koszulki rowerowe - Reaktywacja - Zamówienia

Oczko 2014 - Fotografia pachnąca wakacjami - Zgłoszenia do 28. października



Poprzedni temat «» Następny temat
jak tanio ogrzac pokoj?
Autor Wiadomość
diplodok 
herbowy czy herbaciany?


Dołączył: 13.06.2006
Posty: 2504
Skąd: Kraków
Wysłany: 2009-10-22, 11:36   jak tanio ogrzac pokoj?

no z zaczelo robic sie zimno...
musze ogrzac na zime pokoj w ktorym bedzie spalo dziecko
zastanawiam sie nad dwoma rozwiazaniami
1. piec akumulacyjny (mam II taryf)
2. cos takiego - http://www.allegro.pl/ite...dpr_sp_3kw.html
pierwszy raz to widze i nie wiem jak sie sprawdza
a moze ktos ma jakies inne pomysly?
_________________
Nikogo nie interesuje nigdy to, co mówi reakcjonista. Ani wtedy, kiedy to mówi, bo wówczas wydaje się to absurdalne – ani po kilku latach, bo wówczas wydaje się to oczywiste.
 
 
 
alkos 


Dołączył: 18.04.2006
Posty: 15005
Skąd: -----
Wysłany: 2009-10-22, 11:40   

diplodok napisał/a:
1. piec akumulacyjny (mam II taryf)


Mam 2 takie wielkosci sporego polskiego kaloryfera na całe mieszkanie (2 pokoje i kuchnia) plus druga taryfe - cieplo trzyma cala dobe, a sufity mam 3metrowe jak nie wiecej ;-) No ale prąd w IE tani...

Jakos bym sie bal w pokoju dziecka instalowac cokolwiek spalinowego, cokolwiek by nie mowili o bezpieczenstwie...
_________________
Go Out And Burn The Sensor Again
 
 
thrackan 
szyjący migawkę


Dołączył: 08.02.2007
Posty: 2258
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2009-10-22, 12:53   

diplodok napisał/a:
No ale prąd w IE tani...

Czyżby elektrownie wiatrowe na morzu?
_________________
Pozdrawiam,
thrackan
Kiev 6C, Lubitel 166U | MZ-10, CE-4, P50
 
 
pawelek-79 
beztalencie


Dołączył: 06.09.2006
Posty: 3207
Skąd: Łomża > Warszawa
Wysłany: 2009-10-22, 13:03   

thrackan napisał/a:
Czyżby elektrownie wiatrowe na morzu?


Raczej atomowe we Francji. Te wiatrowe są strasznie drogie. Jak z tym ekopaliwem, co jest trochę tańsze od paliw kopalnych, bo nie ma na nie nałożonej akcyzy w wysokości ok 2zł od litra :-P
 
 
 
alkos 


Dołączył: 18.04.2006
Posty: 15005
Skąd: -----
Wysłany: 2009-10-22, 13:21   

thrackan napisał/a:
Czyżby elektrownie wiatrowe na morzu?


No wlasnie zmienilem operatora - troche z wiatru, troche z francuskich / brytyjskich atomówek ;-)
_________________
Go Out And Burn The Sensor Again
 
 
thrackan 
szyjący migawkę


Dołączył: 08.02.2007
Posty: 2258
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2009-10-22, 13:32   

No to mamy remis :-P
_________________
Pozdrawiam,
thrackan
Kiev 6C, Lubitel 166U | MZ-10, CE-4, P50
 
 
diplodok 
herbowy czy herbaciany?


Dołączył: 13.06.2006
Posty: 2504
Skąd: Kraków
Wysłany: 2009-10-22, 13:56   

no to sobie ogrzeje wiatrami... tzn biopaliwem - najem sie fasolki i bede spalal gazy :-P
_________________
Nikogo nie interesuje nigdy to, co mówi reakcjonista. Ani wtedy, kiedy to mówi, bo wówczas wydaje się to absurdalne – ani po kilku latach, bo wówczas wydaje się to oczywiste.
 
 
 
Arti 
wieczny malkontent


Dołączył: 20.04.2006
Posty: 4004
Skąd: Bydgoszcz
Wysłany: 2009-10-22, 14:26   

diplodok napisał/a:
2. cos takiego - http://www.allegro.pl/ite...dpr_sp_3kw.html

Ale do tego to trzeba ten gaz dociągać? Jakoś mi się ten pomysł średnio podoba.
_________________
Pozdrawiam
Arti
 
 
 
diplodok 
herbowy czy herbaciany?


Dołączył: 13.06.2006
Posty: 2504
Skąd: Kraków
Wysłany: 2009-10-22, 14:32   

Arti, mozna dociagnac gaz albo z butli
_________________
Nikogo nie interesuje nigdy to, co mówi reakcjonista. Ani wtedy, kiedy to mówi, bo wówczas wydaje się to absurdalne – ani po kilku latach, bo wówczas wydaje się to oczywiste.
 
 
 
Arti 
wieczny malkontent


Dołączył: 20.04.2006
Posty: 4004
Skąd: Bydgoszcz
Wysłany: 2009-10-22, 14:54   

no ale butla obok musi gdzieś stać?
_________________
Pozdrawiam
Arti
 
 
 
mcgyver 


Dołączył: 08.11.2006
Posty: 3726
Skąd: WILD WILD EAST
Wysłany: 2009-10-22, 16:22   

Hmm gdyby nie to dziecko, to najtańszym sposobem ogrania pokoju jest zorganizować imprezę na 10 osób. Każdy wydziela jakieś 150 wat ciepła, więc przy tylu osobach można uzyskać tyle energii, co przeciętny grzejnik elektryczy. To taki sposób z czasów studenckich 8-)
_________________
Canon zły oraz K-7, MZ-30, SF7, ME, Spotmatic, DA 16-45, Phoenix 19-35, Tessar 50/2.8, Kijew 60
 
 
powalos 
pomału się digitalizuję!


Dołączył: 20.04.2006
Posty: 1293
Skąd: Stęszew k. Poznania
Wysłany: 2009-10-22, 16:42   

diplodok, nie polecam żadnych ogrzewaczy gazowych do zamkniętych pomieszczeń. Pobierają sporo powietrza i musiałbyś zrobić jakiś otwór nawiewowy. Nawet dorosły niezbyt dobrze się czuje w pomieszczeniach ogrzewanych takimi piecami a cóż dopiero szkrab. Pzdr.
_________________
K-5, Z1p, Z1, Z70, P50, SA, MES, KX, F90X oraz trochę słoików typu twist i weck.
 
 
plwk 


Dołączył: 21.04.2006
Posty: 18593
Skąd: Włocławek
Wysłany: 2009-10-22, 16:50   

Wszelkie piecyki gazowe wymagają bodaj aby pobór powietrza i wydmuch spalin były wyprowadzone na zewnątrz budynku.
_________________
Pozdrawiam

Seagull 4A, Spotmatic F, K1000, ProgramA, *ist, K-5 IIs, Falcon 8/3.5 Fisheye, F 28/2.8, DA 35/2.4, F 50/1.7, DA 12-24/4, DA 18-135/3.5-5.6, Sigma 24-60/2.8, Sigma 50-150/2.8, Metz 48 AF-1, inne rupiecie
 
 
szpajchel 
bestia w zielonym


Dołączył: 20.04.2006
Posty: 1461
Skąd: Kraków
Wysłany: 2009-10-22, 18:39   

Za poprzednikami. Tylko elektryczny w takiej sytuacji, rodzina w kamienicy ma takie dość nowe, akumulacyjne. Praktycznie bezobsługowe i dostali jakąś zniżkę, za likwidację ogrzewania w piecu kaflowym. Nie oszczędzaj na przyszłości narodu :-P . Mam w mieszkaniu (w bloku) dwufunkcyjny kocioł gazowy i zapewnienie odpowiedniej wentylacji wcale nie jest takie łatwe, mam w ścianie dziurę (czyli nawiew) o średnicy ok 15 cm - w zimie jest fajnie, jak ciągnie po kolanach, gdy się siedzi blisko a jeszcze jak jest cofka, bo masy powietrza spływają ze wzniesienia na osiedle i wpychają powietrze z powrotem do kominów :evil:
Do meritum, po tych doświadczeniach, to dla mnie jakiekolwiek ogrzewanie spalinowe ma sens tylko wtedy, gdy się taki piec/kocioł umieści w osobnym, dedykowanym pomieszczeniu z odpowiednią wentylacją.
_________________
K10D | MZ-5n | *ist | MZ-M
 
 
Żaba 
S Y N D Y K A T


Dołączył: 08.06.2006
Posty: 4517
Skąd: Kraków
Wysłany: 2009-10-22, 20:15   

diplodok a parkiety mosz? Jak masz chopie parkiety, to ku se łom i i rwij, po kawalutku jok bedziesz ostrożnie palił to na długo starcza.
_________________
Na tym forum nie ma OT, każdy post jest dokładnie na temat, który został w nim zawarty.
 
 
mygosia 


Dołączyła: 19.04.2006
Posty: 13769
Wysłany: 2009-10-22, 20:19   

I koze se kup do parkietu.
_________________
Jak pokazywać zdjęcia! | Instrukcja korzystania z opcji "Szukaj"
 
 
Żaba 
S Y N D Y K A T


Dołączył: 08.06.2006
Posty: 4517
Skąd: Kraków
Wysłany: 2009-10-22, 20:21   

mygosia ło to, to, to tylko rzek zapomioł napisoć
_________________
Na tym forum nie ma OT, każdy post jest dokładnie na temat, który został w nim zawarty.
 
 
Kytutr 
strýček z Prahy


Dołączył: 20.02.2007
Posty: 1561
Skąd: Praha
Wysłany: 2009-10-22, 20:28   

Żaba, mygosia: Jeśli na tapecie są kozy, to ja powiem, że użytkuję do ogrzewania kawalerki nowoczesny piecyk na brykiet z trocin. Rozwiązanie to ma swoje zalety a) ćwiczę wnoszenie ciężarów na 5. piętro (plus ujemny) b) w mieszkaniu jest ciepło oraz nastrojowo dzięki prawdziwemu ogniowi za szybką c) w żarze można sobie upiec ziemniaki jak z ogniska d) te ziemniaki naprawdę smakują jak z ogniska.
_________________
Szyłka i Nerczyńsk nie straszne mi już,
Wszystkie pogonie zmyliłem w zamieci.
Zwierz mnie oszczędził, i pocisk, i mróz -
Cudem zdołałem ujść śmierci.
 
 
mygosia 


Dołączyła: 19.04.2006
Posty: 13769
Wysłany: 2009-10-22, 20:32   

Kytutr, czy to wyglada jak klasyczna koza?
czy mozna na gorze postawic garnuszek w celu podgrzania?
Rure trzeba miec, prawda?
Ile kg brykietu z trocin idzie na dobe [i jaka kubatura pomieszczenia] i gdzie sie je kupuje [pewnie takie dla swini beda nieodpowiednie? ;-) ].

Na gorze u mnie zimno...
_________________
Jak pokazywać zdjęcia! | Instrukcja korzystania z opcji "Szukaj"
 
 
thrackan 
szyjący migawkę


Dołączył: 08.02.2007
Posty: 2258
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2009-10-22, 20:38   

Kytutr napisał/a:
b) w mieszkaniu jest ciepło oraz nastrojowo dzięki prawdziwemu ogniowi za szybką c) w żarze można sobie upiec ziemniaki jak z ogniska d) te ziemniaki naprawdę smakują jak z ogniska.

Hejt!
_________________
Pozdrawiam,
thrackan
Kiev 6C, Lubitel 166U | MZ-10, CE-4, P50
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Theme xandred created by spleen modified v0.4 by warna
mobile pentax.org.pl


Strona używa plików cookie. Jeśli nie zgadzasz się na to, zablokuj możliwość korzystania z cookie w swojej przeglądarce.
my.pentax.org.pl