Kuszelas  Dołączył: 12 Lis 2006
Wiem, że nie mnie pytałeś, ale ja osobiście polecam tą wersję, która lepiej poniewiera :mrgreen:
A tak na poważnie to cudownie ta cytrynówka smakuje pita w lekko chłodny październikowy wieczór na świeżym powiewtrzu. Delikatny aromat cytryn unoszący się ze szkła mieszą się z wiszącym aromatem wczesnej jesieni. Wrażenia są przepiękne. Dla takich chwil warto pić :mrgreen:
 

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Zaśliniłeś mi klawiaturę :-P
 

diplodok  Dołączył: 13 Cze 2006
Jasiek Matacz, litr spirytusu + skorka z 16 cytryn na poltora miesiaca do sloika w ciemnym miejscu. potem litr wody + kilo cukru (radze poszukac duzego krysztalu a nie tego sypkiego bo z doswiadczenai wiem ze ma wiecej cukru w cukrze) robimy syrop, studzimy, wyciagamy skorki cytryny wlewamy syrop, zostawiamy na 24godz a potem przelewamy przez gaze do bytelek i min dwa tyg lezakowania
 

diplodok  Dołączył: 13 Cze 2006
Jasiek Matacz, wyciskam sok z pozostalych cytryn, wlewam go do woreczkow na lod i robie kostki
doskonale do mrozonej herbaty albo drinkow
 
dlugas1982  Dołączył: 07 Lis 2008
oj kusicie, kusicie tymi cytrynami. Dobrze, że nie mam pod ręką litra spiru
Ja niestety pamiętam wersję dla ubogich za moich czasów przedstudenckich.
Litr "spirytusa" Royal za 25zł od handlarzy z Ukrainy, do tego cytrynka w koncentracie, woda mineralna bez "bombelków", zamieszanie i albo:
Jak nie była paląca sprawa to
-odczekanie, do lodówki i po 24h do konsumpcji w ilości 4flaszek 0,5l

Jak sprawa była jednak paląca to delikatnie odczekanie jak zniknie ze szkła ciepłota po reakcji i wlew do gardła

Gupi człowiek i gupie czasy wtedy były
 

radekone  Dołączył: 20 Maj 2009
Jak was ktos zapyta 'jaka whisky lubisz?' to odpowiedz brzmi: butelkowana.

:-)
 
dlugas1982  Dołączył: 07 Lis 2008
Cytat
'jaka whisky lubisz?'

cudzą i schłodzoną
 

radekone  Dołączył: 20 Maj 2009
Grant's, Famous Grousse, Whyte&Mackay, Bell's to ta sama polka - dla mnie to one wszystkie smakuja tak samo :-) Nizej sa juz tylko whisky markowe. Czyli np. marka Tesco.
 
dlugas1982  Dołączył: 07 Lis 2008
Ta z lidla podobno też jest dobra.




Do picia z Colą ;-)
 

radekone  Dołączył: 20 Maj 2009
Label 5 to mieszance z tej samej polki co Ballantines, Johnny czy Chivas Regal. Faktycznie, Label chyba najlepszy o ile pamietam.

Nie, ta z Lidla jest obrzydliwa.
 
dlugas1982  Dołączył: 07 Lis 2008
Dlatego piszę że tylko z Colą i to chyba z dużą jej ilością.
Nie wiem bo nie preferuję miksowania trunków z napojami.

Zawsze czyściocha ewentualnie z odrobiną wody (dotyczy nie tylko "łyżki")
 

diplodok  Dołączył: 13 Cze 2006
skończył mi się zapas
Starki

Po odwiedzeniu kilku sklepów monopolowych i lekturze internetu jestem zrozpaczony. Polmos Szczecin padł i nie produkują już starki. Jednak wiadomości w necie są z zeszłego roku. Może ktoś z was ma jakieś aktualne informacje o losie tego wspaniałego trunku?
Czy jest szansa na zakup?
 

Eustachy  Dołączył: 20 Paź 2007
diplodok, wiem tylko tyle -> Starka odmieniona
 
p_ttl
[Usunięty]
dlugas1982 napisał/a:
cudzą i schłodzoną

schłodzoną? kolorowych alkoholi się nie chłodzi...
 

Dada  Dołączył: 01 Mar 2007
Lubelska cytrynówka smakuje najlepiej schłodzona do -12 st. C. Jeśli ma temperaturę wyższą od 18 st. jest niepijalna. I wiele innych alkoholi również na "ciepło" nie da się przełknąć.
 
p_ttl
[Usunięty]
Dada, nie znasz się.
 

Dada  Dołączył: 01 Mar 2007
No to w takim razie smacznej whisky o temp. 35 st.C życzę :evilsmile:
 
p_ttl
[Usunięty]
Dada napisał/a:
No to w takim razie smacznej whisky o temp. 35 st.C życzę

nikt nie mówił też o podgrzewaniu ..., wystarczy temp. pokojowa...
 

Dada  Dołączył: 01 Mar 2007
Jeśli w lecie pokój będzie miał klimę...
 
p_ttl
[Usunięty]
Dada, jakakolwiek konstruktywna dyskusja z Tobą nie ma sensu. Kończę, bo sprowadzisz mnie na swój poziom i pokonasz doświadczeniem ...

Wyświetl posty z ostatnich:
Skocz do:
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach